TÉMA

Uherský Brod

Dřívější masové střelby v Uherském Brodě a Ostravě vedly ke změnám v zabezpečení i u policie

Česko pamatuje dvě masové střelby. V roce 2014 střelec zabil osm lidí v restauraci v Uherském Brodě. V roce 2019 pak v ostravské fakultní nemocnici útočník se zbraní zastřelil sedm lidí. Po masakru v Uherském Brodě policie zavedla některé novinky, například speciální výcvik a vybavení 120 takzvaných prvosledových hlídek. V legislativě se zpřísnilo například prověřování zájemců o zbrojní oprávnění. V Ostravě zase v nemocnici vylepšili kamerový systém a instalovali tísňová tlačítka.
22. 12. 2023|

Česká zbrojovka od středy téměř na dva týdny odstaví část výroby

Česká zbrojovka od středy téměř na dva týdny odstaví část výroby. Závod v Uherském Brodě na Uherskohradišťsku tím reaguje na měnící se poptávku na některých trzích, zejména v USA. Omezení výroby potrvá do 10. dubna, uvedl manažer podniku pro vnější vztahy Radek Hauerland. Společnost je součástí zbrojařské skupiny Colt CZ Group SE, která zaměstnává více než dva tisíce lidí v ČR, USA, Kanadě, Německu a Švédsku.
28. 3. 2023|

Mečové tance z okolí Uherského Brodu přibyly na seznam statků lidové kultury

Masopustní mečové tance z obcí v okolí Uherského Brodu na Uherskohradišťsku přibyly na národní seznam nemateriálních statků tradiční lidové kultury. O zápisu rozhodlo ministerstvo kultury. Tradice mečových tanců se do dnešní doby udržela v obcích Strání, Komňa a Bystřice pod Lopeníkem.
13. 1. 2023|

Frekventovanou silnici ze Slavkova na Slovácko uzavřela smrtelná nehoda

U Hodějic na Vyškovsku došlo k vážné hromadné dopravní nehodě, při které zemřel jeden člověk a další čtyři se zranili. Kvůli havárii čtyř aut policisté uzavřeli frekventovanou komunikaci vedoucí na Uherský Brod a Uherské Hradiště, tvořily se kolony. Policisté večer předpokládali, že by mohla být silnice uzavřena až do pozdních nočních hodin.
19. 11. 2021Aktualizováno19. 11. 2021, 22:52|

Pamětní deska i výstava málo známých děl. Slovácko si připomíná 160. výročí narození Joži Uprky

V říjnu uplynulo 160 let od narození Joži Uprky, umělce, jehož tvorba je spojena především s rodným moravským Slováckem. Na fasádě domu v Nádražní ulici v Uherském Hradišti, kde v minulosti Uprka při svých návštěvách města bydlel, odhalili v polovině října bronzovou pamětní desku. Známého umělce připomínají i nové výstavy v Hodoníně a Uherském Brodě.
29. 10. 2021|

Na jihovýchodě země hrozí nebezpečná ledovka, lidé by měli být opatrní

Meteorologové zpřísnili varování před silnou ledovkou. Od sobotního večera do pondělního rána může být v některých regionech Zlínského a Jihomoravského kraje extrémně nebezpečná. Zledovatělé silnice a chodníky hrozí ale v celé zemi, varuje Český hydrometeorologický ústav. Ledovka se může vytvářet také na stromech a drátech elektrického vedení, což může komplikovat dopravu i dodávky proudu. Lidé by v nejvíc zasažených oblastech neměli vycházet z domu, opatrní by měli být i řidiči.
6. 2. 2021Aktualizováno6. 2. 2021, 16:12|

Střelbu v Ostravě připomíná památník. „Nedovolí zapomenout na sedm vyhaslých životů,“ řekl primátor

Před budovou polikliniky Fakultní nemocnice Ostrava byl ve čtvrtek odhalen památník obětem loňské tragické střelby, při které přišlo o život sedm lidí a další dva byli vážně zraněni. Umělecká plastika, která má evokovat černou díru neboli mrtvé slunce, je dílem ostravského sochaře Lukáše Dvorského. Památník byl odhalen za přítomnosti zástupců města, kraje i záchranných složek přesně rok poté, co k tragédii došlo. Památník požehnal apoštolský administrátor ostravsko-opavské diecéze Martin David.
10. 12. 2020|

Od smrti Jana Amose Komenského uplynulo 350 let. Při morové ráně varoval před špatnostmi ducha

Jeden z nejvýznamnějších učenců v české historii Jan Amos Komenský žil v nelehké době, kterou desítky let ovlivňovala náboženská válka mezi katolíky a protestanty. Kvůli ní musel Komenský opustit i rodnou Moravu, kam se nikdy nevrátil. Evropou se v té době také šířil mor, který zapříčinil smrt mnoha Komenského blízkých. Učenec už tehdy prosazoval dodržování pravidel, která měla zabránit šíření nákazy. V rozjitřené době, kdy řada lidí vyháněla nakažené do lesů, ale hlavně vyzýval k soucitu a pomoci nemocným. Učitel národů zemřel 15. listopadu 1670.
15. 11. 2020|

Silničáři finišují s opravou vytížené silnice u Uherského Brodu. Hotovo bude na konci října

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) dokončuje opravy frekventované silnice I/50 mezi Veletinami a Uherským Brodem na Uherskohradišťsku. Práce začaly v září, hotovo by mělo být příští týden. Rekonstruovaný úsek je kyvadlově průjezdný.
23. 10. 2020|

Restaurace Družba v Uherském Brodě se změnila na kanceláře. Aby nepřipomínala tragédii

Někdejší restaurace Družba, ve které před pěti lety střelec zabil osm lidí, má nové využití. Prostory se proměnily v kanceláře. Místní nechtěli, aby jim místo tragédii připomínalo.
9. 6. 2020|

Poklady dosud neviděné. Slovácké muzeum vystavuje archeologické nálezy poslední dekády

Nejzajímavější nálezy archeologů Slováckého muzea za posledních deset let si mohou prohlédnout lidé v Památníku Velké Moravy ve Starém Městě na Uherskohradišťsku. Nechybí mezi nimi keramika a šperky, ale i středověké dětské hračky nebo kostěné kostky na hraní vrchcábů.
27. 2. 2020|

Pět let od střelby v Uherském Brodě. Tragédie spustila změnu policejní legislativy

Uplynulo pět let od střelby v Uherském Brodě. Třiašedesátiletý muž zastřelil v restauraci Družba 24. února 2015 osm lidí. Byla to největší masová vražda v novodobých dějinách Česka. Při zásahu policie pak střelec spáchal sebevraždu. Smutné výročí tragické události si na místě připomněly desítky lidí.
24. 2. 2020|

Obětí střelby v ostravské nemocnici mohlo být víc, tvrdí policie. Zbraň útočníka se zasekávala

Dvaačtyřicetiletý střelec z ostravské nemocnice, který při prosincovém útoku zabil sedm lidí, použil zbraň, která nebyla plně funkční. Podle výpovědí svědků z místa činu i expertů se opakovaně zasekávala. Policie tvrdí, že kdyby fungovala správně, mohlo být obětí střelby ještě víc. Policisté i nadále zjišťují motiv útočníka, vyšetřování by tak mohlo probíhat zhruba do poloviny tohoto roku.
21. 1. 2020|

Za zpoždění vlaků a nefungující prodej jízdenek dostane Arriva od Zlínského kraje pokutu v řádu statisíců

Zlínský kraj uplatní vůči společnosti Arriva vlaky sankce v řádu statisíců korun. Dopravce bude muset hejtmanství uhradit i výpadky v tržbách, které jsou příjmem kraje a jež kvůli potížím s odbavovacím systémem vznikají. Přesnou částku zveřejní Zlínský kraj v únoru. Firma Arriva zajišťuje od 15. prosince veřejnou dopravu v kraji na několika tratích.
8. 1. 2020|

Lidé musí být obezřetní, útoky jsou podobné, říká Kafka, který dozoroval případ střelce v Uherském Brodě

K podobnému útoku, který se stal v úterý ráno v ostravské nemocnici, došlo v roce 2015 v Uherském Brodě. V restauraci Družba tehdy třiašedesátiletý muž zastřelil osm lidí a zbraň nakonec také obrátil proti sobě. Případ dozoroval tehdejší státní zástupce Roman Kafka. O podobnostech obou případů a o tom, zda jim šlo zabránit, s ním vedl rozhovor redaktor České televize Josef Kvasnička.
10. 12. 2019|

Nález, který nemá na Moravě obdoby. Dělníci náhodou objevili hrob bohatého velmože

Nález, který podle archeologů nemá na Moravě obdoby, odkryli náhodou dělníci v Uherském Brodě. Při stavbě narazili na bronzové nádoby. Přivolaní odborníci později odhalili dva tisíce let starý bohatě zdobený hrob zřejmě místního náčelníka, který oblasti pravděpodobně vládl.
6. 9. 2019|

Vzor 58 samopálí ostrými už 60 let

Útočná puška, nesprávně označovaná, ale všeobecně známá jako Samopal vzor 58 zamířila k rukám vojáků lidově demokratické armády z rozkazu ministra obrany vydaného 10. února 1959. Československá lidová armáda byla jedinou ze zemí Varšavské smlouvy, jejíž základní ruční palná zbraň byla domácího původu. A ačkoli ho v posledních letech nahradila útočná puška CZ 805 Bren z uherskobrodské zbrojovky, zůstala zavedená zbraň jako záloha ve výzbroji české armády dodnes.
10. 2. 2019|

Vlhkost a plíseň. Uherský Brod chce prodat byty s vadami, podle zájemců příliš draze

Nabídku koupit vlhký byt s plísní za přibližně jeden milion korun dostalo 21 nájemníků bytů v domě v centru Uherského Brodu od tamní radnice. Ta se jich chce zbavit jako nepotřebných. Cenu stanovila podle znaleckých posudků a nechce o ní vyjednávat. Nájemníkům, kteří by je mohli koupit, se však zdá vzhledem k nutným investicím příliš vysoká.
31. 1. 2019|

Většině firem v kraji se letos dařilo. Dalšímu růstu ale brání nedostatek zaměstnanců

Většina firem končí rok v nejlepší kondici v historii. Příkladem jsou dvě společnosti ze Zlínska. Jedna prodala desítky tisíc pistolí ve Spojených státech, druhá zase postavila autobusová nádraží v Německu nebo Švýcarsku. V ekonomickém růstu ale narazily na strop svých možností. K ještě lepším hospodářským výsledkům je nepustil nedostatek kvalifikovaných dělníků.
19. 12. 2018|