TÉMA

Financial Times

Maďarsko je otevřeno použití peněz EU na pomoc Kyjevu, řekl Orbánův poradce

Maďarsko je otevřeno tomu, aby EU na plánovanou pomoc Ukrajině ve výši padesáti miliard eur (1,2 bilionu korun) použila peníze ze svého rozpočtu. Na sociální síti X to napsal Balázs Orbán, poradce maďarského premiéra Viktora Orbána. Budapešť chce ale podle něho mít možnost své rozhodnutí později změnit. Vysoce postavený unijní činitel popřel zprávy deníku Financial Times, podle něhož se v Bruselu debatuje o finančním nátlaku na Maďarsko s cílem přinutit ho k souhlasu s balíkem pomoci pro Kyjev.
29. 1. 2024Aktualizováno29. 1. 2024, 21:11|

Ukrajina svádí boj s korupcí. Musí, jinak ohrozí podporu Západu, píše CNN

Spojené státy silněji naléhají na Ukrajinu, aby přidala v boji proti korupci, jinak bude podpora ohrožena. Na svých internetových stránkách to napsala americká televize CNN s odvoláním na nejmenované zdroje. Washington v posledních týdnech vyslal do Kyjeva několik nót. V nich přitom naznačil, že určité formy hospodářské pomoci USA budou spojovány s pokrokem Ukrajiny v reformách jejích institucí. Korupce v zemi, která od roku 2022 bojuje s plnohodnotnou ruskou invazí, zůstává stále velkým problémem.
4. 10. 2023|

Zmizel čínský ministr obrany, píší Financial Times. Podle USA je nejspíš vyšetřován

Čínský ministr obrany Li Šang-fu se již více než dva týdny neobjevil na veřejnosti a americká vláda se domnívá, že byl zbaven funkce a čelí vyšetřování. Uvedl to list Financial Times s odvoláním na americké činitele.
15. 9. 2023|

Lopatky větrných elektráren rostou tak rychle, že byznys kolem nestíhá, všímají si FT

Odborníci na větrnou energetiku se začali zabývat rychlým růstem délky lopatek u větrných elektráren. Vyzývají investory, aby brzdili a zaměřili se na větší standardizaci, píše list Financial Times (FT). Závod o stále delší lopatky může totiž způsobit více škody než užitku, protože dodavatelské řetězce nestíhají a objevují se otázky týkající se technických rizik a ziskovosti výrobců větrných turbín. Neustálé prodlužování lopatek je důsledkem toho, že výkon s ním rychle roste.
2. 9. 2023|

Vlivný ruský generál Surovikin věděl o plánech wagnerovců, píše NYT. A možná nebyl sám

Vysoce postavený ruský generál Sergej Surovikin věděl o chystaném ozbrojeném povstání žoldnéřské Wagnerovy skupiny. Šéf wagnerovců Jevgenij Prigožin si tak možná myslel, že má podporu ruské armády. Píše to americký list The New York Times (NYT) s odkazem na nejmenované americké činitele. Washington se nyní snaží zjistit, jestli Surovikin pomáhal povstání i plánovat. Podle amerických činitelů je navíc možné, že o akci wagnerovců věděli předem i další ruští generálové. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov nicméně popřel, že by Surovikin o chystaném povstání měl tušení. Ve středu se v médiích objevila informace o tom, že byl Surovikin zatčen.
28. 6. 2023Aktualizováno28. 6. 2023, 23:19|

USA po vzpouře odloží přijetí nových sankcí proti wagnerovcům, o Prigožinově plánu prý věděly

Spojené státy odloží přijetí nových sankcí proti Wagnerově vojenské společnosti, protože nechtějí, aby to vypadalo, že jsou na straně ruského vůdce Vladimira Putina, kterému se podařilo přestát jejich vzpouru, informoval v neděli server listu Wall Street Journal (WSJ). Listy The New York Times (NYT) a The Washington Post (WP) s odvoláním na anonymní zdroje napsaly, že americké tajné služby o záměru šéfa wagnerovců Jevgenije Prigožina provést ozbrojenou akci věděly s předstihem, jasné nebylo jen její přesné načasování. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uvedl, že události v Rusku odhalily slabost Putinova režimu.
25. 6. 2023Aktualizováno25. 6. 2023, 22:10|

Evropská komise předložila návrh sankcí s cílem omezit obcházení opatření. Zahrnuje i čínské firmy

Evropská unie navrhuje zavést sankce vůči čínským firmám, které čelí obvinění, že prodávají vybavení, které se dá využít ve zbraních na podporu ruské válečné mašinerie, napsal list Financial Times (FT) s odvoláním na návrh nového jedenáctého balíčku sankcí, který tento týden projednají členské země sedmadvacítky. Ten předložila Evropská komise podle agentury AFP už minulý pátek. Cílem nového balíčku je zamezit obcházení opatření.
8. 5. 2023Aktualizováno8. 5. 2023, 13:56|

Švýcarská prokuratura prošetřuje převzetí banky Credit Suisse, píší FT

Švýcarská federální prokuratura zahájila vyšetřování převzetí banky Credit Suisse větším konkurentem UBS, které podpořil stát. Prověřuje možné porušení švýcarského trestního práva vládními úředníky, regulátory a vrcholnými představiteli obou bank. Informoval o tom list Financial Times (FT) s odvoláním na informace prokurátora.
2. 4. 2023|

Navýšení výroby munice nám komplikuje TikTok, stěžuje si norská firma. Datové centrum podle ní spotřebovává moc energie

Norský výrobce munice si stěžuje, že nemůže dostatečně rozšířit výrobu, kterou vyžadují vyšší dodávky zbraní pro ukrajinské vojáky. Většinu elektřiny, která je nutná pro fungování továrny ve středním Norsku, totiž podle něj spotřebovává nedaleké datové centrum sociální sítě TikTok.
28. 3. 2023|

Credit Suisse nakonec převezme největší švýcarská banka UBS

Největší švýcarská banka UBS převezme svého rivala Credit Suisse, jehož problémy začaly ohrožovat finanční systém. Na převzetí dá UBS zhruba tři miliardy franků (v přepočtu téměř 73 miliard korun) a zaplatí svými akciemi. Na tiskové konferenci to uvedli zástupci švýcarské vlády, centrální banky a regulačních úřadů. Jde o jednu z největších transakcí v bankovním sektoru za desítky let.
19. 3. 2023Aktualizováno19. 3. 2023, 22:37|

Volkswagen zatím gigafactory ve východní Evropě nepostaví, píše Financial Times

Volkswagen odkládá plány vystavět závod na výrobu baterií ve východní Evropě. Jako o jedné z možností přitom firma uvažovala o České republice. Informuje o tom list Financial Times (FT). Automobilka se chce nyní soustředit na výstavbu podobné gigafactory v Severní Americe, kde by na ni mohla získat pobídky ve výši deseti miliard eur (235 miliard korun), píše FT. Podle české vlády ale rozhodnutí o továrně v Americe bylo v plánu dlouhodobě a s továrnou v Evropě nesouvisí. Ve stejném duchu se vyjádřila i společnost Škoda Auto.
8. 3. 2023Aktualizováno8. 3. 2023, 12:36|

Švýcarská prokuratura obvinila čtyři bankéře z pomoci při skrývání Putinova bohatství

Švýcarští prokurátoři obvinili čtyři bankéře z pomoci při skrývání desítek milionů švýcarských franků v zájmu Vladimira Putina. Informoval o tom list Financial Times (FT), podle kterého jde o jeden z prvních soudních případů na Západě, který se přímo týká majetku údajně patřícího ruskému vůdci.
2. 3. 2023|

Ukrajina si zaslouží po válce vstoupit do NATO, řekl Pavel stanici BBC

Ukrajina si zaslouží stát se po konci války s Ruskem členem NATO. V rozhovoru se stanicí BBC to řekl zvolený prezident Petr Pavel. Ukrajinská armáda bude podle něj po válce nejzkušenější v Evropě. Pavel v rozhovoru zopakoval svou podporu zbrojním dodávkám Kyjevu a jako tabu nevnímá ani poskytnutí bojových letounů. V dalším rozhovoru, pro deník Financial Times, rovněž hovořil o tom, že by se podle něj Evropská unie měla zbavit iluzí o Číně, která není „kompatibilní se západními demokraciemi.“
1. 2. 2023Aktualizováno1. 2. 2023, 21:09|

Spojené státy přestaly vydávat povolení na prodej technologií firmě Huawei, píší Financial Times

Americká vláda zastavila vydávání povolení pro prodej amerických technologií čínské firmě Huawei. Napsal to deník Financial Times s odkazem na své zdroje. Kroky americké administrativy Joea Bidena tak směřují k úplnému zákazu prodeje amerických technologií čínskému telekomunikačnímu gigantu. Americké úřady i čínská společnost odmítly informaci komentovat.
31. 1. 2023|

Pavlova výhra v souboji s Babišem by potěšila Unii, píší zahraniční média

Jako favorita druhého kola českých prezidentských voleb vidí generála Petra Pavla evropská média. Podle bruselského webu Politico by byl jeho konečný úspěch dobrou zprávou pro Evropskou unii, neboť by mohl být více mužem kompromisu než Babiš. List Financial Times (FT) připomíná obavy, které Babiš vzbuzoval v Bruselu jako premiér například svým obdivem k tehdejšímu americkému prezidentu Donaldu Trumpovi.
14. 1. 2023|

Vědci poprvé provedli jadernou fúzi se ziskem energie. Sen o síle Slunce v lidských rukách nabral jasnější obrysy

Americké ministerstvo energetiky oznámilo průlom v jaderné energetice. Jedná se sice o výrazný krok vpřed, průmyslové využití jaderné fúze ale bude možné nejdříve za několik desítek let.
13. 12. 2022|

Státy v ruském sousedství se ohradily vůči Macronovým výrokům o bezpečnostních zárukách

Představitelé Ukrajiny, Finska a pobaltských států v neděli kritizovali výroky francouzského prezidenta Emmanuela Macrona, který v rozhovoru s francouzskou televizí TF1 naznačil, že v rámci budoucích jednání o ukončení války na Ukrajině bude potřeba dát Rusku bezpečnostní záruky. Podle Kyjeva či Pobaltí je to ale Moskva, kdo by se měl po ukončení invaze zaručit Evropě. Napsal to list Financial Times (FT).
4. 12. 2022|

Ministři EU se shodnou na zmrazení snazšího vydávání turistických víz Rusům, píší Financial Times

Evropská unie spěje ke zmrazení dohody s Ruskem, která usnadňuje vydávání turistických víz. List Financial Times napsal s odkazem na své bruselské zdroje, že se unijní ministři zahraničí na nadcházející pražské neformální schůzce na jejím zmrazení shodnou. Pokud se jeho informace potvrdí, byl by to kompromis mezi požadavky některých zemí EU, které chtěly od dohody zcela odstoupit, a zdrženlivým postojem jiných států.
28. 8. 2022Aktualizováno28. 8. 2022, 23:14|

Přijmout Moskvu natruc Západu. Lavrov se v Africe snaží posílit ochablá spojenectví

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov cestuje po Africe, kde se snaží nalézt pozůstatky dávných přátelství. Děje se tak v nelehké době, kdy na kontinent dopadá celosvětová potravinová krize vyvolaná invazí Moskvy na Ukrajinu. A jak poznamenává list The Financial Times, několik vztahů tam skutečně navázal.
26. 7. 2022|

Johnsonův pád nemá obdoby, píší britská média. Labouristé tlačí na brzký konec

Politický pád, který nemá v dějinách britské demokracie obdoby – tak označují komentáře britských médií čtvrteční rezignaci premiéra Borise Johnsona, který se s úřadem loučí po sérii skandálů a po masivní ztrátě důvěry svých spolustraníků. Souboj konzervativních kandidátů o to, kdo Johnsona nahradí, otevřeli v pátek poslanec Tom Tugendhat a bývalý ministr financí Rishi Sunak. Opoziční labouristé zvažují hlasování o nedůvěře vládě.
8. 7. 2022Aktualizováno8. 7. 2022, 18:29|

Rusku od pondělí hrozí platební neschopnost. Poprvé od bolševické revoluce

Ruská federace směřuje k vynucené platební neschopnosti. Do nedělního večera má splatit zhruba sto milionů dolarů (asi 2,3 miliardy korun) jako úroky ze zahraničních dluhopisů. Peníze sice má, západní země platbu ale kvůli invazi ruských vojsk na Ukrajinu nechtějí umožnit, uvedl server britského listu Financial Times.
26. 6. 2022|

Ukrajina pomýšlí na osvobození celé země. V Izjumu našli desítky mrtvých civilistů

Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba uvedl, že Kyjev pomýšlí na osvobození celé země. Ruský prezident Vladimir Putin se podle amerických výzvědných služeb připravuje na dlouhodobý konflikt na Ukrajině. V domě v Izjumu v Charkovské oblasti zničeném v březnu ruskými vojáky se našla těla 44 civilistů. V Charkovské oblasti bylo osvobozeno několik obcí, oznámil večer generální štáb ukrajinské armády. Bělorusko poslalo k ukrajinským hranicím speciální síly.
10. 5. 2022Aktualizováno10. 5. 2022, 22:57|

Inflace v únoru zrychlila na 11,1 procenta, je nejvyšší od června 1998. Vliv války se ještě projeví

Inflace v Česku v únoru zrychlila meziroční růst na 11,1 procenta z lednových 9,9 procenta. Je tak nejvyšší od června 1998, kdy dosáhla 12 procent. Překonala odhady analytiků, kteří očekávali růst mezi 10,3 až 10,6 procenta. Inflace zrychluje už osm měsíců v řadě. Proti loňskému únoru nejvíce zdražilo bydlení, doprava i potraviny. Podle analytiků inflace ještě poroste, může překonat dvanáct procent.
10. 3. 2022Aktualizováno10. 3. 2022, 14:50|

Čína je připravena změkčit dopady sankcí uvalených na Rusko kvůli Ukrajině, tvrdí Financial Times

Čína je připravena změkčit dopady sankcí uvalených na Rusko kvůli napadení Ukrajiny a pomoct zemi v situaci, kdy se zhoršují její vztahy se Západem. Pomoc čínských bank by pro vývoj konfliktu mohla být klíčová, píše na svém webu deník Financial Times (FT).
24. 2. 2022|