TÉMA

NÚKIB

Kyberútoky mají podle šéfa NÚKIB destabilizovat demokracie, využívají je autoritativní režimy

Kybernetické útoky nejsou aktuálně ojedinělými činy ve virtuálním prostoru, ale představují součást hybridních kampaní autoritativních režimů s cílem destabilizovat demokratické země či důvěru občanů v demokratické instituce. V úvodu dvoudenní konference Prague Cyber Security Conference (PSCC) v Praze to v úterý řekl ředitel Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) Lukáš Kintr. Prezident Petr Pavel označil kyberbezpečnost za nedílnou součást našich životů.
19. 3. 2024Aktualizováno19. 3. 2024, 12:27|

Únik dokumentů o špionáži ukázal na vazby mezi čínským státem a hackery. Ti operují i v Česku

Z čínských serverů uniklo několik špionážních dokumentů. Jsou součástí komunikace jedné z firem, která se věnuje získávání osobních dat. Stovky stránek informací v tomto týdnu ukázaly na propojení státního aparátu komunistické Číny s hackery, kteří přitom operují po celém světě včetně Česka. Se zjištěním přišly deníky New York Times a Washington Post.
24. 2. 2024|

Počet kybernetických útoků v Česku se zdvojnásobil, upozornil NÚKIB

Národní úřad pro kybernetickou bezpečnost (NÚKIB) loni evidoval rekordní počet kybernetických útoků, a to 262. Oproti roku 2022 se 146 útoky to byl skoro dvojnásobek. Příčinou nárůstu jsou především opakované vlny takzvaných DDoS útoků vedené proruskými skupinami hackerů. NÚKIB o tom informoval na webu. V kybernetickém prostoru odrážela řadu útoků také armáda, Velitelství informačních a kybernetických sil podle informací na jeho sociální síti řešilo loni přes 207 tisíc událostí.
31. 1. 2024Aktualizováno31. 1. 2024, 12:03|

Stáčení minerálky v Náchodě vyřadil kybernetický útok. Podle pachatelů proto, že zařízení vzniklo v Izraeli

Zařízení, které řídí automatické stáčení minerální vody na kolonádě v Náchodě-Bělovsi, je mimo provoz. Podlehlo kybernetickému útoku. Jeho pachatelé vzkázali, že ho spáchali proto, že je izraelské výroby, a pohrozili útoky i na další izraelské výrobky.
30. 11. 2023|

Jednu z fakult ČVUT napadli hackeři, škola teď zjišťuje škody

České vysoké učení technické (ČVUT) v Praze se vypořádává s následky hackerského útoku. Útočníci napadli v neděli ráno síť Fakulty jaderné a fyzikálně inženýrské (FJFI). Pro ČT to uvedla mluvčí univerzity Kateřina Veselá. Škola podle ní rozsah škod zatím zjišťuje, mělo ale uniknout několik gigabytů dat. Dva jaderné reaktory, které fakulta spravuje, útok neohrozil. Případem se teď zabývá Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB).
10. 11. 2023|

Weby ministerstva vnitra a policie čelily kybernetickému útoku

Webové stránky ministerstva vnitra a policie čelily v úterý ráno zhruba dvouhodinovému kybernetickému útoku. Mluvčí ministerstva vnitra Ondřej Krátoška uvedl, že stránky nefungovaly kvůli takzvanému DDoS útoku. Stejný druh útoku zaznamenalo Letiště Praha, událost však podle prohlášení neměla vliv na jeho provoz. Pod útokem se ocitly rovněž weby české vlády, sněmovny či Senátu. Za činem stojí údajně proruská skupina NoName057, jak sdělila společnost GenDigital, která vznikla spojením výrobců antivirových programů Avast a NortonLifeLock. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) už předtím řekl serveru Deník N, že jednou z vyšetřovacích verzí je útok ruských hackerů.
24. 10. 2023Aktualizováno24. 10. 2023, 14:58|

Česká národní banka se stala terčem kybernetického útoku, žádná data podle ní neunikla

Česká národní banka se v pátek ráno stala terčem cíleného kybernetického útoku, který může způsobit zpomalení či nedostupnost jejího webu. Centrální banka oznámila, že takzvaný DDoS útok nezasáhl vnitřní informační systémy ČNB a neunikla žádná data. Hackerské útoky blokují internetové služby českých bank třetí den za sebou.
1. 9. 2023|

Kyberúřad varuje před podvodnými telefonáty „z banky“, nabádají k převodu peněz

Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) varuje na svých internetových stránkách před podvodnými telefonáty, které mají lidi přimět k převodu peněz. Volající tvrdí, že pracuje v bance, má informace právě od NÚKIB a přesvědčuje volaného, aby převedl své peníze na „rezervní účet“, jinak hrozí jejich ukradení.
11. 8. 2023|

Pořízení podobizny jako Barbie si na webu vyzkoušelo mnoho lidí, dle expertů ale hrozí zneužití osobních dat

Armádní velitelství informačních a kybernetických sil varovalo před webem Bairbie.me, který pomocí umělé inteligence generuje fotografie osob ve stylu populární panenky. Podle expertů hrozí i zneužití osobních dat.
9. 8. 2023|

„Klíče od bytu také nenecháváte v zámku.“ Ransomware a další druhy kyberútoků není dobré podceňovat

Ransomwarové útoky dokáží způsobit dost škod. Pachatelé při nich zpravidla zašifrují data oběti a pak požadují výkupné. Před vyšším rizikem použití ransomwaru proti cílům v Česku varoval Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) naposledy v červnu. A i když jsou podle expertů cílem vyděračů zpravidla firmy či veřejné instituce, zaměřit se mohou i na jednotlivce. Proto odborníci důrazně nabádají k opatrnosti a doporučují těm, kteří nejsou v kyberprostoru zdatní, aby si vzdělání doplnili a ochránili tak sebe i ostatní. V současnosti zároveň finišuje příprava nového zákona o kybernetické bezpečnosti.
28. 7. 2023|

Ruská agrese změnila bezpečnost v Česku, říká zpráva NCOZ

Ruská agrese na Ukrajinu v loňském roce zásadně proměnila bezpečnostní prostředí v Česku. Z východoevropské země se přesunuly masy válečných uprchlíků, zároveň se aktivizovaly například hackerské skupiny. Proruští hackeři útočí hlavně na média, bankovní a státní instituce v demokratických zemích. Počet trestných činů v kyberprostoru se meziročně zdvojnásobil. Ve výroční zprávě za rok 2022 to uvedla Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ). Kriminalita se po konci pandemie koronaviru začala vracet na původní úroveň.
29. 6. 2023Aktualizováno29. 6. 2023, 10:52|

Pozor na neuvážené potvrzování kódů v mobilech, varují policisté

Kybernetická kriminalita je na vzestupu. Policisté letos řadí do této kategorie každý desátý trestný čin. Momentálně například nový škodlivý kód napadá mobilní telefony s operačním systémem Android a jejich majitele okrádá.
29. 5. 2023|
Doporučujeme

TikTok drží pozornost a sbírá citlivá data. Jeho algoritmus je označován jako „kokain sociálních sítí“

Seznam států, které zakazují používání aplikace TikTok na služebních zařízeních státních zaměstnanců, roste. Reagují tak na obavy ze zneužití velkého množství dat, které sociální síť původem z Číny o svých uživatelích sbírá. Nejde však o jedinou kontroverzi této platformy – americké úřady varují před jejím možným využitím v protizápadním tažení Číny a znepokojení vyvolávají i možné dopady na duševní zdraví mladých uživatelů.
4. 5. 2023Aktualizováno7. 5. 2023, 16:17|

Zablokovali jsme už přes 500 podvodných webů vydávajících se za státní instituce, uvedl šéf NÚKIB

Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) už zablokoval přes pět set podvodných webů, které se vydávaly za oficiální stránky vládní instituce. V Otázkách Václava Moravce to uvedl ředitel úřadu Lukáš Kintr. Přestože počet kybernetických útoků v bankovní oblasti přibývá, za posledního půl roku se podle prezidenta České bankovní asociace (ČBA) Tomáše Salomona podařilo jejich úspěšnost snížit až o polovinu.
16. 4. 2023|

TikTok je bezpečnostní hrozba, varuje NÚKIB

Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) vydal varování před instalací a používáním čínské aplikace TikTok na zařízeních s přístupem k systémům spadajícím do kritické informační infrastruktury a dalších významných informačních systémům. Úřad ve středu sdělil, že aplikace představuje bezpečnostní hrozbu. Zvážit používání aplikace i to, co skrze ni lidé sdílí, doporučuje úřad i široké veřejnosti.
8. 3. 2023Aktualizováno8. 3. 2023, 22:04|

NÚKIB líčí zákonem na rizikové dodavatele technologií pro strategickou infrastrukturu státu

Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) pokročil v přípravě návrhu zákona, který by měl omezit vliv rizikových dodavatelů informačních a komunikačních technologií na nejvýznamnější infrastrukturu v Česku. Prověřování by měl podle návrhu provádět NÚKIB ve spolupráci s ministerstvy, zpravodajskými službami a dalšími organizačními složkami státu. Ředitel úřadu Lukáš Kintr chce o předloze nad rámec běžného připomínkového řízení vést diskusi s partnery ze státní správy, soukromého a akademického sektoru.
24. 11. 2022|

Počet kyberútoků se v říjnu dostal vysoko nad průměr, varuje NÚKIB

Počet kybernetických incidentů se podle Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) v říjnu dostal vysoko nad průměr, jde o nejvyšší hodnotu od dubna. Úřad jich eviduje 19. Část útoků byla podle úřadu od skupiny Anonymous Russia. Úřad o tom v úterý informoval na svém webu.
8. 11. 2022|

Česko čelí velkému množství hackerských útoků. Za říjen jich bylo víc než v předchozích měsících dohromady

Nebývalému množství DDoS útoků čelilo v říjnu Česko. Podle ředitele Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) Lukáše Kintra jich bylo podobné množství jako za předchozích devět měsíců dohromady. Na počátku měsíce úřad varoval před zvýšeným rizikem tohoto typu hackerských útoků, jejichž výsledkem občas bývají výpadky webových služeb.
3. 11. 2022|

Stát bude vyžadovat lepší ochranu dat a prověření strategických dodavatelů technologií

Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) pracuje na zákonu, který umožní prověřovat dodavatele technologií pro strategická odvětví státu. Nová legislativa bude zároveň vyžadovat komplexní zabezpečení sídel, kde se uchovávají klíčová data firem a státních úřadů.
23. 10. 2022|

Kritickou infrastrukturu jsme schopni ochránit, věří náměstek ministryně obrany

Energetická infrastruktura může být při konfliktech slabinou. Ředitel Národního úřadu kybernetické a informační bezpečnosti (NÚKIB) Lukáš Kintr ale ujišťuje, že jeho tým dělá vše pro to, aby Česko bylo na případné útoky připraveno co nejlépe. O schopnosti Česka ochránit svou infrastrukturu je přesvědčen i náměstek ministryně obrany pro řízení sekce obranné politiky a strategie Jan Jireš. Co se dezinformací a ruské propagandy týče, drtivá část české společnosti jí nedůvěřuje, shodl se Jireš se senátorkou Miroslavou Němcovou (ODS) v Událostech, komentářích.
21. 10. 2022|

Novým čínským velvyslancem v Česku se stal Feng Piao

Novým čínským velvyslancem v České republice se stal Feng Piao. Vyplývá to z informací na webu ambasády. Podle organizace Sinopsis má diplomatické zkušenosti zejména z arabských zemí. V únoru ve funkci velvyslance v Praze skončil Čang Ťien-min, od té doby byl v čele ambasády chargé d'affaires Čang Mao-ming.
17. 10. 2022|

Svou kybernetickou ochranu budou muset posílit tisíce tuzemských firem

Zhruba šest tisíc českých firem bude nově muset splňovat vyšší standardy kybernetické bezpečnosti. Počítá s tím evropská legislativa, kterou představil Národní úřad pro kybernetickou bezpečnost (NÚKIB) a která začne platit přibližně za dva roky. Norma zavádí vyšší ochranu počítačových systémů, současně také přísnější tresty a vztahovat by se měla mimo jiné na poskytovatele poštovních služeb nebo distributory vody.
3. 9. 2022|

Novým ředitelem úřadu pro kybernetickou bezpečnost jmenovala vláda Lukáše Kintra

Novým ředitelem Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) jmenovala ve středu vláda dosavadního náměstka Lukáše Kintra. Do funkce nastoupí od začátku července. Kintr bude v čele úřadu nástupcem Karla Řehky, který bude od července náčelníkem generálního štábu.
29. 6. 2022Aktualizováno29. 6. 2022, 17:36|

Prezident povýšil budoucího náčelníka generálního štábu Řehku na generálmajora

Prezident Miloš Zeman povýšil budoucího náčelníka generálního štábu Karla Řehku na generálmajora. Hodnost pro něj navrhla vláda. Dosud byl Řehka brigádním generálem. Do funkce ho prezident jmenoval minulou středu, od července tak v čele české armády vystřídá Aleše Opatu.
22. 6. 2022Aktualizováno22. 6. 2022, 15:28|