TÉMA

Rodrigo Duterte

Filipínský soud osvobodil novinářku Ressaovou, která kritizovala minulou vládu

Filipínský soud osvobodil novinářku a držitelku Nobelovy ceny míru, Marii Ressaovou. Podle něj se nedopustila daňových úniků, ze kterých byla obviněna za vlády bývalého prezidenta Rodriga Duterteho. Právě toho Ressaová ve svém nezávislém médiu systematicky kritizovala.
13. 9. 2023|

Filipíny mají nového prezidenta, je jím syn bývalého diktátora. V Manile proti němu protestovaly stovky lidí

Filipínci protestují proti výsledkům voleb, které mohou přinést ohrožení jejich křehké demokracie. Do prezidentského úřadu se ziskem 56 procent hlasů míří syn bývalého diktátora Ferdinand Marcos mladší, přezdívaný 'Bongbong'. Úřadu se ujme koncem června, kdy vystřídá Rodriga Duterteho, a završí tak desetiletou snahu rodiny o návrat k moci, o kterou ji připravilo lidové povstání v roce 1986.
10. 5. 2022|

Na Filipínách dochází přeživším po ničivém tajfunu Rai jídlo

O potraviny, vodu a přístřeší žádají obyvatelé Filipín v oblastech, které minulý týden zasáhl ničivý tajfun Rai. Přístup k humanitární pomoci však ztěžují poškozené silnice, záplavy a přerušené elektrické vedení a komunikační sítě, informovala agentura Reuters. Úřady se obávají rabování.
21. 12. 2021|

Filipíny odmítají spolupracovat s Mezinárodním trestním soudem při vyšetřování zločinů

Filipíny nebudou spolupracovat s Mezinárodním trestním soudem (ICC) při vyšetřování možných zločinů proti lidskosti spáchaných v rámci války proti drogám vedené prezidentem Rodrigem Dutertem. Podle agentury Reuters to oznámil prezidentův právní poradce.
16. 9. 2021|

Řím poprvé v novodobé historii uzavře kostely. První oběti nemoci hlásí Rakousko či Indie

Evropu ve stále větší míře paralyzuje koronavirus a jednotlivé vlády podnikají razantní kroky ve snaze zabránit šíření nákazy. Od čtvrtka jsou v Itálii, která je už několik dnů v karanténě, uzavřené kromě prodejen potravin a lékáren také obchody i restaurace. V Římě se do třetího dubna uzavřou všechny kostely. Některé státy uzavírají hranice. Koronavirus se šíří i na Blízkém východě, kde je nejvíce postiženou zemí Írán. Naopak Čína oznámila, že v jejím případě pandemie dosáhla vrcholu a počet nových případů klesá.
12. 3. 2020Aktualizováno12. 3. 2020, 23:37|

USA oslabují v přetahované o Jihočínské moře. Filipínský prezident vypověděl americké vojáky

Filipínský prezident Rodrigo Duterte formálně oznámil vypovězení smlouvy s Washingtonem, která americké armádě dovoluje manévrovat na území Filipín. Ministr zahraničí Teodoro Locsin na Twitteru potvrdil, že ambasáda USA výpověď formálně přijala. Ukončení dohody podle něj vstoupí v platnost 180 dní od podání oznámení, informovala agentura Reuters. Filipíny dosud byly spojencem USA ve strategické oblasti Jihočínského moře, kde roste vliv Číny.
11. 2. 2020|

Filipínský ostrov Mindanao zasáhlo zemětřesení, první potvrzenou obětí je šestiletá dívka

Filipínský ostrov Mindanao postihlo zemětřesení o síle 6,8 stupně. Za poslední tři měsíce jde už o několikáté otřesy, které zasáhly oblast jihozápadně od města Davao. Ničivá přívalová vlna v důsledku záchvěvů ale nehrozí. Úřady oficiálně potvrdily první oběť zemětřesení, šestiletou dívku z města Matanao.
15. 12. 2019|

Ve filipínských volbách zvítězili spojenci prezidenta Duterteho. Opozice se obává oslabení demokracie

Ve volbách do filipínského Senátu zvítězili podle neoficiálních výsledků spojenci prezidenta Rodriga Duterteho, jehož koalice získá drtivou většinu v horní komoře parlamentu. Vyplývá to z výsledku pondělního hlasování po sečtení asi 94 procent hlasů. Senát hrál přitom v poslední době klíčovou roli při blokování některých kontroverzních iniciativ prezidenta.
14. 5. 2019|

Filipínci rozhodovali o složení parlamentu. Volby jsou však hlavně testem obliby prezidenta Duterta

Na Filipínách se v pondělí konaly parlamentní a místní volby, které se pokládají za referendum o prezidentovi Rodrigu Duterteovi po třech letech v úřadu. Nejostřeji sledovaný je souboj o Senát, který v poslední době hrál klíčovou roli při blokování některých kontroverzních iniciativ hlavy státu. Pokud si Duterte zajistí podporu i v horní parlamentní komoře, bude moci snáze prosadit svůj plán na znovuzavedení trestu smrti, snížení věku trestní odpovědnosti z 15 na 12 let či ústavní změny, uvedla agentura AP.
13. 5. 2019Aktualizováno13. 5. 2019, 15:54|

Čína se snaží získat spojence Američanů v Tichomoří. Filipíncům slibuje investice a dodávky zbraní

Čínský prezident navštívil Filipíny, a to po třinácti letech. Zemi slibuje investice výměnou za spolupráci při těžbě ropy a plynu ve sporných vodách Jihočínského moře. Na Filipíny zamířil na pozadí obchodní války, kdy se Peking snaží získat na svou stranu americké spojence v Tichomoří.
20. 11. 2018|