TÉMA

Masarykovo nádraží

Začala přestavba Masarykova nádraží. Nejstarší pražský železniční uzel dělníci přebudují za provozu

Na Masarykově nádraží v Praze oficiálně začala jeho přestavba. Vznikne platforma nad kolejištěm, nový vestibul a odpočinková plocha. Nádraží získá lepší spojení s Florencí a namísto dosavadních sedmi kolejí budou vlaky přijíždět na kolejí devět. Hotovo má být v roce 2027, přestavba vyjde na 3,39 miliardy korun. Na projekt získala Správa železnic (SŽ) téměř 84 procent financí z evropských fondů.
11. 1. 2024Aktualizováno11. 1. 2024, 20:27|

Stará trať s přejezdem v centru Prahy se loučí, od neděle budou vlaky končit v Dejvicích

Poslední den jezdí vlaky po přejezdu v Bubenské ulici v Praze, po původním nízkém nadjezdu u Výstaviště a prozatím i tunelem ve Stromovce. V neděli začne výluka, která by podle předpokladů Správy železnic měla trvat zhruba dva roky. Při ní dostane trať zcela novou podobu a zmizet by měla nejvíce problematická místa. Vlaky od Kladna ale kvůli tomu budou celou dobu končit již na dejvickém nádraží, cestující směřující do centra tedy budou muset přestupovat na tramvaj či metro.
11. 3. 2023|

Modernizace pražského Masarykova nádraží může začít, dopravní uzel čekají velké změny

Správa železnic získala pravomocné stavební povolení k modernizaci Masarykova nádraží v Praze, oznámila ve středu mluvčí Správy železnic Nela Eberl Friebová. Na jaře vypíše organizace výběrové řízení na zhotovitele, během letošního roku by pak měly začít i stavební práce. Hotovo má být v roce 2026. Odhadované náklady byly v prosinci stanoveny na 2,5 miliardy korun. Součástí projektu je rozšíření stávajícího počtu kolejí ze sedmi na devět, rekonstrukce všech nástupišť a vybudování nové platformy, která odstraní bariéry v území, umožní přístupy na jednotlivá nástupiště a nabídne přímý přestup na linku metra B.
4. 1. 2023|

Brzy skončí výluka hlavní trati u Blanska, rok po ní nejezdily vlaky. Podobně by se mohlo opravit i Masarykovo nádraží

Pražské Masarykovo nádraží by mohlo na rok osiřet. Uvažuje o tom Správa železnic, která mění svůj přístup k velkým stavbám. Místo mnohaletých postupných oprav za provozu, které pravidelně provázejí zpoždění a různé mimořádné události, chce častěji opravovaná místa zcela uzavírat a rekonstruovat rychleji. Prvním takovým případem byla komplexní oprava koridoru u Blanska, kvůli kterému jezdí vlaky z Prahy do Brna celý rok výhradně po pomalejší trati přes Havlíčkův Brod.
20. 11. 2022|

V Horních Počernicích vykolejil vlak, provoz do centra Prahy stál přes devět hodin

Ve stanici Praha – Horní Počernice v pondělí po půlnoci vykolejil vagon nákladního vlaku. Nikdo není zraněný. Na Twitteru o tom informovala Správa železnic. Nehoda na více než devět hodin zastavila provoz směrem na pražské hlavní i Masarykovo nádraží, vyplývá z informací Českých drah, Pražské integrované dopravy (PID) a Správy železnic. Před desátou dopolední se doprava obnovila po jedné koleji, zhruba o hodinu později po obou kolejích. Provoz se bude stabilizovat do odpoledne.
14. 11. 2022Aktualizováno14. 11. 2022, 12:58|

Penta koupí bývalou poštu u Masarykova nádraží v Praze za 220 milionů korun

Česká pošta prodá svou budovu v Hybernské ulici u Masarykova nádraží v Praze společnosti Penta za minimální nabídkovou cenu 220 milionů korun. Penta byla v e-aukci jediným zájemcem, potvrdil mluvčí společnosti Ivo Mravinac.
22. 7. 2022Aktualizováno22. 7. 2022, 12:54|

Správa železnic vypsala tendr na modernizaci tratě z Prahy-Bubnů na Výstaviště

Správa železnic vypsala tendr za téměř čtyři miliardy korun na trať Praha-Bubny – Výstaviště a má územní rozhodnutí na modernizaci Masarykova nádraží. Projekty jsou součástí tratě k Letišti Václava Havla.
15. 11. 2021|

Na pražském Masarykově nádraží proti sobě jely dva vlaky. Strojvedoucí stihli zastavit

Na Masarykově nádraží v Praze ve čtvrtek ráno jely proti sobě dva vlaky. Souprava z Mladé Boleslavi směřující na nádraží projela návěstidlo zakazující jízdu, z nádraží už vyjížděl vlak do Milovic. Strojvedoucí stihli soupravy zastavit, nikomu se nic nestalo. Doprava na železnici byla po 8:30 zastavena, v plném provozu byla zhruba od 10:00.
27. 5. 2021Aktualizováno27. 5. 2021, 11:24|

Spor o poskytování informací polostátními firmami

Jestli polostátní firmy budou muset zveřejňovat informace stejně jako úřady, je nejisté. Dohodu ministerstva vnitra s poslanci nepodpořil sněmovní garanční výbor. Zároveň vláda poslala do parlamentu další novelu, podle které bude stížnosti na vybrané ústavní instituce řešit jejich vedoucí. Výjimku ministerstvo prosazuje na základě žádosti z Pražského hradu.
1. 4. 2021|

Začala stavba prvních dvou budov podle návrhu studia Zahy Hadidové u Masarykova nádraží

První dva domy začaly vznikat v prostoru zrušených odstavných kolejí v severní části pražského Masarykova nádraží. Podle investiční skupiny Penta, která chce nevyužívané prostory v okolí železniční stanice zastavět podle návrhu studia architektky Zahy Hadidové, by měly být hotové včetně úprav veřejného prostoru do poloviny roku 2023.
18. 2. 2021|

Končí práce na Negrelliho viaduktu, tím i první etapa stavby železnice na letiště. Další zaberou ještě devět let

Rekonstrukce Negrelliho viaduktu je u konce. Vlaky přes most sice jezdí již čtvrt roku, ale teprve nyní definitivně skončily i všechny práce a most je takový, jaký byl před 170 lety, když byl nový. Rekonstrukce to nebyla snadná, protáhla se o několik měsíců. Byla to ale také první fáze mnohem větší přestavby, kde pár měsíců nebo celý rok nehraje roli, protože má zpoždění bezmála čtvrt století – modernizace tratě do Kladna, jejíž nejčastěji zmiňovanou součástí bude odbočka na Letiště Václava Havla.
5. 9. 2020|

Negrelliho viadukt začne v pondělí opět sloužit vlakům. Tříletá rekonstrukce je hotová

Rekonstrukce druhého nejstaršího pražského mostu, Negrelliho viaduktu, je u konce. V pondělí se na něj vrátí vlaky a změní se kvůli tomu jízdní řády. Mimo jiné po třech letech zanikne zastávka Vltavská, cestujícím opět začne sloužit staré bubenské nádraží a také holešovická zastávka.
29. 5. 2020|

Masarykovo nádraží má nové pokladny. Budovu čekají další opravy

Na Masarykově nádraží v Praze začalo fungovat šest nových pokladních přepážek za 14,5 milionu korun. Nádraží prochází rozsáhlou rekonstrukcí, která si vyžádá stovky milionů korun. Jen oprava části historické budovy v blízkosti metra, kde vzniknou kanceláře a nocležna, bude stát sto milionů korun. Rekonstruovat se začne také část u Hybernské ulice, kde budou restaurace či obchody.
13. 8. 2019Aktualizováno13. 8. 2019, 14:33|

Soud uznal vinným policistu, který srazil ženu v Praze. Trest ale neudělil, postačilo projednání před soudem

Obvodní soud pro Prahu 1 uznal policistu Petra Suranovského, který koncem října 2017 srazil mladou ženu na tramvajových kolejích před pražským Masarykovým nádražím, vinným z těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti. Od potrestání upustil. Úterní rozhodnutí není pravomocné, státní zástupce i Suranovský si ponechali lhůtu na podání odvolání.
30. 4. 2019|

Porucha zastavila Masarykovo nádraží v Praze, všechny tratě se rozjely až večer

Porucha trakčního vedení v neděli ráno zastavila provoz na Masarykově nádraží v centru Prahy. Vlaky do Kolína, Lysé nad Labem či Kralup nad Vltavou musely mimořádně začínat i končit na Hlavním nádraží, v Holešovicích nebo ve Vysočanech. Až okolo 16. hodiny byl provoz částečně obnoven. Oprava trvala skoro celý den a provoz byl plně obnoven až večer.
18. 11. 2018Aktualizováno18. 11. 2018, 19:18|