TÉMA

Opočno

Radnice v Opočně koupila od Škodovky v Kvasinách desítky bytů, zájem o ně převyšuje nabídku

Radnice v Opočně na Rychnovsku koupila dva bytové domy, stavěné původně pro automobilku Škoda v Kvasinách. Podnik tyto byty momentálně nepotřebuje, město se naopak snaží rozšířit svůj bytový fond, o bydlení v regionu je totiž velký zájem. Za poslední týdny eviduje radnice v Opočně asi šedesát žádostí o byty.
5. 10. 2023|

Cenné sbírky Colloredo-Mansfeldů zůstanou na zámku Opočno, stát si část vypůjčí

Obrazy, zbraně a další věci ze sbírek zámku v Opočně na Rychnovsku, které soudy po mnohaletém sporu v restitučním řízení vydaly potomkům šlechtického rodu Colloredo-Mansfeldů, zůstanou na zámku. Ten bude nadále ve vlastnictví státu. Kristina Colloredo-Mansfeldová a její bratranec Jeroným se dohodli s Národním památkovým ústavem, že část mobiliáře a rodových sbírek státu pronajmou.
21. 6. 2023|

Pavel přijal ukrajinskou dívku, které nadávali čeští spolužáci

Šikanu, ponižování a násilí ve školách prezident Petr Pavel obecně odsuzuje, v případě dítěte, které muselo opustit svoji zemi kvůli válce, jsou podle něj ale zvlášť ostudné. Pavel to uvedl na Twitteru u fotografie ze setkání s ukrajinskou školačkou, kterou podle videa na sociálních sítích šikanovali na školním výletě její spolužáci. Prezident zároveň ocenil, že škola a rodiče věc řešili a dívka dostala omluvu.
10. 6. 2023|

Odvolací soud rozhodl o vydání části mobiliáře zámku Opočno rodu Colloredo-Mansfeldů

Odvolací soud v Pardubicích v pondělí rozhodl, že vydá část mobiliáře zámku Opočno rodu Colloredo-Mansfeldů. Potvrdil tak rozsudek okresního soudu z roku 2006. V souboru předmětů je cenný kočár, sbírka obrazů a několik tisíc dalších předmětů, například historické zbraně či nádobí. Hodnota je ve stovkách milionů korun. Rozsudek je pravomocný.
27. 2. 2023Aktualizováno27. 2. 2023, 15:51|

Pardubický odvolací soud uznal část nároků Colloredo-Mansfeldů na mobiliář z Opočna

Odvolací soud v Pardubicích uznal nárok Colloredo-Mansfeldů na vydání části mobiliáře zámku Opočno. Konkrétní předměty bude teprve nutné určit. Soud uznal nároky potomků knížete Josefa Colloredo-Mannsfelda narozeného roku 1866. Zamítl další část požadavku na vydání předmětů, které dřív náležely Josefu Colloredo-Mannsfeldovi narozenému v roce 1910. Řízení bylo obnoveno rozhodnutím Ústavního soudu.
23. 6. 2022|

Archeologové zkoumají u Opočna germánské osídlení. Objevili torzo pece i loveckou trofej

Archeologové v trase druhé části silničního obchvatu Opočna na Rychnovsku zkoumají pozůstatky germánského osídlení. Na břehu Zlatého potoka objevili například torzo železářské pece a několika chat, keramiku a loveckou trofej, kterou našli v bahnitém břehu potoka.
22. 6. 2022|

Nový domov seniorů v Opočně je hotový. Sloužit má kvůli problémům s vybavením až na podzim

V areálu bývalé nemocnice v Opočně na Rychnovsku skončila stavba domova seniorů. Přestavba jedné z budov vyšla na více než sto milionů korun a začala v září 2020. Klientům začne domov sloužit na podzim, do té doby se musí ještě dovybavit. Města Opočno a Dobruška, kterým byl objekt v pátek předán, však mají problém s dodávkou vybavení.
6. 5. 2022|

V Opočně dokončili rekonstrukci historických varhan. Chystá se jejich žehnání i koncert

V klášterním kostele Narození Páně v Opočně na Rychnovsku opět zazní zvuk varhan. Vzácný jednomanuálový nástroj z poloviny 18. století prošel v posledních čtyřech letech rekonstrukcí. V sobotu jej požehná královehradecký biskup Jan Vokál. Poté začnou varhany sloužit nejenom při bohoslužbách, ale také pří koncertech. Oprava byla možná díky dárcům a dotačnímu programu Královéhradeckého kraje.
23. 4. 2022|

Na zámku v Opočně soutěží sokolníci, připomínají prastarý způsob lovu 

Na státním zámku v Opočně byl ve středu zahájen 54. ročník Národního sokolnické setkání. Jde o mezinárodní setkání určené i pro širokou veřejnost. Ranní nástupy a večerní výřady jsou vždy hojně navštěvovány nejen občany Opočna. Zájemci mohou fandit při Mistrovství sokolovitých dravců ve stoupavém letu, zažít ukázky výcviku dravců, nebo se zúčastnit doprovodných akcí. Sami sokolníci o sobě říkají „Nelovíme pro kořist, ale pro všechno to krásné při lovu“. Zájemci mohou na zámku zhlédnout prastarou techniku lovu za pomocí ptáků do 10. října.
7. 10. 2021|

Nehledejte motivy, nechte na sebe díla Františka Kupky působit, radí kunsthistorik

František Kupka patří k nejoceňovanějším českým výtvarníkům. Jeho obrazy se na aukcích prodávají za rekordní částky. Přitom během života, který z velké části prožil v Paříži, často čelil nepochopení. Malíř považovaný za zakladatele abstraktního umění se narodil před sto padesáti lety, 23. září 1871, v Opočně na Rychnovsku.
23. 9. 2021|

Cena dřeva stoupá. S oslabením kůrovce a poklesem těžby předpokládají dřevaři další zdražení

Dramaticky a rychle roste cena dřeva, která v posledních letech vytrvale klesala. V Česku pocítí nejvíc zdražení právě stavebníci, za víc ale nakoupí i ti, kdo dřevem topí. Za nárůstem stojí hlad po stavebním materiálu v Americe, ale i snížení těžby v tuzemsku, za kterým je oslabení kůrovcové kalamity. Populace brouka je však tak velká, že bude českým lesům působit problémy i v dalších letech.
28. 8. 2021|

Ústavní soud nařídil znovu otevřít spor o pozemky Colloredo-Mansfeldů

Ústavní soud (ÚS) nařídil Okresnímu soudu v Hradci Králové, aby se znovu zabýval sporem o pozemky u Třebechovic pod Orebem. Pozemkový úřad uznal restituční nárok rodu Colloredo-Mansfeldů, proti vydání se však postavily soudy. Nyní ústavní soudci vyhověli stížnosti Leonharda Josefa Colloredo-Mansfelda, je prý nutné zabývat se postoji jeho děda Josefa za druhé světové války, teprve pak lze zodpovědně rozhodnout.
17. 3. 2021Aktualizováno17. 3. 2021, 14:36|

Zámek Opočno zůstane státu, rozhodl podle Radiožurnálu evropský soud

Zámek Opočno na Rychnovsku zůstane podle Českého rozhlasu Radiožurnál státu. Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku totiž podle rozhlasu zamítl stížnost rodiny Colloredo-Mansfeldů a tím potvrdil loňský rozsudek českého Ústavního soudu. Radiožurnál to v pondělí uvedl s odvoláním na ministerstvo spravedlnosti.
22. 2. 2021|

Před třiceti lety schválil parlament restituční zákon. Spory o majetek se vedou dodnes

Restituce se staly jedním z výrazných prvků transformace českého hospodářství po roce 1989. K přijetí zákona o mimosoudních rehabilitacích neboli restitučního zákona vedla před třiceti lety tehdejší československé zákonodárce snaha zmírnit následky některých majetkových křivd, kterých se po únoru 1948 dopustil komunistický režim. Federální parlament zákon schválil 21. února 1991.
21. 2. 2021|

Návštěvnost památek má blíž k Troskám. Zavítalo na ně o milion lidí méně než loni

Památky ve správě Národního památkového ústavu (NPÚ) letos od ledna do září navštívilo 3,6 milionu lidí. V meziročním srovnání tak návštěvnost poklesla o milion. Podepsala se na ní především koronavirová pandemie, kvůli níž byla sezona výrazně kratší než jindy. Příliš se ale nemění pořadí nejnavštěvovanějších památek, nejvíce lidí i letos zavítalo do Lednice.
14. 10. 2020|

Na obchvat Opočna se po vynuceném uzavření vrátila auta

Řidiči mohou konečně naplno užívat severní obchvat Opočna na Rychnovsku. Královehradecký kraj silnici otevřel už v srpnu, chyběla mu k tomu však patřičná povolení a auta tak na obchvat po týdnu zase nemohla. Nyní silniční správní úřad v Dobrušce povolil zkušební provoz.
7. 10. 2020|

Dostavba dálnice D11 do Polska nebo holding nemocnic jsou ústředními tématy voleb v Královéhradeckém kraji

Poslední čtyři roky v Královéhradeckém kraji vládla koalice ČSSD, ODS, TOP 09, Východočechů, KDU-ČSL a STAN, sestavená tehdy doslova pár minut po volbách, v rekordně krátkém čase jako první ze všech krajů ČR. Hejtmanské křeslo obhajuje Jiří Štěpán (ČSSD), který kandiduje v rámci koalice Spolu pro kraj.
4. 9. 2020|

Hradozámecká noc zavede návštěvníky na detektivku v Opočně i s lampiony na Kunětickou horu

Noční prohlídky, šermířská a taneční vystoupení, hry i videomapping ozvláštňují letos program Hradozámecké noci. Do jedenáctého ročníku akce se zapojilo přes osm desítek památek po celé republice, a to nejen hradů a zámků, ale i klášterů, kostelů, vil nebo paláců. Návštěvníkům se ve večerních a nočních hodinách otevřou poslední srpnovou sobotu.
29. 8. 2020|

Řidiči nesmějí využívat nový obchvat Opočna, nemá kolaudaci

Auta od úterý nemohou na severní obchvat Opočna, který se slavnostně otevřel 11. srpna. Královéhradecký kraj silnici zprovoznil bez souhlasu stavebního úřadu v Dobrušce. Hejtman Jiří Štěpán (ČSSD) a radní pro investice a majetek Václav Řehoř (ODS) se za to ve středu na mimořádné tiskové konferenci omluvili. Podle nich stavba bezpečnost lidí neohrožovala. Ve výzvě stavebního úřadu se ale uvádí opak.
19. 8. 2020Aktualizováno19. 8. 2020, 19:44|

Colloredo-Mansfeldové uspěli u Ústavního soudu. Dosáhli znovuotevření sporu o mobiliář zámku Opočno

Justice musí znovu otevřít spor o mobiliář zámku Opočno na Rychnovsku. Ústavní soud vyhověl stížnostem dědiců původních šlechtických majitelů z rodu Colloredo-Mansfeldů. Stížnostmi se zabýval opakovaně poté, co se restituentů zastal Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku.
30. 6. 2020|

Ústavní soud se zastal Rybářství Třeboň ve sporu s církví o šest jihočeských rybníků

Spor o jihočeské rybníky, které nárokuje římskokatolická církev, se vrátí k českobudějovickému okresnímu soudu. Ústavní soud (ÚS) vyhověl stížnosti Rybářství Třeboň a zrušil rozhodnutí soudů všech stupňů, včetně Nejvyššího. Podle ÚS nevzaly v úvahu dobrou víru, ve které společnost mohla rybníky zprivatizovat se souhlasem tehdejších státních orgánů.
23. 6. 2020|

Archeologové objevili na Rychnovsku pravěké osídlení, mohlo by jít o unikátní nález

Archeologové u Domašína na Rychnovsku objevili pozůstatky sídliště, které patří s největší pravděpodobností kultuře se šňůrovou keramikou. Pokud analýzy potvrdí sídliště této kultury datované k roku 2000 před naším letopočtem, půjde o objev, který nemá v Česku obdoby. Archeologové v Česku dosud sídliště uvedené kultury neprozkoumali.
17. 5. 2020|

Na pouhé dva dny je vystaven nejdražší obraz Františka Kupky. Stál 78 milionů

Ve výstavní síni v areálu zámku v Opočně je jenom tuto sobotu a neděli možné si prohlédnout obraz Plochy příčné II. od Františka Kupky. Malba bude k vidění pouhé dva dny, poté se vrátí do soukromé sbírky. V květnu byl obraz vydražen za 78 milionů korun a stal se tak novým rekordmanem českých aukcí.
21. 9. 2019|

Jan Musil odejde z Ústavního soudu. Řešil přes 4 tisíce případů

Ústavní soudce Jan Musil odejde na konci ledna ze své funkce. A to ze zdravotních důvodů a kvůli únavě dané věkem a cestováním mezi Brnem a Prahou. Jeho odchod nesouvisí se situací v justici či politice. Ústavní soud považuje Musil za právnický Olymp, kde spolu soudci nemusejí vždy souhlasit, ale jsou schopni dospět k výsledku. Cenil si možnosti zabývat se kauzami z různých oblastí práva a poznávat lidské příběhy za jednotlivými spisy, někdy truchlivé, ale podnětné.
23. 1. 2019|