TÉMA

Dušičky

O hroby pečuje málo pozůstalých, větší zájem je o kolumbária a rozptyl

Druhý listopadový den si lidé připomínají jako Památku zesnulých, Dušičky. Věřící se scházejí na bohoslužbách, hroby se už několik dnů plní svíčkami, věnci a květinami. Podle ředitelky správy brněnských hřbitovů Aleny Říhové se ale přístup pozůstalých k pohřbívání změnil. Převažují kremace, popel je ukládán do kolumbárií nebo je rozptýlen na louce.
2. 11. 2023Aktualizováno2. 11. 2023, 14:26|

Na Dušičky posílí policejní hlídky. Strážníci varují před zloději i svátečními řidiči

Na svátek památky zesnulých očekávají hřbitovy větší množství návštěvníků. To může lákat zloděje, kteří se zaměřují na odložené tašky i cennosti ponechané v autech. Už na poslední říjnový víkend proto policisté a strážníci na mnoha místech v Česku posilují své hlídky, sdělili České televizi policejní mluvčí jednotlivých krajů. Na zvýšenou obezřetnost apelují také hasiči kvůli požárům ze hřbitovních svíček.
30. 10. 2022|

Sokolov chce o polovinu zvětšit městský hřbitov. Zbývá tam posledních 30 hrobových míst

Sokolov chce kvůli nedostatku místa zvětšit téměř o polovinu městský hřbitov. V plánu jsou nová hrobová a urnová místa, ale i úpravy zeleně a parkovacího stání. Do rozšířeného areálu chce vedení města zahrnout i sousední zaniklý židovský a německý hřbitov. Náklady na rozšíření a obnovu hřbitovního areálu radnice odhaduje na 55 milionů korun, řekla sokolovská starostka Renata Oulehlová (ANO).
8. 11. 2021|

Příprava na Dušičky letos podraží, zákazníci si připlatí za svíčky i věnce

Na svátek Památky zesnulých očekávají květinářství tradičně nápor zákazníků. Podle ekonomů patří takzvané Dušičky ke svátkům, kdy v obchodech nechají zákazníci nejvíc peněz, a letos si podle nich připlatí – hlavně za svíčky a výzdobu.
28. 10. 2021|

Historická letadla kroužila nad Ležáky. Piloti připomněli oběti nacistů

Nad Chrudimskem se v úterý vznášely dva cvičné stroje z druhé světové války. Začátek listopadu nadšenci z RAF Station Czechoslovakia nevybrali náhodou. V době, kdy si lidé připomínají Památku zesnulých, s letadly zamířili nad místa, kde se za války umíralo.
3. 11. 2020|

Kvůli covidu-19 se jinak cestuje. Lidé jezdí spíš auty, ubývá spojů hromadné dopravy

Koronavirus mění i způsoby a trasy, kterými se lidé po Česku přepravují. Zatímco hromadná doprava zažívá bezprecedentní pokles, individuální doprava a hlavně ta automobilová získala daleko větší podíl. Posilují to i vládní opatření v Česku a sousedních státech. Zatímco tuzemská vláda omezila plošně pohyb obyvatel, očekávání tvrdších opatření na hranicích ženou české občany na cesty třeba do Rakouska nebo do Saska.
31. 10. 2020|

O návratu žáků do lavic Plaga nechce spekulovat, prioritou jsou nejmladší a závěrečné ročníky

Vláda prodloužila nouzový stav do 20. listopadu, jak odsouhlasila sněmovna. Od pondělí budou uzavřeny speciální školy, oznámil ministr školství Robert Plaga (ANO). O návratu žáků do škol spekulovat nechtěl, prioritou jsou ale žáci 1. a 2. tříd ZŠ a závěrečné ročníky ZŠ a SŠ. Kabinet pak kvůli Dušičkám schválil výjimku z vládních opatření pro stánky a obchody s pietním zbožím či svíčkami –⁠ otevřeno mohou mít i v neděli.
30. 10. 2020Aktualizováno30. 10. 2020, 21:52|

Déšť mrtvoly nezastavil. Mexickou metropolí prošel tradiční průvod koster

Zatímco v Česku se lidé na dušičky vydávají na hřbitovy, aby si připomněli zesnulé, Mexičané se srocují v centrech svých měst. Památku zesnulých nazývají dnem mrtvých a v Mexico City i menších městech jej každoročně připomínají průvody lidí nalíčených jako mrtvoly či kostry. Ulice mexické metropole se zaplnily i v sobotu, i když bylo nevlídné počasí a diváci sledovali průvod „mrtvol“ v pláštěnkách a s deštníky.
3. 11. 2019|
Doporučujeme

Smrt se nedá vytěsnit, jednou vás doběhne, říká etnoložka Nešporová

Své blízké zemřelé chceme mít dnes podle etnoložky Olgy Nešporové blízko, jejich popel míváme doma nebo na zahradě. Chodit na hřbitovy pravidelně ale nestíháme i kvůli tomu, že často bydlíme jinde, než kde stojí rodinná hrobka. Češi čím dál častěji volí pohřby bez obřadů, a pokud se přece jenom pro nějaký rituál rozhodnou, volí podle Nešporové to, co bývá zvykem. Osobněji pojaté ceremonie jsou výjimkou.
30. 10. 2019Aktualizováno2. 11. 2019, 08:24|

Doprava o dušičkovém víkendu: posílená MHD, místa ve vlacích navíc

Posílená hromadná doprava ve městech, místa ve vlacích navíc, ale i výluky a oblasti, kde se lidé spojení navíc nedočkají. Tak bude pro cestující vypadat dušičkový víkend. Některé dopravní podniky budou po celý víkend nasazovat vozy navíc. Například v Plzni jezdí velkokapacitní trolejbusy na lince 11 už od pátku. Podobná opatření chystá také Hradec Králové nebo Brno.
1. 11. 2019|

S prodlouženým víkendem posiluje doprava

České dráhy přidají od pátku do provozu desítky vozů navíc, celkem by měly kapacity posílit o 15 tisíc míst. Nejvíce ji navýší na linkách mezi Prahou a Moravou a na Slovensko. Posílení dopravy k prodlouženému víkendu plánují i další dopravci, například RegioJet nebo FlixBus.
24. 10. 2019|

Dušičky bez lidí. Na některé hroby už živí zapomněli

Ne na všech hřbitovech je během Dušiček plno. Na některé mrtvé už živí zapomněli. Příkladem je Piaristické náměstí v Českých Budějovicích, kde byl až do 18. století hřbitov. Nyní jsou ale hroby pod dlažbou.
3. 11. 2018|

Endler: Vášeň jménem hřbitovní turistika. Své slavné mrtvé mají Češi rozeseté po vesničkách i světových metropolích

Podle jedněch je to málem úchylka, pro druhé téměř životní láska. Na Vyšehradském hřbitově se za všemi těmi Máchy, Smetany, Dvořáky, Nerudy, Nezvaly a Čapky byl aspoň jednou v životě podívat snad každý, mnohým ale proslulá pohřebiště zaplněná stejně proslulými mrtvými ke štěstí zdaleka nestačí a za hroby nejslavnějších krajanů jsou ochotni se trmácet světa kraj – někdy doslova.
3. 11. 2018|
Události komentáře

O smrti přemýšlejme už odmala, radí Šiklová. Radši až po čtyřicítce, míní kněz

Památka zesnulých, lidově Dušičky, bývají časem vzpomínek na blízké, kteří už mezi námi nejsou. Podle socioložky Jiřiny Šiklové i kněze a teologa Marka Orka Váchy svátek připomíná, že nikdo není nesmrtelný a strach z odchodu je nutné přijmout.;crop; Oba se v Událostech, komentářích také shodli, že v Česku přestává být umírání tabu a lidé jej začínají brát vážně. Oceňují také lepší péči a vznik hospiců včetně těch mobilních, aby lidé mohli své poslední chvíle strávit sice v odborné péči, ale v klidu domova.
2. 11. 2018|

Lidé nemají čas zapálit svíčku na hřbitově, přenechávají to specializovaným firmám

Zájem o profesionální úpravu hrobů či urnových schránek v době Dušiček výrazně stoupl. Pozůstalí si nejčastěji objednávají úklid a výzdobu, převážně je o tyto služby podle mluvčí Správy pražských hřbitovů zájem ve velkých městech. Firmy nabízejí jednorázové vyčištění hrobů a schránek, zapálení svíček, různé druhy věnců a květiny. Památka zesnulých, lidově Dušičky, se připomíná 2. listopadu.
2. 11. 2018|

Halloween, nebo Dušičky? Naprostá většina Čechů se drží tradice

I když si 2. listopadu připomínáme Památku zesnulých, na mnoha místech Česka patří závěr týdne Halloweenu. Dušičky i Halloween jsou spojené s návštěvou hřbitovů a vzpomínkou na mrtvé předky. Zatímco však na Památku zesnulých se podle průzkumu agentury IPSOS chystají čtyři pětiny dotázaných Čechů navštívit hřbitovy, Halloween polovina respondentů vůbec nevnímá.
1. 11. 2018|

Strážníci s nočním viděním i kontroly svátečních řidičů. Policie se chystá na Dušičky

Strážníci v Liberci nebo Českých Budějovicích začali pravidelně obcházet hřbitovy. Podobné akce chystají kvůli Dušičkám i v dalších městech, většinou začaly už minulý pátek. Do kontrol se stejně jako každý rok zapojují i policisté. Nejčastějšími problémy je okrádání návštěvníků hřbitovů a situace na silnicích. Tu může letos ještě zkomplikovat počasí ale i fakt, že samotný den svátku připadl právě na pátek.
31. 10. 2018|