TÉMA

Sopky

Podmořská žraločí sopka je zase aktivní. Vědci se těší na neobvyklé zážitky

Americká agentura NASA ve své zprávě popsala, že v sopce Kavachi přezdívané Sharkano, která se nachází na Šalamounových ostrovech u pobřeží Papuy-Nové Guineje, se děje něco pozoruhodného. Tento podmořský vulkán podle nových dat z 19. května začal po půlroční aktivitě opět soptit.
29. 5. 2022|

Karibský ostrov Svatý Vincenc pokryl sopečný popel, další výbuchy mohou následovat

Východokaribský ostrov Svatý Vincenc pokryl prach z pátečního výbuchu sopky La Soufrière. Na ostrově je stále cítit zápach síry, sopečný popel je všudypřítomný a zastiňuje také slunce, viditelnost je kvůli popelu nízká. Ti, kteří nejprve odmítali evakuaci, většinou v neděli nakonec své domovy také opustili. Vědci varují, že výbuchy mohou pokračovat ještě několik dnů nebo i týdnů a další výbuchy mohou být horší než ten první.
11. 4. 2021|

Na Venuši jsou zřejmě aktivní sopky, zjistili vědci. Kromě Země takovou planetu neznáme

Nový výzkum zveřejněný v odborném žurnálu Science Advances prokázal, že láva, která teče po povrchu Venuše, je nejspíš stará maximálně několik let. To by znamenalo, že tato planeta je v současné době vulkanicky aktivní. Vedle Země je tedy jedinou planetou ve Sluneční soustavě s činnými sopkami.
6. 1. 2020|

Nečitelný svitek z města zničeného erupcí Vesuvu přečtou vědci díky urychlovači částic

Když v roce 79 našeho letopočtu vybuchl italský vulkán Vesuv, oblaky popela zavalily města Pompeje a Herculaneum. Nánosy sopečného prachu pohřbily i obyvatele a majetek, včetně svitků a textů v knihovnách. Vědci jsou si teď ale díky extrémně silným paprskům jisti, že se jim pradávné papyry podaří přečíst.
5. 10. 2019|

Venuše mohla být obyvatelná planeta, ukázala simulace NASA

Kdyby měla Venuše trošku víc štěstí, mohla mít Sluneční soustava v současnosti možná dvě obyvatelné planety, a ne jen jednu. Ukázala to simulace, kterou provedli vědci z NASA.
1. 10. 2019|

Kamčatka ukrývá jedinečné přírodní krásy. Objevovat je začínají i turisté

Desítky aktivních sopek, tyrkysová jezera i termální prameny. Poloostrov Kamčatka na ruském Dálném východě patří mezi nejkrásnější a nejodlehlejší místa planety. Ne náhodou je část poloostrova také už přes dvacet let pod ochranou UNESCO. Kouzlo tohoto kouta světa začínají stále častěji objevovat turisté.
24. 3. 2019|

Koně osedlal, uprchnout nestihl. Nový objev z Pompejí ukazuje, jaká byla smrt v sopečném oblaku

Sopka, která v roce 79 po Kristu zničila Pompeje, zabíjela nejen jejich lidské obyvatele, ale také zvířata. Ukazuje to nový objev, jejž představili italští archeologové. Ve městě totiž objevili dokonale zachované zbytky osedlaného koně.
27. 12. 2018|

Američtí vědci laboratorně vytvořili lávu. A nechali ji explodovat s vodou

Explozivní experiment provedli geologové ze State University of New York v Buffalu. Ukázal, jak funguje základní interakce lávy a vody. Ta je sice v přírodě běžná, věda jí ale stále ještě přiliš dobře nerozumí.
12. 12. 2018|

Riziko číslo jedna: američtí vědci označili 18 sopek jako velmi vysokou hrozbu

Američtí vládní vědci vypracovali seznam vulkánů, které představují největší riziko pro národní bezpečnost. Jedná se o sopky, které jsou buď velmi blízko civilizaci, nebo u nich hrozí blízká erupce.
26. 10. 2018|