TÉMA

Resuscitace

V Ústeckém kraji přibývají defibrilátory na veřejných místech. Zachraňují životy

Stále více úřadů nebo firem nakupuje defibrilátory. Tyto přístroje mohou lidé použít při první pomoci člověku se zástavou srdce, a to ještě předtím, než na místo dorazí záchranka. Bývají už také běžnou součástí výbavy policejních aut. Například v Ústeckém kraji záchranáři rozmístili defibrilátory už na osmnáct veřejných stanovišť.
13. 8. 2023|

Ústavní soud zamítl stížnost pozůstalých po ženě, kterou lékaři neoživovali

Ústavní soud (ÚS) zamítl stížnost pozůstalých po ženě, kterou zdravotníci ve svitavské nemocnici po srdeční zástavě neresuscitovali. Zohlednili její základní diagnózu a četné související nemoci, stejně jako dříve vydaný pokyn lékařů „Do Not Resuscitate“, tedy neprovádět resuscitaci. Pozůstalí žádali odškodnění od společnosti Nemocnice Pardubického kraje, která zařízení ve Svitavách provozuje. Podle ÚS měl zdravotní personál s pacientkou a jejími blízkými více komunikovat, případně jim dát možnost předem vyslovit přání ohledně resuscitace. K porušení práva na život však v kauze nedošlo, uvedl ÚS.
8. 8. 2023Aktualizováno8. 8. 2023, 19:21|

Chlapec přežil zásah bleskem. Bez následků je i díky laické první pomoci

Dětskou kliniku ostravské fakultní nemocnice opustil třináctiletý chlapec, kterého na konci července zasáhl při silné bouřce na táboře poblíž Velkého Újezdu na Olomoucku blesk. Dítě, které bylo v bezvědomí, přežilo díky laické resuscitaci i rychlé odborné pomoci bez následků. Se zásahy bleskem se lékaři setkávají výjimečně a ve většině případů mají vážné následky.
7. 8. 2023|

Inspektoři provozu ve středních Čechách kontrolují práci záchranářů a současně pomáhají u vážnějších výjezdů

Záchranáři ve středních Čechách zřídili takzvané inspektory provozu. Jedná se o zdravotníky, kteří pomáhají při vybraných výjezdech a zároveň vyhodnocují postupy při poskytování péče. V případě mimořádných událostí mohou také řídit jednotlivé posádky během zásahu.
15. 6. 2023|

Zlatý záchranářský kříž dostali policisté za pomoc tonoucímu i zdravotníci zasahující u tornáda

Za záchranu pěti tonoucích, za pomoc při tornádu na Moravě nebo za dlouhotrvající resuscitaci byli ve čtvrtek jednotlivci i profesionální týmy oceněny Zlatými záchranářskými kříži. Cenu jim předal na Pražském hradě prezident Miloš Zeman. Celkem udělil devět Zlatých záchranářských křížů a dvě čestná uznání, hodnotitelé vybírali z asi sedmi desítek návrhů.
5. 5. 2022Aktualizováno5. 5. 2022, 20:16|

Zdravotníci chybovali, řekl primář Pardubické nemocnice u soudu kvůli chlapci v bdělém kómatu

Zdravotníci dětského oddělení Pardubické nemocnice chybovali, když nechali matku s chlapcem, který krvácel po operaci mandlí, odejít z oddělení na ORL ambulanci. Ve svědecké výpovědi to ve čtvrtek před soudem řekl primář dětského oddělení Marian Šenkeřík. Případ z roku 2017, kdy dítě zůstalo kvůli pooperačním komplikacím v takzvaném bdělém kómatu, projednává Okresní soud v Pardubicích. Před soudem ve čtvrtek jako svědci vypovídali dva lékaři, kteří se zúčastnili chlapcovy resuscitace. Na případ upozornil pořad ČT Infiltrace.
23. 9. 2021|

Pracovník špatně přečerpával fenol, další dva na něj nedohlédli. Kvůli děčínské tragédii padla tři obvinění

Kvůli loňskému úniku fenolu v Děčíně, po kterém zahynuli dva lidé, obvinila policie tři pracovníky firmy Chemotex, v jejímž areálu k úniku došlo. Podle policejní mluvčí Aleny Bartošové jsou obviněni z obecného ohrožení z nedbalosti.
16. 10. 2019Aktualizováno16. 10. 2019, 14:56|

Muže zasáhl blesk. Jako zázrakem přežil, na pomoc mu přispěchali sousedé

Na letošní bouřkovou sezonu nikdy nezapomene šestadvacetiletý Lukáš Zahoř z Hradce Králové. Mladík přežil díky pomoci dvou sousedů zásah blesku. Většina podobných případů přitom končí tragicky.
29. 7. 2019|

Zástava srdce postihuje i mladé sportovce. Okamžitá pomoc může život zachránit

Zástava srdce potkává nejen nemocné a starší lidi, ale také mladé sportovce. Na smutný fakt nedávno upozornila smrt cyklisty Jimmyho Duquennoye, který zemřel ve věku 23 let. Takzvaná náhlá srdeční smrt postihne i v Česku desítky mladých ročně. Okamžitá resuscitace ale může pomoci, připomíná Evropský den záchrany života.
16. 10. 2018|