TÉMA

Třebíč

Útok v třebíčské škole prověřuje policie jako pokus o vraždu

Jako pokus o vraždu prověřují policisté středeční útok žáka na pracovnici třebíčské střední průmyslové školy. Zatím ho však nevyslechli, chlapec byl po útoku hospitalizován a je stále v péči lékařů. Protože je útočník nezletilý, je policie i škola skoupá na informace a nechtějí zveřejnit žádné další podrobnosti.
21. 12. 2023|

Žák napadl v Třebíči nožem pracovnici školy, lehce ji zranil

Ve Střední průmyslové škole v Třebíči napadl dopoledne šestnáctiletý žák nožem pracovnici školy, lehce ji zranil. Mladíka policie zajistila. Nikomu dalšímu se nic nestalo, sdělila policejní mluvčí Dana Čírtková. Podle mluvčího záchranné služby Petra Janáčka zdravotníci ženu nemuseli ošetřovat. Chlapce odvezli do nemocnice, vzhledem k jeho věku ale neupřesnili, zda to bylo kvůli zranění, či psychickému stavu.
20. 12. 2023Aktualizováno20. 12. 2023, 18:24|

Dostavba Dukovan má pomoci z jádra udělat hlavní zdroj české energie

Stavební firmy podávají své finální nabídky na vybudování nového jaderného bloku v elektrárně Dukovany, projekt by se měl stát nejvyšší investicí České republiky v její novodobé historii. Cena nového reaktoru se totiž zřejmě vyšplhá až do výše zhruba 160 miliard korun v cenách z roku 2020, uvedli zástupci vlády i energetické společnosti ČEZ. Přesná cena nicméně bude známa až po skončení soutěže. Dostavba Dukovan je přitom součástí Státní energetické koncepce (ASEK), která chce z jaderné energetiky učinit hlavní zdroj elektrické energie.
31. 10. 2023Aktualizováno31. 10. 2023, 19:10|

Třebíčtí se bojí proměny historické ulice v dopravní tepnu. Město výhrady odmítá

Obyvatelům Hasskovy ulice v Třebíči se nelíbí řešení rekonstrukce jedné z historických ulic v centru města. Tvrdí, že neměli možnost podobu ulice ovlivnit. Proto sepsali petici, kterou na konci minulého týdne doručili na radnici. Město ale pochybení v komunikaci s majiteli domů odmítá.
23. 10. 2023|

Kvůli nemocem stoupá cena včelstev. Úly se tak stávají terčem zlodějů

V Česku výrazně přibylo krádeží včelstev. Podle odborníků si včelaři kradou úly navzájem. V posledních letech totiž kvůli nemocem, především varroáze, včely vymírají. Ceny nových úlů i jejich osazenstev jsou kvůli tomu stále vyšší, právě proto se také stávají stále častěji terčem zlodějů.
30. 8. 2023|

Židovskou čtvrť v Třebíči málem nahradily paneláky. Světová rarita je už 20 let na seznamu UNESCO

Třebíč oslavuje výročí na seznamu UNESCO. Od zápisu židovské čtvrti se hřbitovem a areálu baziliky svatého Prokopa mezi výjimečné světové pamětihodnosti uplynulo rovných dvacet let. V 80. letech přitom hrozilo, že židovské město nahradí socialistická výstavba. Po revoluci se nejprve musela čtvrť stát plnohodnotnou součástí města, o zapsání na seznam UNESCO tehdy podle prvního porevolučního starosty Třebíče Jana Heřmana, který byl hostem Událostí, komentářů, nikdo nepomýšlel.
18. 8. 2023|

Lidem se v neděli otevírají židovské památky, které běžně nejsou přístupné

Veřejnosti se v neděli otevírá 55 židovských památek v Česku, které nejsou běžně přístupné nebo byly v posledních letech opraveny. Lidé si budou moci prohlédnout například synagogu v Čáslavi nebo židovské hřbitovy v Litomyšli, Kolíně a Polné. Den židovských památek se koná pošesté.
13. 8. 2023|

Celní správa nejspíš přijde o šest pracovišť, další dvě chce ministerstvo přestěhovat

Osm pracovišť celní správy od začátku příštího roku nejspíše zavře. Šest z nich chce ministerstvo financí zrušit bez náhrady, dvě další se přestěhují. Úřad si od zrušení části pracovišť celníků slibuje roční úsporu 6,6 milionu korun. Navrhovaná vyhláška ještě musí projít připomínkovým řízením, poté ji projedná vláda.
17. 7. 2023|

Meteorologové varují před rozvodněním řek. Někde se mohou dostat na druhý stupeň

Vydatný déšť, který v úterý odpoledne zasáhne jih Čech a východní polovinu země, rozvodní řeky. Jejich hladiny mohou dosáhnout na první, ojediněle i druhý stupeň povodňové aktivity. Týká se to zejména povodí Dyje, Jihlavy a Třebůvky, informoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Maximální výšky by hladiny řek podle něj měly dosáhnout během středy, v povodí Lužnice na jihu Čech by toky měly kulminovat ve čtvrtek.
16. 5. 2023|

Policie odvolala pátrání po třináctileté dívce z Třebíče, je v pořádku

Policie odvolala pátrání po třináctileté dívce z Třebíče. Podle mluvčí policie Jany Kroutilové byla nalezena a je v pořádku. Že ji rodina pohřešuje, se policisté dozvěděli v pátek ráno. Začali po ní pátrat a o pomoc s jejím nalezením požádali i veřejnost.
5. 5. 2023Aktualizováno5. 5. 2023, 13:58|

PŘEHLEDNĚ: Pošta vyměnila část poboček určených ke zrušení za jiné

Pošta pozměnila seznam poboček, které chce zavřít. Celkový počet tři sta sice zůstává, ale ve čtrnácti případech kývla na požadavky radnic a ponechá otevřené pošty, které se měly zavřít, výměnou za jiné, z pohledu radnic postradatelnější. Nejvýrazněji se tato úprava týká Opavy, kde zaniknou dvě poštovní pobočky, ale jiné dvě zůstanou. V dalších dvanácti městech včetně sedmi krajských je to vždy jedna změna.
19. 4. 2023|

Drahé materiály, málo pracovníků. Stavebnictví dál čelí problémům

Novela stavebního zákona podle profesních svazů částečně zrychlí povolování jednotlivých projektů, což napomůže zklidnění oboru. Ten se potýká s řadou problémů – od nedostatku pracovníků a některých materiálů až po vysoké ceny.
27. 3. 2023|

Osmák z Charkova exceluje v češtině a sní o univerzitě v Praze

Krátce po napadení Ukrajiny Ruskem uprchl s rodinou z Charkova a nový domov našel v Třebíči, aniž by uměl slovo česky. O rok později obsadil Ukrajinec Mykyta na tamní základní škole ;crop;T. G. Masaryka třetí místo v olympiádě z českého jazyka. Jeho příběhu se pro pořad 168 hodin věnoval Jaroslav Hroch.
6. 3. 2023|

Z Olomouce zmizí dřevěná pódia. Pro zahrádky restaurací platí nová pravidla

Vedení olomouckého magistrátu vyžaduje nový vzhled restauračních předzahrádek. Ne všem provozovatelům se ale jednotná pravidla líbí. Podle radnice mají na úpravy pětileté přechodné období. Vzhled prostoru před bary a kavárnami regulují třeba v historických centrech Třebíče, Telče nebo Brna.
13. 2. 2023|

Projet, či neprojet? Řidiči z Českých Budějovic nevědí, zda se mají řídit značkami, či rozhodnutím soudu

Komplikace se zklidněním dopravy v centru Českých Budějovic dál pokračují. Krajské město se loni rozhodlo, že omezí vjezd na náměstí, na začátku letošního roku to ale krajský soud zrušil a nařídil návrat k původnímu dopravnímu značení. Radnice teď zjistila, že na postupný návrat dopravy do centra nemá celý měsíc, ale jenom jednu noc.
3. 2. 2023|

V kuželně nebo autoservisu. Lidé budou volit prezidenta i na neobvyklých místech

Kuželna, sauna, autoservis nebo kuchyň domu. I na těchto kuriózních místech mohou lidé v příštím týdnu odevzdat svůj hlasovací lístek v prezidentské volbě. Starostové oslovení Českou televizí se shodují, že tyto lokality zvolili kvůli nedostatku jiného vhodného prostoru. Volby se obvykle konají ve školních budovách, kulturních sálech nebo na obecních úřadech. Lidé s covidem-19 pak mohou odvolit i z auta.
8. 1. 2023|

Narodil se jako první v samostatné republice. „Zlatý střed mezi Západem a Východem,“ říká o Česku

Narozeniny neslaví na Nový rok jen Česká republika, ale i Jakub Vala. Vteřinu po půlnoci v úvodu roku 1993 se narodil v Třebíči. Stal se tak prvním člověkem, jemuž úředníci do rodného listu napsali místo Československa už jen název samostatného českého státu.
1. 1. 2023|

Po střetu drezíny s autem v Třebíči jsou dva zranění, vlaky nejezdily dvě hodiny

Kvůli nehodě byl ve čtvrtek na více než dvě hodiny přerušený provoz na železniční trati mezi Krahulovem a Třebíčí. Drezína se podle policie srazila s autem na přejezdu v Třebíči. Podle záchranářů a policie se zranili dva lidé, jeden lehce, druhý utrpěl středně těžké zranění.
29. 12. 2022Aktualizováno29. 12. 2022, 14:40|

Dlouhé parkování v centru Třebíče se prodraží. Ceny stoupnou i osminásobně

Třebíč chce snížit počet aut v centru města. Od ledna příštího roku proto zdraží parkovné. V některých místech až osminásobně. Na nejvytíženějších parkovištích bude první půlhodina zdarma, celodenní stání pak vyjde i na čtyři sta korun.
2. 12. 2022|

Na prachatické, písecké a dalších radnicích se dohodli na vytvoření koalic

V Prachaticích bude vládnout koalice ODS a TOP 09 s hnutími Živé Prachatice, Prachatice společně a KDU-ČSL, s podporou hnutí Pro Prachatice. V Písku vznikla koalice vítězného ANO, hnutí Pro Písek, ODS a Pirátů. Starostou se stane Michal Čapek (ANO). Povolební vyjednávání jsou u konce i v Kroměříži, Třebíči, Jablonci, Mladé Boleslavi, Přerově nebo Třinci.
2. 10. 2022Aktualizováno2. 10. 2022, 20:57|

Vznikají další nové koalice. Jasno už má Jindřichův Hradec, Nový Jičín či Svitavy

Další města v Česku už mají jasno v tom, kdo je povede v příštích čtyřech letech. Například v čele Nového Jičína zůstane stávající koalice ANO, KDU-ČSL, ODS a Strana Zelených s Piráty, TOP 09 a STAN.  Karvinou povede ČSSD, která volby vyhrála s více než 51 procenty. Ke spolupráci ale zřejmě přizve ANO. V Jindřichově Hradci na jihu Čech se vítězné ANO domluvilo na koalici s ODS, STAN a hnutím Společně s Piráty. Ve Svitavách bude vládnout Sdružení pro město Svitavy spolu s ODS, KDU-ČSL a 3PK – Pro prosperující Svitavy. Dohoda vzniká už i v Kroměříži.
29. 9. 2022Aktualizováno29. 9. 2022, 21:43|

Do Orlických hor, Jeseníků i na jižní Moravu přišly velmi silné bouřky

Velmi silné bouřky s prudkými lijáky přišly v neděli do Orlických hor a Jeseníků, silně pršelo také na jižní Moravě v pásu přibližně od Třebíče po Vyškov. Hasiči kvůli prudkým bouřkám museli v neděli podvečer odčerpávat vodu v obcích Vlčice a Velká Kraš na Jesenicku. Meteorologové během dne vydali výstrahu, podle které hrozily silné bouřky ve východní části republiky až do sedmi hodin večer.
28. 8. 2022Aktualizováno28. 8. 2022, 22:20|

Třebíč chtěla na náměstí víc zeleně, kvůli protestu památkářů přijde o 750 tisíc korun

Třebíč přišla o dotaci 750 tisíc korun na rekonstrukci památek soukromých majitelů. Důvodem je spor města s památkáři o stromy na Karlově náměstí. V rámci revitalizace jich tam radnice vysadila víc, než měla, a nedodržela tudíž závazná stanoviska.
23. 5. 2022|

Ruská invaze na Ukrajinu rozděluje pravoslavnou církev v Česku

Konflikt na Ukrajině rozdělil pravoslavnou církev. Přiznávají to i duchovní v Česku. Podle nich má Rusko a jeho prezident největší podporu mezi věřícími v Praze a na Karlovarsku. Naopak Morava a Vysočina se staví na stranu Ukrajiny. Sám hlavní představitel pravoslavné církve, moskevský patriarcha Kirill, je známý blízkými vztahy s ruským prezidentem Vladimirem Putinem.
18. 3. 2022|