TÉMA

Vladislav Vilímec

Senát schválil elektronické plné moci či vymezení dostupného bydlení

Lidé asi budou moci vystavovat plné moci nejen v papírové, ale také v elektronické podobě, které budou v registru zastupování. Novinku přinese vládní novela zákona o základních registrech, kterou Senát schválil beze změn. Materiál nyní dostane k podpisu prezident. Horní komora také umožnila přijetí pravidel pro partnerství stejnopohlavních párů bez projednání na schůzi. Senát rovněž chce ze zákona o strategických stavbách odstranit zónu Plzeň-Líně, aby ji mohla nadále využívat armáda. Návrh nyní posoudí sněmovna.
17. 4. 2024Aktualizovánovčera v 20:28|

Senát schválil rozšíření ochrany kulturních památek dočasně zapůjčených do Česka z ciziny

Horní komora schválila navrhované rozšíření ochrany kulturních památek dočasně zapůjčených do Česka z ciziny, například na výstavy, proti případné exekuci. Úprava podle předkladatelů poslanecké novely památkového zákona umožní konání výstavy z pokladů čínských císařů ze sbírek tchajwanského Národního palácového muzea a do budoucna i dalších výstavních akcí. Senát rovněž schválil novelu o pozemních komunikacích. Podle ní by řidiči kamionů už neměli platit pokuty za to, když se při vysokorychlostním vážení zjistí, že jejich vůz je přetížený.
7. 3. 2024Aktualizováno7. 3. 2024, 12:00|

Nemocnici v Sušici by mohl provozovat kraj, schválili zastupitelé

Krajští zastupitelé v pondělí schválili záměr, podle něhož by od ledna 2024 městskou nemocnici v Sušici provozoval Plzeňský kraj. Radní Sušice o tom jednali v pondělí večer a uvítali by, kdyby zastupitelstvo kraje přehodnotilo podmínky. Informoval o tom náměstek hejtmana Pavel Hais (Piráti) a místopředseda města Karel Požárek (Sušická veřejnost), který od března nemocnici vede. Všichni diskutující i zástupci města se shodli na tom, že nemocnici chtějí zachovat.
3. 4. 2023Aktualizováno3. 4. 2023, 22:03|

Plzeňský kraj schválil kvůli gigafactory aktualizaci zásad územního rozvoje, obce to vítají

Zastupitelé Plzeňského kraje v pondělí schválili zpracování aktualizace zásad územního rozvoje. Umožní vznik strategického průmyslového parku na záložním armádním letišti Líně u Plzně, kde koncern Volkswagen (VW) zvažuje stavbu továrny na výrobu baterií do elektromobilů, kterou vláda podporuje. Maximální plocha zóny pro průmysl bude 280 hektarů, ne 700 hektarů, jak je v dosud platných zásadách, které jsou územním plánem kraje. Zmenšení požadovaly také okolní obce, jejich požadavky nebude možné obejít, řekl náměstek hejtmana Petr Vanka (ANO a nezávislí). Obce úpravu zásad vítají.
6. 2. 2023Aktualizováno6. 2. 2023, 16:44|

Horní komora se sešla poprvé po volbách v novém složení. Předsedou je opět Vystrčil

Horní komora se poprvé sešla v pozměněném složení po letošních podzimních volbách. Předsedou Senátu byl potřetí v řadě zvolen Miloš Vystrčil (ODS), který tak jako před dvěma lety neměl protikandidáta. V tajné volbě dostal 73 z 80 odevzdaných hlasů. Vystrčila nominoval senátorský klub ODS a TOP 09, který je se 36 členy nejsilnější frakcí v jednaosmdesátičlenném Senátu. Jeho znovuzvolení ocenil premiér Petr Fiala (ODS).
2. 11. 2022Aktualizováno2. 11. 2022, 16:10|

Prvním místopředsedou Senátu bude Drahoš, Růžička jej nahradí ve školském výboru

Novým prvním místopředsedou Senátu bude dosavadní předseda senátního školského a kulturního výboru Jiří Drahoš (za STAN). Vymění si podle dohod senátorských klubů o povolebním uspořádání horní komory místo s Jiřím Růžičkou (za TOP 09). Informoval o tom předseda klubu ODS a TOP 09 Zdeněk Nytra, který vede nejpočetnější senátní frakci.
20. 10. 2022|

Senát schválil zákaz jednorázových příborů i povinnost poskytovat informace o platech státních úředníků

Úřady budou muset poskytovat informace o platech a odměnách vysokých státních úředníků. Podle zákona o svobodném přístupu k informacím o ně budou moci lidé žádat nově vymezené veřejné podniky včetně ČEZ, schválil Senát. Horní komora rovněž podpořila předlohu, podle níž celníci dostanou právo zadržet majetek, na který se vztahují mezinárodní sankce. Senátoři také v souladu s předpisy Evropské unie odhlasovali zákaz výroby a prodeje jednorázových plastových talířů, příborů či brček. Předseda komory Miloš Vystrčil (ODS) udělil končícímu velvyslanci Ukrajiny Jevhenu Perebyjnisovi Stříbrnou medaili předsedy Senátu.
10. 8. 2022Aktualizováno10. 8. 2022, 18:14|

Nové vedení Plzeňského kraje odvolalo některé politiky z představenstev nemocnic

Čtyři politiky z ODS, TOP 09 i ANO odvolala v pátek s okamžitou platností nová rada Plzeňského kraje z představenstev krajem zřizovaných nemocnic v Domažlicích, Klatovech, Rokycanech a Stodu. Rada to učinila na mimořádném jednání jen tři dny po svém zvolení z pozice valné hromady nemocnic. ČTK to řekl krajský radní pro zdravotnictví Pavel Hais (Piráti). Člen představenstev Klatovské a Stodské nemocnice Petr Suchý (TOP 09) postup rady očekával, netušil ale, že přijde tak rychle. O odvolání se dozvěděl od novinářů.
18. 2. 2022Aktualizováno18. 2. 2022, 14:27|

Senátoři zabránili zmrazení platů politiků. Podpořili zpřísnění dohledu nad strojvedoucími

Stát získá přehled o dodržování pracovní doby a odpočinku strojvedoucích na dráze. Senátoři schválili novelu drážního zákona, jejímž cílem je zjistit, jestli jsou strojvedoucí přetížení. Horní komora také odmítla vládní návrh na zmrazení platů vrcholných politiků na pět let. S předlohou přišel premiér Andrej Babiš (ANO) krátce před sněmovními volbami. Senátoři jej hodnotili jako vrcholně populistický krok.
27. 10. 2021Aktualizováno27. 10. 2021, 19:39|

Koronavirový příspěvek podnikatelům se má zdvojnásobit na tisíc korun, schválil Senát

Příspěvek podnikatelům a společníkům malých firem, na které dopadla omezení proti koronaviru, se zdvojnásobí na tisíc korun denně, odhlasovala horní komora. Senát také chce, aby lidé v nařízené karanténě dostávali příspěvek k náhradě mzdy až po dobu dvou týdnů místo vládou navrhovaných deseti dnů. Senát hodlá vložit prodloužení lhůty do příslušné vládní předlohy, kterou ve čtvrtek se svým návrhem poslal zpět do sněmovny. O jeho výsledné podobě tak rozhodnou poslanci. Bonus k náhradě mzdy, takzvaná izolačka, může činit až 370 korun denně.
25. 2. 2021Aktualizováno25. 2. 2021, 19:33|

Snížení odměn pro zastupitele z řad zákonodárců není protiústavní, rozhodl soud

Uvolnění zastupitelé, kteří jsou zároveň členy Poslanecké sněmovny, Senátu či vlády, budou nadále brát odměny nižší o 60 procent. Ústavní soud (ÚS) zamítl návrh skupiny senátorů na zrušení částí obecního zřízení, krajského zřízení a zákona o hlavním městě Praze. Právní úprava podle soudu není protiústavní.
3. 12. 2020Aktualizováno3. 12. 2020, 14:52|

Obchody se možná před Vánoci otevřou, uvedl Havlíček. Nelze ale podle něj zatím slíbit konkrétní datum

Je šance, že se obchody otevřou v předvánočním období, řekl senátorům vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO). Podle něj ale zatím nelze slíbit, zda to bude například 5. nebo 10. prosince. Záležet to bude na účinnosti dosavadních protikoronavirových opatření a vývoji pandemie. Reagoval tak na senátorskou kritiku o účelovosti uzavření většiny maloobchodů, zatímco obchodní řetězce otevřeno mít mohou.
12. 11. 2020Aktualizováno12. 11. 2020, 20:04|

Sněmovna potvrdila kompenzaci pro podnikatele 500 korun denně. Kraje odškodné nezískají

Sněmovna v úterý potvrdila kompenzační bonus, tedy příspěvek 500 korun denně, který je určen osobám samostatně výdělečně činným zasaženým dopady pandemie. Zároveň odmítla pozměňovací návrh Senátu, který chtěl do návrhu zákona o kompenzačním bonusu vložit příspěvek pro kraje ve výši 300 korun na obyvatele, který by se vyplácel ze státního rozpočtu jako náhrada za výpadek daňových příjmů.
10. 11. 2020Aktualizováno10. 11. 2020, 20:14|

Návrh na zrušení daně z nabytí nemovitosti chce Senát opravit

Vládní návrh na zrušení daně z nabytí nemovitosti se vrací ze Senátu do sněmovny. Horní komora v něm chce pozměňovacím návrhem opravit legislativní chyby v té části předlohy, která zachovává možnost odpočtu úroků z hypotéky od základu daně z příjmů. Cíl návrhu, zrušení daně z nabytí, však zachovává, stejně jako možnost odpočtu úroků. Předlohu tak dostane opět sněmovna, která o ní rozhodne pravděpodobně až v září.
12. 8. 2020Aktualizováno12. 8. 2020, 13:54|

Senát schválil odklad vracení vstupného na zrušené akce, o výplatu dlužné mzdy bude možno žádat úřady práce

Senátoři chtějí odložit rozšíření elektronické evidence tržeb (EET) na další odvětví na konec června 2023. Návrh horní komora vložila do novely, která odkládá EET do konce roku, změnu posoudí sněmovna. Senátoři vrátili i návrh týkající se příspěvku pro malé firmy s ručením omezeným, které musely přerušit činnost kvůli pandemii koronaviru. Vládní návrh zákona, jež má zmírnit dopady koronavirové krize na kulturu, horní komora schválila.
13. 5. 2020Aktualizováno13. 5. 2020, 21:27|

Sněmovna podpořila širší změny zákona o soudech i zrušení stovek nadbytečných předpisů

Sněmovna podpořila vládní novelu o soudech a soudcích, která by měla mimo jiné přinést zákaz opakovaného jmenování předsedů soudů, cílem je však podle ministerstva spravedlnosti zejména zavedení jednotného a transparentního systému výběru soudců. Dolní komora též v prvním kole projednávání souhlasila s vládním návrhem, který počítá s tím, že všechny vyhlášky obcí a krajů by se od příštího roku měly postupně objevit v jediné internetové databázi. Vedle toho také podpořili poslanci zrušení několika set nepoužívaných předpisů.
10. 3. 2020Aktualizováno10. 3. 2020, 19:37|

Senát vytáhl proti zbraňové směrnici EU. V těsném hlasování podpořil petici držitelů zbraní

Senátoři připojili své hlasy k petici, jejíž signatáři žádají, aby vláda při zavádění unijní zbraňové směrnice neomezila právo českých občanů legálně vlastnit zbraň pro vlastní obranu. Obavy více než sta tisíc lidí, kteří petici podepsali, označilo senátní plénum za důvodné. Senátoři zdůraznili, že považují český zbraňový zákon za dostatečný.
30. 1. 2020|

Senátoři podpořili rozšíření nároku na vyšší rodičovskou. Změnu tak musí posoudit poslanci

Navýšení rodičovského příspěvku chce Senát i pro rodiče s dětmi do čtyř let, kteří příspěvek v dosavadní výši vyčerpali. Změnu posoudí poslanci, podle ministerstva by k tomu mělo dojít 17. prosince. Vedle toho se senátoři ve středu postavili proti vládní snaze o vyšší zdanění loterií nebo o zvýšení poplatku za vklad do katastru nemovitostí. Senát také doporučil úpravy ve zdanění technických rezerv pojišťoven. Jako příštího ombudsmana si horní komora přeje vládního zmocněnce Víta Alexandera Schorma nebo advokáta Jana Matyse.
4. 12. 2019Aktualizováno4. 12. 2019, 17:37|

Senátoři napadli snížení odměn zastupitelům z řad zákonodárců. Je podle nich protiústavní

Tři desítky senátorů napadly u Ústavního soudu snížení odměn, které má od příštího roku dopadnout na obecní a krajské zastupitele z řad zákonodárců. Návrh na zrušení tohoto předpisu se rozhodli podat v pátek. Informoval o tom předseda senátního hospodářského výboru Vladislav Vilímec (ODS), který je jedním z navrhovatelů. Pod podání se podepsali členové horní komory z většiny frakcí.
29. 11. 2019Aktualizováno29. 11. 2019, 19:18|

Senát chce zrušit daň z nabytí nemovitostí. Podle některých senátorů je nemorální

Senát chce zrušit daň z nabytí nemovitých věcí. Svůj návrh vložil do poslanecké novely zákonného opatření Senátu o dani z nabytí, která má osvobodit od daně první prodej bytů v rodinných domech. S pozměňovacím návrhem na zrušení daně přišel senátní hospodářský výbor. Předlohu nyní dostane opět sněmovna, která o senátním návrhu na zrušení daně rozhodne. Na dani z nabytí vybral stát jen loni 13,6 miliardy korun, předloni to bylo 12,5 miliardy.
3. 5. 2019Aktualizováno3. 5. 2019, 19:47|
Senátní volby 2018

Vilímec z ODS porazil na Domažlicku senátora Látku

Senátorem za Domažlicko se stane místostarosta Kdyně a náměstek hejtmana Plzeňského kraje Vladislav Vilímec (ODS). Ve druhém kole získal 52,5 % a porazil dosavadního senátora Jana Látku (ČSSD), který tak mandát neobhájil. O křeslo v horní parlamentní komoře se v obvodu ucházelo celkem osm kandidátů.
13. 10. 2018|
Senátní volby 2018

Senátní duel v Domažlicích: Víc peněz obcím, boj proti zneužívání dávek i bezpečnost pohraničí

ČT24 připravila duely všech kandidátů do Senátu, kteří postoupili do druhého kola. Ve volebním obvodu číslo 11 Domažlice se utká Vladislav Vilímec (ODS) s Janem Látkou (ČSSD). V prvním kole zvítězil Vilímec s 21,49 procenta hlasů, Látka získal 21,47 procenta hlasů.
8. 10. 2018|