TÉMA

Jan Cina

Na jaře v ČT Peče celá země, Dobré ráno baví z Brna a Jiřina Bohdalová je za Svatou

Česká televize představila novinky, které zaplní jarní program. Na obrazovku se vrátí další řada Peče celá země, pokračování krimi Stíny v mlze i komediálního seriálu Dobré ráno, Brno! Témat, o nichž se raději nemluví, se s humorem a empatií dotkne nový seriál Smysl pro tumor. Novinkou jsou také případy paranormálních jevů, které vyšetřuje komediální krimi seriál To se vysvětlí, soudruzi! ČT na jaře rovněž odvysílá televizní film Svatá, který dostala k devadesátým narozeninám představitelka hlavní role Jiřina Bohdalová.
28. 11. 2023|

Na památku obětí homofobní vraždy v Bratislavě. Katarzia či Cina podpořili písní LGBT+ komunitu

Jsme propojení – láskou i zraněním, zní poselství písně Propojený, která vznikla na podporu české a slovenské LGBT+ komunity. Zpěvačka Katarzia a další umělci v ní reagují na homofobní vraždu, k níž došlo loni na podzim před bratislavským barem. Zavražděni byli dva muži. Výtěžek z písně podpoří organizace bojující proti homo- či transfobii.
19. 6. 2023|

To se vysvětlí, soudruzi. Paranormální jevy vyšetřují v seriálu České televize a německé ZDF

Ve studiích na Kavčích horách dočasně sídlí Ústav paranormálních jevů. Jeho pracovníci hrají důležitou roli v chystaném seriálu, který vzniká ve spolupráci České televize a německé ZDF. Seriál To se vysvětlí, soudruzi! chce po desetiletích navázat na kdysi oblíbené koprodukční projekty z osmdesátých let, v nichž se děj chystané novinky odehrává.
11. 5. 2023|

Texty Michala Horáčka v novém aranžmá i cirkusu. Spojují generace X, Y i Z

Poetický koncert, nový cirkus, ale i kabaret. Podle principála Rostislava Nováka mladšího je nové představení souboru La Putyka těžké popisovat slovy. Inspiračním zdrojem pro inscenaci Horáček GEN XYZ se staly texty písní Michala Horáčka. Levandulová nebo Bude mi lehká zem znějí v novém podání Jana Ciny, Vladimira 518 či Báry Polákové, za doprovodu akrobacie a živé hudby.
21. 4. 2023|

Alice Nellis posílá do kin koně jménem Buko se zprávou, že se lze radovat ze života

Život je krásný, jen možná ne na první pohled, sděluje nový film Alice Nellis. Komedii Buko natočila podle vlastního scénáře a tento týden ji uvádí do kin. Snímek je příběhem vdovy, které manžel odkázal koně, a překvapivě právě s tímto zvířetem by se jí do života mohlo vrátit štěstí. Do hlavní role našla Nellis v ostravském divadle Annu Cónovou.
29. 9. 2022|

Zlínský Zlatý střevíček převezmou Heřmánek a Zedníček. Světovou premiéru bude mít Cesta do Tvojzemí

Mezinárodní festival filmů pro děti a mládež Zlín Film Festival udělí cenu Zlatý střevíček hercům Pavlu Zedníčkovi a Karlu Heřmánkovi. 62. ročník festivalu se uskuteční od 26. května do 1. června a zahájí jej světová premiéra celovečerního animovaného snímku Cesta do Tvojzemí.
5. 5. 2022|

Výstava ukazuje československý i současný design brýlí. Saskia Burešová si ty své už vybrala

Po chebském Retromuseu si zájemci mohou prohlédnout výstavu Brejle a okuliare i v pražské Galerii UM. Expozice přibližuje zejména design brýlí od československých výrobců, ukazuje ale i nejstarší sběratelské kousky ze zahraničí. Až do 28. května návštěvníci také zjistí, jak si brýle představují současní studenti UMPRUM.
22. 4. 2022|

StarDance zná svého vítěze. Taneční parket ovládl herec Jan Cina

Titul krále tanečního parketu jedenácté řady StarDance získal herec Jan Cina. Stříbrná skončila farářka Martina Viktorie Kopecká a třetí místo obsadil krasobruslař Tomáš Verner. Leitmotivem letošního ročníku byl čas. V publiku na pražském Výstavišti zasedli i zdravotníci z takzvané první linie. Divácky oblíbená soutěž se vrátila na obrazovky České televize po roce pauzy, kterou způsobil koronavirus.
18. 12. 2021Aktualizováno18. 12. 2021, 23:33|

Polarita a bubliny ve společnosti jsou nebezpečné, shodli se hosté Událostí, komentářů

Jak se žije v Česku mladé i staré generaci, taková byla hlavní otázka na hosty Událostí, komentářů první den voleb. Hovořili Pavel Pafko, Jan Cina, Zdeněk Kalvach, Jakub Štáfek a Johanna Nejedlová. Velkým problémem jsou podle nich sociální bubliny a obecně polarizace ve společnosti, která často není schopna vidět svět komplexně, ale pouze ze svého pohledu.
9. 10. 2021|

Do začátku StarDance nezbývá ani měsíc. Kamera sledovala při tréninku herce Pavla Trávníčka

Do začátku další řady StarDance zbývá necelý měsíc. Divácky oblíbená soutěž se vrací na obrazovky po jednom roce pauzy, kterou způsobil koronavirus. O titul krále a královny tanečního parketu se letos bude vůbec poprvé ucházet třeba duchovní, tenistka nebo krasobruslař. Zato moderátoři pořadu jsou stálicemi. I jedenáctou řadou provede Marek Eben a Tereza Kostková. Poprvé tanečníky i diváky uvítají v sobotu 16. října.
19. 9. 2021|

Je čas na StarDance. V jedenácté řadě se bude tančit na charleston i Jiřího Suchého

Deset osobností a deset tanečníků se tradičně setká v taneční soutěži StarDance, jejíž jedenáctou řadu začne Česká televize vysílat 16. října. O titul královny či krále tanečního parketu se poprvé v historii show bude ucházet duchovní, tenistka a krasobruslař, tanečnímu umění se ale přiučí i účastníci z herecké a hudební branže. Leitmotivem letošního ročníku je čas.
15. 9. 2021|

Farářka, Franta z Mostu i princ z Popelky. Na parket StarDance vtrhne na podzim deset nových osobností

Česká televize odhalila osobnosti, které zatančí v jedenácté řadě StarDance. Divácky oblíbená soutěž, v níž známé tváře soutěží s profesionálními tanečníky a tanečnicemi, se na obrazovky vrátí na podzim. O králi a královně tanečního parketu opět rozhodne jak profesionální porota ve studiu, tak diváci u obrazovek svým hlasováním.
20. 4. 2021|

Vášáryová, Cina a Boková se v nové minisérii snaží uhrát padesátá léta

Co vše je člověk ochoten obětovat své představě o životě? Hlavní hrdina nové minisérie Herec se učí žít v režimu tuhého komunismu, ale také s vlastní sexuální orientací, která je v padesátých letech tabu. Třídílné drama natáčí v těchto dnech režisér Peter Bebjak s Janem Cinou, Jenovéfou Bokovou a Emílií Vášáryovou. I když jde o příběh z poloviny minulého století, považují ho tvůrci za stále aktuální.
13. 12. 2019|

Ceny Thálie se ohlížejí za uplynulou sezonou, vidí Rašilova, Dyka, Kněžíkovou či Čechovou

Na divadelní Ceny Thálie jsou letos nominovány tři desítky umělců z činohry, opery, muzikálu a tance. Novinkou je kategorie vyzdvihující výkony v alternativním a loutkovém divadle. Ze dvou nominací se může těšit herečka Lucie Trmíková; z inscenací je dvojí očekávání díky nominovaným umělcům spojeno s Křížem u potoka ve Slováckém divadle, muzikálovým thrillerem Sweeney Todd v Plzni a Marnou opatrností uváděnou baletem Národního divadla. Výroční ocenění převezmou ti nejlepší 5. října, v přímém přenosu České televize.
10. 9. 2019|

V Poděbradech pouští multimediální Soundtrack z Amadea i Šakalích let

Milovníci klasiky, swingu i rockové muziky si přijdou na své na festivalu Soundtrack Poděbrady. Přehlídka se zaměřuje na filmovou hudbu a multimédia, audiovizuální zážitek letos slibuje třeba u snímků Amadeus nebo Šakalí léta. Dojde ale i na hity kapely Queen.
29. 8. 2019|

Valej do tebe, že máš bejt šťastnej. A že se máš kouknout na trailer k filmu Národní třída

„Valej do tebe, že máš bejt šťastnej. Valej do tebe, že to s tebou myslej dobře, že máš držet hubu a krok,“ dělí se o svůj světonázor Vandam, hlavní hrdina filmu Národní třída. Dramatický příběh s černým humorem natočil Štěpán Altrichter podle stejnojmenné novely Jaroslava Rudiše. Do kin se chystá 26. září letošního roku, s předstihem na novinku poutá trailer. Kvůli peprným výrazům, jimiž Vandam nešetří, vznikly dvě verze upoutávek. Web ČT24 představuje cenzurovanou variantu.
18. 7. 2019|

Scenárista Mostu!: Dlouze jsme řešili, jestli má postavu Pavla-Dáši hrát chlap. Ve hře byl i konkurz transsexuálů

Seriál Most! sleduje každé pondělí půldruhého milionu diváků. Příběh hlavního hrdiny Luďana a jeho sestry Pavla, nebo lépe řečeno bratra Dáši vypráví tvůrci s nadsázkou a bez poučování. Přitom se nevyhýbají ani tématům jako nesnášenlivost nebo rasismus.  Hosty Událostí, komentářů byl scenárista Petr Kolečko a také herečka Erika Stárková, která v seriálu hraje transsexuála.
2. 2. 2019|

V laboratoři Studia DVA vytvořili Malého prince

Pražské Studio DVA se inspirovalo slavnou knihou Antoina de Saint-Exupéryho. Novou inscenaci Malého prince nastudoval Jan Cina. Je představitelem titulní a v této divadelní verzi také jediné role.
17. 1. 2019|

Najbrt úřaduje v pekle. Čertím brkem zapisuje hříšníky, politickou satiru ale může vzít čert

Lidé nikdy hřešit nepřestanou, což je problém, ale ještě větší problém je, když naopak přestane psát pekelný nástroj, který selhání smrtelníků zaznamenává. Bez Čertího brka se neobejde peklo ani stejnojmenná pohádka od tvůrců politicko-satirického seriálu Kancelář Blaník. Scenáristé Robert Geisler a Tomáš Hodan ani režisér Marek Najbrt nicméně nechtějí, aby diváci v jejich pohádkovém debutu hledali komentář k současnému dění. Upozorňují, že Čertí brko není politická satira, nýbrž pohádka pro děti, v níž si něco najdou i dospělí. Vidět ji mohou v kinech od 29. listopadu.
27. 11. 2018|

K čertu s láskou! Poslechněte si milostný duet z pohádky Čertí brko

V chystané pohádce Marka Najbrta Čertí brko nebude chybět láska. Zamilovanost překvapí mladého čerta Bonifáce. „Mám takovej pocit…“ snaží se ji popsat v milostném duetu, který nazpíval Jan Cina a Judit Bárdos. Písničkou zvou do kin, kde se Čertí brko začne promítat 29. listopadu.
10. 10. 2018|

Marek Najbrt natočil svou první pohádku. Upoutávka na ni je cestou do pekel

Kdo chce zrušit peklo a slibuje lidem ráj, tak to často myslí úplně opačně, upozorňuje nová pohádka Čertí brko. Příběh o hříšnících na zemi i v pekle natočil Marek Najbrt a první upoutávkou zve malé i velké diváky do kin už na konci listopadu.
17. 9. 2018|