TÉMA

CASA

Zóna ČT24: Čeští vojáci působí na Sinaji už dekádu. Práci s letouny CASA ovlivňuje pouštní vedro i písek

Česká armáda na egyptském Sinaji působí již deset let. Vojáci zde pomocí letounu CASA hlídají dodržování mírové dohody mezi Káhirou a Jeruzalémem. Při své práci si museli zvyknout na práci v pouštním terénu, silné vedro, ale i všudypřítomný písek, který proniká do součástek letadla. Vedení mise si působení českých vojáků na Sinaji podle náčelníka českého generálního štábu Karla Řehky velmi cení. Podobné ohlasy zní také z Egypta nebo Izraele. Pořad Zóna ČT24 se věnoval působení českých vojáků na Sinaji.
17. 12. 2023|

České armádě chybí výkonnější dopravní letouny, ministerstvo jedná o embraerech

České armádě chybí stroje, které zvládnou převážet těžší náklad i létat delší trasy. Musí tak spoléhat na spojence. Resort obrany proto před časem začal jednat o nákupu dvou transportních letounů Embraer – větších než dosud používané stroje CASA. Na absenci výkonnějších strojů upozornila předloňská evakuace z Afghánistánu, nyní i ta po útoku na Izrael. Odkládá se ovšem jiná transakce – nákup letadel pro vládní a ústavní činitele.
3. 11. 2023|

Obvodní soud se musí znovu zabývat nárokem na odškodnění pro Parkanovou za stíhání v kauze CASA

Bývala ministryně obrany Vlasta Parkanová (KDU-ČSL, později TOP 09) má další šanci získat milionové odškodnění za nezákonné dlouholeté trestní stíhání v kauze armádních letounů CASA. Městský soud v Praze zrušil část původního rozsudku, který zamítl nárok bývalé političky na 8,5 milionu korun. České televizi to sdělil mluvčí soudu Adam Wenig. Případ se tak vrací k Obvodnímu soudu pro Prahu 2.
19. 10. 2023|

Česká armáda se snaží nabrat nové vojáky, zároveň se musí zaměřit i na udržení stávajících

Armáda musí podle náčelníka generálního štábu Karla Řehky přidat, aby splnila cíl a do konce dekády měla 30 tisíc lidí. Letos plánuje přijmout 2200 vojáků a vojákyň. V předchozích několika letech to byly nižší počty. Vedle náboru se chce zaměřit i na to, jak lidi udržet.
16. 7. 2023|

Parkanová dál usiluje o milionové odškodnění za stíhání v kauze CASA, proti rozsudku se odvolala

Bývalá ministryně obrany Vlasta Parkanová (TOP 09) se odvolala proti rozhodnutí Obvodního soudu pro Prahu 2, který jí nepřiznal nárok na další odškodnění za nezákonné dlouholeté stíhání v kauze armádních letounů CASA. České televizi to řekla mluvčí soudu Marcela Pröllerová. Ministerstvo spravedlnosti se Parkanové omluvilo a zaplatilo jí 1,6 milionu korun, ale bývalá politička žádala dalších zhruba 8,5 milionu.
17. 5. 2023|

Soud nepřiznal Parkanové další odškodnění za nespravedlivé stíhání v kauze letounů CASA

Soud nepřiznal bývalé ministryni obrany Vlastě Parkanové (TOP 09) další odškodnění za stíhání v kauze armádních letounů CASA. Ministerstvo jí za nezákonné dlouholeté trestní stíhání dosud zaplatilo 1,6 milionu korun, politička ale požadovala dalších 8,5 milionu korun.
30. 3. 2023Aktualizováno30. 3. 2023, 14:22|

Generál Kolář velí misi na Sinaji, která střeží mír mezi Egyptem a Izraelem

Počínaje nedělí přebírá česká armáda velení nad mezinárodní mírovou misí MFO na Sinajském poloostrově. Jedna z nejúspěšnějších pozorovatelských operací dohlíží na dodržování míru mezi Egyptem a Izraelem. Brigádní generál Pavel Kolář se postaví do čela kontingentu o dvanácti stech členech ze třinácti zemí.
5. 3. 2023|

Brigádní generál Kolář povede misi na Sinaji, bude velet 1150 vojákům

Brigádní generál Pavel Kolář se počátkem března stane velitelem mise MFO, která na Sinaji dohlíží na dodržování mírové smlouvy mezi Izraelem a Egyptem. Bude velet 1150 vojákům. S jeho ustavením do funkce v pondělí souhlasily Izrael i Egypt, sdělila Vlastimila Cyprisová z tiskového oddělení generálního štábu. Podrobnosti armáda zveřejnila na svém webu www.army.cz.
16. 1. 2023|

Žalobce Bodlák se soudcem nestane. Zeman ho odmítl jmenovat, píše Česká justice

Státní zástupce Marek Bodlák se soudcem nestane, prezident Miloš Zeman ho odmítl jmenovat, řekl webu Česká justice ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS), který se Zemanem jednal. Bodlák, který v pražském vrchním státním zastupitelství řídí odbor závažné hospodářské a finanční kriminality, figuruje v seznamu 51 kandidátů na nové soudce, který ve středu projedná vláda.
13. 9. 2022Aktualizováno13. 9. 2022, 21:58|

Ministerstvo se omluvilo Parkanové za kauzu CASA a vyplatilo jí odškodné

Ministerstvo spravedlnosti se omluvilo bývalé ministryni Vlastě Parkanové (KDU-ČSL, později TOP 09) za stíhání v kauze nákupu letounů CASA. Resort zároveň uznal nárok exministryně na peněžitou kompenzaci a vyplatil odškodné ve výši 1,6 milionu korun. Informoval o tom server Česká justice. Úředníci dospěli k závěru, že dosud neřešili srovnatelný případ s tak masivním zásahem do osobní a pracovní sféry. Parkanová čelila stíhání od roku 2012, soudy ji definitivně osvobodily loni v říjnu.
5. 9. 2022|

Přibývá soudních sporů se státem, lidé mají kvůli vleklým tahanicím existenční problémy

Nezákonné trestní stíhání, průtahy v řízeních nebo rozhodnutí vydaná v rozporu se zákonem jsou nejčastější příčiny, kvůli kterým se lidé nebo firmy soudí se státem. Za posledních pět let takových sporů přibylo až šestinásobně. Většinu z nich vyhrává stát. Pro řadu lidí ale vleklé spory a případný neúspěch znamenají existenční problémy.
27. 6. 2022|

Vojáci dopravili do Prahy vážně popálenou holčičku z Ukrajiny. Je v kritickém, ale stabilizovaném stavu

Čeští vojáci letecky dopravili z Polska do Prahy osmnáctiměsíční ukrajinskou dívku, která utrpěla popáleniny na šedesáti procentech těla. Na Ukrajině, která čelí ruské invazi, by jí nebylo možné poskytnout náročnou odbornou péči. Jde o první převoz takto popáleného člověka do Evropské unie od počátku bojů, informovalo ministerstvo vnitra. Do péče českých lékařů se dítě dostalo v kritickém, ale stabilizovaném stavu.
26. 3. 2022|

Stíhání Parkanové v kauze CASA definitivně končí. Exministryně bude žádat odškodné a omluvu

Nejvyšší státní zástupce Igor Stříž se rozhodl nepodat dovolání v kauze nákupu armádních letounů CASA. Stíhání bývalé ministryně obrany Vlasty Parkanové (KDU-ČSL, TOP 09) i jejího podřízeného Jiřího Staňka tak definitivně končí. Soudy loni dvojici pravomocně osvobodily, podat dovolání navrhovalo pražské vrchní státní zastupitelství. Trestní kauza se táhla téměř deset let. Parkanová se vedle odškodného bude domáhat také omluvy. Úřad pro ochranu osobních údajů jí také vrátil pokutu, kterou bývalé ministryni uložil za zveřejnění svědeckých výpovědí.
13. 1. 2022Aktualizováno13. 1. 2022, 13:19|

Exministryně Parkanová a její podřízený Staněk jsou v případě letounů CASA bez viny, potvrdil soud

Osvobození bývalé ministryně obrany Vlasty Parkanové (KDU-ČSL, TOP 09) a jejího někdejšího podřízeného Jiřího Staňka je pravomocné. Ve středu o tom rozhodl odvolací soud. Dvojice čelila obžalobě v kauze letounů CASA. Státní zástupce tvrdil, že vinou Parkanové a Staňka byly armádní stroje, které stát nakoupil v roce 2009, předražené.
13. 10. 2021Aktualizováno13. 10. 2021, 13:29|

Dny NATO navštívilo během víkendu v Mošnově dohromady zhruba šedesát tisíc lidí

Na letišti v Mošnově na Novojičínsku pokračovaly Dny NATO v Ostravě a Dny Vzdušných sil Armády ČR. Během dvou dnů je navštívilo dohromady zhruba šedesát tisíc lidí. V sobotu bylo diváků okolo třiatřiceti tisíc, v neděli o něco méně, sdělil za pořadatele Jaromír Krišica. Další stovky lidí sledovaly letecké ukázky v okolí letiště.
19. 9. 2021Aktualizováno19. 9. 2021, 18:09|

Ministerstvu obrany se nedaří dotahovat velké zbrojní nákupy. Mnohé jsou zpožděné

Strategické nákupy pro českou armádu za téměř 70 miliard korun nabírají zpoždění. Ministerstvu obrany se je nedaří dokončit. Jde o bojová vozidla pěchoty, samohybná děla i protiletadlové rakety. Vojáci mluví o nutnosti nahradit zmíněnou zastaralou techniku už přinejmenším šest let. Pokud se smlouvy nepodepíšou do voleb, bude o nich zřejmě rozhodovat nová vláda. Opozice v tom vidí rizika dalšího zpoždění.
22. 5. 2021|

Česká armáda dostala nový letoun CASA. Kvůli závadě přistál se zpožděním

Na vojenském letišti v pražských Kbelích přistál v úterý večer první ze dvou nových transportních letounů CASA pro českou armádu. Modernizovaný model doplní současnou flotilu čtyř letounů. Armáda za dvě letadla zaplatí přes dvě miliardy korun, v ceně je i pozemní vybavení, náhradní díly a školení personálu. Druhý stroj by vojsko mělo převzít na konci června. Další čtyři letadla CASA už armáda má.
19. 5. 2021|

U soudů leží historicky nejméně nevyřízených trestních kauz

Historicky nejmíň nevyřízených trestních kauz leží aktuálně u českých soudů. Vzhledem k letošním omezením pohybu i přeshraničního styku kvůli koronaviru totiž výrazně klesla kriminalita. A přes mimořádná opatření soudy vyřídily víc případů, než kolik jim jich přišlo na stůl. Starou zátěž snížily o víc než desetinu i dosud nejpomalejší správní soudy, které řeší žaloby na úřady nebo zdravotní pojišťovny. Naopak počet nevyřízených občanskoprávních sporů stoupl.
20. 12. 2020|

Z přetížených nemocnic ve Zlínském kraji převezla kolona sanitek do pražského Motola pacienty s plicní ventilací

Na tříhodinovou cestu napříč republikou se v pátek ráno vydal konvoj naděje – totiž pětice sanitek s policejním doprovodem, které převážely pacienty napojené na plicní ventilaci z přetížených nemocnic ze Zlínského kraje do Prahy, aby se v pandemií zvlášť těžce zasaženém regionu uvolnilo alespoň několik lůžek. Pacienti jsou nyní  ve Fakultní nemocnice v Motole, kam dorazili po poledni a ihned zamířili na jednotku intenzivní péče. Všichni jsou v umělém spánku.
6. 11. 2020Aktualizováno6. 11. 2020, 18:58|

Exministryni Parkanovou zprostil soud obžaloby v kauze nákupu letounů CASA

Bývalou ministryni obrany Vlastu Parkanovou (KDU-ČSL, TOP 09) i jejího někdejšího podřízeného Jiřího Staňka soud zprostil obžaloby v kauze nákupu letounů CASA. Verdikt není pravomocný, státní zástupce se odvolal. Dvojice od počátku odmítala, že by armádní stroje byly její vinou předražené. Státní zástupce žádal pro Parkanovou dvouletou podmínku a dvoumilionový peněžitý trest, pro Staňka pět let vězení a pětimilionový trest. Pro oba chtěl také zákazy činnosti.
16. 10. 2020Aktualizováno16. 10. 2020, 19:11|

Žalobce navrhl Parkanové v kauze CASA podmínku a dvoumilionovou pokutu

Státní zástupce Jan Kořán uvedl, že v kauze nákupu letounů CASA se u bývalé ministryně obrany Vlasty Parkanové (KDU-ČSL, TOP 09) nepodařilo prokázat zneužití pravomoci. Nově pro ni proto navrhl mírnější právní kvalifikaci, a to nedbalostní maření úkolu veřejného činitele a porušení povinnosti při správě cizího majetku z vědomé nedbalosti. Navrhl také trest – dvouletou podmínku a dvoumilionovou pokutu spolu se zákazem činnosti.
13. 10. 2020Aktualizováno13. 10. 2020, 21:30|

Sněmovna schválila dvouletý plán armádních misí v zahraničí

Česká armáda bude moci vyslat do zahraničních misí příští rok až 851 vojáků a o rok později nejvýše o stovku více. Předpokládá to vládní plán vojenských misí v cizině pro příští dva roky, s nímž souhlasila Poslanecká sněmovna hlasy 131 ze 158 přítomných poslanců. Proti byli poslanci SPD, KSČM a nezařazení zákonodárci. Nyní může mít armáda v zahraničí až 1096 vojáků, ve skutečnosti jich je nasazeno méně.
29. 9. 2020|

Kauza letounů CASA vstoupila do další fáze. Po svědcích došlo na znalecký posudek

Případ údajně předraženého nákupu armádních letounů CASA u soudu pokračoval posudkem firmy American Appraisal (AA), na kterém stojí obžaloba. Právníci někdejší ministryně obrany Vlasty Parkanové (KDU-ČSL, TOP 09) a jejího podřízeného Jiřího Staňka však odmítli způsob, jakým znalecký ústav stanovil obvyklou cenu strojů. Výslechem znalců vstoupilo hlavní líčení do další fáze, v předchozích třech letech soudkyně vyslýchala svědky, kterých bylo více než čtyřicet.
10. 6. 2020|
Interview ČT24

Armáda má nedostatek dopravních kapacit. Nové vrtulníky i letouny potřebujeme, říká ministr obrany Metnar

Nákup amerických vrtulníků byl podle ministra obrany Lubomíra Metnara (ANO) nezbytný, sloužit by měly doma i v zahraničí. Uvedl to v Interview ČT24, kde mluvil i o dalších armádních zakázkách – zejména o v pondělí podepsané smlouvě na dodávku dvou transportních letounů CASA ze Španělska. Vyjádřil se ale i k odvolání šéfa úřadu pro kyberbezpečnost Dušana Navrátila.
17. 12. 2019|