TÉMA

Průmyslový palác

Skláři z Nového Boru obnovují vitráže pro pražský Průmyslový palác, které zničil požár

Skláři ze studia Kolektiv Ateliers v Novém Boru se podílejí na rekonstrukci pražského Průmyslového paláce, konkrétně pracují na obnově vitráží. Ty se rozkládají na ploše zhruba dvou ledových ploch hokejového stadionu. Všechny původní vitráže z východní strany paláce zničil před šestnácti lety požár, novoborští skláři dělají jejich kompletní repliky.
20. 4. 2024|

Už dva roky se opravuje Průmyslový palác na pražském Výstavišti. Letos přijdou na řadu střechy

Letošní práce na opravě a dostavbě Průmyslového paláce na pražském Výstavišti přinesou nové střechy. V rámci pokračujících prací dělníci dokončí i ocelovou konstrukci obnovovaného křídla nebo dodělají podzemní přístavky. Vrátí se také opravené vitráže a hodiny, řekli radní Adam Zábranský (Piráti) a David Čech, vedoucí projektu ze společnosti Metrostav DIZ. Část paláce vyhořela 16. října 2008. Kompletní rekonstrukce začala v únoru 2022 a původně měla skončit v roce 2025, avšak komplikace opravy prodlouží. Náklady mají být zhruba 2,64 miliardy korun.
6. 3. 2024|

Rekonstrukce Průmyslového paláce pokračuje, dělníci dokončují podkladovou desku vyhořelého křídla

Dělníci při opravě Průmyslového paláce na Výstavišti v pražském Bubenči dokončují výkopové práce a podkladovou desku vyhořelého křídla. Hotové jsou vrty pro tepelná čerpadla a budují se kanály pro rozvody technologií. Dělníci se chystají na opravu ocelových konstrukcí. Kompletní rekonstrukce paláce začala před rokem a potrvá do roku 2025. Náklady na obnovu mají být zhruba 2,64 miliardy korun. Křídlo paláce vyhořelo v říjnu 2008.
28. 2. 2023|

Hodinová věž pražského Průmyslového paláce se bude opravovat na zemi. Vrátí se na ni svatováclavská koruna

Dělníci s pomocí jeřábů snesli hodinovou věž z rekonstruovaného Průmyslového paláce na pražském Výstavišti. Práce jsou součástí opravy, která zahrnuje i dostavbu levého křídla. To zničil v roce 2008 mohutný požár. Věž se od budovy takto oddělila vůbec poprvé za 130 let existence stavby. Rekonstrukce a dostavba Průmyslového paláce začala v únoru a hotová by měla být v roce 2025. Náklady na ni jsou 2,64 miliardy korun.
22. 6. 2022Aktualizováno22. 6. 2022, 13:12|

Začala oprava vitráží v pražském Průmyslovém paláci. Jejich plocha je přes dva tisíce metrů čtverečních

Na Výstavišti v Praze 7 začaly restaurátorské práce na vitrážích a dalších historických prvcích Průmyslového paláce. Restaurátoři budou mimo jiné demontovat všech 5023 skleněných částí, které tvoří vitráž ve střední hale paláce, uvedli náměstek primátora Pavel Vyhnánek (Praha Sobě) a předseda sboru jednatelů Metrostav DIZ Karel Volf. Rekonstrukce Průmyslového paláce by měla stát asi 2,5 miliardy korun.
10. 5. 2022|

Začíná rekonstrukce Průmyslového paláce. Dominanta Výstaviště Praha Holešovice se dočká opravy po třinácti letech

Ve středu začala rekonstrukce části Průmyslového paláce, která vyhořela v roce 2008. Obnovu historické dominanty Výstaviště Praha Holešovice provázely přes deset let potíže kvůli soudnímu sporu o pojistce kvůli chybám ve vypsání zakázky. Náklady na obnovu by měly vyjít na zhruba 2,64 miliardy korun. Dostavba vyhořelého křídla i oprava dalších částí paláce má být podle plánů dokončena v roce 2024.
1. 2. 2022|

Praha bude hospodařit s rozpočtem přes 92 miliard korun, na investice má jít skoro 20 miliard

Hlavní město bude v příštím roce zřejmě hospodařit s příjmy a výdaji ve výši zhruba 92,6 miliardy korun, což je meziročně více. Na investice pak půjde přibližně 19,86 miliardy, z toho čtyři miliardy mají jít na stavbu metra D. Město bude v příštím roce rovněž splácet své dluhy a další peníze vloží do rezervy. Vyplývá to z návrhu rozpočtu, který v pondělí schválili pražští radní. Návrh rozpočtu musí ještě projednat a schválit zastupitelé.
29. 11. 2021|

Pražská rada vybrala firmy pro obnovu vyhořelého Průmyslového paláce

Vyhořelé křídlo pražského Průmyslového paláce dostaví pro město konsorcium Společnost pro Průmyslový palác vedené Metrostavem. Náklady dostavby jsou zhruba 2,64 miliardy korun. Kromě dostavby vyhořelého křídla konsorcium zrekonstruuje druhé křídlo a střední trakt. Práce začnou letos, skončit mají do roku 2024. Výběr dodavatele v pondělí schválili pražští radní. Vítězné konsorcium tvoří firmy Metrostav-DIZ, Avers a Syner. Jeho dostavbu dlouhodobě provázely potíže.
30. 8. 2021|

Průmyslovému paláci v Praze je 130 let. Opravy vyhořelého křídla se stále nedočkal

Přesně před 130 lety se v Praze slavnostně otevřel Průmyslový palác. Postaven byl pro Jubilejní zemskou výstavu. Dodnes je ústřední dominantou areálu Výstaviště Praha-Holešovice. Budova běžně označovaná za secesní je ve skutečnosti vystavěná spíše ve slohu zvaném historismus a je dílem architektů Bedřicha Münzbergera, mimo jiné autora Palackého mostu a později spoluautora prvního systému památkové péče v Čechách, a Františka Prášila, projektanta Petřínské rozhledny.
15. 3. 2021|

Pražští radní podpořili železniční tunel z Veleslavína do Dejvic. Novou ranvej na letišti naopak odmítli

Vedení Prahy v pondělí podpořilo jižní variantu trasy železnice mezi Dejvicemi a Veleslavínem, která má spojit Prahu s Kladnem a s Letištěm Václava Havla. Tato varianta počítá s vedením vlaků z Veleslavína tunelem pod střešovickým masivem až do Dejvic, tedy jižně od stávající železniční trati. Naopak s rozšířením samotného letiště radní nesouhlasí. Vedení hlavního města řešilo v pondělí i dostavbu vyhořelého Průmyslového paláce, chystá veřejnou zakázku na vybrání správce a dozoru stavby.
7. 12. 2020Aktualizováno7. 12. 2020, 14:16|

Místo tantiém vyplatí Praha členům dozorčích rad svých firem jen stanovené odměny

Podle nových pravidel, které schválili pražští radní, nebudou firmy ve stoprocentním vlastnictví hlavního města vyplácet členům svých dozorčích rad podíly ze zisku (tantiémy), ale jen pevně stanovenou měsíční odměnu. Ta se bude pohybovat pro řadového člen mezi osmi a 25 tisíci korunami. Radní se také dohodli na několika dalších bodech včetně zrušení tendru na dostavbu Průmyslového paláce.
6. 4. 2020|

Klimatická krize a vesmírné moduly. Designblok nabízí pohled do budoucnosti

Na pražském Výstavišti začala největší tuzemská přehlídka současného designu. Jednadvacátý ročník Designbloku, který jako hlavní téma vybral Budoucnost, představuje stovky designérů, módních návrhářů, výrobců i škol. Autorkou hlavní výstavy Designerie je Lucie Koldová. Designblok potrvá do pondělí 21. října.
17. 10. 2019|

Praha zruší tendr na dostavbu Průmyslového paláce. Postup nebyl férový, říká vedení města

Vedení Prahy zruší výběrové řízení na dostavbu Průmyslového paláce a vypíše do konce roku nové. Důvodem je to, že minulé vedení města tendr loni odsouhlasilo, aniž mělo projekt. Ten byl dokončen až letos v létě. Oznámil to primátorův náměstek Pavel Vyhnánek (Praha sobě). Obnovu vyhořelého křídla paláce to podle něj nezpozdí.
11. 10. 2019|

Praha získala stavební povolení na opravu Průmyslového paláce. Práce by mohly začít příští léto

Praha získala stavební povolení na rekonstrukci vyhořelého křídla Průmyslového paláce. ČT to potvrdil náměstek primátora Pavel Vyhnánek (Praha sobě). Žádost o stavební povolení podalo hlavní město na stavební úřad Prahy 7 počátkem května. Nyní bude město připravovat prováděcí dokumentaci. Samotné opravy by pak mohly začít příští léto.
14. 8. 2019|

Praha podala žádost o stavební povolení na rekonstrukci Průmyslového paláce

Od ničivého požáru Průmyslového paláce na pražském Výstavišti uplynulo už 11 let. Jeho oprava se teď o krok přiblížila, město totiž podalo žádost o stavební povolení na rekonstrukci paláce. České televizi to řekl náměstek pražského primátora Pavel Vyhnánek. Žádost teď posoudí stavební úřad Prahy 7. Město chce firmu, která práce provede, vybrat do konce roku. Samotné stavební práce by pak měly začít příští léto.
7. 5. 2019|

Průmyslový palác už deset let čeká na opravu vyhořelého křídla

Průmyslový palác tvoří od roku 1891 dominantu pražského Výstaviště. Už deset let ale jeho západní křídlo tvoří jen plátěné provizorium, a architektonická památka tak ztratila svou majestátní symetrii. Večer 16. října 2008 totiž začalo v jednom z výstavních stánků kvůli zapnutému elektrickému vařiči hořet a oheň se rychle rozšířil. Hasičům se přes obětavé nasazení již podařilo zachránit před zničením jen střední a východní část paláce.
16. 10. 2018|

Praha opraví Průmyslový palác za 1,25 miliardy. Zničené levé křídlo nahradí replika

Průmyslový palác na Výstavišti včetně jeho vyhořelého levého křídla čeká rozsáhlá oprava za 1,25 miliardy korun. Rozhodli o tom zastupitelé. Na místě zničeného křídla vznikne replika. Projekt počítá i s vybudováním nového zázemí, technických prostor a podchodu ke Křižíkově fontáně. Levé křídlo paláce zničil v roce 2008 požár, na jeho místě nyní stojí stan.
6. 9. 2018|