TÉMA

Oběd

Levné obědy v jídelnách nejsou fér, tvrdí restauratéři. Ceny jsou tam poloviční, jenže menší jsou i porce

Kvůli dlouhodobě vysokým cenám potravin hledá stále více lidí levnější varianty stravování. Větší zájem teď registrují například některé školní jídelny. Kromě žáků a studentů nabízejí hotová jídla třeba seniorům, ale i ostatním zájemcům. S tím ale nesouhlasí někteří restauratéři, podle kterých to je neférová konkurence.
16. 2. 2024|

V restauracích se mění chování hostů. Ty vesnické řeší existenční problémy

Restaurace hlásí úbytek poledních strávníků. Lidé totiž navzdory pomalejší inflaci stále váhají s útratami. Zároveň se mění chování stálých hostů restaurací. Ti omezují frekvenci večerních návštěv, nebo konzumují méně než v minulosti. Záleží ale na konkrétním místě. Prakticky všechny hospody ale zdražily. Kvůli rostoucím nákladům i kvůli zvýšení DPH u točeného piva.
4. 2. 2024|

Závodní stravování se řídí novými pravidly. Firmy si stěžují na větší administrativu

Pro závodní jídelny platí nová pravidla. Firmy musí sledovat hodnotu jídla, které každý zaměstnanec sní. Z pohledu osvobození od daně pro něj totiž platí stejný limit jako třeba pro stravenkový paušál – letos je to 116 korun na den. Provoz jídelen podle nových pravidel ale znamená navýšení administrativy. Někteří zaměstnanci také mohou doplácet za jídlo víc než dřív.
13. 1. 2024|

Přebytečné obědy z firemních kantýn se vyhazují po tisících. Některé se daří zajistit pro potřebné

Desetitisíce obědů z firemních kantýn se oproti dřívějšku daří zachránit, a zároveň tak zabránit plýtvání. I přesto tyto provozy denně vyhodí zhruba 72 tisíc porcí. Podle organizace Zachraň jídlo proto roste jejich zájem darovat neprodané pokrmy potřebným – nejčastěji seniorům a rodičům samoživitelům.
18. 12. 2023|

Rodiny v nouzi mohou získat mimořádnou dávku na školní vybavení, řekl Jurečka

Rodiny v nouzi mohou získat na pořízení vybavení pro školáky dávku mimořádné okamžité pomoci. Úřad práce jim případně může náklady proplatit. Děti z chudších domácností mohou mít ve škole také obědy zdarma. Možnosti podpory před začátkem školního roku představil na tiskové konferenci ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).
24. 8. 2023|

Růst cen v českých restauracích zpomalil, zákazníci ale stále šetří

Dál rostou ceny v restauracích a hospodách, ale zdražování výrazně zbrzdilo – od začátku roku jsou jídla dražší o tři až pět korun. Majitelé pozorují, že lidé šetří a do jejich podniků chodí méně. Mezi jednotlivými regiony jsou podstatné rozdíly, mezi tím nejdražším a nejlevnějším je to zhruba čtyřicet korun.
27. 7. 2023|

Za oběd v restauraci si lidé připlatí. Ceny meziměsíčně znovu mírně vzrostly

Obědy v restauracích v květnu dál zdražovaly. Vyplývá to z dat společnosti poskytující zaměstnanecké benefity. V meziměsíčním srovnání ale ceny rostly jen mírně – v průměru zhruba o dvě procenta. Lidé za hlavní jídlo zaplatili průměrně 181 korun. Nejdražší zůstalo polední menu v hlavním městě, nejlevněji se lidé naobědvali v Olomouci. Ceny napříč republikou se přitom liší o desítky korun.
16. 6. 2023|

Stát dá sto milionů korun na jídlo pro děti nemajetných, program se nově týká i školek

Na obědy pro děti z nemajetných rodin vyčlenilo ministerstvo školství sto milionů korun. Nově se projekt rozšířil i na mateřské školy. V nich jsou hrazené i svačiny. Rodičů, kteří si platby za jídlo nemůžou dovolit, přibylo kvůli rostoucím cenám.
30. 3. 2023Aktualizováno30. 3. 2023, 07:57|

Restauratéry znejišťuje zdražování. Někteří budou muset zavřít

Hospodám a restauracím se daří hlavně ve velkých městech, zatímco v menších obcích mívají často potíže. Celkově jsou teď tržby gastronomických podniků podle čísel z pokladních systémů o jedenáct procent vyšší než před covidem. Data ale nezahrnují inflaci.
27. 1. 2023|

Vánoce ústavních činitelů: Bilanční projevy, jednání vlády i novoroční oběd v Lánech

Prezident Miloš Zeman pozval nového premiéra Petra Fialu (ODS) na novoroční oběd do Lán. Sejdou se v neděli 2. ledna, oba politiky doprovodí i manželky. Hlava státu i hlava vlády chystají na sváteční období také projevy, Zeman ho přednese na svatého Štěpána, Fiala na Nový rok. Nová vláda bude mezi svátky také pracovat, ministři zasednou 29. prosince.
22. 12. 2021|

Do restaurací na oběd chodí výrazně méně lidí. Polední menu zdražilo

Restaurace stále bojují s odlivem zákazníků. Třeba na obědy chodí v průměru až o 60 procent méně lidí než před pandemií. Řada pracovníků totiž zůstává stále doma, anebo si do práce nosí vlastní jídlo z domova. Ti, co si restauraci dopřejí, ovšem zjišťují, že i polední menu zdražilo. Nejvíc v Plzeňském kraji.
21. 9. 2021|

Soud se zastal vězeňských dozorců ve sporu o proplácení obědových přestávek

Krajský soud v Praze přiznal vězeňským dozorcům právo na proplácení přestávek. Dal za pravdu dozorcům z věznice ve Vinařicích u Kladna, že obědová pauza, při níž je nemá kdo vystřídat, by se jim měla započítávat do pracovní doby. Rozsudek může být precedenční pro tisíce vězeňských dozorců v celém Česku. Na advokáta Zdeňka Honzíka, který vinařické strážce zastupoval, už se obrátilo asi čtrnáct set dalších dozorců.
23. 7. 2021|

Evropa by měla vyzvat USA a Írán k uklidnění situace, shodli se u oběda Babiš se Zemanem

Evropa by měla vyzvat Spojené státy a Írán, aby neeskalovaly situaci po smrti íránského generála Kásima Solejmáního. Premiér Andrej Babiš (ANO) řekl, že se na tom v neděli shodl při novoročním obědě v Lánech s prezidentem Milošem Zemanem. Evropané by se měli více angažovat, uvedl premiér. S prezidentem Babiš hovořil také o výsledku státního rozpočtu, který loni skončil ve schodku 28,5 miliardy korun.
5. 1. 2020|

Obědy nejvíce zdražily v Ostravě, Olomouci a Ústí. Lidé jsou ochotni si připlatit

Za poslední rok – do konce června – zdražily obědy v restauracích o 6,2 procenta na 122,20 koruny. Nejdráž je stále v Praze, ale ceny poledních menu nyní rostou rychleji v regionech. Vyplývá to ze zjištění společnosti Edenred.
22. 7. 2019|

ČSSD se zlobí kvůli krachu svých návrhů ve vládě. Koalice ale zůstává, ujišťují politici

ČSSD chce od svého koaličního partnera – hnutí ANO – nové záruky, že nebude pohřbívat její záměry. Požadavek zazněl poté, co vládou neprošly dva sociálnědemokratické návrhy na zvýšení životního minima a plošné obědy zdarma pro děti ve školách. Obě strany však ujišťují, že se koalice nerozpadá.
8. 1. 2019|

Plaga navrhuje obědy zdarma pro 170 tisíc dětí. Stálo by to 1,7 miliardy

Oběd zdarma by mohly dostávat děti z veřejných mateřských škol a z prvního stupně základních škol z rodin, které pobírají přídavky na děti. Příjem těchto domácností je nižší než 2,7násobek životního minima. Takový návrh školské novely představil ministr školství Robert Plaga (ANO). Vládní ČSSD navrhuje plošné proplácení obědů všem dětem z mateřských škol a prvního stupně základních škol. Oba záměry by měla v pondělí projednat vláda.
3. 1. 2019|