TÉMA

Poděbrady

Ukrajinské uprchlíky zřejmě čeká další omezení státní podpory. Mnozí se stěhují do levnějšího

Uprchlíci z Ukrajiny zřejmě přijdou příští rok o další část státní podpory. Podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) by se to mělo týkat třeba nouzového ubytování. Po poslední úpravě z letošního července už přišla podle resortu práce o možnost bydlení zdarma asi tisícovka takzvaných zranitelných běženců, ke kterým patří matky s dětmi nebo senioři.
3. 11. 2023|

Na trati z Hradce Králové do Poděbrad nejezdí vlaky, výluka potrvá do pátku

Na hlavní železniční trati mezi Hradcem Králové, Chlumcem nad Cidlinou, Velkým Osekem a Poděbrady začala výluka, potrvá do 4. srpna. Všechny vlaky na trati nahradí autobusová doprava, vyplynulo z informací na webu Českých drah (ČD). Důvodem omezení je například čištění, údržba trati nebo odstranění závad na kolejnicích a výhybkách.
31. 7. 2023|

Novým starostou Poděbrad je Roman Schulz z ODS, nahradí odvolaného Červinku

Novým starostou Poděbrad je po odvolání dosavadního starosty Jaroslava Červinky (Nezávislí kandidáti Poděbrady) Roman Schulz (ODS). Hlasovalo pro něj 15 z 21 zastupitelů. Před třemi týdny koaliční ODS a Naše Poděbrady vypověděly sdružení nezávislých kandidátů starosty Červinky koaliční smlouvu. Nová koalice je složená z ODS a uskupení Volba pro Poděbrady a Naše Poděbrady. V 21členném zastupitelstvu má deset mandátů a podporu pěti dalších zastupitelů z ostatních stran. Červinka byl starostou Poděbrad od roku 2018.
17. 5. 2023Aktualizováno17. 5. 2023, 17:32|

V Nymburku funguje nové veřejné přístaviště osobních lodí

U Labe v Nymburku je od pátku v provozu nové veřejné přístaviště osobních lodí na pravém břehu řeky pod Šafaříkovým mlýnem. Plovoucí přístavní můstek s lávkou budou využívat různě velké osobní lodě. Vybudování přístaviště vyšlo na 11,6 milionu korun bez DPH. S pracemi začala Labská strojní a stavební společnost loni v létě. Jde o první zprovozněné veřejné přístaviště v síti, kterou Ředitelství vodních cest (ŘVC) buduje na Labi mezi Mělníkem a Kolínem. Při otevření přístaviště to řekl zástupce ředitele ŘVC Jan Bukovský. Zájem o osobní lodní dopravu v Česku podle Státní plavební správy roste.
5. 5. 2023|

Filmová hudba na Soundtracku Poděbrady živě doprovodí agenta Bonda i loupežníka Lotranda

Ve středočeském lázeňském městě ve čtvrtek začíná festival Soundtrack Poděbrady. Přehlídka filmové hudby a multimédií se koná posedmé. Letos na ní zazní naživo třeba filmová hudba z bondovky Skyfall, pohádky Lotrando a Zubejda nebo snímku Masaryk. Program potrvá do neděle.
24. 8. 2022|

Starosta Poděbrad postaví nezávislou kandidátku, Rakušanovo hnutí ve městě do voleb nepůjde

Kandidáti hnutí STAN v Poděbradech budou v podzimních komunálních volbách kandidovat jako Nezávislí kandidáti Poděbrady. Podařilo se jim získat dostatek podpisů nutných k registraci kandidátky, které v úterý v termínu odevzdají. Informoval o tom starosta Poděbrad a lídr kandidátky Jaroslav Červinka. Jako nezávislí kandidáti potřebovali v Poděbradech 1003 podpisů. Z kandidátní listiny STAN odstoupili po kritizovaných Červinkových výrocích o Romech.
19. 7. 2022|

Kandidátka STAN v Poděbradech odstoupí celá, do voleb půjde s jinou značkou

Celá kandidátka hnutí STAN v Poděbradech po kritizovaných výrocích svého lídra, současného starosty města Jaroslava Červinky, odstupuje. V současném složení půjdou kandidáti do nadcházejících komunálních voleb pod jinou značkou, upozornila Mladá fronta DNES (MfD). K tomu potřebné množství podpisů již nově vytvořená kandidátka získala.
18. 7. 2022Aktualizováno18. 7. 2022, 20:03|

Starosta Poděbrad Červinka, kritizovaný kvůli výrokům o Romech, končí ve STAN

Starosta Poděbrad na Nymbursku Jaroslav Červinka, kritizovaný kvůli výrokům o Romech, končí v hnutí STAN. ČT v neděli v podvečer řekl, že v pondělí doručí do stranické kanceláře sdělení o ukončení členství. Nevyloučil ale, že se do komunálních voleb zapojí na nezávislé kandidátce.
17. 7. 2022|

Natalja před válkou uprchla z Luhansku, pak z Oděsy. „Třesu se, když slyším sirény,“ říká

Natalja musela se svou rodinou utéct před válkou již podruhé – poprvé před osmi lety kvůli bojům na východě Ukrajiny a nyní, když Rusové začali s útoky na Oděsu. V Česku ale díky pomoci našla ubytování i práci. Stejné štěstí měl i Michael, který oslavil své osmnácté narozeniny v Ostravě a později si našel i práci v tamních hutích.
14. 3. 2022|

Dopravu v Česku komplikuje ledovka. Staly se desítky nehod

Dopravu ráno v České republice komplikovala ledovka, problémy působila zejména na severu a východě Čech a na Moravě. Policie zaznamenala desítky nehod. Výstraha Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před mrznoucím deštěm a ledovkou platí od noci do dopoledních hodin.
17. 2. 2021Aktualizováno17. 2. 2021, 14:58|

Mikuláš letos přijde s rouškou nebo on-line, ale kvůli obavám z koronaviru často vůbec nedorazí

Další z tradičních českých zvyků – nadílku s Mikulášem, andělem a čertem – ovlivní pandemie koronaviru. Jak zjistila Česká televize, některé mikulášské skupiny letos kvůli obavám z případné nákazy nadílku nenabízejí, další sice slibují, že k dětem přijdou, ale budou muset mít roušky a dodržovat rozestupy. V nabídce jsou i mikulášské on-line návštěvy.
16. 11. 2020Aktualizováno16. 11. 2020, 15:51|

Útulkům chybí zaměstnanci, dobrovolníci i peníze. Přibývají tisíce zvířat

V 35 záchranných stanicích pro volně žijící zvířata po celém Česku přibylo za poslední měsíce o dva tisíce zvířat víc než vloni ve stejnou dobu. České televizi to potvrdila koordinátorka Národní sítě záchranných stanic Zdeňka Nezmeškalová. Kvůli pandemii koronaviru jim ale čím dál víc chybí peníze i lidi. Například stanice v Pardubickém kraji je kvůli nedostatku financí na pokraji zavření. S odchytem zvířat pomáhá i městská policie nebo hasiči.
22. 10. 2020|

Soundtrack Poděbrady nachystal show Alfonse Muchy a filmové melodie Ondřeje Soukupa

Jedeme dál! Hlásí v podtitulu pátý ročník festival Soundtrack Poděbrady. Přehlídka filmové hudby a multimédií se letos uskuteční v omezené podobě, aby dodržela protikoronavirové omezení při pořádání kulturních akcí. Od 27. do 30. srpna nicméně nabídne mimo jiné předpremiéru multimediální show iMucha nebo filmovou hudbu Ondřeje Soukupa v symfonické úpravě.
27. 8. 2020|

Jom ha-šoa on-line. Jména obětí holocaustu si letos lidé připomínají virtuálně

Veřejné čtení jmen obětí holocaustu, Jom ha-šoa, letos kvůli koronaviru organizátoři přesouvají na internet. Pietní akce, která se koná v úterý 21. dubna, se zúčastní například velvyslanec Státu Izrael v České republice Daniel Meron, ale i příbuzní obětí holocaustu a přeživších. ČT to řekla koordinátorka akce z Institutu Terezínské iniciativy Eliška Waageová.
21. 4. 2020|
Počasí

Teploty v Česku ve čtvrtek šplhaly na dvacet stupňů. Rekordně teplá byla i noc

Česko zažilo mimořádné teplý den a rtutě teploměry na desítkách stanic pokořily dosavadní rekordy. Vůbec nejtepleji bylo na jihu Moravy, kde naměřili přes jednadvacet stupňů Celsia, vysoké hodnoty hlásilo i Zlínsko. Vysoké hodnoty přitom meteorologové evidovali už v noci, kdy rekordy padly na téměř šedesáti procentech stanic, které měří alespoň třicet let.
12. 3. 2020Aktualizováno12. 3. 2020, 18:00|
Doporučujeme

Proč to šlo a proč to nejde? Nejvíc kilometrů dálnic vzniklo v 70. a nultých letech, jinak se v Česku paběrkovalo

Dálnice se u nás v různých dekádách stavěly i nestavěly, stavěly více či méně, někdy vůbec a nakonec se všichni vymlouvali na všechny, když vysvětlovali, proč se slibuje, že se bude stavět a nestavělo se. Cimrmanovské střídání fáze očekávání s fází zklamání je u výstavby dálnic v Československu a Česku příznačné a revoluce na něm vlastně nic nezměnila. I když důvody, proč to nejde, byly za socialismu a za kapitalismu trochu jiné.
25. 11. 2019Aktualizováno30. 11. 2019, 12:09|

V Poděbradech pouští multimediální Soundtrack z Amadea i Šakalích let

Milovníci klasiky, swingu i rockové muziky si přijdou na své na festivalu Soundtrack Poděbrady. Přehlídka se zaměřuje na filmovou hudbu a multimédia, audiovizuální zážitek letos slibuje třeba u snímků Amadeus nebo Šakalí léta. Dojde ale i na hity kapely Queen.
29. 8. 2019|
Počasí

Polovina Česka zažila letní den. Padaly rekordy, nejtepleji bylo v Hradci

Až nad 27 stupňů Celsia vystoupala ve čtvrtek teplota na některých místech v Česku a zhruba polovina republiky zažila letní den – tedy takový, kdy je více než 25 stupňů. Nejtepleji bylo v severní části Čech, na šestnácti místech také padly historické teplotní rekordy pro 25. duben.
25. 4. 2019|

Na silnicích už zemřelo pět motorkářů. Sezona letos začala dřív

Celkem 215 nehod s motocyklem a čtyři mrtvé motorkáře zaznamenala statistika policejního prezidia za první čtvrtletí tohoto roku. Další jezdec nepřežil nehodu v neděli 7. dubna. Vysoká čísla jsou důsledkem teplého počasí, které umožnilo zahájit sezonu dřív než loni. K nehodám podle odborníků přispívá hlavně nepřipravenost řidičů motorek, kteří přeceňují své síly. Roli můžou hrát i silnice neopravené po zimě.
12. 4. 2019|

Soundtrack Poděbrady vstupuje do Roku ďábla, upsal se filmovým melodiím

Soundtrack Poděbrady potřetí propojuje hudbu a obraz do festivalové show. Přehlídka filmové hudby a multimédií zve mezi 30. srpnem a 3. zářím na program „od klasických orchestrů k rockovým kapelám, od pohádek k videohře, od Kolji k agentovi 007“. Svou cenu na festivalu také udělí Česká televize.
30. 8. 2018|