TÉMA

ČT Art

Dejvické divadlo v dokumentu. „Nešli jsme cestou bulváru, ale krizím se nevyhýbáme“, prozradil Myšička

Diváci České televize se v září na obrazovkách setkají dvakrát s Dejvickým divadlem. Pražská, kritiky oceňovaná a diváky vyhledávána scéna se objeví v dokumentárním cyklu, který od 14. září mapuje její historii. Zároveň 5. září ČT odvysílá v přímém přenosu inscenaci Každý má svou pravdu z repertoáru právě Dejvického divadla.
1. 9. 2023|

ČT art má význam, bilancuje Petr Dvořák deset let kulturního kanálu

Před deseti lety začal vysílat kanál ČT art. Od Událostí v kultuře, které program stanice zahájily, nabídl už přes 36 tisíc hodin kultury a umění. „ČT art plní svoji roli, oslovuje správnou diváckou skupinu a má význam v plejádě kanálů České televize,“ nepochybuje generální ředitel ČT Petr Dvořák. Desáté výročí si ČT art připomene spolu s diváky desetidenní oslavou od prvního zářijového pátku.
29. 8. 2023|

Festival Zlatá Praha přivítá Dagmar Peckovou a zavlní se v latinskoamerických rytmech

Televizní festival Zlatá Praha zahájí letos pěvkyně Dagmar Pecková. Nový dokument o její pěvecké kariéře je také součástí programu devětapadesátého ročníku. Mezinárodní soutěžní přehlídka veřejnosti představí opět snímky a pořady o hudbě, tanci a divadle z celého světa. Hlavním dějištěm bude Nová scéna Národního divadla, kterou promítání, ale i další program zaplní od 21. do 24. září. Chystá se také setkání s účastníky show StarDance či večer s latinskoamerickými tanci.
14. 9. 2022|

Podzim s ČT art bude ve znamení první republiky i české detektivky. Zahájí ho Špinarka

Už tradičním Týdnem dárků zahájí ČT art 1. září oslavy devátých narozenin. Přímý přenos tentokrát nabídne hudební inscenaci Špinarka z ostravského Divadla Petra Bezruče. Dárky bude ČT art rozbalovat až do neděle 11. září, a to v podobě koncertů, záznamů divadelních představení či premiér světovými cenami ověnčených filmů. Na podzim pak uvede kulturní stanice v premiéře mimo jiné šestidílný výlet do Životního stylu první republiky, dokument o výtvarnici Toyen či cyklus Česká detektivka, jímž provede Ondřej Vetchý.
31. 8. 2022|

Skončil Zlín Film Festival. Ocenil Heřmánka i příběh ukrajinské gymnastky Olgy

Sedmým dnem skončil program 62. ročníku Zlín Film Festivalu. Do jeho soutěží bylo letos zařazeno 122 filmů. Jako nejlepší z nich poroty vybraly a Zlatými střevíčky ocenily indický film Gándhí a spol., tuniský snímek Nový život, francouzsko-švýcarsko-ukrajinský film Olga a český animovaný film Zuza v zahradách. Závěrečný ceremoniál byl k vidění na ČT art.
1. 6. 2022|

ČT art slaví „sklepáckou“ Besídkou, s Klusem probere písně básníků a zve na festival Zlatá Praha

Kulturní stanice ČT art tradičně slaví své výročí Týdnem dárků. Začíná 30. srpna přímým přenosem kultovní Besídky z Divadla Sklep. V dalších dnech diváky potěší třeba dokument o malíři Alfonsu Muchovi nebo večer filmařských talentů. K podzimním novinkám paří cyklus Písně českých básníků s Tomášem Klusem coby moderátorem a program ozvláštní opět mezinárodní televizní festival Zlatá Praha.
30. 8. 2021|

Dirigent Hrůša a sopranistka Beňačková získají Ceny Antonína Dvořáka

Ceny za rok 2019 a 2020 budou umělcům předány na koncertě Jarní hvězdy České filharmonie III ve středu večer. Oceněná sopranistka Gabriela Beňačková má za sebou působení v největších světových operních domech, dirigent Jakub Hrůša se ujal nahrávky Sukových symfonických děl a loni byl nominovaný na Grammy. Koncert bude ve středu od 20:15 hodin živě přenášet program ČT art.
14. 4. 2021|

Kritici poprvé ocení krátké filmy. I po úspěšné Dceři filmařům chybí kontinuální podpora

Nejvíce nominací v letošních Cenách české filmové kritiky získaly filmy Šarlatán a Krajina ve stínu, pozornost se ale bude upínat i na jiné kategorie. Kritici letos poprvé ocení i krátké filmy, které vznikly na FAMU, v kategorii objev roku zase o ocenění bojují dva úspěšné dokumenty. Jakou zprávu to podává o české kinematografii?
17. 1. 2021|

Šarlatán a Krajina ve stínu ovládli nominace na Ceny české filmové kritiky

Historická dramata Krajina ve stínu a Šarlatán posbírala shodně pět nominací na Ceny české filmové kritiky za rok 2020. Film V síti navíc jako vůbec první dokumentární titul pronikl mezi nominované na nejlepší film roku. Vítězové se vyhlásí v sobotu 6. února 2021 v pražském Divadle Archa, večerem diváky provedou v přímém přenosu na ČT art od 20:20 moderátoři Světlana Witowská a Ondřej Cihlář.
6. 1. 2021|

Vánoční pohádky vystřídají na ČT zaměněné děti, Němcová i nové časosběry Heleny Třeštíkové

Česká televize chystá novinky na blížící se svátky i začátek roku 2021. Vánoční program by měl slovy generálního ředitele Petra Dvořáka divákům dopřát, aby „si odpočinuli od šílené doby“. Třeba u nových pohádek. V lednu na ně čeká hraný příběh o spisovatelce Boženě Němcové nebo nové časosběrné dokumenty v režii Heleny Třeštíkové. Oblíbené kriminální seriály ukážou vyšetřování v současném Brně i prvorepublikové Praze.
15. 12. 2020|

Mladí Češi se utkají v talentové soutěži vážné hudby na ČT. Hodnotí je i Plácido Domingo

Na první pohled neobvyklé spojení televizní talentové soutěže a klasické hudby přináší projekt Virtuosos. Původně maďarský pořad získal mezinárodní podobu, a tak se jí účastní také talenty z Česka, Slovenska, Polska nebo Srbska. Jednu ze čtyř epizod teď každý pátek přináší ČT art. Finále proběhne 18. prosince.
30. 11. 2020|

Praha zezlátne, tentokrát s Černochovým tenorem

Festival televizních hudebních, tanečních a divadelních pořadů a filmů Zlatá Praha ve středu zahájí na Nové scéně Národního divadla (ND) vystoupení tenoristy Pavla Černocha. Zlatá Praha v premiéře uvede snímky o dlouholeté primabaleríně ND Tereze Podařilové nebo dokument k 75. výročí založení Taneční konzervatoře hlavního města Prahy. Slavnostní zakončení a předávání nejvyšších festivalových cen se uskuteční on-line v sobotu večer 26. září.
23. 9. 2020|

ZÁZNAM: Česká filharmonie hrála pro nemocnice, které bojují s koronavirem

Benefiční koncert pro pražské a brněnské nemocnice bojující s epidemií koronaviru připravila na sobotní večer Česká filharmonie. Kvůli zákazu pořádání společenských akcí hudebníci hráli před prázdným hledištěm pražského Rudolfina. Posluchači přesto o hudební zážitek nepřišli, koncert vysílala ČT art a bylo možné ho sledovat také přes internet, na facebookové stránce České filharmonie nebo v tomto článku.
28. 3. 2020Aktualizováno28. 3. 2020, 22:11|

Opravenou historickou budovu Státní opery otevřel galakoncert

Koncertním vystoupením operních pěvců se v neděli večer otevřela po letech oprav historická budova Státní opery Praha. Rekonstrukce stála 1,3 miliardy korun a trvala téměř tři roky. Koncertu nazvaného Státní opera v proměnách času (1888–2018) v režii Alice Nellis se účastnili i čeští politici včetně premiéra Andreje Babiše (ANO) nebo zahraniční hosté jako maďarský premiér Viktor Orbán.
5. 1. 2020Aktualizováno5. 1. 2020, 22:55|

Živé vysílání ČT24. Pokud kvůli přechodu na DVB-T2 nevidíte programy ČT, sledujte je na webu

Pozemní televizní vysílání v Praze a středních Čechách přechází od standardu DVB-T ke standardu DVB-T2. Zatím se to týká programů České televize, brzy budou ale následovat i komerční stanice. Pokud na svém televizoru aktuálně nevidíte program ČT24 ani jiné kanály České televize, které jste dříve měli naladěné, živé vysílání můžete sledovat ve videu v tomto článku.
27. 11. 2019|

Vánoce na ČT budou obzvláště vypečené. Zadělává na ně Eben, Marie Terezie i amatérští cukráři

Česká televize uvede o letošních Vánocích čtyři nové pohádky. Prvního ledna pak představí pokračování výpravného koprodukčního filmu o Marii Terezii. Pečení ale nechává až po Novém roce, kdy začne vysílat nový formát, v němž své umění v troubě předvede dvanáct amatérských pekařů a cukrářů.
5. 11. 2019|

Připomeňte si Karla Gotta v pořadech České televize

Ve věku 80 let zemřel v úterý krátce před půlnocí zpěvák Karel Gott. Jeho písně se vepsaly do života napříč generacemi posledního půlstoletí. Připomeňte si pořady České televize, ve kterých Karel Gott vystupoval.
2. 10. 2019|

Každému podle jeho gusta. ČT art se na podzim zajímá o Národní divadlo, loutky i hip hop

ČT art se už stala stálicí televizních obrazovek, kulturní program České televize slaví v září šest let existence. Podzimní nabídku tak tradičně otevře Týdnem dárků, k nimž mimo jiné patří přímý přenos z představení novocirkusového souboru Losers. Na podzim pak divákům slibuje pořady o vážné hudbě i hip hopu nebo dokumentární seriály přibližující historii Národního divadla či českého loutkářství.
29. 8. 2019|

Letní Letná začala závratnou podívanou. Provazochodkyně přešla nad Vltavou

Pražskou Letnou znovu zaplnily cirkusové stany, akrobati a soubory z několika kontinentů. Začala tam tradiční oslava největšího festivalu nového cirkusu a divadla v Česku Letní Letná. Hned ve středu v podvečer nabídla něco, co Praha ještě nezažila – francouzská provazochodkyně Tatiana-Mosio Bongongaová přešla z jednoho břehu Vltavy na druhý na 350 metrů dlouhém lanu ve výšce 35 metrů.
14. 8. 2019|

Poslechněte si open air koncert: (Nejen) Harry Potter a Česká filharmonie

Na Hradčanském náměstí v Praze se ve středu večer již posedmé uskutečnil Open air koncert České filharmonie, kterým se první český orchestr loučil s uplynulou sezonou. Na programu byla filmová hudba a také jazz. Vedle České filharmonie pod taktovkou amerického dirigenta Keithe Lockharta se představila houslistka Olga Šroubková a trio Time for Three. Vstup byl tradičně zdarma, koncert přenášela živě také ČT art.
19. 6. 2019Aktualizováno19. 6. 2019, 22:30|

Ferda Mravenec, ragby a nacistické tábory. Film připomene dramatický život Ondřeje Sekory

Ondřej Sekora nebyl jenom autorem Ferdy Mravence. Rozmanitý odkaz výrazné osobnosti české kultury představí nový dokument České televize. Kromě umělecké a novinářské práce se tvůrci filmu zaměřili také na jeho dramatické životní osudy. Snímek bude mít premiéru na podzim, kdy uplyne 120 let od Sekorova narození.
5. 5. 2019|

Miro Žbirka chystá talk show na ČT art. Do svého Doupěte si zve hudební hosty

ČT art začne 26. dubna vysílat novou hudební talk show Doupě Mekyho Žbirky. Oblíbený zpěvák v něm vždy v pátek kolem deváté večer přivítá sobě blízké hudební hosty, které nejen vyzpovídá, ale také si s nimi zahraje.
22. 4. 2019|
Česká televize

Přímý přenos z Dejvického divadla a další dárky. ČT art slaví pět let a očekává fenomenální podzim

V pátek 31. srpna zahájí kulturní kanál České televize Art už šestý rok svého vysílání. Po úvodním Týdnu dárků, který nabídne sérii výjimečných premiér, se podívá na české kulturní fenomény. Zmapuje historii tří legendárních scén: Divadla Na zábradlí, královéhradeckého Divadla Drak a Divadla pod Palmovkou. Zaměří se na odkaz Františka Kupky, třicet let existence Čechomoru, význam Rolling Stones pro českou společnost nebo legendu Pavla Žalmana.
28. 8. 2018Aktualizováno28. 8. 2018, 17:54|