TÉMA

Uruguay

EU chce po státech Latinské Ameriky, aby odsoudily Ruskou agresi proti Ukrajině. Spojenci Kremlu vzdorují

Zástupci Evropské unie se snažili na summitu v Bruselu přesvědčit Společenství latinskoamerických a karibských států (CELAC), aby podepsalo deklaraci jasně odsuzující ruskou agresi na Ukrajině. Podle diplomatů ale tento krok odmítla Venezuela, Nikaragua či Kuba, které mají blízké vztahy s Moskvou. Podle českého premiéra Petra Fialy (ODS) dal summit nový impulz pro rozvíjení vzájemných vztahů. V regionu vidí nové možnosti obchodní spolupráce.
18. 7. 2023Aktualizováno18. 7. 2023, 13:44|

Přísné podmínky od nákupu legální marihuany neodrazují. Uruguay je pionýrem nekonvenčních řešení, říká expert

Bez kapuce na hlavě a s biometrickou fotkou se dospělí obyvatelé Uruguaye už pět let mohou vydávat do speciálních lékáren pro marihuanu pro rekreační užití. Šlo o první zemi na světě, která takovou věc povolila. Podle českého národního protidrogového koordinátora Jindřicha Vobořila díky tomu v Uruguayi ustoupil černý trh. Podobnou cestou se vydávají i další státy. Experti ale varují před přílišnou liberalizací.
19. 7. 2022|

Návrat vědců z Antarktidy do Brna zkomplikovala pandemie i válka na Ukrajině

Návrat vědecké expedice Masarykovy univerzity z Antarktidy byl letos náročnou, ale rychlou logistickou operací. Zkomplikovala ho pandemie koronaviru a částečně i válka na Ukrajině. I přes vynucené změny v logistice se nakonec podařilo dostat všechny členy výpravy zpět do Evropy během čtyř dnů.
10. 3. 2022Aktualizováno10. 3. 2022, 15:49|

Chilský parlament schválil sňatky lidí stejného pohlaví

Chilský parlament v úterý schválil zákon, jenž umožní sňatky osob stejného pohlaví, včetně adopcí dětí těmito páry. Norma prošla během jednoho dne oběma komorami parlamentu, informovala agentura AFP. V převážně katolické Latinské Americe je manželství pro všechny legální v Kostarice, Ekvádoru, Kolumbii, Brazílii, Uruguayi, Argentině a některých mexických státech.
7. 12. 2021|

Latinská Amerika kritizuje přerozdělování vakcín. COVAX je podle tamních lídrů podfinancovaný

Kostarický prezident Carlos Alvarado zveřejnil společné prohlášení několika lídrů latinskoamerických a karibských států, v němž signatáři kritizují nerovný přístup k protikoronavirovým vakcínám ve světě. Informovala o tom v pondělí agentura EFE. Hlavy států vyzvaly země, které již naočkovaly své rizikové skupiny, aby poskytly dávky chudším státům.
25. 5. 2021|

„Nejchudší prezident na světě“ odchází z politiky

Bývalý uruguayský prezident José Mujica oznámil, že kvůli koronaviru odchází z politiky a vzdá se mandátu v senátu. Mujica stál v čele latinskoamerického státu v letech 2010 až 2015, během jeho vlády Uruguay jako první země světa legalizovala prodej marihuany. Představitel latinskoamerické levice se proslavil svým úsporným stylem života a spontánní mluvou.
21. 10. 2020|

Antarktida je jediný kontinent bez koronaviru. Drží si ho od těla dvojitou izolací

Globální šíření viru si dosud vyžádalo okolo 165 tisíc životů, nákaza se celosvětově potvrdila u téměř dvou a půl milionů lidí. Nejjižněji položený kontinent se kvůli nákaze uzavřel světu a tamní vědci se uchýlili do izolace na svých základnách.
20. 4. 2020|

Při mezinárodní akci proti balkánským pašerákům drog zadrženi i dva čeští piloti

Při mezinárodní akci zaměřené proti balkánskému drogovému kartelu zadržela policie i dva české piloty, kteří podle ní převáželi soukromými letadly kokain z Jižní Ameriky do Evropy. Na webu to uvedla Národní protidrogová centrála (NPC). Po zásahu skončilo v poutech 16 lidí, z toho 11 dopadli policisté v Evropě a dalších pět v Hongkongu. Při prohlídkách policie našla přes tunu kokainu a dva miliony eur (51 milionů korun) v hotovosti.
25. 7. 2019Aktualizováno25. 7. 2019, 19:54|

Volný obchod a ochrana investic. Evropská unie uzavřela dohody s Vietnamem

Evropská unie v neděli podepsala s Vietnamem dohodu o volném obchodu, která otevírá cestu k odstranění cel u téměř veškerého zboží ve vzájemné obchodní výměně. Jde o první dohodu tohoto typu uzavřenou mezi EU a některou z rozvíjejících se zemí v Asii, napsala agentura Reuters.
30. 6. 2019|

Průlom po 20 letech jednání. Unie se dohodla se zeměmi Mercosuru na smlouvě o volném obchodu

Zástupci Evropské unie a jihoamerického obchodního bloku Mercosur se dohodli na podobě smlouvy o volném obchodu, na které pracují už téměř dvě desetiletí. S odvoláním na své zdroje to v pátek uvedly agentury Reuters a AFP. Později to potvrdili i zástupci obou stran. Mercosur tvoří Argentina, Brazílie, Paraguay a Uruguay.
28. 6. 2019Aktualizováno28. 6. 2019, 21:29|

Argentina po rozsáhlém výpadku obnovila dodávky elektřiny téměř v celé zemi

V Argentině, kterou v neděli postihl rozsáhlý výpadek elektřiny, se po 13 hodinách podařilo obnovit dodávky na 98 procentech území. Podle deníku Clarín to oznámilo ministerstvo energetiky. Krátce předtím byly už obnoveny i dodávky ve všech postižených oblastech v Uruguayi. Příčina výpadku, který postihl na padesát milionů lidí a který místní média označují za historický, se stále vyšetřuje.
17. 6. 2019|

Argentinu a Uruguay zasáhl masivní blackout. Výpadky proudu hlásí i Brazílie, Paraguay a Chile

Jihoamerické státy Argentina a Uruguay se kvůli rozsáhlému výpadku elektřiny ocitly bez dodávek proudu. Obě země mají dohromady 48 milionů obyvatel. Výpadek se podle informací na sociálních sítích dotkl i části Brazílie, Paraguaye a Chile. Argentinské ministerstvo energetiky naznačilo, že problém zřejmě způsobily bouře na pobřeží, které zastavily přenos proudu dálkovým vedením Yacyretá – Salto Grande.
16. 6. 2019Aktualizováno16. 6. 2019, 23:04|
Venezuela

Země Latinské Ameriky podpořily Guaidóa. Občanská válka nehrozí, míní venezuelská opozice

Státy takzvané Limské skupiny vyzvaly venezuelskou armádu, aby podpořila opozičního vůdce Juana Guaidóa a umožnila změnu režimu bez použití síly. Skupina tvořená zejména latinskoamerickými státy zároveň apelovala na mezinárodní společenství, aby znemožnilo dosavadnímu prezidentovi Nicolási Madurovi přístup ke státnímu majetku v zahraničí. Guaidó mezitím vyjádřil obavy, že se venezuelská armáda zmocní humanitární pomoci. Občanská válka podle lídrů opozice včetně Guaidóa nehrozí.
5. 2. 2019Aktualizováno5. 2. 2019, 13:31|

Z guantánamského vězně cukrářem. Šanci na nový život dala Syřanovi Uruguay

V uruguayském Montevideu otevřel svůj vysněný cukrářský stánek bývalý vězeň z Guantánama. Syřan Ahmed Ahdžam se po propuštění nemohl vrátit do své vlasti, šanci ale dostal v Uruguayi. Ta se v roce 2014 ujala kromě něj dalších pěti vězňů.
15. 8. 2018|