TÉMA

Arriva

Vlaky na nejvytíženějších jihomoravských linkách chtějí provozovat Arriva, České dráhy i RegioJet

Společnosti Arriva, České dráhy a RegioJet se přihlásily do soutěže Jihomoravského kraje na provozování elektrických vlaků na linkách S2 a S3. Jsou to páteřní linky spojující Brno mimo jiné s Blanskem, Kuřimí nebo Hustopečemi. Dopravce, kterého si kraj vybere, začne jezdit už od letošního prosince. Nebude totiž muset shánět nové vlaky – ty dodá sám kraj.
7. 2. 2024|

Zlínský kraj čeká v příštích čtrnácti dnech několik vlakových výluk

Mezi Vsetínem a Velkými Karlovicemi na Vsetínsku nepojedou více než dva týdny vlaky. Omezení potrvá od úterý 16. května do středy 31. května. Další výluka začne v úterý mezi Uherským Brodem a Luhačovicemi a potrvá dva dny. Dotkne se spojů společnosti Arriva i rychlíkových spojů Českých drah. Oba dopravci nahradí vlaky po dobu omezení autobusovou dopravou. Nadále zůstává v platnosti výluka mezi stanicemi Bylnice a Horní Lideč.
12. 5. 2023|

Jedna aplikace, cena i sleva. Plzeň a Plzeňský kraj od dubna sjednotí systémy veřejné dopravy

Vedení města Plzně a Plzeňského kraje se rozhodla propojit od dubna své systémy veřejné dopravy. Ceny jízdného, včetně slev pro seniory a studenty, tak budou sjednocené. Na cesty, na které bylo potřeba několik karet nebo účtů u různých dopravců, už bude stačit jen jediná společná aplikace.
30. 3. 2023|

Uplynulé desetiletí českou železnici proměnilo, mizejí malé motoráky i koženky. Zrychlení ale nepřišlo

Desetiletí uplynulo od doby, kdy začal velký přerod české železnice z hlediska vozového parku. Po dlouhé době ustrnutí, kdy provoz závisel na starých „koženkových“ vagonech a zcela nevhodných malých motorových vozech, začaly přicházet zcela nové a koncepčně moderní vlaky. Loni oslavily deset let od svého schválení k provozu motorové jednotky Regio Shark, letos budou mít první kulatiny Regio Pantery, které významně proměnily podobu cestování osobními vlaky na elektrizovaných tratích.
20. 2. 2023|

Jízdenku na vlaky ve Zlínském kraji si lze nově pořídit přes mobil i v e-shopu

Jízdenku na vlakové spoje zařazené do systému Integrované dopravy Zlínského kraje (IDZK) si lze nově pořídit přes mobil i v e-shopu. Dosud bylo možné v systému IDZK kupovat na jednotlivou cestu jen papírové jízdenky u řidičů autobusů, v železničních pokladnách nebo u průvodčích ve vlaku. On-line byl v prodeji pouze železniční OneTicket, který je však finančně méně výhodný než jízdenka v tarifu IDZK, nebo jízdenky platné pouze u společnosti Arriva vlaky.
4. 1. 2023|

Zdraží vlaky, autobusy i městská doprava. Někteří dopravci navýší ceny až o patnáct procent

Jízdenky podraží. Cenu plánují zvednout téměř všichni železniční dopravci. Cestující si připlatí i v meziměstských autobusových spojích a za veřejnou dopravu v řadě měst. Vláda si chce navíc udělat analýzu, jestli by státnímu rozpočtu pomohlo další omezení slev na jízdném pro studenty a seniory.
28. 11. 2022|

U Valašského Meziříčí se srazil vlak s nákladním autem, pět lidí utrpělo zranění

Na přejezdu u Valašského Meziříčí na Vsetínsku se v úterý odpoledne srazil osobní vlak s nákladním autem, vlak vykolejil. Nehoda si vyžádala pět lehce zraněných. Sanitky je převezly do nemocnice, sdělil mluvčí krajské záchranné služby Jakub Omelka. Vlak se s vozem srazil na železničním přejezdu mezi stanicemi Hrachovec a Zašová, řekla policejní mluvčí Milena Šabatová. Provoz na regionální trati spojující Valašské Meziříčí s Rožnovem pod Radhoštěm na Vsetínsku je zastavený. Podle Správy železnic se škoda blíží ke 20 milionům korun, odklízení následků nehody potrvá do středečního rána.
11. 10. 2022Aktualizováno11. 10. 2022, 21:24|

Kvůli nemocnosti i nedostatku řidičů nevyjely v Plzeňském kraji desítky autobusových spojů

Ve středu nevyjely desítky plánovaných spojů veřejné autobusové dopravy na Tachovsku, Domažlicku a v okrese Plzeň-sever. Firma Arriva, která linky provozuje, má problémy s nemocností i nedostatkem řidičů. S krajem i s plzeňským organizátorem veřejné dopravy POVED hledá řešení, které minimalizuje počty neodjetých spojů, řekl vedoucí krajského odboru dopravy Dušan Pakandl. Arrivu podle mluvčího Jana Holuba situace mrzí, nedostatek řidičů je dlouhodobý problém. Na vyčerpaném trhu práce je podle něj těžší nalákat nové zájemce.
14. 9. 2022|

Pravidelná zpoždění na dráze mají dohru. Ministerstvo chce zpřísnit podmínky pro zadávání zakázek

Ministerstvo dopravy chce zpřísnit podmínky pro zadávání zakázek na dotované rychlíky. Impulsem pro to je například situace na lince z Ústí nad Labem do Kolína, kde má dopravce RegioJet nedostatek lokomotiv a cestující to pociťují až hodinovými zpožděními. K těm navíc dochází velmi často – v srpnu se komplikace, za kterou se firma omluvila, opakovala každý šestý den. RegioJet proto čekají pokuty, odebrání zakázky mu však zatím nehrozí.
11. 9. 2022|

V Praze a středních Čechách opět nevyjely stovky spojů. Řidiči se vrátili do práce, stále jich ale není dost

V Praze a středních Čechách i v pondělí pokračují problémy se zajištěním veřejné autobusové dopravy. I když se část řidičů z nemocenských vrátila, dlouhodobý problém s jejich nedostatkem to podle dopravců nevyřešilo. Už pátý den tak nevyjela více než stovka autobusových spojů.
5. 9. 2022|

Vlakům přibývá cestujících. Kvůli nedostatku vagonů jsou soupravy v některých případech přeplněné

Počty cestujících ve vlacích a autobusech se poprvé vrátily na úroveň, která odpovídá době před pandemií. Třeba České dráhy mluví zhruba o devadesáti procentech obvyklých čísel, některé spoje jsou dokonce využívané ještě víc než dřív.
31. 7. 2022|

Kvůli nedostatku řidičů nevyjela na Pardubicku stovka spojů. Dopravce chce zavést prázdninový provoz

Na Orlickoústecku a Svitavsku v úterý nevyjelo víc spojů než v pondělí. Dopravce BusLine se stále potýká s nedostatkem řidičů. S krajem například jedná o rychlém přechodu na prázdninový jízdní řád, ve kterém autobusy jezdí méně často, řekl mluvčí firmy Radovan Vrátný. Náměstek hejtmana Michal Kortyš (ODS) odhadl, že prázdninový jízdní řád by mohl začít asi o týden dříve. BusLine jezdí v oblastech Lanškrouna, Ústí nad Orlicí, Litomyšle a Jevíčka od neděle 12. června, problémy začaly v pondělí.
14. 6. 2022|

Na vlaky před Vánoci zbývají na některých spojích poslední jízdenky

Jízdenky na vlaky před Vánoci jsou na některých spojích už téměř vyprodané, největší zájem je tradičně o cesty na Slovensko a na Moravu. Železniční dopravci proto posilují jejich kapacitu. Oproti sezoně před pandemií je ale celková vytíženost vlaků nižší, jen České dráhy evidují třicetiprocentní pokles oproti Vánocům roku 2019. Další dopravci sledují obdobný trend, České televizi to potvrdily čtyři oslovené železniční společnosti.
18. 12. 2021|

Autobusy na Teplicku mají problém. Spousta řidičů je nemocná, náhradníci region neznají

Změna autobusového dopravce na Teplicku, která proběhla k prvnímu prosinci, začíná způsobovat problémy. Krajský úřad v Ústí nad Labem v poslední době přijímá řadu stížností od cestujících. Těm vadí, že spoje mívají dlouhá zpoždění, některé autobusy nejezdí vůbec. Společnost ČSAD Slaný (dceřiná společnost ICOM transport), která dopravu zajišťuje, uvedla, že kvůli vysoké nemocnosti je nedostatek řidičů. Povolala tak řidiče z jiných regionů, ti ale Teplicko neznají a často bloudí.
11. 12. 2021|

Středočeské lokálky umlkají, kvůli výlukám zpomalí vlaky na koridorech. Nový železniční jízdní řád je tu

Končí platnost letošního jízdního řádu vlaků, v neděli se začnou železničáři – a tedy i cestující – řídit novým. Přináší několik velkých změn: České dráhy přijdou o další linky včetně rychlíků z Ústí nad Labem do Kolína, kde začne jezdit RegioJet, z několika tratí ve středních Čechách zmizí vlaky ČD bez náhrady, respektive je nahradí autobusy. Na hlavních tratích z Prahy na západ i východ se kvůli výlukám prodlouží jízdní doby, na druhé straně dráhy vylepší soupravy některých rychlíků, které svou kvalitou v posledních letech již významně zaostávaly.
11. 12. 2021|

Pardubický kraj podepsal smlouvy s autobusovými dopravci. Antimonopolní úřad zamítl námitky

Pardubický kraj podepsal s dopravci desetileté smlouvy na provoz regionální autobusové dopravy. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže zamítl námitky jedné z neúspěšných společností, které dosud bránily podpisu.
30. 7. 2021|

Pardubický kraj může uzavřít smlouvy s autobusovými dopravci. Jezdit začnou do roka, uvedla MF Dnes

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) zamítl rozklad podaný společností ČSAD Slaný, který firma podala proti výsledkům soutěže Pardubického kraje na provozování regionální autobusové dopravy. Noví dopravci by tak měli jezdit v regionu nejpozději od června příštího roku. Hejtmanství může s vybranými firmami podepsat smlouvy, uvedla Mladá fronta DNES (MfD) v úterním vydání pro Pardubický kraj.
29. 6. 2021|

Plzeňský kraj požaduje po Arrivě šest milionů za neodjeté spoje z loňského léta

Plzeňský kraj požaduje po firmě Arriva přes šest milionů korun jako sankci za desítky neodjetých spojů loni v červnu a červenci. Kraj chce částku strhnout z měsíčních zálohových plateb nebo z bankovní záruky. Na pondělním jednání krajského zastupitelstva to řekl náměstek hejtmanky Pavel Čížek (STAN). Jde o nejvyšší pokutu, kterou kraj za 20 let své existence veřejnému dopravci udělil. Arriva nároky kraje zkoumá, jedná s ním a zvažuje další postup.
16. 6. 2021|

České dráhy přicházejí o dotované spoje. Firma propouští a musí šetřit

České dráhy pomalu ztrácejí pozice na poli dotovaných spojů. Tento týden přišly zprávy hned o dvou linkách. Soukromá konkurence byla levnější. Ředitel Českých drah Ivan Bednárik nyní pro Českou televizi přiznal, že firma musí výrazně ušetřit na nákladech, aby dokázala v podobných tendrech uspět. Propouští bezmála devadesát lidí – a to je zřejmě jen začátek.
5. 4. 2021|

Ministerstvo zatím nechystá větší rozvolňování. Pokles hospitalizovaných na 3000 čekají statistici v půli dubna

Ve čtvrtek přibylo v Česku 11 083 potvrzených případů nemoci covid-19, což je zhruba o čtvrtinu méně než před týdnem. Očkováno bylo ve středu i čtvrtek každý den rekordních více než 44 tisíc lidí. Podáno tak bylo přes milion dávek vakcín a obě potřebné dávky dostalo asi 288 tisíc lidí. Od 22. března ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) nepředpokládá větší rozvolnění opatření. Dokáže si ale představit rozšíření perimetru pro trávení volného času. Již dříve stanovil Blatný jako hranici pro začátek uvolňování restrikcí počet 3000 hospitalizovaných. Podle šéfa zdravotnických statistiků Ladislava Duška lze pokles na tuto úroveň očekávat až v polovině dubna.
12. 3. 2021Aktualizováno12. 3. 2021, 17:01|

Za slevy na jízdném loni stát dopravcům zaplatil o dvě miliardy méně než v roce 2019

Slevy ve veřejné dopravě pro studenty a důchodce loni stály 3,47 miliardy korun, což je meziročně o 2,31 miliardy méně. Náklady loni stlačila koronavirová krize, která po většinu roku výrazně omezila cestování. Stát poskytuje pro žáky a studenty do 26 let a seniory nad 65 let slevu na jízdném ve veřejné dopravě 75 procent.
9. 3. 2021|

Ministerstvo dopravy umožnilo zkrátit vlakové soupravy. V nich tak bývá plněji, než žádají opatření

Nedostatečné rozestupy v hromadné dopravě zvyšují riziko přenosu koronaviru. Na železnici k tomu přispěl sám stát. Umožnil dopravcům zkrátit soupravy. Kraje, které přišly o část příjmů, zase škrtají v jízdních řádech.
20. 2. 2021|

Řidiči autobusů na Olomoucku, Ostravsku a Zlínsku vyhlásí stávkovou pohotovost

Několik odborových organizací řidičů autobusů společnosti Arriva Morava vyhlásilo od soboty stávkovou pohotovost, protože se jim v návrhu kolektivní smlouvy nelíbí pasáže týkající se délky pracovní doby a mezd. Platí do odvolání, informovali v pátek zástupci 11 odborových orgainizací společnosti Arriva Morava z Olomouckého, Zlínského a Moravskoslezského kraje, kde tato firma provozuje linkové autobusy.
18. 12. 2020|

Vlaky se začnou řídit novým jízdním řádem. Změn přináší málo, ale je to ticho před jarními výlukami

S druhou prosincovou nedělí začne platit železniční jízdní řád pro příští rok. Spolu s ním se mění i většina autobusových jízdních řádů a změny připravili také někteří provozovatelé MHD. Největšími železničními novinkami je otevření nové trati a nové zastávky v jižní části Prahy a změna dopravce rychlíků z Liberce do Ústí nad Labem i do Pardubic, kde nově začne jezdit Arriva. Na nejdůležitějším tahu z Prahy do České Třebové potom nastane klid před bouří. Velká změna totiž přijde až v dubnu, kdy začnou dvě rozsáhlé rekonstruce.
11. 12. 2020Aktualizováno13. 12. 2020, 09:27|