TÉMA

NPÚ

Chlouba Olomouce bude nejméně dva roky pod lešením. Sloup Nejsvětější Trojice čeká rekonstrukce

Sloup Nejsvětější Trojice v Olomouci, který je na seznamu památek UNESCO, čeká rekonstrukce. Oprava 32 metrů vysoké dominanty Horního náměstí má trvat až 990 dní. Sloup tak bude před zraky obyvatel a turistů zahalen nejméně dva roky. Na oplocení kolem sloupu budou instalovány fotografie a informace o této památce, popsal akademický sochař René Tikal, který zakázku na opravu získal.
4. 4. 2024Aktualizováno4. 4. 2024, 15:12|

Archeologové v Plasích ukázali nález velmi zachovalých předmětů. Vypovídají o životě mnichů

Archeologové dali nahlédnout do některých z tisícovky předmětů starých tři sta let, které našli před šesti lety v klášteře v Plasích na severu Plzeňska. Konkrétně v jímce ambitu Nové prelatury, která je nově zrekonstruovaná. Nálezy, které vypovídají o životě mnichů v klášteře v době baroka, stále zpracovávají. Výjimečné jsou nejen svým počtem, ale i mírou zachování.
15. 2. 2024|

Liberec zvažuje, co s lanovkou na Ještěd. Plány může zhatit prohlášení dráhy památkou

Radnice v Liberci chce od Českých drah koupit lanovku na Ještěd, která je už dva roky mimo provoz. Uvažuje nad několika variantami, jak s dráhou naložit. Vize ale ještě může zkomplikovat ministerstvo kultury, a to v případě, že lanovku prohlásí za kulturní památku.
9. 11. 2023|

Památkáři museli vrátit třísetmilionovou dotaci na opravu barokního areálu v Kuksu

Národní památkový ústav (NPÚ) musel vrátit dotaci 314 milionů korun z evropských fondů i národních zdrojů na opravu barokního areálu v Kuksu na Trutnovsku. Uvedl to regionální ředitel NPÚ Miloš Kadlec. Za zmanipulování zakázky na rekonstrukci Kuksu soudy poslaly do vězení tři muže včetně jednoho bývalého zaměstnance NPÚ, čtvrtá obžalovaná dostala podmíněný trest.
7. 4. 2023Aktualizováno7. 4. 2023, 20:09|

Brno bude mít novou památkovou zónu, odstraňuje dávnou chybu úředníků

Ministerstvo kultury schválilo vznik nové památkové zóny v Brně. Podle informací České televize resort dokumenty v pátek zveřejní na úřední desce. Památková zóna by měla částečně vyřešit problém takzvaných pozdě zapsaných památek, které kvůli dávné chybě úředníků přišly o ochranu. Novou památkovou zónu bude mít také Znojmo.
2. 2. 2023Aktualizováno2. 2. 2023, 19:47|

Památkáři napsali pravidla, podle nichž se má postupovat při instalaci solárních panelů

Pomoci majitelům domů s rozhodováním, zda a jak mohou na své památkové objekty umísťovat fotovoltaické panely, má nová metodika Národního památkového ústavu (NPÚ). Rozlišuje různé stupně ochrany od kulturní památky, kde se budou podle ředitelky NPÚ Nadi Goryczkové i nadále povolovat jen výjimečně, přes památkové rezervace a zóny po chráněná území. V těch by lidé měli mít možnost za určitých podmínek panely na střechy či fasády instalovat. Zástupci NPÚ a ministerstva kultury ve čtvrtek metodiku prezentovali novinářům.
10. 11. 2022|

Kostel s unikátním románským portálem v Plasích je opět přístupný. Otevření zbrzdil covid

Veřejnosti se v pátek po téměř čtyřleté opravě otevřel kostel Nanebevzetí Panny Marie v Plasích. Mimořádná, původně románská stavba je nejstarší v areálu kláštera. Slavnostní otevření chrámu, kde už se konají bohoslužby a který je součástí jedné z prohlídkových tras, se kvůli pandemii covidu posunulo z loňského září, kdy skončilo restaurování všech pěti oltářů.
22. 4. 2022|

Za návštěvu památek si lidé kvůli dražším energiím připlatí. Jejich správci chtějí snížit i covidové ztráty

Hrady a zámky se připravují na novou návštěvnickou sezonou. Slibují si, že zmírní ztráty, které památky utržily kvůli protiepidemickým opatřením. I na památky ale dopadlo zdražování. Jejich správci musejí více platit třeba za energie, což se promítne i v ceně vstupu, avizuje řada kastelánů.
16. 3. 2022|

České památky čekají rekonstrukce. Na opravu hradů a zámků poputují stamiliony

České památky čekají rozsáhlé rekonstrukce, proběhnout by měly například na hradě Karlštejn. Nejnákladnější opravy se letos chystají také na zámku v Telči, které zasáhnou třeba kapli Všech svatých nebo starý pivovar. Národní památkový ústav podle mluvčí Jany Hartmanové plánuje i velké úpravy zámku v Náchodě nebo Lysicích.
22. 2. 2020|

Železniční most pod Vyšehradem opravdu nepůjde opravit, tvrdí studie ČVUT

Nutnost zbourání ocelové konstrukce památkově chráněného železničního mostu pod Vyšehradem potvrdila i studie Kloknerova ústavu ČVUT pro Národní památkový ústav. Ke stejnému závěru už dříve dospěla analýza pro státní Správu železniční dopravní cesty (SŽDC). Památkový ústav tehdy uvedl, že by možná šlo most opravit. Podle studie ČVUT to však není reálné.
28. 11. 2018|

Dědictví pro budoucnost. O památky nejlépe pečují na zámku Třebešice nebo v Návarově

Restaurovaná zámecká kaple v Návarově na Jablonecku a zámek v Třebešicích na Benešovsku dostaly cenu Národního památkového ústavu (NPÚ) za významný počin v památkové péči. Cena Patrimonium pro futuro (Dědictví pro budoucnost) se udílí ve čtyřech kategoriích, památkáři vyzdvihli také objev hradby středověkého opevnění pod domem v Praze a vytvoření prohlídkové trasy Pod střechami chebských domů.
3. 10. 2018|

Válka pražských radních proti památkářům rychle skončila. Zarazili ji zastupitelé

Zastupitelé hlavního města odmítli návrh rady na změnu zákona o památkové péči. Magistrát by podle ní rozhodoval bez ohledu na názor Národního památkového ústavu (NPÚ). Zároveň by vlastník kulturní památky nebo projektant nebyl povinen s ústavem projednat přípravnou a projektovou dokumentaci při jejím zpracování.
6. 9. 2018Aktualizováno6. 9. 2018, 10:55|

Brzdí památkáři opravy? Podle ředitelky NPÚ uvádějí pražští radní zástupný problém

Ředitelka Národního památkového ústavu Naděžda Goryczková odmítla, že by se státní památkáři významně zpožďovali při vydávání svých odborných stanovisek. Obvinila je z toho pražská primátorka Adriana Krnáčová (ANO). Městská rada chce, aby se změnil památkový zákon, čímž by se NPÚ vyřadil z procesu posuzování úprav památkově chráněných objektů. Podle Goryczkové vzniká zdržení až na straně památkářů městských, kteří spadají pod magistrát. Vedení magistrátu na to odmítlo reagovat.
30. 8. 2018|

Konstrukci stropů, které se v úterý zřítily, nakázali zachovat památkáři, tvrdí rektor

Národní památkový ústav (NPÚ) podle rektora UMPRUM Jindřicha Smetany nemá pravdu, když odmítá odpovědnost za projekty, ke kterým dává stanoviska. Rektor to uvedl v souvislosti s budovou v pražské Mikulandské ulici, při jejíž rekonstrukci se v úterý zhroutily stropy, které zranily tři dělníky. UMPRUM buduje v domě své technologické a dílenské zázemí.
19. 7. 2018|