TÉMA

Benešov

Na pozemcích pro Pražský okruh vystřídají pyrotechniky dřevorubci. Stavební povolení ale stále chybí

Silničáři zahájili první práce na jihovýchodní části Pražského okruhu. Trasu už zkontrolovali pyrotechnici, za dva týdny začne také kácení stromů. Silnice samotná přitom ještě nemá stavební povolení, ŘSD přesto doufá, že se už na podzim příštího roku začne stavět.
18. 10. 2023|

Nová železnice z Prahy na Benešov by se mohla vyhnout Přírodnímu parku Velkopopovicko

Nová železnice, která má urychlit cestování mezi Prahou a Benešovem, by mohla vést mimo Přírodní park Velkopopovicko. Vedení Středočeského kraje zadalo Správě železnic (SŽ), aby prověřila i jiné trasy. S původní, kterou železničáři představili, nesouhlasí hlavně Velké Popovice. Podle vedení obce by trať zničila vzácnou krajinu a ohrozila zdroje pitné vody.
19. 9. 2023|

„Klíče od bytu také nenecháváte v zámku.“ Ransomware a další druhy kyberútoků není dobré podceňovat

Ransomwarové útoky dokáží způsobit dost škod. Pachatelé při nich zpravidla zašifrují data oběti a pak požadují výkupné. Před vyšším rizikem použití ransomwaru proti cílům v Česku varoval Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) naposledy v červnu. A i když jsou podle expertů cílem vyděračů zpravidla firmy či veřejné instituce, zaměřit se mohou i na jednotlivce. Proto odborníci důrazně nabádají k opatrnosti a doporučují těm, kteří nejsou v kyberprostoru zdatní, aby si vzdělání doplnili a ochránili tak sebe i ostatní. V současnosti zároveň finišuje příprava nového zákona o kybernetické bezpečnosti.
28. 7. 2023|

Inspektoři provozu ve středních Čechách kontrolují práci záchranářů a současně pomáhají u vážnějších výjezdů

Záchranáři ve středních Čechách zřídili takzvané inspektory provozu. Jedná se o zdravotníky, kteří pomáhají při vybraných výjezdech a zároveň vyhodnocují postupy při poskytování péče. V případě mimořádných událostí mohou také řídit jednotlivé posádky během zásahu.
15. 6. 2023|

Škody po požáru obchodního domu v Benešově jsou větší, než se čekalo. Rekonstrukce se protáhne

V obchodním domě v Benešově, který loni v listopadu poničil rozsáhlý požár, začala rekonstrukce. Podle původních odhadů měla být hotová do konce letošního roku, škody jsou ale větší, než majitelé předpokládali. Stavební práce se tak protáhnou. Nákupní centrum by se mohlo znovu otevřít v březnu příštího roku. Příčinou požáru se policie stále zabývá.
26. 4. 2023|

V Horních Měcholupech srazil vlak muže, spoje z Prahy na Benešov a jih Čech víc než hodinu nejezdily

V Praze-Horních Měcholupech v pátek odpoledne srazil vlak člověka. Muž je v kritickém stavu. Kvůli nehodě byl na více než hodinu zastavený provoz vlaků mezi Hostivaří a Uhříněvsí na frekventované trati mezi hlavním městem a jihem Čech.
24. 3. 2023Aktualizováno24. 3. 2023, 20:20|

Nejvyšší soud potvrdil trest bývalému policistovi. Nabízel 850 tisíc za zničení důkazu

Nejvyšší soud nevyhověl dovolání bývalého kriminalisty Jozefa Balinta. Potvrdil tak rozhodnutí odvolacího soudu, který muže potrestal dvouletou podmínkou. ČT to sdělila Nina Václavková z Okresního soudu v Benešově. Balint se pokoušel za úplatek 850 tisíc nechat poškodit mobilní telefon, který kriminalisté zabavili jako důkaz.
21. 3. 2023|

Najít pediatra na Vysočině je skoro nemožné. Kraj chce nové ordinace otevřít v nemocnicích

Kraj Vysočina má plán na zlepšení dostupnosti pediatrů. Nové ambulance plánuje zřídit přímo v nemocnicích, zaregistrovat by se v nich mohly stovky dětí. Na Vysočině chybějí dětští lékaři dlouhodobě. Každý rok tam několik ordinací pro děti a dorost skončí, protože lékaři odcházejí do penze. Náhradu za ně se ale městům většinou sehnat nedaří.
8. 3. 2023|

Babiš přijel za voliči na sever Čech. V Liberci, Jablonci i Děčíně na něj kromě stoupenců čekali i odpůrci

Andrej Babiš (ANO) se vydal za voliči. Po čtvrteční debatě v uzavřeném sále v Benešově zamířil tentokrát do ulic Liberce a Jablonce nad Nisou. V krajském městě se setkal s příznivci – ale i odpůrci – před nádražím a v centru, potom odjel do Jablonce. Zamířil na náměstí. U vstupu na něj se ale shromáždil dav, v němž převažovali jeho pískající odpůrci. Babiš se nakonec dostal jen na okraj náměstí, potom odešel. Po třetí hodině odpoledne z města odjel a zamířil ještě do Děčína, kde rovněž čekali jak jeho příznivci, tak i odpůrci.
20. 1. 2023Aktualizováno20. 1. 2023, 19:23|

Babiš se poprvé po prvním kole setkal s občany. V Benešově ho vítali i odpůrci

Andrej Babiš (ANO) se poprvé od prvního kola prezidentské volby, ve kterém skončil druhý a postoupil do kola druhého, setkal s voliči. Ve čtvrtek odpoledne zamířil do Benešova. Dopoledne se také střetl se svým protikandidátem Petrem Pavlem v debatě pro Blesk. Chyběl naopak u hlasování o vyslovení nedůvěry vládě v Poslanecké sněmovně, i když původně plánoval, že na něj dorazí.
19. 1. 2023|

Vyšetřovatelé požáru obchodního domu v Benešově hledají dva důležité svědky

Kriminalisté vyšetřující požár obchodního domu v Benešově hledají dvě děti, které na místě zachytily kamery a které mohly začínající požár v jednom z obchodů zaznamenat. Jde pravděpodobně o chlapce a dívku v růžové sukni. Policisté by s oběma potřebovali mluvit a vyslechnout je. Mohou být velmi důležitými svědky a mohli by pomoci s objasněním události, informovala o tom na webu policejní mluvčí Barbora Schneeweissová.
18. 11. 2022|

Vyšetřovatelé zjišťují příčinu požáru v Benešově. Svědci hovoří o dítěti se zapalovačem

O dítěti, které si hrálo se zapalovačem a potom uteklo, hovoří někteří svědci požáru, který poničil obchodní dům Hvězda v centru Benešova. Hořet v něm začalo v pondělí odpoledne, večer dostali hasiči požár pod kontrolu, ale až v úterý mohli budovu předat majiteli. Oficiálně zatím příčinu požáru neznají a vyšetřují. Škoda předběžně dosáhla padesáti milionů korun, nejspíše ale bude vyšší.
15. 11. 2022Aktualizováno15. 11. 2022, 18:37|

Hasiči dostali požár v Benešově pod kontrolu. Záchranáři ošetřili tři lidi

Hasiči v pondělí odpoledne vyjeli k požáru obchodu v centru Benešova, vyhlásili čtvrtý, tedy nejvyšší stupeň poplachu. Záchranáři ošetřili dvě ženy, které se nadýchaly zplodin, a jednoho lehce zraněného hasiče. Jednoho člověka hasiči z budovy evakuovali po žebříku. Před 22:00 pak hasiči dostali požár pod kontrolu. Zásah ale potrvá celou noc, uvedli na svém Twitteru. Škoda ani příčina zatím stále nebyly určeny, sdělila mluvčí krajských hasičů Dagmar Zemanová. Na místo přijel též statik. Chemická laboratoř nenaměřila škodlivé zplodiny, i tak by lidé nyní neměli větrat.
14. 11. 2022Aktualizováno14. 11. 2022, 22:39|

Kvůli výpadkům elektřiny nejezdily ráno některé vlaky mezi Prahou a Benešovem

Porucha elektrického vedení komplikovala v ranní špičce provoz na trati mezi Prahou a Benešovem. Vlaky nabíraly až půlhodinová zpoždění. Některé spoje byly zrušeny. V 09:30 byl obnoven běžný provoz.
17. 10. 2022Aktualizováno17. 10. 2022, 10:04|

Dálnice D1 je po bouřce plně průjezdná. Provoz zablokovaly dráty vysokého napětí

Dálnice D1 je po uzavírce způsobené následky silných bouřek opět průjezdná v obou směrech. V pátek večer zhruba na patnáctém kilometru ve směru na Brno zablokovaly provoz dráty vysokého napětí, které spadly na silnici. Dálnici se podařilo zprůjezdnit v sobotu kolem půl čtvrté ráno. Na vysokém napětí evidují energetici šest poruch. Bez elektřiny bylo v sedm hodin ráno asi tři a půl tisíce domácností.
6. 8. 2022Aktualizováno6. 8. 2022, 20:26|

Vlaky vyjíždějí na modernizovanou trať Praha–Tábor. I po desetiletích prací jsou však na mapě koridorů bílá místa

Končí jedna z největších akcí poslední doby na železničních koridorech. Vlaky se vracejí na trať mezi Sudoměřicemi a Voticemi. Vznikla vlastně zcela nová trať dlouhá dvacet kilometrů. Zároveň je to takový předčasný dárek k třicetinám koridorů. Letos se završí třicátá sezona jejich modernizace, aniž by bylo vše hotovo (a to přesto, že některé úseky se předělávají již podruhé). Za uvedené tři dekády ani zdaleka nebylo vše tak ukázkové jako nyní zprovozněný úsek severně od Tábora, který je dvoukolejný a s rychlostí až 160 kilometrů za hodinu a výhledově i dvoustovkou. Jsou i „koridory“ jednokolejné, kde se jezdí sotva osmdesátkou.
1. 7. 2022|

Policie našla pohřešovanou dívku z Benešovska

Policisté našli pohřešované děvče z Benešovska, po kterém v úterý po poledni vyhlásili pátrání. Třináctiletá dívka po sobě zanechala dopis, ve kterém oznámila odchod z domova, a vládla obava o její zdraví i život. Policie ji vypátrala odpoledne ve Zlínském kraji, je v pořádku.
26. 4. 2022Aktualizováno26. 4. 2022, 18:48|

Filip se nemusí omluvit za spojení Milionu chvilek s útokem na nemocnici

Bývalý předseda KSČM Vojtěch Filip uspěl s odvoláním a nemusí se omlouvat spolku Milion chvilek za to, že ho spojil s kybernetickým útokem na benešovskou nemocnici. Soudce Vrchního soudu v Praze zdůvodnil verdikt tím, že Nejvyšší soud v jiném případě stanovil, že právnická osoba nemá nárok na odčinění neoprávněného zásahu do své pověsti.
16. 4. 2022|

Stíhání muže, který v benešovské nemocnici vytáhl zbraň, státní zástupkyně zastavila. Byl nepříčetný

Státní zástupkyně zastavila trestní stíhání třiašedesátiletého muže, který loni v listopadu ohrožoval nožem a střelnou zbraní zdravotníky v benešovské nemocnici. Podle znaleckého posudku nebyl v době spáchání skutku pro nepříčetnost trestně odpovědný, uvedla ve středu na webu policejní mluvčí Barbora Schneeweissová. Při incidentu nebyl nikdo zraněn, policisté u muže po zadržení našli dvě plynové zbraně a dva nože. Obvinili ho z nebezpečného vyhrožování a výtržnictví, za což mu hrozily až tři roky vězení.
30. 3. 2022|

Bývalý policista nabízel za poškození důkazu 850 tisíc korun. Soud ho potrestal podmínkou

Bývalý pracovník Kriminalistického ústavu Jozef Balint odešel od soudu s podmínkou za uplácení. České televizi to sdělila mluvčí Okresního soudu v Benešově Renata Průšová. Muž měl za úplatek 850 tisíc korun žádat poškození mobilního telefonu, který kriminalisté zabavili jako důkaz v trestním řízení. Původně ho soud obžaloby zprostil, státní zástupkyně se ale odvolala. Verdikt je nepravomocný.
23. 3. 2022|

Před 80 lety proměnili němečtí okupanti Sedlčansko na vojenské cvičiště. Čechy vyhnali

Před 80 lety přišly o své domovy tisíce lidí z obcí v okolí Neveklova, Sedlčan a Benešova. K 15. září 1942 totiž museli obyvatelé opustit tento kraj, protože si ho němečtí okupanti vybrali pro cvičiště jednotek SS. Obyvatele středočeských obcí o tom informovali vyhláškou 14. března 1942 s tím, že mohou ještě sklidit úrodu.
14. 3. 2022|

Policisté obvinili muže, který ohrožoval zdravotníky v benešovské nemocnici. Hrozí mu až tři roky vězení

Benešovští kriminalisté obvinili třiašedesátiletého muže, který v pondělí ohrožoval nožem a střelnou zbraní zdravotníky v nemocnici v Benešově, z trestného činu nebezpečného vyhrožování a výtržnictví. Informovala o tom mluvčí středočeských policistů Barbora Schneeweissová s tím, že mu hrozí až tři roky vězení. Soudce mezitím v úterý poslal muže do vazby.
1. 12. 2021|

Soud bude znovu řešit pokus o uplácení v Kriminalistickém ústavu. Obviněný údajně žádal poškození důkazu

Krajský soud v Praze zrušil osvobozující rozsudek v případu bývalého pracovníka Kriminalistického ústavu obviněného z uplácení. Soud tak vyhověl státní zástupkyni, která s osvobozením nesouhlasila. Případ musí znovu posoudit Okresní soud v Benešově, který muže původně zprostil obžaloby, zjistila ČT z justiční databáze. Podle policie obviněný za úplatek 850 tisíc korun žádal poškození mobilního telefonu, který kriminalisté zabavili jako důkaz v trestním řízení.
22. 11. 2021|

„Stál tam jako dítě, když má plné kalhoty,“ popsala sekretářka NSDAP ústup nacistů z Benešovska

Z ošetřovatelky a vychovatelky dětí nacistkou a udavačkou. Takový byl osud Gisely Sochůrkové, sekretářky okresního šéfa NSDAP v Benešově. Na svoji válečnou udavačskou činnost ale navázala i po roce 1945. Při výsleších detailně popsala, jak fungoval výcvikový prostor SS na Benešovsku a jak vypadal ústup jednotek, při kterém se ukázala pravá povaha jejich velitelů.
22. 8. 2021|