TÉMA

Pavel Kohout

Deziluze, vystřízlivění, vzdor a emigrace. Na divadle se věnují Pavlu Kohoutovi

To nemyslíš vážně, Pavlíčku. Novou inscenaci na motivy života spisovatele a disidenta Pavla Kohouta uvádí Vršovické divadlo Mana. V představení se střetává autorovo prvotní zapálení pro komunismus a následný rozchod s režimem.
17. 9. 2023|

Pětadevadesátiletý Pavel Kohout chystá sbírku povídek

Spisovatel Pavel Kohout nepřestává s literární tvorbou ani v pětadevadesáti letech, narozeniny oslavuje 20. července. Jedna z nejvýraznějších osobností české poválečné literatury připravuje povídkovou sbírku Taková láska.
20. 7. 2023|

Referendum o průmyslové hale se může Opatovicím prodražit. Developer požaduje 158 milionů

Referendum, ve kterém obyvatelé Opatovic nad Labem odmítli stavbu nové průmyslové haly, může přijít obec velmi draho. Developerská společnost, která halu chtěla postavit, od svého záměru ustoupit nehodlá, navíc pro něj získala územní rozhodnutí. Zastupitelé Opatovic se nyní obávají toho, že budou muset developerovi zaplatit náhradu škody, jde až o 158 milionů korun. Referendum proběhlo souběžně s prezidentskými volbami.
28. 2. 2023|

Zastupitelstvo Opatovic nad Labem přišlo o jednoho člena, radu obce tak zvolit nesmí

V Česku jsou pořád města a obce, kde ani dva měsíce od komunálních voleb nemají dohodnuté radniční koalice. Je to případ i Opatovic nad Labem na Pardubicku, které zatím pořád řídí předchozí vedení se starostou Pavlem Kohoutem (nestr.). Důvodem toho, proč v Opatovicích nejsou schopní se dohodnout, jsou spory mezi místními obyvateli i mezi dvěma skupinami v zastupitelstvu.
21. 11. 2022|

Referendum o stavbě haly v Opatovicích bude. Lidé rozhodnou souběžně s volbou prezidenta

Krajský soud v Pardubicích rozhodl o vyhlášení místního referenda o chystané stavbě velké průmyslové haly v Opatovicích nad Labem. Uskuteční se s prvním kolem prezidentské volby, tedy 13. a 14. ledna příštího roku, informoval o tom server iDnes.cz. Lidé, kteří s vybudováním nové průmyslové haly nesouhlasí, mají obavu o plynulost dopravy či životní prostředí.
9. 11. 2022|

Letorosty samomluv jsou mou poslední knihou, už nerozumím současnému umění, říká Pavel Kohout

Spisovatel Pavel Kohout vydává knihu Letorosty samomluv, dramatické i anekdotické monology o každém roce svého života. Říká, že je to jeho kniha poslední. Autor románů Katyně, Z deníku kontrarevolucionáře nebo Kde je zakopán pes oslaví příští měsíc čtyřiadevadesáté narozeniny. O nové knize mluvil Pavel Kohout exkluzivně pro Českou televizi s Martinem Rachmannem.
5. 6. 2022|

Obyvatelé Opatovic nad Labem a Čeperky se domáhají referenda. Vadí jim stavba průmyslové haly

Obyvatelé Opatovic nad Labem a sousední obce Čeperka na Pardubicku se chystají kvůli výstavbě průmyslové haly v jejich blízkosti sbírat podpisy na vypsání referenda. Obávají se nadměrného parkování kamionů čekajících na odbavení nebo velkého množství hluku a zápachu. Zatím není jasné, k čemu přesně má hala sloužit. Zastupitelstvo Opatovic to jako problém nevnímá a odmítlo i společné jednání zastupitelstev obou obcí. Petici proti výstavbě zatím podepsalo asi 950 obyvatel obou obcí. Developer plánuje v průmyslové hale zaměstnávat 500 lidí na třísměnný provoz.
28. 4. 2021|

Pořádek pomáhal nastolit i major Zeman. Před 50 lety se komunisté poučili z krizového vývoje

Po dvaceti letech trvání komunistického režimu se v Československu s pražským jarem objevila naděje pro svobodnější společnost. Tu však s příchodem sovětských vojsk vystřídala apatie, touha po změně z veřejnosti zmizela a lidé se stáhli do soukromí. Zásadně k tomu přispěl i dokument Poučení z krizového vývoje ve straně a společnosti po XIII. sjezdu KSČ, který komunisté přijali 11. prosince 1970. Strana v něm pražské jaro označuje jako snahu protirevolučních sil o rozbití vlády lidu. I když propagandistický dokument rozhodně nepatřil k nejčtivějším knihám, byl jedním z nejzásadnějších své doby. Vymezil totiž, jak se bude československé společnosti další dvě dekády žít.
11. 12. 2020Aktualizováno14. 12. 2020, 08:05|
Události komentáře

Morální hazard versus zajištění veřejných potřeb. Ekonomové Kohout a Zahradník diskutovali o fondu obnovy

Za morální hazard kontinentálních rozměrů označil ekonom Pavel Kohout fond obnovy, na kterém se v úterý shodli lídři Evropské unie. Naopak ekonom Petr Zahradník uvedl, že Česko má obrovské veřejné potřeby, které musí stát či veřejný sektor zajišťovat, a k jejich podpoře je fond vhodný. Oba byli hosty Událostí, komentářů.
23. 7. 2020|

Vyšehradští jezdci terorizovali milence v parcích. Nepřátele režimu z nich udělali až komunisté

Vysoké účesy, krátké kalhoty a barevná saka – tak vypadali takzvaní páskové v 50. letech v Československu. A také aktéři procesu s Vyšehradskými jezdci, chuligány, ze kterých komunisté účelově udělali nepřátele režimu. Obdivovatelé americké kultury byli ale spíše drobnými kriminálníky než bojovníky proti totalitě.
7. 3. 2020|
Události komentáře

Euro ekonomicky moc nedává smysl, tvrdí bývalý ministr Pilný, přesto vyzval k jeho přijetí. „Někdy“

Svaz průmyslu a dopravy České republiky se vyslovil pro přijetí eura. Upozorňuje, že po odchodu Velké Británie, kde se platí librou, poroste vliv zemí eurozóny na budoucnost Evropské unie. Podle viceprezidenta svazu Radka Špicara je proto na místě do eurozóny vstoupit, abychom na její vývoj měli vliv. O tématu s ním v pořadu Události, komentáře diskutoval bývalý ministr financí Ivan Pilný. Ten zdůraznil, že je v prvé řadě nutné dát do pořádku veřejné rozpočty.
14. 12. 2019|

Realisté zřejmě po třech letech skončí. Strana zahájila hlasování o svém rozpuštění

Členská základna politického uskupení Realisté zahájila hlasování o ukončení činnosti. Strana o tom informovala na svém Facebooku. Sbor zakladatelů v červnu přijal usnesení, kterým doporučil stranu dobrovolným rozpuštěním zrušit. Důvodem jsou neúspěchy ve volbách, pasivita krajských organizací či odchod mnoha členů do jiných uskupení. Hlasování skončí příští týden v pondělí.
16. 7. 2019|

Ten žena a ta muž od toho Kohouta parodují socialismus i kapitalismus

V novém vydání vychází humoristická kniha Ten žena a ta muž. Spisovatel Pavel Kohout ji psal v době normalizace, kdy jeho a další disidenty šikanovala státní moc. Román vychází s výraznými ilustracemi Pavla Růta.
31. 5. 2019|

Ahoj Lipsko! Česká literatura se chce seznámit s německými čtenáři

Po téměř čtvrtstoletí je Česko hlavním hostem významného knižního veletrhu v Lipsku. Od 21. do 24. března se v programu přehlídky představuje pětapadesát tuzemských autorů a autorek. Lipsko navíc loni na podzim zahájilo Český kulturní rok. Jak významná je prezentace Česka na veletrhu, přiblížil v rozhovoru programový koordinátor projektu Martin Krafl.
21. 3. 2019|

To byl můj život?? Pavel Kohout bilancuje od demokracie k demokracii

V padesátých letech psal budovatelskou poezii, později se aktivně podílel na pražském jaru i vzniku Charty 77. Pavel Kohout je autorem desítek románů a dramat, nově svou „knihografii“ rozšiřuje už o třetí verzi svých pamětí. To byl můj život?? ptá se názvem knihy, kterou vydává u příležitosti svých devadesátých narozenin.
6. 6. 2018|