TÉMA

James Bond

James Bond zachrání v nové knize při korunovaci Karla III.

U příležitosti sobotní korunovace Karla III. britským králem vyjde nová kniha o slavném agentovi 007 britské tajné služby. James Bond se v ní postaví padouchovi, který chce zmařit korunovaci, a zachrání krále. Knihu s názvem Ve službách Jeho Veličenstva napsal Charlie Higson. Do prodeje půjde ve čtvrtek.
3. 5. 2023|

Alžběta II. pomohla klidné proměně impéria v Commonwealth, soudí historici

Politolog a historik Jan Květina vnímá zesnulou královnu Alžbětu II. jako panovnici mezi dvěma krizemi. Dle jeho slov se podepsala pod úspěšný, nenásilný rozpad britského impéria a vládla až po současnou krizi, kterou odstartoval odchod Spojeného království z EU. V sedmdesátiletém mezidobí ji lze podle něj označit také za prvek kontinuity, jenž vždy dokázal najít správnou reakci v reprezentativní rovině.
19. 9. 2022Aktualizováno19. 9. 2022, 17:24|

Alžběta II. byla nejmilovanějším a nejúspěšnějším panovníkem, řekl historik Oxfordské univerzity

Alžbětu II. britský národ miloval od okamžiku, kdy k němu poprvé promluvila jako královna. V roli panovnice na ni měli největší vliv její otec a Winston Churchill. „Tito dva muži pro ni byli ti nejdůležitější,“ popsal v rozhovoru pro Českou televizi historik a odborník na královskou rodinu Lawrence Goldman. Podle jeho vlastních vzpomínek byla ale i velmi bystrou a vtipnou dámou. Představovala tak takovou panovnici, jakou si Britové přáli.
10. 9. 2022|

Alžběta II. v popkultuře: Medvídek Paddington jí nabídl toast, Sex Pistols v ní neviděli budoucnost

Královna Alžběta II., která zemřela ve čtvrtek ve věku 96 let, zanechala svůj odkaz i v populární kultuře. Především jako inspirace pro výtvarné umění či písně, nebo postava ve filmech a seriálech. Coby svého druhu celebrita vždy přitahovala pozornost tvůrců. V posledních letech si dokonce, možná překvapivě, v zábavných scénkách zahrála samu sebe.
9. 9. 2022Aktualizováno9. 9. 2022, 21:48|

Rentgen odhalil doposud neznámý autoportrét Vincenta van Gogha

Ve Skotské národní galerii v Edinburghu objevili experti dosud neznámý autoportrét Vincenta van Gogha. Byl zakrytý vrstvou lepidla a kartonu na zadní straně van Goghova portrétu rolnické ženy. O nálezu píše skotský list The National.
14. 7. 2022|

Zlaté glóby vyhrál western Síla psa, nejlepším muzikálem je West Side Story

Nejlepším dramatickým filmem roku 2021 je podle Asociace zahraničních novinářů v Hollywoodu western Síla psa s Benedictem Cumberbatchem. Výsledky Zlatých glóbů každoročně naznačují, které filmy mají šanci uspět na Oscarech. Cenu za režii si odnesla Jane Campion právě za Sílu psa. V kategorii muzikál a komedie zvítězil film West Side Story Stevena Spielberga. Nejvíce nominací, po sedmi, mělo drama Belfast o životě v Severním Irsku na konci 60. let a právě vítězná Síla psa.
10. 1. 2022Aktualizováno10. 1. 2022, 08:16|

Není čas zemřít, ale konečně je čas na bondovku. Daniel Craig naposledy zachraňuje svět i v kinech

Po několikerých odkladech se do kin, včetně českých, na konci září dostává nejnovější bondovka. Snímek Není čas zemřít je zároveň posledním, v němž se role agenta 007 zhostil Daniel Craig.
30. 9. 2021|

Tenkrát na západě, Hvězdné války i Joker. Hollywoodská historie se píše i v notách

Když si letošní Oscary za nejlepší filmovou hudbu k animovanému filmu Soul přebírali dva členové rockové kapely Nine Inch Nails, bylo to už podruhé, co vyfoukli ocenění autorům, kteří se specializují jen na oblast filmu. Jinak tvůrci z města andělů často spoléhají na slavná skladatelská jména. Historie filmového Hollywoodu je zapsána i v notách, skýtá vřískání smyčců v koupelně, soundtrack pro temnou i světlou stranu síly v předaleké galaxii i psychotický tanec Jokera na veřejných záchodcích.
6. 8. 2021|

Problémy s Bondem. Film Není čas zemřít se odkládá, stárne a stále nemá náhradu za Daniela Craiga

Premiéra nové bondovky Není čas zemřít se odkládala již pětkrát. Původně měl jít snímek do kin již v roce 2019, uvedení se ale protahovalo kvůli tvůrčím neshodám i pandemii koronaviru. Film by měl podle aktuálních zpráv nyní přijít do kin na začátku října, na očekávaný snímek se však problémy začaly věšet ještě před začátkem natáčení.
2. 2. 2021|

Tohle není Bond. Osamělí špioni ve filmech podle le Carrého úpí pod byrokracií

Spisovatel John le Carré, který zemřel v sobotu 12. prosince ve věku 89 let, za sebou za svoji šedesátiletou kariéru zanechal 25 knih, které se dočkaly filmových i seriálových zpracování. Autor je synonymem špionážního dramatu ze studené války, jeho příběhy se ale vyjadřovaly i k současnosti. Jaké nejslavnější filmy a seriály le Carré inspiroval?
17. 12. 2020|

Slavný radioteleskop portorické observatoře Arecibo se rozpadl

Již dříve poškozený obří radioteleskop u portorického města Arecibo se v úterý zřítil, informuje agentura AP. Zařízení před půl stoletím hrálo zásadní roli na poli vesmírného výzkumu. Plošina s anténami o váze 900 tun spadla z asi 120metrové výšky na hlavní odrazovou plochu ve tvaru talíře, známého například z bondovky Zlaté oko nebo ze sci-fi snímku Kontakt.
2. 12. 2020|

Zavřená kina nahrávají streamovacím službám. Divákovi by ale stačila jedna

Kinosály v Česku i ve světě kvůli pandemii covidu zejí prázdnotou. Někteří lidé tak vyměnili stříbrné plátno za televizní obrazovku, případně monitor počítače. Streamovacím službám,  jako je Netflix či Disney+, pravidelně rostou počty předplatitelů, na druhou stranu pro uživatele přestává být pohodlná přílišná roztříštěnost nabídky. Boj o diváky na streamu má už i svoje padlé, po půl roce končí platforma Quibi.
3. 11. 2020|

Zemřel Sean Connery, první filmový James Bond

Ve věku 90 let zemřel skotský herec Sean Connery, který jako první ve filmu ztvárnil legendárního britského agenta 007 Jamese Bonda. Veřejnosti to oznámila jeho rodina, informovala o tom stanice BBC. Connery zemřel ve spánku ve svém domě na Bahamách.
31. 10. 2020Aktualizováno31. 10. 2020, 15:35|

Cineworld dočasně zavírá kina v USA a Velké Británii, 45 tisíc lidí je bez práce

Britská společnost Cineworld kvůli dopadům šíření nového koronaviru dočasně uzavře všechna svá kina ve Spojených státech a Velké Británii. Firma uvedla, že bez práce tak prozatím zůstane až 45 tisíc lidí. Cineworld je druhým největším provozovatelem kin na světě a prostřednictvím divize Cinema City působí i v České republice. Cinema City ale kina v ČR zavírat nebude, uvedla mediální zástupkyně firmy Hana Doležalová.
5. 10. 2020Aktualizováno5. 10. 2020, 12:46|

„Protřepat, nemíchat.“ Sean Connery oslavil devadesátiny. Proslavila ho role Jamese Bonda

Proslavil ho James Bond a dodnes je pro mnohé fanoušky jediným jeho pravým představitelem. Britskému agentovi 007 dodal charakteristický šarm a humor. Sean Connery, herec skotského původu a mužného vzhledu, chtěl být nejdřív fotbalistou a uspěl i v kulturistické soutěži. Nakonec se našel na filmovém plátně. V současnosti hraje golf, věnuje se charitě a angažuje se ve společenském dění ve Skotsku. Poslední roli ve filmu si střihl v roce 2003.
25. 8. 2020|

Filmová upoutávka týdne: Britské drama vyzývá ženy ke špionáži nacistického režimu

Stereotypy o metodách, jak vedla Velká Británie válku s třetí říší, se snaží rozbít nový snímek A Call to Spy režisérky Lydie Dean Pilcherové. Příběh má základ ve skutečných událostech a publiku představí i agentku, která byla inspirací pro postavu Moneypenny z bondovek.
8. 8. 2020|

No Time to Die, uklidňuje Billie Eilish Jamese Bonda

Není čas zemřít (No Time to Die) hlásí název chystané bondovky i její titulní písně. Skladbu k pětadvacátému snímku s agentem 007 složila a nazpívala Billie Eilish, jedna z největších hvězd současné hudební scény. Teprve osmnáctiletá zpěvačka a skladatelka zveřejnila audioverzi písně na svém YouTube kanále a vzápětí nasbírala miliony zhlédnutí.
14. 2. 2020|

Filmová upoutávka týdne: Agent 007 nemá čas zemřít

Jamese Bonda čeká už pětadvacáté dobrodružství jeho kariéry. Popáté ho navíc ztvárňuje herec Daniel Craig, pro něhož by mělo jít o poslední misi v této roli. Premiéra je naplánována na duben příštího roku.
7. 12. 2019|

Aby Praha nevypadala jako Moskva nebo Paříž. Město platí filmařům za to, že zůstane Prahou

Praha platí filmařům za to, že je ve snímcích prezentována jako Praha. Město na to založilo fond, z něhož financuje snímky, které mají zajištěnou širší distribuci v zahraničí a kde Praha hraje samu sebe. Město tím chce přitáhnout další turisty i filmaře a prezentovat se v zahraničí.
29. 9. 2019|

Filmová upoutávka týdne: Režisér posledních bondovek zamířil do zákopů první světové války

Režisér Sam Mendes, který natočil oscarovou Americkou krásu nebo nejúspěšnější snímek s Jamesem Bondem, se svým novým filmem vrací do historie. A jak napovídá název 1917, nastíní divákům válečnou éru.
3. 8. 2019|

Agentem 007 bude černoška. Bond už dávno není splněný mužský sen, říká Kamil Fila

James Bond v podání Daniela Craiga sice v pětadvacáté bondovce chybět nebude, kódové označení 007 bude ale nově patřit ženě. V příštím filmu o agentovi Jejího Veličenstva připadne britské herečce Lashaně Lynchové. Podle názorů některých tak už i Bonda doběhla kampaň MeToo a multikulturalismus. Podle jiných byl Bond příliš sexistický a jeho chování k ženám nepřijatelné, změna je tedy potřebná. Nic převratného se neděje, domnívá se filmový kritik Kamil Fila, který o pozdvižení kolem nové Bond Woman hovořil s Danielou Písařovicovou v Událostech, komentářích.
17. 7. 2019|

Jmenuju se Popov, Duško Popov. Ani skutečný agent Bond se nebál strčit hlavu do lví tlamy

Protřepat, nemíchat. Jedna z nejslavnějších filmových vět, kterou si James Bond objednává drink. Dost možná ji jako první vyřkl skutečný špion a dvojitý agent Duško Popov, který byl pravděpodobně předobrazem agenta 007. Americký spisovatel jeho příběh sepsal v knize Do lví tlamy.
9. 12. 2018|

Bond se má na co těšit. Škodit by mu mohla Angelina Jolie či Helena Bonham Carter

Tvůrci nového filmu o Jamesi Bondovi rozhodují o obsazení hlavní záporné postavy. Spekulovalo se, že by si ji mohla zahrát Angelina Jolie, podle informace zveřejněné nedávno na britském serveru Mirror by ale příštím záporákem mohla být Helena Bonham Carter.
5. 6. 2018|