TÉMA

T-Mobile

Část firem volá po duhových manželstvích. Přicházíme o talenty, nemůžeme jim garantovat rovnost, vysvětlují
Nemůžeme jim garantovat stejná práva, jako by měli jinde, zdůvodňují firmy, proč někteří LGBT+ lidé nechtějí přijet pracovat do Česka. Potvrzují to i jejich zkušenosti. Velké společnosti v týdnu v otevřeném dopise vyzvaly premiéra Pera Fialu (ODS), aby podpořil manželství stejnopohlavních párů. Firmy uvádějí, že kvůli nerovným podmínkám pro LGBT+ lidi přicházejí o talentované zaměstnance s novými nápady. Pro pořad 168 hodin o tom natáčeli Václav Crhonek a David Sebíň.
11. 9. 2023|
Soud zrušil pokutu pro mobilní operátory za údajný kartel. Případ znovu posoudí antimonopolní úřad
Spor o pokutu v celkové výši 11,8 milionu korun, kterou v roce 2015 potrestal Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) mobilní operátory T-Mobile a Vodafone za kartelovou dohodu z let 2000 až 2003, se vrací na začátek. Nejvyšší správní soud (NSS) svým rozhodnutím dostupným na úřední desce potvrdil rozsudek Krajského soudu v Brně z roku 2021, jenž pokuty pro operátory zrušil, a případ se vrací zpět k ÚOHS.
2. 8. 2023|
Operátory T-Mobile a O2 postihl výpadek služeb
Telekomunikační společnosti O2 a T-Mobile v Česku čelily výpadku služeb ve svých sítích. Firmy o tom v úterý vpodvečer informovaly na svých twitterových účtech. Výpadky se již podařilo odstranit. Podle společnosti T-Mobile byl problém ve sdílené části sítě O2 a následky poruchy se dotkly celé republiky.
11. 4. 2023|Matěj Lucovič
Státní úřady i soukromé firmy ruší účty na TikToku, některé budou zákaz užívání aplikace kontrolovat
Státní úřady a podniky i soukromé firmy v zemi zakazují svým pracovníkům z bezpečnostních důvodů používání čínské aplikace TikTok na služebních počítačích a telefonech. Zákaz často platí i pro osobní zařízení, pokud je zaměstnanci používají k práci. Vlastní účet na sociální síti TikTok měly jen některé státní instituce, třeba Úřad vlády ČR, který jej už ale zrušil. Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) vydal minulý týden varování před používáním TikToku na zařízeních s přístupem do významných informačních systémů. Aplikace podle NÚKIB představuje bezpečnostní hrozbu.
17. 3. 2023Aktualizováno17. 3. 2023, 18:38|
Lidé s nízkými příjmy mohou telefonovat levněji, slevu 200 korun lze využít u čtyř operátorů
Stát začal nově přispívat lidem s nízkými příjmy na telefonování nebo připojení k internetu. Dvousetkorunový příspěvek sice již stát poskytoval, ale pouze lidem se zdravotním postižením. Nově na něj dosáhnou například samoživitelé, které trápí nedostatek peněz.
8. 2. 2023|
Poslední mobilní operátor zdražuje tarify. O tom, co by celkově pomohlo zlevnit volání, se vedou spory
Operátor Vodafone od konce února zdraží paušální mobilní tarify. Po T-Mobilu a O2 je tak posledním z velkých hráčů, který se rozhodl zvýšit ceny některých produktů. Krok společnost vysvětluje rostoucími náklady. Podle některých odborníků by ceny tarifů mohl snížit vstup čtvrtého velkého operátora na trh, to však nyní dle předsedy Rady Českého telekomunikačního úřadu Marka Eberta není reálné.
6. 2. 2023|
Odhalení čínských policejních stanic vztahy Německa s Pekingem nezmění, míní europoslanci
„V minulých letech jsme viděli rychlý nárůst čínských mezinárodních represí. Jejich představitelé zastrašují, sledují a vyhrožují kritikům čínského režimu po celém světě, aby je umlčeli,“ řekla ředitelka neziskové organizace Safeguard Defenders Laura Harthová. Jednotlivé členské státy už působení čínských zámořských stanic začaly vyšetřovat. Čeští europoslanci se však domnívají, že shoda na společném postupu vůči Číně bude složitá.
19. 12. 2022|
Podomní prodejci ve Vyškově porušují zákaz, tvrdí tamní obyvatelé
Ve Vyškově už od roku 2013 platí zákaz podomního prodeje. Podle některých obyvatel ho ale porušují podomní prodejci, kteří nabízejí optický internet. Město už reagovalo upozorněním lidí přes rozhlas. V podobných případech mají kontaktovat policii.
9. 12. 2022|
Počet kyberútoků se v říjnu dostal vysoko nad průměr, varuje NÚKIB
Počet kybernetických incidentů se podle Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) v říjnu dostal vysoko nad průměr, jde o nejvyšší hodnotu od dubna. Úřad jich eviduje 19. Část útoků byla podle úřadu od skupiny Anonymous Russia. Úřad o tom v úterý informoval na svém webu.
8. 11. 2022|daz
Na internet unikla data tisíců institucí a firem. Týkat se to má i Česka
Na internet v nedávné době unikla data 65 tisíc firem a institucí, včetně dat organizací z Česka. Informovaly o tom antivirové společnosti SOCRadar a Xevos. Únik se má údajně týkat také ministerstva vnitra, ministerstva financí, oficiálních stránek armády, zdravotní pojišťovny VZP, T-Mobilu či České spořitelny. Podle vyjádření České spořitelny a T-Mobilu však nedošlo k žádnému úniku dat klientů. Firma Microsoft informovala, že nedošlo k úniku přihlašovacích údajů uživatelů ani duševního vlastnictví. Ministerstvo financí na Twitteru uvedlo, že došlo k minimálnímu úniku dat týkajících se resortu, data však nejsou citlivá a jsou již neplatná.
25. 10. 2022Aktualizováno25. 10. 2022, 21:40|
Evropská komise přijala závazky firem T-Mobile, O2 a CETIN v kauze kolem sdílení sítí
Evropská komise přijala závazky, které čeští mobilní operátoři T-Mobile a O2 a provozovatel telekomunikační infrastruktury CETIN nabídli s cílem urovnat obvinění z omezování hospodářské soutěže, jež souvisí s jejich dohodou o sdílení sítí. Komise o tom informovala v pondělí. Podle agentury Reuters tak ukončila vyšetřování těchto podniků. Podle Vodafonu, který si na operátory stěžoval, Komise opět potvrdila, že sdílení bylo protisoutěžní.
11. 7. 2022Aktualizováno11. 7. 2022, 18:18|
ČTÚ vypracoval nový návrh na regulaci pro mobilní operátory. Zohlednil připomínky Komise
Český telekomunikační úřad (ČTÚ) připravil nový návrh na regulaci velkoobchodního mobilního trhu. Chce tak mít možnost trojici síťových operátorů T-Mobile, O2 a Vodafone přímo regulovat ceny velkoobchodních služeb. Nový návrh, který zohledňuje připomínky Evropské komise, jež předchozí znění zamítla, zveřejnil na svých stránkách. Jako první o tom informoval server Lupa.cz. Na připomínky k novému návrhu ČTÚ vypsal měsíční veřejnou konzultaci.
30. 5. 2022Aktualizováno30. 5. 2022, 18:02|
ČTÚ se vzdal záměru dočasné regulace cen v oblasti mobilních dat
Český telekomunikační úřad (ČTÚ) ustoupil od svého záměru dočasně regulovat ceny na velkoobchodním trhu mobilních dat. Proti regulaci spočívající v zákazu stlačování marží a stanovení maximální ceny pro virtuální operátory se postavila Evropská komise i Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). O nevydání chystaného opatření obecné povahy rozhodla rada ČTÚ tento týden ve čtvrtek poměrem hlasů tři ku dvěma.
8. 4. 2022|
Testovat budeme dobrovolně dál, říkají některé firmy
Zaměstnanci se budou moci v některých firmách testovat dál, ačkoliv vládou nařízená povinnost končí 18. února. České televizi to potvrdily například Škoda Auto, ČEZ, T-Mobile nebo Orlen Unipetrol. Podniky ponechají i práci z domova a hygienická opatření.
18. 2. 2022|Hana Malinová
Facebook a jeho aplikace postihl rozsáhlý výpadek
Aplikace pro zasílání zpráv WhatsApp, sociální síť pro sdílení fotografií Instagram a Facebook zaznamenaly v pondělí krátce před 17:00 SELČ rozsáhlý výpadek, chod začaly obnovovat o půlnoci. Server CNBC připomněl, že se jedná o nejhorší výpadek Facebooku od roku 2008, kdy se problém táhl celý den. Potíže hlásily i firmy Google a T-Mobile. Celosvětový výpadek Facebooku přetížil vpodvečer část sítě operátora Vodafone, lidé v Česku měli problém s internetovým připojením i dalšími službami. Vodafone pak před osmou hodinou večerní informoval, že všechny části jeho pevné sítě jsou plně funkční.
4. 10. 2021Aktualizováno4. 10. 2021, 23:58|
Telekomunikační úřad chystá regulaci trhu mobilních dat, důvodem je omezená konkurence
Český telekomunikační úřad (ČTÚ) se chystá příští rok regulovat trh mobilních dat. Shledal na něm omezenou konkurenci. Hodlá proto O2, T-Mobilu a Vodafonu uložit povinnost umožnit přístup k jejich velkoobchodním mobilním službám virtuálním operátorům za regulovanou cenu. Uvedli to zástupci úřadu. Pravidla by platila po notifikaci Evropskou komisí. Ta by měla být hotova do poloviny příštího roku. Operátoři s výsledky analýzy úřadu nesouhlasí. Podle nich nereflektuje nejnovější vývoj na trhu.
24. 9. 2021Aktualizováno24. 9. 2021, 14:30|
Při útoku na americkou odnož T-Mobile hackeři ukradli údaje desítek milionů lidí
Při kybernetickém útoku na americkou telekomunikační společnost T-Mobile US hackeři ukradli osobní údaje desítek milionů lidí. Oznámila to sama společnost. Odcizené údaje zahrnují například jména, data narození, čísla sociálního pojištění či informace o řidičských průkazech, napsala agentura Reuters.
18. 8. 2021|
Soud zrušil pokuty pro Vodafone a T-Mobile. Antimonopolní úřad je podezíral z kartelu
Krajský soud v Brně už podruhé zrušil pokuty v celkové výši 11,8 milionu korun za kartel operátorů, kterou společnostem Vodafone a T-Mobile uložil v roce 2015 Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Vyplývá to z rozsudku zveřejněného na elektronické infodesce soudu.
29. 4. 2021|
Virtuální operátor si účtoval bezplatnou koronavirovou linku. Šlo o chybu, tvrdí
Koronavirová informační linka 1221 má být bezplatná. Tři největší operátoři od podzimní dohody se státem hovory neúčtují. Vrituální operátoři, jejichž služby využívají stovky tisíc lidí v Česku, ale mají volnější ruce.
26. 4. 2021|
Registrace seniorů po výpadku funguje, termín očkování ale dostal jen zlomek zájemců. Volných časů přibývá, opozice i tak hovoří o selhání
Senioři nad 80 let se mohou od pátečního dopoledne přihlašovat na očkování proti covidu-19, do večera se jich podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) registrovalo do systému 109 tisíc, jen zlomek ale již má termín vakcinace. Zahájení provozu se neobešlo bez problémů. Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) rezervační systém na chvíli vypadl, ale funguje. Politici navíc již nepočítají s tím, že by od 1. února otevřeli rezervační systém pro všechny. Na řadu zřejmě půjdou nejprve lidé nad 65 let.
15. 1. 2021Aktualizováno15. 1. 2021, 21:37|
Objem přenesených mobilních dat stoupl až o polovinu. Za nárůstem stojí on-line výuka, home office i hry
Lidé v době pandemie používají až o polovinu více dat a také častěji telefonují. Česká televize oslovila všechny tři největší operátory. Potvrdili, že objem přenesených dat byl říjnu i listopadu až o polovinu větší oproti běžnému měsíci tohoto roku. Za nárůstem je nejen práce a výuka z domova, ale také streamovací platformy a hraní her on-line.
2. 12. 2020|Barbora Janauerová
Zájemce o čtvrtého operátora odradila malá nabídka kmitočtů, vysvětluje ministerstvo
O vytvoření čtvrtého mobilního operátora neměl nikdo z velkých zahraničních investorů v nedávné aukci 5G zájem kvůli malému množství nabízených kmitočtů. Menší firmy Nordic Telecom, CentroNet a Poda budou moci třem mobilním operátorům konkurovat díky povinnosti poskytnout jim nákladově orientovaný národní roaming. To by mělo přinést nižší ceny mobilních služeb, uvedl náměstek ministra průmyslu a obchodu Petr Očko.
26. 11. 2020|
Buffett prodal část akcií Applu a investoval do farmacie
Společnost Berkshire Hathaway patřící miliardáři Warrenu Buffettovi prodala ve třetím čtvrtletí 36,3 milionu akcií společnosti Apple a investovala miliardy dolarů do několika výrobců léků včetně firem Merck a Pfizer. Zvýšila také podíl v některých už vlastněných společnostech, jako je Bank of America, síť maloobchodů Kroger nebo automobilka General Motors a nakoupila akcie mobilního operátora T-Mobile US, uvedla firma v pondělí v údajích pro americkou Komisi pro cenné papíry a burzy (SEC).
17. 11. 2020|
Vítězové aukce 5G mají nyní měsíc na dohodu o kmitočtech
Operátoři, kteří získali v aukci minulý týden kmitočtové bloky pro sítě 5G, mají nyní měsíc na to, aby se mezi sebou dohodli na faktickém rozdělení spektra. Pokud by se nedohodli, Český telekomunikační úřad (ČTÚ) frekvence rozdělí na základě losu. Frekvence i přes rychlý konec aukce budou přiděleny pravděpodobně až na začátku příštího roku. Vyplývá to z informací úřadu.
16. 11. 2020|