Facebook a jeho aplikace postihl rozsáhlý výpadek

Aplikace pro zasílání zpráv WhatsApp, sociální síť pro sdílení fotografií Instagram a Facebook zaznamenaly v pondělí krátce před 17:00 SELČ rozsáhlý výpadek, chod začaly obnovovat o půlnoci. Server CNBC připomněl, že se jedná o nejhorší výpadek Facebooku od roku 2008, kdy se problém táhl celý den. Potíže hlásily i firmy Google a T-Mobile. Celosvětový výpadek Facebooku přetížil vpodvečer část sítě operátora Vodafone, lidé v Česku měli problém s internetovým připojením i dalšími službami. Vodafone pak před osmou hodinou večerní informoval, že všechny části jeho pevné sítě jsou plně funkční.

Chybové hlášení na facebookové webové stránce podle Reuters naznačuje, že se jednalo o chybu systému DNS (Domain Name System), který zjednodušeně řečeno slouží k zobrazování webových stránek –⁠ „dovede“ uživatele na požadovanou stránku. Podobný výpadek u cloudové společnosti Akamai Technologies v červenci vyřadil z provozu několik webových stránek.

Bezpečnostní experti, kteří situaci sledují, uvedli, že výpadek mohla způsobit chyba v konfiguraci systému, kvůli které nejsou dostupné odkazy na servery Facebooku. To by mohlo být důsledkem interní chyby, i když teoreticky by byla možná i sabotáž ze strany informované osoby, píše Reuters.

Všechny tři jmenované aplikace spadají pod společnost Facebook a jejich provoz se opírá o stejnou infrastrukturu. Fungovat přestaly i další příbuzné aplikace, například Facebook Workplace či Facebook Messenger.

„Jsme si vědomi, že někteří lidé mají problémy s přístupem k našim aplikacím a produktům,“ uvedl mluvčí Facebooku. „Pracujeme na tom, aby se vše co nejrychleji vrátilo do normálu, a omlouváme se za případné nepříjemnosti.“

Uživatelé na serveru DownDetector rovněž ohlásili výpadky služeb společností Amazon, Google, T-Mobile, Twitter a TikTok. Nicméně právě Twitter se stal jedním z kanálů, kterým kolovaly žerty spojené s facebookovým výpadkem. Společnost Twitter na stejnojmenné síti přivítala příliv virtuálních návštěvníků tweetem „Nazdar prakticky všichni“.

„Facebook a Instagram na den přestanou záhadně fungovat a svět se stává zdravějším místem,“ reagoval bývalý spolupracovník amerických tajných služeb a whistleblower Edward Snowden.

Část sítě Vodafonu byla přetížená

V Česku řada lidí zaznamenala problémy při poskytování služeb některých operátorů. Společnost Vodafone se klientům omluvila za potíže s připojením. „Nasadili jsme náhradní řešení, všechny části naší pevné sítě jsou navzdory přetrvávajícímu masivnímu výpadku Facebooku plně funkční,“ informovala později firma na Twitteru.

Akcie Facebooku uzavřely pondělí se ztrátou 4,9 procenta. K jejich propadu přispěl širší výprodej technologických akcií a také výpověď bývalé zaměstnankyně firmy Frances Haugenové. Ta v neděli Facebook obvinila, že opakovaně upřednostňoval zisk místo toho, aby zakročil proti projevům nenávisti a dezinformacím.