TÉMA

Bernd Posselt

Po nenávisti a krveprolití spolu musíme pracovat na míru, řekl Bek na sjezdu sudetských Němců

Máme za sebou mnoho nenávisti, bolesti a dokonce i krve, proto musíme pracovat na míru. Na hlavním shromáždění na sudetoněmeckém sjezdu v Řezně to v neděli prohlásil český ministr školství Mikuláš Bek (STAN), který sudetské Němce pozdravil jako milé krajany. Bek se po Danielu Hermanovi a Pavlu Bělobrádkovi (oba KDU-ČSL) stal třetím úřadujícím členem české vlády, který se sudetoněmeckého setkání zúčastnil. Šéf sudetských Němců Bernd Posselt se po Bekově projevu omluvil za podíl sudetských Němců na nacismu.
28. 5. 2023Aktualizováno28. 5. 2023, 13:59|

Sudetští Němci poděkovali Česku za přijímání uprchlíků. Na sjezdu zazněla česká hymna

Na sudetoněmeckém sjezdu v Řezně v sobotu opět zazněla česká hymna. Sudetští Němci, kteří českou hymnu na svém setkání nechali poprvé zahrát loni, následně poděkovali Česku za rozsáhlé přijímání ukrajinských válečných běženců. Sjezd navštívil lidovecký poslanec Pavel Bělobrádek. V neděli v Řezně vystoupí ministr školství Mikuláš Bek (STAN), který na sjezd přijede jako třetí úřadující český ministr.
27. 5. 2023Aktualizováno27. 5. 2023, 16:00|

Pavel přijel na motorce na zahájení týdnů přátelství do Bavorska. Ocenil posun sudetoněmeckého sdružení

Na svém motocyklu přijel český prezident Petr Pavel na zahájení Bavorsko-českých týdnů přátelství do bavorského Selbu. Doprovázeli ho dva členové ochranky, také na motorkách. Při zahájení festivalu ocenil posun Sudetoněmeckého krajanského sdružení a přínos jeho předsedy Bernda Posselta ke zlepšení vzájemných česko-bavorských vztahů. Vymezil se také proti úvahám o uzavření hranic kvůli migraci.
19. 5. 2023Aktualizováno19. 5. 2023, 18:06|

Bavorsko zvýší denní kapacity ropovodu TAL, kterým je přiváděna surovina i do Česka

Bavorské úřady od pátku povolí zvýšení denní kapacity Transalpinského ropovodu, kterým je do Česka přiváděna ropa z italského Terstu. Oznámil to předseda vlády Petr Fiala (ODS) po jednání s bavorským premiérem Markusem Söderem v Praze. Politici během pracovního oběda v Kramářově vile hovořili i o posilování spolupráce a modernizaci přeshraniční infrastruktury.
14. 7. 2022Aktualizováno14. 7. 2022, 17:14|

Na sudetoněmeckém sjezdu zazněla poprvé česká hymna. Už nejsme nepřátelé, řekl Söder

Na sudetoněmeckém sjezdu, který se letos koná v bavorském Hofu, poprvé zazněla česká hymna. Bavorský premiér Markus Söder, jehož spolková země po druhé světové válce nad vysídlenými sudetskými Němci převzala záštitu, to v nedělním projevu označil za důležitý symbol toho, že Češi a Němci již nejsou nepřátelé. Na akci promluvil také český poslanec Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL).
5. 6. 2022|

Sudetští Němci vzhlížejí k českému předsednictví a přejí si sjezd ve staré vlasti

Nadcházející české předsednictví Evropské unii se může plně spolehnout na podporu Sudetoněmeckého krajanského sdružení, které zastupuje zájmy sudetských Němců odsunutých po druhé světové válce z Československa a jejich potomků. V pátek to na tiskové konferenci v Řezně před začátkem sudetoněmeckého sjezdu prohlásil nejvyšší představitel sudetských Němců Bernd Posselt. Řekl, že kvůli ruské invazi na Ukrajinu mají sudetští Němci od českého předsednictví velká očekávání. Posselt by rád sudetoněmecký sjezd uspořádal v Česku, pokud by to některé město nabídlo.
3. 6. 2022|

Herman převzal cenu od sudetských Němců. Vnímá ji jako symbol přátelství a boření předsudků

Bývalý český ministr kultury Daniel Herman v Mnichově na sudetoněmeckém sjezdu převzal Evropskou cenu Karla IV., která je nejvyšším vyznamenáním sudetských Němců. V děkovném projevu ji označil za podporou v budování přátelství mezi Němci a Čechy a v boření vzájemných předsudků. Rovněž varoval před upřednostňováním krátkodobých národních cílů na úkor celoevropské svobody.
17. 7. 2021Aktualizováno17. 7. 2021, 17:47|

Sudetští Němci by chtěli sjezd v Česku, čekají ale na signál z Prahy

Sudetoněmecký sjezd v České republice by byl dalším krokem, jak navázat na několikasetleté vzájemné soužití Čechů a Němců. Na úvod třídenního setkání Sudetoněmeckého krajanského sdružení (SL) to v Mnichově prohlásil nejvyšší představitel sudetských Němců Bernd Posselt. Řekl také, že sjezd by se v Česku mohl uskutečnit, jakmile proti tomu Praha nebude mít námitky.
16. 7. 2021|

Bernd Posselt povede dál krajanské sdružení sudetských Němců, chce usilovat o porozumění a dialog

Nejvyšším představitelem sudetských Němců bude další čtyři roky Bernd Posselt. O jeho opětovné volbě do funkcí mluvčího sudetských Němců a předsedy Sudetoněmeckého krajanského sdružení (SdL) v neděli informovalo sdružení v tiskové zprávě. Posselt slíbil, že bude pokračovat v důsledném úsilí „o porozumění a dialog s českým národem“.
27. 6. 2021|

Sudetští Němci na sjezdu udělí cenu českému exministrovi kultury Hermanovi

Sudetoněmecké krajanské sdružení (SL) na červencovém sjezdu v Mnichově udělí bývalému českému ministrovi kultury Danielu Hermanovi nejvyšší vyznamenání, kterým je Evropská cena Karla IV. (někdy do češtiny překládána i jako Evropská Karlova cena Sudetoněmeckého krajanského sdružení). Oznámilo to krajanské sdružení, které zastupuje zájmy sudetských Němců odsunutých po druhé světové válce z Československa a jejich potomků. Mluvčí sudetských Němců Bernd Posselt v prohlášení označil Hermana za člověka, který pomáhá ostatní spojovat a usmiřovat.
16. 6. 2021|

Vrcholem narovnání vztahů by byl sjezd sudetských Němců v Česku, přeje si Seehofer

Uspořádání sudetoněmeckého sjezdu v budoucnu v České republice považuje německý ministr vnitra Horst Seehofer za velkou myšlenku. Prohlásil to v bavorském Řezně na 70. sjezdu Sudetoněmeckého krajanského sdružení (SL). Uspořádání takového setkání si přeje nejvyšší představitel Němců vysídlených po válce z českých zemí Bernd Posselt, podle kterého takový čas ještě nedozrál, ale za dva či tři roky by se tak stát podle něj mohlo.
8. 6. 2019|

Nacionalismus byl příčinou „neštěstí 20. století“, uvedl Posselt. Sudetský sjezd by rád uspořádal i v Česku

Nacionalismus se v Evropě opět stává aktuálním tématem a kontinentu třicet let po pádu železné opony znovu hrozí rozdělení. Na tiskové konferenci v bavorském Řezně k úvodnímu dni třídenního 70. sjezdu sudetských Němců to prohlásil nejvyšší činitel sudetských Němců Bernd Posselt. Dodal, že Řezno bylo k tradičnímu setkání vybráno kvůli blízkosti hranic s Českou republikou, kde by se – až k tomu v budoucnu čas dozraje – mohl sjezd také konat.
7. 6. 2019|

Nacionalismus nás vrátí do doby před světovými válkami, varuje Posselt v rozhovoru pro ČT

Předseda Sudetoněmeckého krajanského sdružení Bernd Posselt varoval v rozhovoru pro ČT před návratem k nacionalismu, který by v Evropě nastolil situaci, jaká zde byla před oběma světovými válkami. Posselt se netají plány na uspořádání sjezdu sdružení v Česku, přestože to může vzbudit kontroverze. Nabádá ale k překonání rozdílů a společné diskusi, jak je to v Evropě zvykem. S Berndem Posseltem hovořil Martin Řezníček.
24. 1. 2019|

Posselt odmítl nacionalistické tendence. Sudetští Němci chtějí pokračovat ve smíření s Čechy

Sudetští Němci chtějí pokračovat v dosavadní cestě usmíření s Čechy a odmítají nacionalistické tendence, které se znovu objevují. Na sjezdu sudetských Němců v bavorském Augsburgu to řekl jejich šéf Bernd Posselt. Nacionalismus označil za „jednu z největších blbostí, které lidstvo vymyslelo“.
20. 5. 2018Aktualizováno20. 5. 2018, 14:36|