TÉMA

Baťův kanál

Přístaviště ve Strážnici na Baťově kanále se rozšířilo, nabízí už pětadvacet míst

Z deseti na pětadvacet míst se rozšířilo přístaviště na Baťově kanále ve Strážnici. V pátek je při Mezinárodním folklorním festivalu otevřelo Ředitelství vodních cest (ŘVC), které do projektu za uplynulých pět měsíců investovalo 38 milionů korun. Místo poslouží svou podobou i k odpočinku a přímo z lodi bude možné jít do Muzea vesnice jihovýchodní Moravy, tedy do místního skanzenu, řekl při otevření ředitel ŘVC Lubomír Fojtů.
23. 6. 2023|

V Litoměřicích vzniklo nové přístaviště pro malé lodě

V Litoměřicích byla dokončena modernizace přístaviště osobní lodní dopravy za 36,2 milionu korun bez DPH. Ministr dopravy Martin Kupka (ODS) řekl, že v letošním roce budou zahájeny práce na dalších patnácti přístavištích pro rekreační plavbu na Labi. Přístaviště v Litoměřicích vybudované Ředitelstvím vodních cest ČR (ŘVC ČR) je vybaveno přípojkami k elektřině a pitné vodě, podobně jako jiná nová přístaviště, například v Děčíně. Národní kontrolní úřad ale před časem kritizoval, že se projekty na podporu rekreační plavby protahují a prodražují.
24. 2. 2023Aktualizováno24. 2. 2023, 16:57|

Baťův kanál má být splavný dále. Vodní cesty chtějí rozvíjet turismus

Splavnost Baťova kanálu se má v roce 2027 prodloužit z 53 na 72 kilometrů. Ředitelství vodních cest (ŘVC) má přichystané investice téměř za dvě miliardy korun. Rekreačním plavidlům umožní doplout na severu až do Kroměříže a na jihu do Hodonína. Vzniknou nové plavební komory, přístavy, přístaviště a v nich potřebná infrastruktura, aby kanál dokázal pojmout stále se zvyšující počet návštěvníků a mohl se dále rozvíjet turistický ruch ve městech a obcích u kanálu. Informoval o tom ředitel ŘVC Lubomír Fojtů.
3. 2. 2023Aktualizováno3. 2. 2023, 18:57|

V Děčíně vzniklo přístaviště pro malé lodě. Město doufá, že naláká další turisty

V Děčíně se v pátek otevřelo nové lodní přístaviště. Lidem má umožnit putovat po řece, tedy plout od jednoho břehu k druhému a zakotvit na noc, prohlédnout si město a druhý den pak plout dál. Zájem o turistické plavby po českých řekách se v posledních letech stává trendem, vyhlášené jsou například na Baťově kanále. Malé lodě mohou na novém přístavišti v Děčíně kotvit počínaje pátkem.
22. 4. 2022Aktualizováno22. 4. 2022, 15:13|

Povodí Moravy modernizuje rejdy na Baťově kanále. Stihnout to musí do května, kdy začne sezona

Na Baťově kanále vrcholí přípravy na novou plavební sezonu. Povodí Moravy, které je správcem populární tuzemské vodní cesty, má vždy na všechny opravy čas jenom v zimě. Například momentálně modernizuje rejdy neboli vjezdy do plavebních komor ve Vnorovech na Hodonínsku. Práce chce stihnout do 1. května, kdy sezona začne.
18. 1. 2022|

Povodí Moravy otevřelo nové přístaviště na Baťově kanále

Povodí Moravy otevřelo nové přístaviště Kunovský les na Baťově kanále u Starého Města na Uherskohradišťsku. Přístaviště nabídne zázemí pro krátkodobé až střednědobé kotvení rekreačním plavidlům, bude sloužit také jako čekací stání před vplutím do plavební komory. Stavba si vyžádala deset milionů korun, zahájena byla loni v listopadu.
4. 8. 2021|

Brněnské VUT vrátilo čestný doktorát Janu Antonínu Baťovi. Škola mu ho odebrala v roce 1948

Vysoké učení technické v Brně (VUT) po více než sedmdesáti letech vrátilo čestný doktorát Janu Antonínu Baťovi, který vedl zlínské obuvnické impérium v době jeho největšího rozmachu. Vědecká rada anulovala starší rozhodnutí profesorského sboru, který v roce 1948 čestný titul Baťovi odebral. Informovala o tom mluvčí brněnské techniky Radana Koudelová.
20. 11. 2020|

Znojmo hlásí jednu z nejúspěšnějších turistických sezon. Kampaň „Máš to zadax“ zabrala

Turisté během letních prázdnin přijížděli na jihu Moravy nejen do tradičně nejnavštěvovanějších destinací Lednice a Mikulova, ale objevili nová místa. Jednu z nejúspěšnějších sezon zaznamenalo Znojmo i díky kampani „Máš to zadax“. Turista může po ubytování nebo občerstvení v daných podnicích zadarmo navštívit některou z pamětihodností.
7. 9. 2020|

Další města podpořila prodloužení Baťova kanálu na Hanou. Podle oponentů je to ale nerentabilní

Memorandum o prodloužení Baťova kanálu do Olomouckého kraje podepsali v Tovačově na Přerovsku zástupci olomouckého a zlínského hejtmanství, Přerova, Kojetína, Tovačova a dalších deseti obcí. Odborníci nyní zpracují analýzy a studie, díky kterým budou moci samosprávy posoudit všechny varianty i přínosy a zápory uvažovaného prodloužení této největší moravské vodní cesty.
23. 6. 2020|

Povodí Moravy dokončilo opravu Baťova kanálu u Veselí nad Moravou a začalo s napouštěním úseku

Povodí Moravy dokončilo první etapu opravy v korytě Baťova kanálu, která by měla zvýšit bezpečnost a plynulost plavby v úseku mezi Vnorovy a Veselí nad Moravou. Vodohospodáři už začali kanál napouštět. Další část oprav vodní cesty začne v říjnu, po skončení plavební sezony.
23. 4. 2020|

Přístaviště na Baťově kanálu se za desítky milionů rozšíří. V 90. letech se přitom s plavbou začínalo od píky

Počet míst pro lodě v přístavu na Baťově kanále ve Veselí nad Moravou se zvětší. Díky rozšíření za 70 milionů v něm zakotví až trojnásobek plavidel, vznikne pro ně i servisní centrum. Práce by měly být hotové v létě příštího roku. Zaplatí je stát, který v budoucnu chystá i další investice. S plavbou na kanále se přitom muselo v 90. letech začít od základů.
21. 1. 2020|

Cyklostezku z Kroměříže do Kvasic uzavřelo kácení. Zbaví ji stromů napadených houbou

Frekventovanou cyklostezku z Kvasic do Kroměříže ve středu uzavřelo kácení stromů. Trasou, která navazuje na cyklostezku kolem Baťova kanálu, lidé neprojedou do 15. prosince. Stromy dělníci káceli už minulý rok poté, co se na cestu zřítil sedmdesátiletý jasan.
27. 11. 2019|

Přerov podpořil prodloužení Baťova kanálu do Olomouckého kraje. Věří, že to přiláká další turisty

Přerov se připojil k memorandu o prodloužení Baťova kanálu do Olomouckého kraje. Od investice za několik stovek milionů korun, která by kanál prodloužila z Kroměříže do Olomouce s odbočkou do Přerova, si kraj i města slibují posílení cestovního ruchu v jižní části Olomouckého kraje. Memorandum by mohly všechny dotčené strany podepsat v listopadu v Tovačově.
15. 10. 2019|

Češi si oblíbili plavbu na řekách. Pro turisty se rozšiřují přístaviště a buduje zázemí

Ročně se po Baťově kanále plaví 90 tisíc lidí. Kanál je na hraně kapacity, proto roste počet lodí i kapacita přístavů. Mezi jednoznačně nejoblíbenější vodní toky patří řeka Vltava, na kterou se v létě vydávají hlavně vodáci.
21. 9. 2019|

Kraj chce prodloužit Baťův kanál z Kroměříže do Olomouce. Slibuje si více turistů

Olomoucký kraj připravil memorandum o prodloužení Baťova kanálu z Kroměříže až do Olomouce. Dohodu na společné přípravě projektu by kromě Povodí Moravy měli letos podepsat zástupci Přerova, Olomouce, Kroměříže a obcí v okolí vodní cesty. Investice za několik stovek milionů korun by podle hejtmanství výrazně posílila cestovní ruch v regionu.
4. 6. 2019Aktualizováno4. 6. 2019, 16:23|

Plány na splavnění řek a propojení tří moří plní archivy už léta. Realizace je stále na vodě

Plánů a představ o splavnění řek a propojení moří je přes pět set kartonů. Víc než šedesát metrů regálů v Moravském zemském archivu plní vize minulých vládců a stavitelů. Projekt průplavu Dunaj–Odra–Labe měla do konce dubna projednat vláda, termín se ale posunul. Ministerstvo dopravy chce průplav za téměř šest set miliard korun začít stavět po roce 2030.
27. 4. 2019|

Dřevěný J. A. Baťa zdraví z lavičky v Uherském Hradišti kolemjdoucí

Nábřeží řeky Moravy v Uherském Hradišti ozdobila dřevěná lavička se sochou podnikatele Jana Antonína Bati. Připomíná historii nedalekého Baťova kanálu, od jehož otevření uplyne letos v prosinci osmdesát let. Právě v Uherském Hradišti se nevlastní bratr zakladatele obuvnického impéria Tomáše Bati narodil a strávil tam své dětství.
29. 11. 2018|

Lodě na Baťově kanálu vystřídala technika. Opravuje se po 80 letech provozu

Baťův kanál je téměř na suchu. Místo proudu vody jsou v plném proudu stavební práce. Povodí Moravy totiž začalo s opravami dalšího úseku mezi Huštěnovicemi a Babicemi. Stát budou více než 13 milionů korun.
13. 11. 2018|

Lodě nesmějí na Vltavu ani Baťův kanál. „Nevěřil bych, že se voda může dostat tak nízko,“ říká ředitel

Na Teplé Vltavě platí od čtvrtka v úseku Soumarský Most – Pěkná zákaz splouvání. Důvodem jsou přetrvávající sucha, kvůli kterým hladina řeky klesla pod přípustný limit. Lodní provoz je omezen také na Baťově kanále, kde k tomu Státní plavební správa přistoupila poprvé v historii.
23. 8. 2018|

Unikátní Baťův kanál slaví osmdesátku. Dostane knihu, razítko a pevné břehy

Letošní turistická sezona na Baťově kanálu patří oslavám několika kulatých výročí. Návštěvníci si při nich připomenou 80 let fungování kanálu, 120 let od narození Jana Antonína Bati, 20 let existence Ředitelství vodních cest nebo 10 let od zahájení provozu lodi Morava. V roce 1938 sloužil kanál firmě Baťa k dopravě lignitu. Teď je to jedno z největších turistických lákadel v tuzemsku.
9. 5. 2018|