TÉMA

Milan Štěch

Je divné, že Středulu nikdo na nezaplacené příspěvky neupozornil, míní Havel. Asi se to k němu nedostalo, říká Štěch

Odborová centrála zažívá neklidné dny, Josef Středula už není jejím předsedou. Podle předsedy Odborového svazu dopravy Luboše Pomajbíka se však nejedná o zásadní problém. Pozitivní na celé věci je, že vnitřní předpisy odborů platí pro každého, míní. Poslanec Matěj Ondřej Havel (TOP 09) poznamenal, že je divné, že Středula na nezaplacené příspěvky nebyl upozorněn. Z toho se podle něj může zdát, zda se tím nechystala půda na obměnu odborového předáka. Dle bývalého šéfa Českomoravské konfederace odborových svazů Milana Štěcha (SOCDEM) upozornění zřejmě přišlo. „Asi se to nedostalo úplně k panu Středulovi,“ myslí si. Hosty pořadu Události, komentáře byli také předseda Odborového svazu KOVO Roman Ďurčo a prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Jan Rafaj.
4. 3. 2024|

Vláda podstupuje obrovské riziko, říká o valorizaci důchodů ve stavu legislativní nouze Kalousek

Exministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) se domnívá, že vláda tím, že nyní prosazuje nižší valorizaci penzí ve sněmovně v režimu legislativní nouze, podstupuje obrovské riziko. Je podle něj totiž možné, že do celého procesu v neprospěch kabinetu zasáhne Ústavní soud. Řekl to v úterních Událostech, komentářích. Bývalý předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) byl ještě tvrdší – jde podle něj o blamáž vlády a projednávání této věci ve stavu legislativní nouze vůbec není namístě.
1. 3. 2023|

Úrokové sazby je nutné dál kvůli inflaci zvyšovat, míní Rusnok

Bývalý guvernér České národní banky Jiří Rusnok zkritizoval současnou bankovní radu za nezvyšování úrokových sazeb. Řekl to v Otázkách Václava Moravce. Při současné šestnáctiprocentní inflaci je podle něj nutné sazby nadále navyšovat. Aktuálně je základní úroková sazba na sedmi procentech. K poslednímu navýšení došlo v červnu, těsně před odchodem Rusnoka z funkce. O možném navýšení bude současná rada opět jednat ve středu.
18. 12. 2022Aktualizováno18. 12. 2022, 16:56|

Bez dvojitého souboje. Tři senátoři míří do Valdštejnského paláce hned po prvním kole

Aby se kandidát stal senátorem, musí získat alespoň 50 procent hlasů voličů, kteří se zúčastní voleb a odevzdají svůj platný hlas. Není to ale úkol jednoduchý, zvláště když v obvodu kandiduje více uchazečů. Proto se v naprosté většině případů koná kolo druhé, v němž se utkají dva postupující a je tak zajištěno, že vítěz získá nadpoloviční většinu hlasů. V letošních volbách se však třem kandidátům podařilo zvítězit už v kole prvním.
25. 9. 2022Aktualizováno25. 9. 2022, 10:12|

Do 8. listopadu musí být o stavu prezidenta jasno, řekl Fiala. Podle něj je třeba obnovit důvěru ve stát

Do 8. listopadu musí být jasno, zda prezident republiky Miloš Zeman může, nebo nemůže vykonávat své pravomoci, řekl v pořadu Otázky Václava Moravce kandidát na premiéra Petr Fiala, lídr koalice SPOLU. „Do té doby se až tak moc neděje,“ doplnil. Tuto záležitost považuje za ústavně-právní aspekt aktuální situace, kdy je prezident v nemocnici.
17. 10. 2021Aktualizováno17. 10. 2021, 14:46|

V čele ČSSD zůstává Jan Hamáček, záda mu bude dál krýt Onderka. Ve vedení skončili Petříček i Šmarda

Předsedou ČSSD byl znovu zvolen Jan Hamáček, záda mu bude jako statutární místopředseda nadále krýt Roman Onderka. Hamáček na sjezdu strany zvítězil nad poslankyní Kateřinou Valachovou i ministrem zahraničí Tomášem Petříčkem. Dostal hlasy 140 z 270 delegátů. Petříček a Valachová byli v kandidátských projevech kritičtí vůči koaliční spolupráci s ANO. Hamáček coby její spoluarchitekt a vicepremiér se sice vůči některým krokům ANO ohradil, odchod z vlády by však považoval za chybu.
9. 4. 2021Aktualizováno9. 4. 2021, 23:13|

Ministr zahraničí Petříček bude kandidovat na předsedu sociálních demokratů

Ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček se bude na dubnovém sjezdu ucházet o funkci předsedy ČSSD, uvedly servery CNN Prima News, Novinky.cz a Seznam Zprávy. Současný místopředseda strany po loňských říjnových volbách uvedl, že do užšího vedení už kandidovat nebude a chce usilovat o funkci předsedy pražské organizace.
15. 2. 2021Aktualizováno15. 2. 2021, 20:35|

Zeman letos obědval jen se šéfem sněmovny Vondráčkem, předsedu Senátu Vystrčila nepozval

Prezident Miloš Zeman se sešel na novoročním obědě s předsedou sněmovny Radkem Vondráčkem (ANO). Obědu se nezúčastnil předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS), prezident ho nepozval. Přitom hlava státu zve na novoroční oběd předsedy obou parlamentních komor pravidelně. Vondráček chce proto naléhat na prezidenta, aby byl šéf Senátu na schůzky ústavních činitelů zván.
13. 1. 2021Aktualizováno13. 1. 2021, 17:39|

Na Tchaj-wan bych jel také, tvrdí bývalý šéf Senátu Milan Štěch

Senátoři ve středu rozhodnou o novém vedení horní komory parlamentu na příští dva roky. Vládní ČSSD nebude mít po prohře v letošních volbách v užším vedení žádné zastoupení. Místo po Milanu Štěchovi, který se po téměř čtvrt století do Senátu neprobojoval, zůstane neobsazené. V čele by měl podle dohod jednotlivých frakcí zůstat Miloš Vystrčil z ODS. „Miloš Vystrčil je pracovitý člověk, je ale také místopředsedou strany, takže je tam riziko, aby stranické záležitosti neovlivňovaly výkon jeho funkce,“ řekl v úterním Interview ČT24 Štěch.
11. 11. 2020|

Duely senátních voleb přinesly prohry zkušených osobností, k vítězství ale stačil i rozdíl 27 hlasů

Druhé kolo voleb do třetiny Senátu přineslo i několik zajímavých soubojů. Kdo s kým prohrál a kde bylo vítězství nejtěsnější? Web ČT24 přináší několik poznámek politologa a analytika ČT Kamila Švece.
11. 10. 2020|

Kandidáti STAN uspěli ve druhém kole všude, vládní koalice v jediném obvodě. Se Senátem se loučí i Štěch

V senátních volbách v roce 2020 zvítězilo hnutí STAN. Ve vítězství proměnili jeho kandidáti účast ve druhém kole ve všech deseti obvodech, kde postoupili, dalšího jednoho senátora získali Starostové již v prvním kole. Druhá ODS má pět nových senátorů. Mnohem hůře dopadly vládní strany, které uspěly v jediném senátním obvodu.
10. 10. 2020Aktualizováno10. 10. 2020, 20:49|

Na Pelhřimovsku zvítězil Chalupský za Svobodné. Porazil dlouholetého senátora Štěcha

Novým senátorem volebního obvodu Pelhřimov je podnikatel Jaroslav Chalupský (za Svobodné). Získal 52 procent hlasů, a porazil tak svého protikandidáta, místopředsedu Senátu Milana Štěcha (ČSSD), kterého volilo necelých 48 procent voličů. Volební účast ve druhém kole nepřesáhla 15 procent.
10. 10. 2020|

Senátní duel na Pelhřimovsku: O křeslo v horní komoře se utkají Milan Štěch a Jaroslav Chalupský

ČT24 připravila duely všech kandidátů do Senátu, kteří postoupili do druhého kola a kteří tak mají reálnou šanci stát se zákonodárci v horní komoře parlamentu. V obvodu číslo 15 – Pelhřimov se utkají současný místopředseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) a Jaroslav Chalupský (nestr. za Svobodné). Celková volební účast byla v tomto obvodě letos 36,17 procenta. Současný místopředseda horní parlamentní komory měl v prvním kole před ostatními kandidáty náskok, volilo ho 31,22 procenta voličů, druhý Chalupský, který je v politice od roku 2018, získal o více než sedm procentních bodů méně (23,54 procenta). O tom, kdo z kandidátů nakonec místo v Senátu získá, se rozhodne ve druhém kole, které bude v pátek od 14 do 22 hodin a v sobotu od 8 do 14 hodin.
5. 10. 2020|

Na Pelhřimovsku se ve druhém kole utká nejdéle sloužící senátor Štěch a podnikatel Chalupský

Do druhého kola senátních voleb na Pelhřimovsku postoupili současný místopředseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) a Jaroslav Chalupský (nestr. za Svobodné). Porazili tak například bývalého starostu Jindřichova Hradce Stanislava Mrvku (Změna 2020) nebo herce a bývalého ministra kultury Vítězslava Jandáka (za ANO).
3. 10. 2020|

V Jihočeském kraji volí 55 zastupitelů, o hlasy usiluje 20 stran

Jihočeský kraj má 55 zastupitelů, o hlasy voličů se letos na dvaceti kandidátních listinách uchází 919 kandidátů. V kraji jsou zároveň dva obvody, kde lidé letos volí senátora: Strakonice a Pelhřimov.
4. 9. 2020|

V Kraji Vysočina volí 45 zastupitelů, o hlasy usiluje 16 stran

Kraj Vysočina má 45 zastupitelů, o hlasy voličů se letos na šestnácti kandidátních listinách uchází 641 kandidátů. V kraji jsou zároveň dva obvody, kde se letos volí senátor: Žďár nad Sázavou a Pelhřimov.
4. 9. 2020|
Otázky Václava Moravce

Pokud Vystrčil poletí na Tchaj-wan, počítá i s účastí podnikatelů. Jak se rozhodl, oznámí v úterý

Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) v Otázkách Václava Moravce řekl, že pokud poletí na Tchaj-wan, mohla by se cesty zúčastnit i podnikatelská delegace. Podle informací ČT by mělo k misi na Tchaj-wan dojít 30. srpna, Vystrčil to však nepotvrdil s tím, že podrobnosti sdělí v úterý na tiskové konferenci Senátu. Šéf horní komory také zkritizoval předsedu sněmovny Radka Vondráčka (ANO) za to, že svým hlasem nepodpořil poděkování Tchaj-wanu za bezplatnou pomoc v době pandemie covidu-19.
7. 6. 2020Aktualizováno7. 6. 2020, 15:32|

Senát odsouhlasil zvýšení ošetřovného i plateb za pojištěnce. Pro OSVČ chce vyšší příspěvek

Ošetřovné pro rodiče, kteří zůstali doma s dětmi kvůli zavření škol, stoupne na 80 procent denního vyměřovacího základu. Dávku nově dostane vedle zaměstnanců i část lidí, kteří pracují na dohody o provedení práce nebo o pracovní činnosti, schválili senátoři. Senátoři odhlasovali také vyšší platby státu do zdravotního pojištění za děti nebo důchodce. Příspěvky pro osoby samostatně výdělečně činné ale chtějí vyšší, bude se tím muset znovu zabývat dolní komora.
29. 4. 2020Aktualizováno29. 4. 2020, 22:03|
Události komentáře

Vláda a krizový štáb by měly mluvit jedním hlasem, míní předseda Senátu Vystrčil

Poslanci v úterý prodloužili nouzový stav do konce dubna, schválili také pětadvacetitisícový jednorázový kompenzační příspěvek pro živnostníky. Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) je se schválenou délkou nouzového stavu spokojený. Vláda by ale podle něj měla mluvit jedním hlasem. Šéf horní komory to uvedl v Událostech, komentářích. Spolu s ním v pořadu vystoupili také místopředseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) a senátor Tomáš Goláň (za SEN 21).
8. 4. 2020|

Novým předsedou Senátu se stal Miloš Vystrčil. Nahradí zesnulého Jaroslava Kuberu

V čele horní komory parlamentu stane Miloš Vystrčil (ODS). Získal 52 ze 76 hlasů. V prvním kole tajné volby tak porazil jediného protikandidáta Jiřího Růžičku (za TOP 09 a STAN). Nástupce náhle zesnulého Jaroslava Kubery (ODS) povede Senát do ustavení jeho nového vedení po podzimních volbách.
19. 2. 2020Aktualizováno19. 2. 2020, 22:21|

Zesnulého Kuberu by mohl v čele Senátu nahradit Vystrčil nebo Růžička

Novým předsedou Senátu by se po zesnulém Jaroslavu Kuberovi mohl stát šéf senátorů ODS Miloš Vystrčil. Někdejšího hejtmana Vysočiny a místopředsedu strany nominoval jeho senátorský klub, získal také podporu vedení lidovců. Klub Starostů se rozhodl navrhnout dosavadního prvního místopředsedu horní komory a bývalého ředitele gymnázia Jiřího Růžičku (za STAN a TOP 09).
4. 2. 2020Aktualizováno4. 2. 2020, 18:20|

Nebál se jít vlastní cestou a okouzloval humorem. Kolegové vzpomínají na Jaroslava Kuberu

Ve věku 72 let zemřel předseda Senátu Jaroslav Kubera (ODS). Političtí souputníci na něj vzpomínají jako na svéráznou osobnost, která se nebála jít vlastní cestou. Oceňují i jeho smysl pro humor. Podle stranických kolegů byl vášnivým obhájcem demokracie a svobody.
20. 1. 2020Aktualizováno20. 1. 2020, 23:11|

Zemřel předseda Senátu Jaroslav Kubera

Ve věku nedožitých 73 let v pondělí zemřel předseda Senátu Jaroslav Kubera (ODS). Dlouholetý primátor Teplic, senátor a výrazný politik ODS byl předsedou horní komory od roku 2018.
20. 1. 2020Aktualizováno20. 1. 2020, 23:10|

Poslanci budou na poslední chvíli rozhodovat o daňovém balíčku nebo navýšení rodičovského příspěvku

Poslanci budou na poslední chvíli schvalovat vládní priority. Příští týden jim končí letošní závěrečná schůze. A zvýšení rodičovského příspěvku i daňový balíček proto na program sněmovny narychlo zařadí předseda dolní komory Radek Vondráček (ANO). Oba zákony mají platit od ledna, oba ale s úpravami vrátil poslancům zpět Senát.
15. 12. 2019Aktualizováno15. 12. 2019, 21:31|