TÉMA

Frenštát pod Radhoštěm

Požár haly ve Frenštátě pod Radhoštěm způsobil škodu za osmdesát milionů

Škoda způsobená pondělním požárem haly ve Frenštátě pod Radhoštěm na Novojičínsku se předběžně odhaduje na osmdesát milionů korun. Hasiči stále ještě dohašují skrytá ohniska. Pásové rypadlo, které odstraňovalo konstrukce haly, už odjelo, informovala odpoledne mluvčí moravskoslezských hasičů Kamila Langerová. Příčinu požáru zjišťují vyšetřovatelé hasičů a policie.
12. 3. 2024Aktualizováno12. 3. 2024, 09:22|

Ve Frenštátě pod Radhoštěm hořela průmyslová hala, hasiči povolali i rypadlo

Ve Frenštátě pod Radhoštěm na Novojičínsku hořela v pondělí hala myčky vratných obalů. Rozsáhlý požár se obešel bez zranění. Hasiči vyhlásili třetí stupeň požárního poplachu ze čtyř. Při jejich příjezdu byly tři desítky zaměstnanců už venku. Hustý kouř byl vidět na kilometry daleko. Příčina požáru ani škoda zatím není známa.
11. 3. 2024Aktualizováno11. 3. 2024, 12:50|

Německý Continental bude šetřit. Propouštění se má dotknout i českých poboček

V německé společnosti Continental, která je známá hlavně produkcí pneumatik, ale i dalšími komponenty v autoprůmyslu, se chystá hromadné propouštění. Snížení počtu pracovních míst bude mít dopad i na výrobní závody v Česku. Firma v tuzemsku zruší několik set míst, a to v továrnách ve Frenštátě pod Radhoštěm, v Brandýse nad Labem a v Jičíně.
27. 2. 2024|

Na gymnáziu v Kroměříži unikla chemická látka. Hasiči evakuovali sedm stovek studentů

Zhruba 600 studentů a zaměstnanců muselo dopoledne narychlo opustit budovu gymnázia v centru Kroměříže. Důvodem evakuace byl únik neznámé chemické látky. Nikdo se nezranil. Celý den na místě zasahovali hasiči. Do budovy vstupovali ve speciálních oblecích, na pomoc si přizvali chemickou laboratoř z Frenštátu pod Radhoštěm. Podle mluvčího hasičů bude zásah pokračovat ještě v úterý.
2. 10. 2023Aktualizováno2. 10. 2023, 19:09|

Mizí jámy, ze kterých nevyjel ani gram uhlí. Diamo spustilo zásyp Dolu Frenštát

Státní podnik Diamo zahájil zasypávání Dolu Frenštát v Beskydech. Černouhelná lokalita tím definitivně končí. I když se v dole nikdy netěžilo, desítky let lokalita vyvolávala spory a emoce. Okolní obce s možným dobýváním nesouhlasily. Teď už mají plány, jak místo využijí.
19. 9. 2023|

Déšť podemlel železnici ve Frenštátě. V Olomouci po zásahu bleskem shořel sklad obuvi

Vydatný déšť v pátek odpoledne podemlel železniční trať ve Frenštátě pod Radhoštěm na Novojičínsku. Vlaky v daném úseku musejí výrazně zpomalit a nabírají zpoždění. V Olomouci po zásahu bleskem shořela budova, ve které byla uskladněna zdravotní obuv. Nikdo se při požáru nezranil. Také na Opavsku museli zasahovat hasiči. Voda z přívalového deště tam vytopila na dvacet nemovitostí.
9. 6. 2023Aktualizováno9. 6. 2023, 20:11|

V Příkazích na Olomoucku nově stojí historická roubená stodola, řemeslníci ji přesunuli ze Skaličky u Hranic

Veřejnost může nově v areálu Hanáckého muzea v přírodě v Příkazích na Olomoucku navštívit téměř pět set let starou stodolu, která je jedním z nejstarších roubených objektů v Česku. Po náročné rekonstrukci byla do Příkaz převezena ze Skaličky u Hranic. O přesunu stodoly se rozhodlo už před dvěma lety, jedním z důvodů byla i záchrana památky. Celá akce vyšla na 4,4 milionu korun.
26. 5. 2022|

Stavět domy v okolí bývalých dolů bude snazší. OKD už připravuje prodej pozemků

Postavit dům v okolí bývalých dolů na Karvinsku nebo Frenštátsku bude jednodušší. Ministerstvo životního prostředí uvolnilo hned několik lokalit v Moravskoslezském kraji, kde se zákonem chránila ložiska černého uhlí. Zájemci už proto nebudou potřebovat povolení Báňského úřadu. Pozemky v okolí dnes už nečinných dolů vlastní těžební společnost OKD, která je bude v blízké budoucnosti nabízet k prodeji.
9. 5. 2022|

Boskovice jsou historickým městem roku. Slaví 800 let od první písemné zmínky

Historickým městem roku 2021 se staly Boskovice z Jihomoravského kraje. Cena je odměnou za nejlepší využití peněz na obnovu památek z programu ministerstva kultury. Ocenění je spojené s finančním bonusem milion korun na další péči o památky.
14. 4. 2022|

Cestu na Slovensko komplikují opravy ve Valašském Meziříčí. Novojičínsko čeká nápor kamionů

Ředitelství silnic a dálnic začalo ve Valašském Meziříčí opravovat frekventovanou Rožnovskou ulici, která je součástí hlavního tahu na Slovensko. Uzavřen je sice jenom kilometr a půl ulice, i to však způsobí velké problémy zejména v tranzitní dopravě. Objížďka pro kamiony vede přes Frenštát pod Radhoštěm, Příbor a Nový Jičín.
2. 8. 2021|

První den registrace seniorů k očkování. Cesty byly přímé a úspěšné i křivolaké a neúspěšné

Naočkovat proti covidu se chtějí i známí herci a zpěváci seniorního věku. Redaktoři České televize byli u registrace Zdeňka Svěráka (84) a mluvili také s Josefem Zímou (88) či Jiřím Suchým (89). Sledovali rovněž cestu za registrací k očkování u mnoha dalších seniorů.
15. 1. 2021|

Důl Frenštát čeká likvidace. Zásoby uhlí jsou v něm velké, těžba ale nikdy nezačala

Těžební společnost OKD chce zlikvidovat Důl Frenštát. V areálu, kde je zhruba padesátka staveb, se nikdy netěžilo, o jeho zrušení usiluje sdružení obcí v Beskydech už desítky let. OKD plánuje, že nechá zbourat budovy na povrchu a obě důlní jámy zasype.
2. 9. 2020|

Východ republiky zasáhnou v úterý vydatné a trvalé deště, varuje ČHMÚ

Severní Moravu a Slezsko zasáhnou v úterý vydatné a trvalé deště. Místy naprší až 40 litrů vody na metr čtvereční za pouhých šest hodin. Hrozí proto vzestup hladin menších toků, upozorňuje ve vydané výstraze Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).
31. 8. 2020|

Výbuch domu v Lenoře podle policie úmyslně způsobil muž, který jako jediný neštěstí nepřežil

Jihočeští kriminalisté uzavřeli loňský případ požáru a výbuchu v obytném domě v Lenoře na Prachaticku. Podle nich neštěstí úmyslně způsobil muž, který při události jako jediný zemřel. Právě kvůli jeho úmrtí byl případ odložen, protože trestní stíhání je nepřípustné, pokud viník zahynul. Při explozi, ke které došlo v říjnu 2019, se zranilo i dalších devět lidí.
5. 5. 2020|

30 let zpět: Sověti odjíždějí z Frenštátu

Poslední sovětské tanky odjely z Frenštátu. Celkem tam sovětská armáda předala 180 bytů. Zanechala za sebou značné znečištění životního prostředí.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1990.
9. 3. 2020|

Na místě kasáren sovětských vojáků vznikají byty pro seniory. Čtyři domy jsou už skoro hotové

V místě bývalých kasáren sovětských vojáků v Krnově se staví nové domy k bydlení, ve kterých vzniknou malometrážní byty pro seniory. První lidé by se do nich mohli stěhovat už letos. V areálu bude stát dalších sedm domů s byty k prodeji nebo pronájmu. V kasárnách ve Frenštátě pod Radhoštěm už v minulosti vznikla nová čtvrť a podnikatelská zóna, v Bruntále se na místě ošetřovny staví hřiště.
28. 2. 2020|

30 let zpět: Běž domů, Ivane

Z kasáren ve Frenštátě pod Radhoštěm vyjíždí kolona tanků – začíná odsun sovětských vojsk.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1990.
26. 2. 2020|

Byli jsme pro ně Amerika, odejít nechtěli, říká o odsunu sovětských vojsk z Frenštátu Dalibor Norský

Přesně před třiceti lety byl zahájen odsun sovětských vojsk z Československa, která zemi obsadila v srpnu 1968. Prvním městem, které vojáci začali opouštět, byl Frenštát pod Radhoštěm – a akce začala ještě dříve, než tehdejší ministr zahraničí Jiří Dienstbier podepsal vlastní dohodu o sovětském odchodu.
26. 2. 2020|

Moravskoslezský kraj povolil odchyt medvědů v případě, že opustí chráněné území a budou ohrožovat lidi

Odbor životního prostředí Moravskoslezského kraje vydal povolení k odchytu medvědů. Platí v případě, že se šelma bude pohybovat mimo území Chráněné krajinné oblasti Beskydy a Poodří a bude ohrožovat lidi. Zvíře může být dokonce v krajním případě zabito. Medvěda lidé naposledy viděli před několika dny nedaleko tábora u Frenštátu pod Radhoštěm.
23. 7. 2019|

Frenštát pod Radhoštěm zvýší nájemné, chybí mu peníze na opravy městských bytů

Město Frenštát pod Radhoštěm na Novojičínsku plánuje zvýšení nájmů v obecních bytech o osm až deset korun za metr čtvereční měsíčně. Navýšení se má týkat 875 bytů. Podle vedení radnice je hlavním důvodem špatný stav bytového fondu, který si v následujících letech vyžádá nákladné opravy. Nájemné se má zvýšit od února příštího roku.
22. 7. 2019|

V beskydském dole Frenštát se těžit nebude. Shoda však není, co bude s areálem dál

Těžební společnost OKD slíbila, že zruší černouhelný důl Frenštát v Beskydech z 80. let minulého století. V areálu, kde se nikdy netěžilo, je zhruba padesát staveb. V minulosti jim vypršelo stavební povolení. Důl je na kraji chráněné krajinné oblasti. S případnou těžbou nesouhlasily okolní obce, které se obávají zničení přírody.
27. 6. 2019|

Pod Radhoštěm hořelo patnáct hektarů lesa. S hašením pomáhal vrtulník i letadlo

Několik hodin likvidovali hasiči rozsáhlý požár lesa mezi Frenštátem pod Radhoštěm a Rožnovem pod Radhoštěm. Hořet začalo po poledni, požár se podařilo dostat pod kontrolu okolo 18. hodiny. Nikdo se nezranil, příčina požáru zatím není známa. Škoda se podle hasičů pohybuje kolem 1,5 milionu korun.
26. 4. 2019Aktualizováno26. 4. 2019, 21:26|

Z vlaku na kolo či koloběžku. Na nádražích se po zimní pauze otevřely půjčovny kol

České dráhy opět otevřely půjčovny kol na moravských nádražích. K Olomouci a Otrokovicím na Zlínsku, kde půjčovny fungují celoročně, se přidaly například provozovny ve Frýdku-Místku, Ostravě nebo Přerově. Novinkou je půjčovna kol v Šumperku. Kromě klasických kol nabízí dopravce i elektrokola či koloběžky.
6. 4. 2019|

Studie Vize 2030 plánuje dostat Raškovy skokanské můstky na světovou úroveň

Krajský úřad Moravskoslezského kraje představuje studii revitalizace skokanského areálu ve Frenštátě pod Radhoštěm. Společně s místní tělovýchovnou jednotou a městem chtějí na místě dnešních skokanských můstků vybudovat nejpozději do roku 2030 moderní areál světového formátu v řádech několika set milionů korun.
26. 2. 2019|