TÉMA

Roman Onderka

Strany sčítají účet za kampaň. ČSSD už ví, že skončí v minusu

I měsíc po volbách politické strany dostávají faktury za předvolební kampaně. Například úspěšné koalice se už v průběžném součtu blíží k zákonnému limitu útrat, který je devadesát milionů korun. Sociální demokracie, která se do sněmovny nedostala, už nyní ví, že zaplatila víc, než původně předpokládala. Kvůli tomu, že ve volbách neuspěla, skončí v minusu.
7. 11. 2021|

Brno zveřejnilo upravený návrh územního plánu. Je v něm víc zeleně a nemocnice v Komárově

Brněnský magistrát zveřejnil upravený návrh územního plánu, který je možné připomínkovat do 14. prosince. O týden dřív se na výstavišti uskuteční druhé opakované veřejné projednání. V současném návrhu se upravovaly jen některé části a právě ty je možné připomínkovat, ostatní ne. Město musí podle stavebního zákona vydat územní plán do konce příštího roku.
5. 11. 2021|

Hamáček rezignoval na funkci šéfa ČSSD, Maláčová bude kandidovat na předsedkyni

Vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) rezignoval na funkci předsedy strany. Odstoupení, které avizoval už po volební prohře, oznámil na jednání předsednictva sociální demokracie. Stranu do sjezdu povede statutární místopředseda Roman Onderka. Končící ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) oznámila, že bude na příštím sjezdu kandidovat na předsedkyni. Sjezd se uskuteční 10. prosince.
25. 10. 2021Aktualizováno25. 10. 2021, 20:06|

„Sociální demokracii do sněmovny dovedu,“ sliboval Hamáček. Nestalo se, strana zažila historický pád

Česká strana sociálně demokratická nezískala ani pět procent hlasů, a nebude tak po letošních volbách v Poslanecké sněmovně. Nejstarší česká levicová strana, která byla v dolní komoře více než tři dekády, navázala na sérii neúspěchů z posledních let. Společně s neúspěchem KSČM tak dochází k proměně politické mapy v České republice, ve sněmovně nebude zastoupena žádná z tradičních levicových stran.
9. 10. 2021Aktualizováno9. 10. 2021, 23:51|

Lídři kandidátek z Jihomoravského kraje debatovali o elektromobilitě a zeleném vyjednávání v Bruselu

Jedním ze způsobů, kterým chce Evropská unie bojovat proti znečišťování životního prostředí je zákaz prodeje spalovacích motorů. O návrhu debatovali lídři kandidátek z Jihomoravského kraje v předvolební diskuzi České televize. Zúčastnili se jí Petr Fiala (SPOLU), Radek Holomčík (PirátiSTAN), Jan Hrnčíř (SPD), Roman Onderka (ČSSD), Ivo Pojezný (KSČM), Alena Schillerová (ANO) a Robert Šlachta (PŘÍSAHA). Pro zákaz se nikdo z nich nevyslovil. Debatu moderovala Světlana Witowská.
28. 9. 2021|

Lídři Jihomoravského kraje debatovali o tom, co se musí změnit v české justici

Lídři z Jihomoravského kraje se shodli na tom, že pro české soudnictví je nutná digitalizace, v některých vizích se ale jejich pohledy rozcházely. Debaty se účastnili Petr Fiala (SPOLU), Radek Holomčík (PirátiSTAN), Jan Hrnčíř (SPD), Roman Onderka (ČSSD), Ivo Pojezný (KSČM), Alena Schillerová (ANO) a Robert Šlachta (PŘÍSAHA). Moderovala Světlana Witowská.
27. 9. 2021|

Návrh rozpočtu 2022 by z lídrů v debatě podpořilo jen ANO, ostatní kritizují zadlužení a neefektivitu

Předvolební debaty pokračovaly s lídry z Jihomoravského kraje. Prvním tématem byl státní rozpočet a udržitelnost veřejných financí. Většina diskutujících by návrh rozpočtu na rok 2022 nepodpořila, chtějí více šetřit a snižovat inflaci. Debaty se účastnili Petr Fiala (SPOLU), Radek Holomčík (PirátiSTAN), Jan Hrnčíř (SPD), Roman Onderka (ČSSD), Ivo Pojezný (KSČM), Alena Schillerová (ANO) a Robert Šlachta (PŘÍSAHA). Moderovala Světlana Witowská.
27. 9. 2021Aktualizováno27. 9. 2021, 22:00|

Schodek rozpočtu přesáhl čtvrt bilionu. Jde o nejhorší květnový výsledek od vzniku republiky

Schodek státního rozpočtu ke konci května stoupl na 255 miliard korun z dubnových 192 miliard korun, informovalo ministerstvo financí. Od vzniku České republiky jde o nejhorší výsledek za prvních pět měsíců roku. Loni byl deficit ve stejnou dobu 157,4 miliardy korun. Opozice kabinetu vytýká, že se nesnaží šetřit.
1. 6. 2021Aktualizováno1. 6. 2021, 22:03|

Hamáček chce kvůli článku Seznam Zpráv odškodné deset milionů, Švejdar čelí trestnímu oznámení

Vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) podá trestní oznámení kvůli článku serveru Seznam Zprávy o zamýšlené cestě do Moskvy. V rámci civilní žaloby žádá také odškodné deset milionů korun. Některé opoziční politiky také požádal o omluvu, ti to ale odmítli. Prověřováním informací ohledně cesty Hamáčka se už ale zabývají vyšetřovatelé. Oznámil to policejní prezident Jan Švejdar na Twitteru. Právě on byl jedním z těch, který se schůzky s Hamáčkem zúčastnil a teď čelí trestnímu řízení. Premiér Andrej Babiš (ANO) ČT řekl, že Hamáčkovi věří, zjištění Seznam Zpráv označil za nesmysl. Zpravodajský server se ale podle reportéra Janka Kroupy chystá zveřejnit další svědectví.
5. 5. 2021Aktualizováno5. 5. 2021, 19:20|

Debata kolem Vrbětic přerostla v osočování, tvrdí část opozice. Byla korektní, brání se Hamáček

Poslanci nedokončili debatu o zrušené cestě vicepremiéra a ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) do Moskvy. Podle předsedy poslanců KDU-ČSL Jana Bartoška debata přerostla ve vzájemné osočování. O slovních útocích mluvila také šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. Podle Hamáčka byla diskuse korektní. Uzavřené projednání okolností plánované cesty do Moskvy před vypuknutím kauzy Vrbětice prosadila opozice. Podle informací Seznam Zpráv chtěl Hamáček v Rusku vyměnit zpravodajské informace o vrbětických výbuších za dodávky vakcíny Sputnik V a setkání ruského a amerického prezidenta v Praze. Hamáček tyto informace odmítl.
4. 5. 2021Aktualizováno4. 5. 2021, 23:57|

Hamáček předvolá ruského velvyslance. Babiš nazval útok ve Vrběticích teroristickým

Reakce Ruska na vypovězení osmnácti pracovníků jeho ambasády v Praze je podle premiéra Andreje Babiše (ANO) nepřiměřená. Pověřený ministr zahraničí Jan Hamáček (ČSSD) si předvolá ruského velvyslance, kterému sdělí rozhořčení českého státu. Babiš se zároveň omluvil za pondělní vyjádření, že ve Vrběticích šlo o útok na zboží bulharského podnikatele. Poslanecká sněmovna v úterý večer označila události ve Vrběticích jako „teroristické útoky speciálních jednotek ruské vojenské zpravodajské služby“.
20. 4. 2021Aktualizováno20. 4. 2021, 22:00|

Kvůli koronaviru mají pojišťovny vyšší výdaje než dřív. Arenberger chce navýšit platby za státní pojištěnce

Ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO) chce navýšit platby za státní pojištěnce, tedy děti nebo důchodce, ideálně o pět set korun na osobu měsíčně. Důvodem jsou vyšší výdaje pojišťoven způsobené pandemií koronaviru. Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) plánuje o návrhu jednat, s růstem platby souhlasí i část opozice. Zároveň je ale podle ní nutné hledat také nové zdroje příjmů pojišťoven a rezervy.
17. 4. 2021|

Vláda o důvěru nepožádá, chce dovládnout do voleb, prohlásil Babiš

Vláda nemá podle premiéra a předsedy hnutí ANO Andreje Babiše důvod žádat sněmovnu o důvěru. Opozici v žádosti o vyslovení nedůvěry nebrání. Destabilizovalo by to podle něj ale situaci. Babiš reagoval na výzvu volební koalice Spolu, aby kabinet do týdne požádal o potvrzení důvěry v dolní komoře. Statutární místopředseda vládní ČSSD Roman Onderka označil krok opozice v době pandemie a před volbami za hazard.
15. 4. 2021Aktualizováno15. 4. 2021, 16:53|

Zaorálek zůstane na ministerstvu kultury, v čele diplomacie chce ČSSD Hamáčkova náměstka Kulhánka

Ministrem zahraničí by se měl stát Jakub Kulhánek, jenž zatím pracuje jako náměstek na ministerstvu vnitra, oznámil po jednání vedení ČSSD její místopředseda Roman Onderka. Strana změnila nominaci, její předseda Jan Hamáček chtěl mít v čele diplomacie Lubomíra Zaorálka. Ten ale nechtěl opustit současnou funkci – je ministrem kultury.
13. 4. 2021Aktualizováno13. 4. 2021, 22:54|

ČSSD ukončila sjezd, Hamáček věří, že sociální demokraté jdou do voleb s tím „nejlepším“

Vládní ČSSD uspořádala dvoudenní on-line sjezd strany. Po páteční volbě vedení, ve které k sobě dostal z velké části nový tým předseda strany a vicepremiér Jan Hamáček, vyhradili sociální demokraté sobotu programové diskusi. Mluvilo se o důchodové reformě, privatizaci zdravotnictví či podpoře nájemního bydlení. Hamáček vyjádřil přesvědčení, že ČSSD má nejlepší program, lidi i řešení a podaří se jí po podzimních volbách setrvat ve sněmovně.
10. 4. 2021Aktualizováno10. 4. 2021, 17:04|

V čele ČSSD zůstává Jan Hamáček, záda mu bude dál krýt Onderka. Ve vedení skončili Petříček i Šmarda

Předsedou ČSSD byl znovu zvolen Jan Hamáček, záda mu bude jako statutární místopředseda nadále krýt Roman Onderka. Hamáček na sjezdu strany zvítězil nad poslankyní Kateřinou Valachovou i ministrem zahraničí Tomášem Petříčkem. Dostal hlasy 140 z 270 delegátů. Petříček a Valachová byli v kandidátských projevech kritičtí vůči koaliční spolupráci s ANO. Hamáček coby její spoluarchitekt a vicepremiér se sice vůči některým krokům ANO ohradil, odchod z vlády by však považoval za chybu.
9. 4. 2021Aktualizováno9. 4. 2021, 23:13|

Politici se chtějí v kampani před volbami zaměřit hlavně na pandemii a život v Česku po jejím skončení

Šest měsíců před volbami do Poslanecké sněmovny začínají strany zveřejňovat, na čem chtějí stavět své kampaně. Tematicky se budou týkat hlavně koronaviru, přesněji toho, jak by Česko mělo fungovat po skončení pandemie. Svou strategii tento týden jako první představila ČSSD. Piráti se chystají představit svůj program v květnu, hnutí ANO až v červnu.
5. 4. 2021|

Schodek Schillerové nejspíš projde, výbor poslancům doporučil zvýšení na 500 miliard

Sněmovní rozpočtový výbor doporučil poslancům schválit navýšení letošního schodku státního rozpočtu z původních 320 na 500 miliard korun. Důvodem jsou hlavně dopady daňových změn, které vláda prosadila na konci roku a s nímž ve schváleném návrhu nepočítala. Vláda očekává propad daňových příjmů zhruba o 100 miliard korun. Výdaje by naopak měly vzrůst asi o 77 miliard korun. Z koaličních poslanců hlasoval proti doporučujícímu stanovisku Václav Votava (ČSSD). Sněmovna má rozpočet projednávat ve čtvrtek.
17. 2. 2021|

Sněmovna schválila až 370 korun denně navíc k náhradě mzdy lidem v nařízené karanténě

Lidé v nařízené karanténě zřejmě budou moci dostávat k náhradě mzdy bonus až 370 korun za den, a to podle výše svého výdělku. Vyplácet jim ho bude zaměstnavatel po deset dnů. O tyto výdaje si pak sníží sociální odvody. Vládní návrh zákona, který s tím počítá, ve zrychleném režimu ve stavu legislativní nouze schválila sněmovna. Musí ho ještě odsouhlasit Senát. Podle návrhu by se příspěvky měly vyplácet od března do konce května.
11. 2. 2021Aktualizováno11. 2. 2021, 15:50|

Strany budou o prodloužení nouzového stavu ještě jednat. Opozice chce prosadit své zákony

Předsedové sněmovních stran jednali o případném prodloužení nouzového stavu a před čtvrtečním hlasováním se sejdou ještě jednou. Vláda zatím nemá zajištěnou podporu, část opozice se dokonce chystá jeho případné pokračování napadnout u Ústavního soudu. Některé opoziční strany sice dílčí prodloužení nouzového stavu vysloveně neodmítají, ale kladou si podmínky. O vládní žádosti o prodloužení nouzového stavu budou poslanci jednat ve čtvrtek. Zatím je vyhlášen do neděle.
9. 2. 2021Aktualizováno9. 2. 2021, 23:27|

S vyhlášením termínu voleb musí strany hlásit náklady. Nemám z toho radost, řekl Babiš

Premiéra Andreje Babiše (ANO) překvapilo, že prezident Miloš Zeman už vyhlásil termín podzimních sněmovních voleb. Radost z toho nemá, protože ANO bude muset už od nynějška vykazovat náklady na kampaň. Babiš to řekl v televizi Prima a CNN Prima News. Ve volbách bude chtít obhájit post premiéra. Na opakovaný dotaz moderátorky, zda může vyloučit svou kandidaturu na prezidenta, odpověděl, že případná kandidatura na prezidenta pro něj v současné době není téma.
3. 1. 2021Aktualizováno3. 1. 2021, 16:23|

Deset miliard na armádu převést do rezervy. Schillerová by vyhověla KSČM a zachránila rozpočet

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) se kloní k dohodě s KSČM, která by pomohla odhlasovat návrh rozpočtu na příští rok. Šlo by o přesun 10 miliard korun určených pro armádu do vládní rozpočtové rezervy. Ve čtvrtek též jednali premiér a ministryně financí s lídry parlamentních opozičních stran o dalším postupu ohledně rozpočtu. Opozice však pak uvedla, že rozpočet nepodpoří, ani neudělá krok, který by umožnil jeho přijetí. Sněmovna ve středu poprvé v historii Česka přerušila jeho závěrečné schvalování a odložila ho na pátek. Pokud poslanci rozpočet nepřijmou, začne od ledna potřetí v historii rozpočtové provizorium.
17. 12. 2020Aktualizováno17. 12. 2020, 23:27|

Do jedné kapsy lidem dáváte, z druhé berete, kritizuje Kovářová ODS za daňový balíček

Je obrovskou chybou, že se na daňových změnách nedohodly koaliční strany, míní místopředseda ČSSD Roman Onderka. Sociální demokraté jsou podle něj připraveni ke kompromisu, pokud řešení pomůže lidem s nízkými příjmy. To považuje za důležité i členka sněmovního rozpočtového výboru Věra Kovářová (STAN) a zdůrazňuje nutnost kompenzovat výpadky příjmů samospráv. Předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura v Událostech, komentářích odmítl, že změny, pro které občanští demokraté hlasovali, v důsledku škodí. S penězi si podle něj nejlépe poradí občané.
2. 12. 2020|

Rozpočet už teď neodpovídá realitě, kritizuje Kalousek. Provizorium by podle něj neuškodilo

Poslanci díky hlasům vládních stran a komunistů schválili ve středu základní parametry rozpočtu. Nikdo se však netají tím, že 320miliardový schodek nejspíše nebude reálný. Všeobecně se hovoří o dosud nejasném vlivu daňového balíčku s případným zrušením superhrubé mzdy, opoziční poslanec Miroslav Kalousek (TOP 09) považuje za zásadní problém i to, že druhá vlna koronavirové pandemie zasáhla Česko silněji, než předpokládala prognóza, z níž ministerstvo financí při sestavování rozpočtu vycházelo. Poslanec vládní ČSSD Roman Onderka přesto trvá na tom, že je potřeba rozpočet, byť nepřesný, včas schválit a vyhnout se provizoriu. Poslanci diskutovali v Událostech, komentářích.
12. 11. 2020|