TÉMA

Semily

Nádraží v Semilech je kompletně opravené. Kromě budovy už i koleje a nástupiště

Správa železnic (SŽ) dokončila rekonstrukci nádraží v Semilech. Po nádražní budově, kterou v roce 2019 opravily České dráhy (ČD), je teď zmodernizované i kolejiště, nástupiště a přibyl nový podchod. Náročnou stavbu stihla společnost Swietelsky Rail CZ dokončit v jediné stavební sezoně, stavělo se přitom za provozu, řekl generální ředitel SŽ Jiří Svoboda. Stavba přišla na 218 milionů korun a byla spolufinancována z evropských fondů.
26. 10. 2023|

Komu patří poštovní známka z první republiky? Soud v Semilech řeší třicet let starou krádež

Soud v Semilech se začal zabývat neobvyklým případem krádeže. Abraham Klein z Nizozemska se domáhá vrácení čtyřkorunové poštovní známky z první republiky. Známku jeho otci odcizil neznámý pachatel na světové výstavě v japonském Tokiu, která se konala před 32 lety. Nyní se objevila v jedné pražské aukci, kde ji policisté zajistili.
16. 2. 2023|

V Česku se točí akční film Ballerina. Zabijáky v něm hrají de Armasová a Reeves

V ulicích pražského Starého Města se o víkendu točily scény amerického akčního thrilleru Ballerina. Snímek, v němž má hlavní roli herečka Ana de Armasová, vznikal v minulých dnech hlavně v okolí Národního divadla. V projektu, který se má dějově odehrávat ve světě představeném snímky o zabijákovi Johnu Wickovi, se má v menší úloze objevit i jeho představitel Keanu Reeves.
28. 11. 2022|

Liberecký kraj láká investory na brownfieldy. Vodí je do těch, které našly nový smysl

V Česku je až tři a půl tisíce starých průmyslových areálů, které chátrají a města pro ně nemají žádné využití. Liberecký kraj se nyní snaží motivovat nové investory tím, že pro ně pořádá výjezdy za už opravenými brownfieldy. Do chátrajících areálů nejčastěji investují soukromníci, stále častěji však už i města.
26. 10. 2022|

Žaloba bývalého ředitele školy na Semily zamítnuta. Odvolali ho za porušení pandemických opatření

Soud zamítl žalobu bývalého ředitele waldorfské školy Ivana Semeckého na město Semily. Domáhal se určení neplatnosti svého odvolání z funkce ředitele. Obě strany si ponechaly pro odvolání lhůtu na rozmyšlenou. Podle soudu Semecký porušil vládní koronavirová opatření, když do výuky umožnil přístup netestovaným dětem a ve třídách nevyžadoval nošení roušek. Ohrozil tak podle něj zdraví žáků a dopustil se závažného porušení předpisů, což dokládá i sankce hygieniků.
3. 3. 2022Aktualizováno3. 3. 2022, 20:22|

Na hlavním tahu z Liberce na Turnov se stala série nehod. Dopravu komplikuje ledovka

Série nehod zkomplikovala v podvečer dopravu na hlavním tahu I/35 mezi Libercem a Turnovem. Obtížně sjízdné jsou kvůli ledovce nejen silnice na Liberecku, ale také na Jablonecku a Semilsku, uvedla krajská policejní mluvčí Ivana Baláková. Policie řešila 18 nehod na silnici I/35 před Libercem, ale také na I/14. Většinou se obešly bez zranění a odnesly to jen plechy nebo svodidla. Dva účastníci utrpěli vážnější zranění, převezli je do nemocnice.
16. 1. 2022|

Zámek Hrubý Rohozec zatím zůstává státu. Soud zamítl nárok Walderodových dědiců

Dědicové Karla des Fours Walderode nedostanou od státu zámek Hrubý Rohozec ani další majetek v celkové hodnotě zhruba tři miliardy korun. Jejich nárok na restituci nepravomocně zamítl Okresní soud v Semilech. Soudce Michal Polák odkázal na rozhodnutí Nejvyššího soudu, podle něhož není Walderode oprávněnou osobu z hlediska restitučního nároku. Advokát Walderodů avizoval, že podají odvolání.
9. 12. 2021Aktualizováno9. 12. 2021, 14:46|

Liberecký kraj koupí akcie nemocnic v Jilemnici a Semilech. Chce zlepšit plánování investic a péče

Liberecký kraj chce vstoupit do akciové společnosti MMN (dříve Masarykova městská nemocnice), která provozuje nemocnice v Jilemnici a Semilech. Společnost vlastní města, od kterých chce kraj odkoupit část podílů. Získat by měl přes šestnáct procent akcií za téměř sto padesát pět milionů korun. Dalších bezmála třiatřicet milionů přidá na investice. Peníze, které města za své akcie získají, investují do rozvoje nemocnice.
8. 9. 2021|

Lidé se obávají další těžby čediče v Chuchelně. Povolení je i po letech stále platné

Obyvatelé Chuchelny nedaleko Semil si nepřejí obnovení těžby čediče v místním lomu. Čedič z Chuchelny přitom patří k nejkvalitnějším v Česku, hodí se například pro hodně zatěžované dopravní stavby silnic a železničních tratí. Lom je už sedmnáct let opuštěný, ale povolení k těžbě, které má společnost Eurovia od Báňského úřadu, je pořád platné.
26. 8. 2021|

Ústavní soud odmítl stížnost dědičky rodu Walderode. Ani po 29 letech totiž řízení neskončilo

Po týdnu od podání odmítl Ústavní soud stížnost dědičky majetku Karla des Fours Walderode Johanny Kammerlanderové z Rakouska. A to pro předčasnost, protože řízení v restituční kauze soudy ještě pravomocně neskončily, přestože se táhne už 29 let.
20. 8. 2021|

Popadané stromy zastavily vlaky v Libereckém kraji, zablokovaly i silnici u Železného Brodu

Silný vítr a popadané stromy zkomplikovaly v podvečer dopravu na Jablonecku a Semilsku. Spadlé stromy zablokovaly hlavní silnici 10 ze Železného Brodu na Tanvald, a zkomplikovaly i dopravu na dalších místech. Během hodiny vyjížděli hasiči k desítce popadaných stromů, nejvíc v oblasti kolem Železného Brodu, řekla mluvčí Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje Eva Klímová.
11. 7. 2021Aktualizováno11. 7. 2021, 21:40|

Odvolaný ředitel, který umožnil chodit do školy i netestovaným žákům, se bude bránit u soudu

Bývalý ředitel waldorfské školy v Semilech Ivan Semecký, kterého minulý týden odvolala z funkce rada města, se obrátil na soud. Proti svému odvolání se bude bránit žalobou, potvrdil České televizi Semeckého právní zástupce Tomáš Nielsen. Ředitele rada odvolala poté, co umožnil chodit do školy i dětem, jejichž rodiče odmítají testování. Ve třídách jeho školy také nebyly povinné roušky.
29. 4. 2021|

Restituční kauza rodu Walderode se vrací k nižší instanci, vrátil ji tam Nejvyšší soud

Spor o vydání majetku rodu Walderode je zpátky u semilskému soudu. Ten dříve uznal nárok na vydání někdejšího panství na Turnovsku za oprávněný, podle zveřejněného verdiktu Nejvyššího soudu ale chyboval. Soud nejvyšší instance tak vyhověl dovolání, které podaly Lesy České republiky, Národní památkový ústav, město Turnov a Státní pozemkový úřad. Rodina Walderode se majetku v hodnotě kolem tří miliard korun domáhá od roku 1992. Ve sporu jde o zámek Hrubý Rohozec, lesy a pozemky.
28. 4. 2021Aktualizováno28. 4. 2021, 20:09|

Pozitivních testů i očkováných je méně. V Semilech odvolali ředitele kvůli netestovaným dětem

Nárůst počtu nových případů nemoci covid-19 v pondělí zpomalil. Zhruba o desetinu také poklesl počet očkování, vyplývá z údajů ministerstva zdravotnictví. V Semilech mezitím odvolali ředitele školy, který umožnil chodit do školy netestovaným dětem. Ve dvou krajích nastaly podmínky pro návrat dětí do školek. Do Česka dorazily další léky pomáhající při léčbě covidu.
20. 4. 2021Aktualizováno20. 4. 2021, 19:38|

Na Semilsku hořela výrobní a skladovací hala. Zasahovali hasiči ze dvou krajů

V Roztokách u Jilemnice na Semilsku hořela výrobní a skladovací hala společnosti, která produkuje matrace. Na místě zasahovalo 19 hasičských jednotek z Libereckého i sousedního Královéhradeckého kraje.
28. 10. 2020Aktualizováno29. 10. 2020, 07:18|

Horko bylo v Bejrútu největší překážkou, do barelů s vodou jsme psům strkali led, říkají liberečtí kynologové

Vlhkost v kombinaci s vysokými teplotami byla pro psy největším problémem, tvrdí čeští hasiči, kteří se v úterý vrátili ze záchranářské mise v Bejrútu. V libanonské metropoli přitom pomáhali týden s hledáním lidí v troskách po výbuchu, součástí takzvaného USAR týmu byli i dva kynologové a jeden statik z Libereckého kraje. Pro všechny tři to byla první mise, uvedli v rozhovoru pro web Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje.
12. 8. 2020|

Praha slavnostně rozsvítila vánoční strom, show se bude opakovat každou hodinu

Tisíce lidí si v poslední listopadovou sobotu v 16.30 nenechaly ujít slavnostní rozsvícení vánočního stromu na Staroměstském náměstí – animaci, kterou doprovodila i hudba. Letos byl vybrán dvaadvacet metrů vysoký smrk ztepilý ze Semil. Za vánočním veselím se však lidé tradičně hrnou i do rakouské metropole.
30. 11. 2019Aktualizováno30. 11. 2019, 19:05|

Poslední cesta ze Semil. Vánoční strom pro Prahu už dorazil na Staroměstské náměstí

Letošní vánoční strom pro Prahu pochází ze Semil, kde rostl na soukromé zahradě jako solitér. Na den přesně měsíc před Štědrým dnem ho pokáceli a v noci na úterý ho kamion dopravil na Staroměstské náměstí, kde bude o víkendu slavnostně rozsvícen. Devítitunový jehličnan pak bude po vánočních svátcích zcela zpracován: na větvích si pochutnají zvířata v zoo a pevné částí budou zpracovány v truhlárně, která věnuje polovinu výdělku na výsadbu nových stromů.
26. 11. 2019|

Vánoční strom na Staroměstském náměstí bude ze Semil. Jako jediný ze 42 tipů splnil všechny podmínky

Vánoční strom pro Prahu bude letos znovu z Libereckého kraje. Smrk ztepilý s odhadovanou výškou čtyřiadvacet metrů pochází ze soukromého pozemku v Semilech. Do soutěže ho přihlásila majitelka zahrady, ve které vyrostl. Celkem lidé letos vytipovali 42 stromů.
4. 11. 2019|

Turnov napadl soudní verdikt, který přiznal restituční nárok Walderodům

Turnov podal dovolání k Nejvyššímu soudu v restituční kauze rodu Walderode. Město chce dovoláním zvrátit rozhodnutí soudů, které nárok šlechtického rodu na vydání panství na Turnovsku uznaly za oprávněný. Stejný krok jako Turnov učinil už státní podnik Lesy ČR a podat dovolání se chystají také památkáři. Rod se majetku domáhá od roku 1992. Vesporu jde i o zámek Hrubý Rohozec, lesy a pozemky.
17. 9. 2019|

Lesy ČR podaly dovolání k Nejvyššímu soudu. Přou se o restituci rodu Walderode

Lesy České republiky podaly dovolání k Nejvyššímu soudu v kauze, v níž hradecký krajský soud potvrdil rodu Walderode restituční nárok na zámek, lesy a další pozemky. Podání dovolání podle informací ČTK chystají také město Turnov a Národní památkový ústav.
16. 9. 2019|

Pád dívky z lanovky v Harrachově: Babička se nedbalosti nedopustila, rozhodl soud

Soud v Semilech zprostil obžaloby ženu, které hrozilo až roční vězení v souvislosti s pádem její vnučky ze sedačkové lanovky v krkonošském Harrachově. Rozsudek není pravomocný, obžalovaná i státní zástupkyně si ponechaly lhůtu pro odvolání, řekla předsedkyně semilského soudu Vladimíra Paroulková.
3. 7. 2019|

Policie obvinila jednu osobu za pád dítěte z lanovky. Za ublížení z nedbalosti jí hrozí až rok vězení

Policie obvinila v souvislosti s lednovým pádem dítěte z lanovky v Harrachově jednu osobu z ublížení z nedbalosti. Hrozí jí za to až jeden rok vězení. Šestiletá dívka při pádu z osmi metrů utrpěla těžká zranění, se kterými ji záchranáři transportovali do nemocnice. Policie kvůli případu požádala i o pomoc v zahraničí.
30. 4. 2019|

Vzácnou známku, která se ztratila před čtvrtstoletím v Tokiu, zabavila policie v Semilech

Policie v Semilech zabavila unikátní známku Pošta československá 1919 v hodnotě až tři a půl milionu korun. V roce 1991 ji neznámý zloděj ukradl na výstavě v Tokiu filatelistovi z Nizozemska. Vloni známku nabídl k prodeji sběratel Ludvík Pytlíček. Ten ale tvrdí, že ji koupil. Teď ji dobrovolně vydal policii.
23. 3. 2018|