TÉMA

Bohdan Sláma

O půdě se dobře diskutuje v kavárně, ale zkuste vypěstovat záhon mrkve, říká režisér Sláma

Dominantní role přírody, venkovské prostředí a mezilidské vztahy jsou poznávacími znameními filmů Bohdana Slámy. Všechno zmíněné platí i pro jeho nejnovější počin Sucho, který se momentálně promítá v kinech. Sláma drama z prostředí českých zemědělců natočil podle vlastního scénáře. V Interview ČT24 zmínil, že se snažil o nejednostranný pohled na komplexní problematiku soužití člověka a krajiny. A chtěl upozornit, jak důležitá pro nás půda je.
4. 3. 2024|

Bohdan Sláma natočil Sucho, film o vyprahlých lánech i vtazích

Dva extrémní přístupy k životu a spletité mezigenerační vztahy dvou rodin zachycuje nový film Bohdana Slámy. Příběh nazvaný Sucho ukotvil do malebné, ale vyprahlé jihomoravské přírodní scenérie, kde na sebe naráží rozdílné postoje dvou rodinných klanů. Role dominantních otců, do jejichž sousedských sporů vstoupí láska vlastních dětí, ztvárnili Martin Pechlát a Marek Daniel.
11. 1. 2024|

Jeden je ekofarmář, druhý obhospodařuje lány. Bohdan Sláma natáčí „krajinu v suchu“

Režisér Bohdan Sláma natáčí nový film. Námětem dramatu Sucho, k němuž Sláma napsal i scénář, jsou dvě proti sobě stojící venkovské rodiny a lhostejnost, která způsobí znečištění přírody. V těchto dnech filmový štáb natáčí na jižní Moravě.
1. 10. 2022|

Český lev za rok 2020 vzhlíží k Šarlatánovi, nejvíce si ale všímá Krajiny ve stínu

Nejlepším filmem roku 2020 podle cen Český lev je Šarlatán polské režisérky Agnieszky Hollandové, natočený v české koprodukci. V počtu sošek ale osmadvacátému ročníku vévodí černobílé drama Krajina ve stínu. Herecké ceny si odnáší Ivan Trojan, Magdaléna Borová, Petra Špalková a Jiří Mádl.
6. 3. 2021Aktualizováno6. 3. 2021, 23:04|

Glosa: Krajina ve stínu porazila Šarlatána. Ceny české filmové kritiky napravují „křivdy“

Od soboty známe vítěze jedenáctého ročníku Cen české filmové kritiky. Krajina ve stínu režiséra Bohdana Slámy obdržela dvě ceny – za nejlepší film a pro Magdalénu Borovou v hlavní ženské úloze. Šarlatán se stal filmem s nejlepší režií (pro Agnieszku Hollandovou) a s nejlepším hercem Ivanem Trojanem (v roli léčitele Jana Mikoláška). O čem tato ocenění vypovídají?
9. 2. 2021|

Krajina ve stínu zastínila podle kritiků loňské filmy. Herecké ceny patří Trojanovi a Borové

Černobílé drama Krajina ve stínu vybraly Ceny české filmové kritiky jako nejlepší film roku 2020. Napříč kategoriemi obdržel snímek Bohdana Slámy dvě ocenění, stejně jako drama Šarlatán. Oba tituly spojuje historický námět podle skutečných událostí. Herecké ceny patří hercům z těchto dvou filmů Ivanu Trojanovi a Magdaléně Borové. Téměř všechny vítězné tituly vznikly s přispěním České televize. Ta také slavnostní ceremoniál vysílala v přímém přenosu.
6. 2. 2021Aktualizováno6. 2. 2021, 22:02|

Šarlatán a Krajina ve stínu ovládli nominace na Ceny české filmové kritiky

Historická dramata Krajina ve stínu a Šarlatán posbírala shodně pět nominací na Ceny české filmové kritiky za rok 2020. Film V síti navíc jako vůbec první dokumentární titul pronikl mezi nominované na nejlepší film roku. Vítězové se vyhlásí v sobotu 6. února 2021 v pražském Divadle Archa, večerem diváky provedou v přímém přenosu na ČT art od 20:20 moderátoři Světlana Witowská a Ondřej Cihlář.
6. 1. 2021|

Recenze: Krajina ve stínu se líbit nebude. A proč by také měla?

Nový celovečerní film Bohdana Slámy Krajina ve stínu popisuje krutou realitu jedné pohraniční vsi těsně před válkou, během ní a po ní. Patří ke snímkům, které musely být natočeny – a to, že staré rány nejen otevírá, ale sype do nich i pepř a sůl, je jen dobře. Potřebujeme to, pěkně pořádně, všichni. Nemluvě o tom, že Krajina ve stínu je skutečně vydařený film, jemuž není – nechceme-li se točit na podružnostech – skutečně co vytknout.
10. 9. 2020|

Letní filmovou školu na závěr zamrazí z Krajiny ve stínu

V Uherském Hradišti končí Letní filmová škola. Šestačtyřicátý ročník se nakonec konal navzdory pandemii covidu-19, i když se musel v mnohém uskromnit. Na samý závěr 12. srpna organizátoři nechali uvedení světové premiéry – černobílého dramatu Krajina ve stínu. Jde o první historický film v režii Bohdana Slámy, držitele pěti Českých lvů.
12. 8. 2020|

Začíná Letní filmová škola. Přehled má nejen o Wajdovi, Slámovi a Izraeli, ale i o návštěvnících

Retrospektiva polského velikána Andrzeje Wajdy nebo premiéra nového filmu Bohdana Slámy patří k tahákům 46. ročníku Letní filmové školy. V kině se ale letos mohou usadit jen akreditovaní návštěvníci. Registrace je nutná, aby organizátoři mohli tradiční nesoutěžní přehlídku v Uherském Hradišti uspořádat navzdory ztíženým podmínkám kvůli současné epidemiologické situaci. Filmová lekce se tentokrát navíc uděluje kratší a v jiném termínu : od 7. do 12. srpna.
7. 8. 2020|

„Tady jsem se narodil a tady taky umřu.“ Do Krajiny ve stínu nahlíží první trailer

Nejnovější film Bohdana Slámy Krajina ve stínu se vrací do pohnuté historie třicátých až padesátých let minulého století. Kroniku jedné vesnice v pohraničí vláčené dějinami začne v kinech vyprávět 10. září. Už nyní ale do ní tvůrci diváky zavedli v prvním traileru.
27. 7. 2020|

Je pomsta řešení? Poválečný masakr v Tušti si připomněl pamětník i filmaři

Desítky lidí si v jihočeské obci Tušť připomněly v neděli události z konce května 1945, kdy zde partyzáni zabili při odsunu Němců čtrnáct lidí. Do pietní akce se zapojili i tvůrci chystaného filmu Krajina ve stínu, který volně podle 75 let starých událostí natočil Bohdan Sláma.
24. 5. 2020|

Němec, nebo Čech? Z Krajiny ve stínu vystupuje první filmová ukázka

V jihočeské vesnici Tušť došlo těsně po konci války k masakru, který se stal o desítky let později podnětem k novému filmu režiséra Bohdana Slámy. Krajina ve stínu je příběhem česko-německého soužití, v němž sousedské vztahy prověřily dějinné zvraty dvacátého století. Černobílý historický epos přibližuje nyní první ukázka.
7. 5. 2020|

Divoký odsun a venkovské masakry. Bohdan Sláma natáčí drama Krajina ve stínu

Režisér Bohdan Sláma pokračuje v práci na svém prvním historickém filmu. Drama Krajina ve stínu vypráví příběh obyvatel malé pohraniční vesnice, kterou dějiny vláčejí událostmi třicátých, čtyřicátých a padesátých let minulého století. Ve snímku, který nyní vzniká v jihočeské obci Bořice, hrají Bára Poláková, Stanislav Majer, Robert Mikluš, Petra Špalková, Zuzana Kronerová nebo Pavel Nový.
6. 5. 2019|

Krajina ve stínu česko-německého soužití. Bohdan Sláma natáčí svůj první historický film

Režisér Bohdan Sláma je vnímán především jako tvůrce sociálních dramat, jakým byly jeho Divoké včely nebo Štěstí. V jihočeských Bořicích ale nyní natáčí svůj první historický film. Příběh o soužití Čechů a Němců za druhé světové války a těsně po jejím skončení se opírá o skutečné události v pohraniční oblasti Vitorazska. Kronika venkovského masakru s názvem Krajina ve stínu vzniká jako černobílý film.
3. 4. 2019|
Český lev

Český lev roztál z Báby z ledu, přituhovalo ale kvůli politice

Zatímco udělování Českých lvů za rok 2016 si naprosto přivlastnil Masaryk, který obdržel rekordních 12 sošek, výběr toho nejlepšího z tuzemské kinematografie za rok 2017 tak jednoznačný nebyl. Přestože s 15 nominacemi si mohla dělat velké naděje Bába z ledu, nakonec zamrzla na 6 Lvech. Více než jednu cenu získaly také snímky Po strništi bos (3) a Milada (2). Kromě filmu se během slavnostního ceremoniálu nejvíce mluvilo o politice.
10. 3. 2018Aktualizováno10. 3. 2018, 22:15|