TÉMA

Valtice

Komunitní knihovnou roku je ta ořechovská. Stále víc se otvírá i lidem z okolních obcí

Komunitní knihovnou roku pro letošní rok je ta v Ořechově na Brněnsku. Porota ocenila její přínos k rozvoji společenského a kulturního života, příkladnou spolupráci se školami i přesah do sousedních obcí. Uspěla v konkurenci 24 dalších přihlášených knihoven.
20. 11. 2023|

Lichtenštejnům se majetek na jihu Moravy nevrátí, potvrdil odvolací soud

Majetek na Břeclavsku, mimo jiné zámky v Lednici a ve Valticích, stát a další instituce nemusí rodu Lichtenštejnů vracet. Krajský soud v Brně ve čtvrtek potvrdil rozhodnutí soudu v Břeclavi, který zamítl žalobu Nadace knížete z Lichtenštejna požadující vydání majetku od státu, jenž podle ní užívá neoprávněně. Lichtenštejnové přišli o tento majetek v roce 1945 na základě Benešových dekretů. Právní zástupce nadace Aleš Linhart novinářům po jednání řekl, že podá dovolání k Nejvyššímu soudu.
19. 10. 2023Aktualizováno19. 10. 2023, 13:45|

Češi vyrážejí na dovolené jako před pandemií. Velký zájem mají o exotiku

Zhruba čtyři miliony Čechů letos vyrazí na dovolenou do zahraničí. Odhaduje to Asociace cestovních kanceláří. Zájem o cestování je tak momentálně skoro stejný jako před pandemií. Ti, kteří vycestují, na zájezdech nešetří. Podle cestovních kanceláří chtějí častěji pobyty all inclusive a využívají i více služeb. Naopak v českých hotelích tuzemští zákazníci tráví méně dní než před začátkem pandemie. Obvykle jen dva až tři. Přesto letošní sezonu považuje většina podnikatelů za dobrou.
7. 8. 2022|

Po bouřkách zůstaly stovky domácností bez proudu. Dodávky už jsou obnovené

Po velmi bouřlivých dnech se počasí na víkend zklidnilo. Do pondělí by nemělo pršet, měla by tedy opadnout povodeň, která ještě je na Blanici v Bavorově. Jinde již povodňové stupně nejsou. Zejména ve středu a v pátek spadlo na některých místech velké množství srážek, menší toky hlavně v jižních a středních Čechách jako Botič nebo Zlatý potok se rozvodnily až na úroveň padesátileté vody, Uherskohradišťsko zase zasáhla supercelární bouře. Dodávky elektrického proudu se už v postižených oblastech podařilo obnovit.
2. 7. 2022Aktualizováno2. 7. 2022, 20:20|

Bez plynu by Česko vydrželo tři měsíce, vláda hledá alternativy

Cena zemního plynu pro evropský trh v reakci na přerušení dodávek do Polska a Bulharska ve středu ráno poskočila zhruba o pětinu. Podle premiéra Petra Fialy (ODS) nemá vláda žádné signály o tom, že by surovina do Česka přestala proudit, český kabinet ale podniká kroky, aby zajistil dostatek plynu jak pro tuzemské domácnosti, tak firmy. Při nedostatku by se podle ministerstva průmyslu dodávky zachovaly hlavně domácnostem a kritické infrastruktuře, jako jsou třeba nemocnice.
27. 4. 2022Aktualizováno28. 4. 2022, 01:32|

Podle Nejvyššího soudu je nesporné, že nemovitosti Lichtenštejnů přešly na stát na základě Benešových dekretů

Nejvyšší soud (NS) odmítl dovolání Nadace knížete z Lichtenštejna a vládnoucího knížete Hanse Adama II. ve sporu o nemovitý majetek na Kolínsku. Rozhodoval před časem bez veřejného jednání, nyní zpřístupnil odůvodnění. Podle dostupných informací jde o první publikované rozhodnutí NS v poslední vlně žalob podávaných Lichtenštejny u různých okresních soudů. Rod držel v českých zemích rozsáhlý majetek, pozbyl jej v roce 1945 na základě Benešových dekretů.
11. 3. 2022Aktualizováno11. 3. 2022, 10:37|

Soud zamítl žalobu Lichtenštejnů na stát ohledně vlastnictví majetků na jižní Moravě

Soud v Břeclavi zamítl žalobu Nadace knížete z Lichtenštejna na stát. Šlechtický rod žádal vydání původního majetku rodu, například zámek ve Valticích či Lednici, a náhradu škody. Okresní soud žalobu zamítl jako nedůvodnou. Lichtenštejnská knížecí rodina tvrdí, že jí český stát majetek nezákonně zabavil na základě Benešových dekretů po roce 1945. Žalující strana má protistranám uhradit náklady řízení. Rozhodnutí není pravomocné, strany se proti němu mohou odvolat. Nadace odvolání avizovala.
11. 2. 2022Aktualizováno11. 2. 2022, 13:05|

Soud začal řešit žalobu Lichtenštejnů, kteří chtějí po státu vrátit mimo jiné zámky v Lednici a Valticích

Okresní soud v Břeclavi se začal zabývat žalobou Nadace knížete z Lichtenštejna na státní instituce. Nadace  žádá vydání majetku, který podle ní neoprávněně užívá český stát. Jde například o Lednicko-valtický areál, ale i lednický či valtický zámek. Lichtenštejnská knížecí rodina tvrdí, že jí český stát majetek nezákonně zabavil na základě Benešových dekretů po roce 1945. Žalované strany označily žalobu jako nedůvodnou.
9. 2. 2022|

Zápis na seznam UNESCO pomohl Lednicko-valtickému areálu začít s opravami. Už je to 25 let

Lednicko-valtický areál slaví čtvrt století od zápisu na seznam světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO. Pro svou jedinečnost byl zapsán jako kulturní krajina 7. prosince 1996. Podle kastelánky lednického zámku Ivany Holáskové to byla významná událost, která pomohla začít s rekonstrukcemi. Lednický zámek je nejnavštěvovanější památkou na jihu Moravy a jednou z nejvyhledávanějších památek v republice.
7. 12. 2021Aktualizováno7. 12. 2021, 18:17|

Zmizelý Katzelsdorfský zámeček ve Valticích se stal kulturní památkou. Dobrovolníci pracují na jeho obnově

Pozůstatky Katzelsdorfského zámečku, které spolek dobrovolníků odhalil a zpřístupnil veřejnosti v Lednicko-valtickém areálu, se staly kulturní památkou. Rozhodlo o tom ministerstvo kultury, které zároveň podpořilo plán na obnovu zaniklého objektu.
27. 7. 2021|

Deštivé počasí brzdí práce v zemědělství. Podmáčená pole nedovolují sít ozimy ani sklízet kukuřici

Zemědělci na jihu Moravy nemohou sít ozimy ani sklízet kukuřici. Pole jsou po deštích podmáčená a technika by v nich zapadla. Sklizeň vína naopak srážky uspíšily. Vinaři chtějí mít hrozny pod střechou co nejrychleji, aby neplesnivěly.
5. 11. 2020|

Vrchol cen Gloria musaealis obsadila horolezecká expozice v Turnově, těší se i Jihočeské muzeum

Muzejním počinem roku 2019 je expozice horolezectví v Muzeu Českého ráje v Turnově. Nejlepší muzejní výstavu loni připravilo Jihočeské muzeum v Českých Budějovicích, které zpřístupnilo nové expozice. Ocenění jim patří v soutěži Gloria musaealis, jejichž vítěze v úterý vyhlásila pořádající Asociace muzeí a galerií v České republice.
6. 10. 2020|

První burčák bude o týden později než loni, kvůli chladnějšímu počasí

V pátek budou moci lidé ochutnat první letošní burčák. Vinaři sbírají rané odrůdy a připravují nápoj k prodeji. Po několika teplých letech, kdy počasí dozrávání hroznů uspíšilo až o několik týdnů, se tak vinařský kalendář vrací k tradičním termínům.
11. 8. 2020|

Lovecký zámeček u Valtic možná vstane z popela. Obnovit se ho snaží spolek místních nadšenců

Spolek historických nadšenců pracuje na obnově loveckého zámečku nedaleko Valtic na Břeclavsku. Stavba na počátku padesátých let vyhořela a dalších šedesát let ležely její zbytky pod sutinami. Zámeček nechali postavit Liechtenštejnové v první polovině 19. století, byl dílem významného vídeňského architekta Josefa Kornhäusela.
27. 5. 2020|

Česká a slovenská armáda budou nakupovat společně, dohodly se vlády na společném zasedání

Česká a slovenská armáda by mohly společně nakupovat munici a obě země by mohly spolupracovat například při modernizaci tanků, případně při nákupu nových. Shodly se na tom vlády obou zemí na společném jednání ve Valticích. Ministři dopravy potom podepsali společné prohlášení, podle kterého by měly vlaky mezi Prahou a Bratislavou do roku 2030 jezdit o půl hodiny rychleji.
11. 11. 2019Aktualizováno11. 11. 2019, 15:52|

Když je venku sychrov a lednice. Hrady a zámky zvou i na (pod)zimní prohlídky

Památky ve správě Národního památkového ústavu přilákaly do konce září více než 4,6 milionu návštěvníků. A pár jich ještě přibude. Hlavní návštěvní sezona se sice už pomalu chýlí ke konci, mnohé památky ale připravily ještě jednorázové akce pro adventní čas a dost je také objektů, které zůstávají otevřeny i v listopadu a zimních měsících.
23. 10. 2019Aktualizováno23. 10. 2019, 18:30|

Zámku ve Valticích se vrací lesk. Dostal novou čelní fasádu

Ve Valticích skončila po více než roce rekonstrukce čelní fasády zámku. Za více než 46 milionů korun byla opravena i střecha severního traktu, komíny a zdobné prvky. Některé části objektu ale stále zůstávají v havarijním stavu. Zatímco východní předzámčí se v současné chvíli rekonstruuje, západní na potřebné dílčí opravy ještě čeká.
15. 8. 2019|

Trest pro kastelána z Valtic za zničení obrazů platí. „Žasneme nad tím, co se stalo,“ řekl soudce

Soudci brněnského krajského soudu potvrdili podmíněný trest pro bývalého kastelána zámku Michala Tlustáka. Platí tak rozhodnutí okresního soudu v Břeclavi, který mu uložil podmínku 2,5 roku s tříapůlletým odkladem. Tlusták podle rozsudku svým podřízeným přikázal, aby zničili nejméně pětačtyřicet obrazů současných umělců. Vznikla tak škoda tři a půl milionu korun.
7. 8. 2019|

Lednici i Valtice. Lichtenštejnové chtějí kromě pozemků také čtyři zámky a jeden hrad

Knížecí rodina Lichtenštejnů požaduje od českého státu vrácení pěti moravských hradů a zámků včetně Lednice a Valtic. Rod podal v prosinci žaloby u 26 okresních soudů kvůli nemovitostem a pozemkům, které stát získal na základě Benešových dekretů. Kromě Lednicko-valtického areálu jde i o hrad Šternberk a zámky v Bučovicích a Velkých Losinách.
4. 1. 2019|

Franz: Zničení obrazů na valtickém zámku je kulturní barbarství

U Okresního soudu v Břeclavi vypovídali autoři zničených obrazů na valtickém zámku. Obžaloba viní bývalého kastelána Michala Tlustáka z toho, že nechal zlikvidovat téměř šest desítek obrazů soudobých výtvarníků, kteří se v minulosti ve Valticích účastnili výtvarných sympozií. Výtvarník Vladimír Franz označil zničení děl za kulturní barbarství. Za dva obrazy chce šest set tisíc korun.
2. 3. 2018|