TÉMA

Jana Horváthová

„Je ostuda, že to trvalo tak dlouho,“ říká k otevření památníku v Letech Šídlo

Ředitelka Muzea romské kultury Jana Horváthová i komentátor Seznam Zpráv Jindřich Šídlo se v úterních Událostech, komentářích shodli na tom, že vybudování a otevření památníku v Letech u Písku, který připomíná vyhlazovací tábor, kterým za druhé světové války prošly stovky českých Romů a Sintů, je dobrou zprávou. Podle Šídla je ale ostuda, že to trvalo tak dlouho. Horváthová upozornila, že s romskou menšinou je spojená řada negativních stereotypů, které jsou podle ní zakořeněné třeba i v myslích školáků, kteří do Letů přijíždějí.
24. 4. 2024|

Památník v Letech bude připomínat, jaké činy proti lidskosti se staly, prohlásil Pavel

Muzeum romské kultury v úterý slavnostně otevřelo nový Památník holokaustu Romů a Sintů v Letech u Písku. Bude připomínat stovky lidí, kteří v internačním táboře zemřeli za druhé světové války. Vybudovat důstojné pietní místo trvalo skoro třicet let, nyní v lokalitě stojí symbolický památník, jehož součástí je i edukační centrum. Slavnostního ceremoniálu se zúčastnil prezident Petr Pavel i další ústavní činitelé. Veřejnosti se otevře 12. května.
23. 4. 2024Aktualizováno23. 4. 2024, 20:09|

Památník v Letech připomínající holocaust Romů a Sintů se otevře v úterý

V Letech u Písku na místě bývalého koncentračního tábora pro Romy, později i velkokapacitního vepřína, se v úterý slavnostně otevře Památník holocaustu Romů a Sintů. Od prvních debat ve vládě až po současnou realizaci uplynulo 27 let. Táborem v letech 1942 až 1943 prošlo zhruba 1300 Romů a víc než 300 jich tady zahynulo, šlo převážně o děti a ženy. Pro veřejnost se pak památník otevře 12. května.
22. 4. 2024|

Budoucí architekt i právnička. Osmi desítkám mladých Romů pomůže k dalšímu vzdělání stipendium

Dalších 80 mladých Romů získalo stipendia a míří na střední a vysoké školy. Rok od roku jich přibývá. Za posledních sedm let jich organizace ROMEA s pomocí donátorů podpořila na 300. Mnozí si vybírají náročné obory a tím i bourají zažité vzorce.
20. 10. 2023|

Stavba památníku v Letech finišuje. Muzeum hledá zaměstnance

V Letech u Písku se blíží k závěru stavba Památníku holocaustu Romů a Sintů. Vzniká na místě bývalého koncentračního tábora, kde stál padesát let vepřín. Stát ho v roce 2018 odkoupil, aby na místě mohla vyrůst důstojná připomínka pohnutých událostí. Muzeum romské kultury teď hledá zaměstnance do památníku.
7. 9. 2023|

Nic jako rasová justice v Česku neexistuje, řekl Blažek na setkání se zástupci romské komunity

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) na středečním setkání v Brně se zástupci romské komunity ujistil, že v Česku neexistuje nic jako rasová justice. Propuštění z vazby muže, který je podezřelý z červnové vraždy u Brněnské přehrady, považuje za standardní postup. Debatu Blažek označil za přínosnou.
30. 8. 2023Aktualizováno30. 8. 2023, 23:44|

Zemřel romský aktivista a politik Karel Holomek

Ve věku 86 let v neděli odpoledne zemřel romský aktivista, politik a zakladatel Muzea romské kultury Karel Holomek. Zpravodajskému serveru Romea.cz to oznámila jeho dcera Jana Horváthová. Karel Holomek byl v letech 1990 až 1992 poslancem České národní rady za Občanské fórum a po jeho rozdělení za Občanské hnutí.
27. 8. 2023|

V Letech u Písku začne stavba památníku holocaustu Romů

Památník holocaustu Romů a Sintů v Čechách v areálu bývalého vepřína v Letech na Písecku bude hotový za rok. Postaví ho firma Protom Strakonice, která uspěla ve výběrovém řízení s cenou 98,6 milionu korun. Památník bude v místě, kde byl za druhé světové války romský pracovní tábor. V únoru by měl být známý vítěz soutěže na podobu vnitřní a venkovní expozice památníku, řekli zástupci Muzea romské kultury, které se o areál stará. Památník by chtělo muzeum otevřít v roce 2024.
31. 1. 2023Aktualizováno31. 1. 2023, 19:09|

Pamětníci romského holocaustu odcházejí, nesmí se z nich stát jen věty v učebnicích, řekl při pietě Fiala

Osud českých a moravských Romů zůstává nejen tragickou, ale do značné míry i zastřenou kapitolou našich dějin. Při pietním aktu v Hodoníně u Kunštátu v tamním Památníku holocaustu Romů a Sintů na Moravě to řekl premiér Petr Fiala (ODS). Lidé si tam připomněli 79. výročí hromadného odsunu 749 Romů do koncentračního tábora do Osvětimi. Mezi odvezenými za druhé světové války byli muži, ženy i děti, nejmladší dívce byly čtyři měsíce.
18. 8. 2022|

Památník holocaustu Romů bude stát přes sto milionů. Demolice vepřína v Letech začíná

V Letech na Písecku začíná demolice bývalého areálu vepřína, v jehož místě stál za druhé světové války romský koncentrační tábor. Jde ale jenom o symbolické zahájení prací, příprava na demolice budov začne až v pondělí 25. července. Na místě pak vyroste Památník holocaustu Romů a Sintů v Čechách. Stavba památníku přijde na víc než sto milionů korun. Stát koupil vepřín před čtyřmi lety.
22. 7. 2022Aktualizováno22. 7. 2022, 20:15|

Zlu se nesmí přihlížet ani ustoupit, zaznělo v Senátu při pietě za oběti holocaustu

V Senátu se ve čtvrtek konalo tradiční vzpomínkové setkání u příležitosti dne památky obětí holocaustu a předcházení zločinům proti lidskosti. Odpoledne na setkání navázala česko-izraelsko-americká připomínka zavražděných či perzekvovaných diplomatů židovského původu v Černínském paláci. Na ní ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) mimo jiné řekl, že stát spolu s židovskými organizacemi připravuje národní strategii boje proti antisemitismu.
27. 1. 2022Aktualizováno27. 1. 2022, 14:12|

Na čtvrtek připadá Mezinárodní den Romů, oslavy jsou opět omezené kvůli covidu

Na čtvrtek 8. dubna letos připadá Mezinárodní den Romů. Oslavy jsou opět poznamenané epidemií covidu, akce se konají on-line. Tradice Mezinárodního dne Romů sahá k roku 1971, kdy byla založena Mezinárodní romská unie a konal se i první kongres.
8. 4. 2021|

Demolice vepřína v Letech se odkládá, otevření památníku se ale nezpozdí

Demolice vepřína v Letech u Písku, který stojí v místech protektorátního tábora pro Romy, se o rok odkládá. Práce tak začnou až příští rok v září. Termín dokončení památníku holocaustu Romů a Sintů, který má na místě vzniknout, se ale dodrží. Slavnostní otevření se uskuteční v květnu 2023. Uvedla to ředitelka Muzea romské kultury Jana Horváthová.
12. 9. 2020|

Lidé si v Hodoníně u Kunštátu připomněli transport Romů do Osvětimi. Na místě vzniká i výstava

Zhruba 150 lidí se dnes v Hodoníně u Kunštátu na Blanensku zúčastnilo pietního aktu k uctění památky obětí holocaustu Romů a Sintů. Lidé si připomněli hromadný transport za druhé světové války, při kterém muselo do koncentračního tábora v Osvětimi 749 romských a sintských mužů, žen a dětí. V místě bývalého tábora vznikl i památník, momentálně vzniká i expozice o osudech Romů.
20. 8. 2020|

Porota vybrala podobu památníku holocaustu v Letech. Bude zasazen mezi stromy

Vítězem soutěže na podobu Památníku holocaustu Romů a Sintů v Letech se stal návrh Atelieru Terra Florida a Atelieru Světlík. Má symbolickou podobu lesa. Zástupci Muzea romské kultury v Brně, které chce památník postavit, veřejnosti představili vítěze v zaplněné Konírně Nosticova paláce v Praze.
9. 6. 2020|

Brněnští umělci žádají víc bytů pro lidi v nouzi. Bojí se, že město sociální projekty seškrtá

Skupina umělců se v Brně postavila za projekty vedoucí k ukončování bezdomovectví. Zahájila je minulá koalice, když přidělila byty desítkám rodin i jednotlivcům v bytové nouzi. Současná koalice také vyčlenila byty pro lidi v bytové nouzi a bez přístřeší, podle umělců je to ale málo. Ředitel Centra experimentálního divadla (CED) Miroslav Oščatka v pondělí řekl, že politici nyní projekty redukují, což mu nepřijde správné. Na úterním zastupitelstvu budou desítky lidí požadovat, aby radnice vyčlenila pro lidi bez přístřeší více bytů.
13. 5. 2019|

Horváthová: Podmínky tábora v Letech byly tragické. Vězni byli za ruce vyvěšováni na kůl

Tábor v Letech shromažďoval Romy, kteří byli za protektorátu určeni k fyzické likvidaci. Vězni včetně dětí tam byli přísně střeženi a krutě trestáni. Zpochybňovat účel tohoto tábora je podle ředitelky Muzea romské kultury Jany Horváthové nebezpečné. V České televizi reagovala na vyjádření předsedy SPD Tomia Okamury, který v rozhovoru pro DVTV uvedl, že tábor nebyl oplocený a lidé tam měli volný pohyb.
30. 1. 2018|