TÉMA

Seznam.cz

Seznam smí koupit vydavatele deníku Právo, transakci potvrdil antimonopolní úřad

Společnost Seznam média může koupit firmu Silky, která je většinovým vlastníkem ve vydavatelství deníku Právo. Transakci ohlášenou koncem loňského roku nyní odsouhlasil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Podle něj si Seznam.cz a Silky, respektive jím vlastněné vydavatelství Borgis, přímo nekonkurují, naopak dlouhodobě spolupracují.
30. 6. 2023Aktualizováno30. 6. 2023, 16:24|

Evropská komise chce, aby internetové platformy označovaly obsah vytvořený AI

Evropská komise chce, aby velké internetové platformy pomáhaly uživatelům rozeznat obsah vytvořený umělou inteligencí (AI) a označovaly jej. Google, Microsoft a další by tímto způsobem měly bránit šíření dezinformací, které AI produkuje na velmi vysoké úrovni. Oznámila to místopředsedkyně Komise Věra Jourová před jednáním se zástupci desítek internetových firem. Požadavek má být součástí dobrovolného kodexu, dle Jourové je ale možné, že se věc stane součástí závazného unijního aktu o AI.
5. 6. 2023|

Anticeny pro největší slídily dostali Microsoft, Seznam.cz či Jurečka

Anticeny Velkého bratra pro největší slídily za loňský rok dostaly společnosti Microsoft a Seznam.cz spolu s Nejvyšším správním soudem (NSS). V kategorii Výrok Velkého bratra proměnil jednu z nominací ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). Výsledky oznámila pořádající organizace Iuridicum Remedium, která pozitivní cenu udělila společnosti NoLog za poskytování bezplatných služeb umožňujících elektronicky bezpečně komunikovat bez nutnosti platit za to osobními údaji.
23. 3. 2023|

Seznam kupuje Právo a Novinky

Společnost Seznam.cz média kupuje firmu Silky Zdeňka Porybného a jejím prostřednictvím firmu Borgis, která je vydavatelem deníku Právo a dodává obsah pro zpravodajský web Novinky.cz. Seznam od roku 2013 vlastní 33,6 procenta akcií Borgisu. Spojení od 23. prosince posuzuje Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) ve zjednodušeném řízení, informoval o tom nyní v tiskové zprávě. Případné námitky lze podat do pěti dnů.
27. 12. 2022Aktualizováno27. 12. 2022, 18:46|

Hamáček neuspěl se žalobou na Seznam.cz kvůli tvrzením o Vrběticích

Bývalý ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) neuspěl se žalobou na majitele webu Seznam.cz a reportéry Jana Kroupu a Kristinu Cirokovou kvůli tvrzením o jeho záměru vyměnit kauzu Vrbětice za ruské vakcíny. Server mu nemusí platit, rozhodl v úterý soud. Soudkyně Eva Harmachová žalobu Hamáčka vůči serveru zamítla, protože podle ní nebylo zasaženo do osobnostních práv exministra. Žalobu vůči Kroupovi a Cirokové rovněž zamítla, protože reportéři nejsou v dané věci jako zaměstnanci serveru takzvaně pasivně legitimováni, což znamená, že nejsou nositelem hmotně-právní povinnosti, o kterou v řízení jde.
31. 5. 2022Aktualizováno31. 5. 2022, 14:32|

Byl to souboj dinosaurů a vizionářů, popisuje informatik Zlatuška počátky internetu v Československu

Vysoké tarify, chybějící infrastruktura a spory o to, zda univerzity potřebují být on-line, doprovázely v devadesátých letech počátky internetu v Československu a posléze i v samostatném Česku. Že lidé upřednostňovali Seznam před Googlem, byl podobný zázrak, jako že dali přednost Kofole před Coca Colou, míní spisovatel a zakladatel prvního českého ryze internetového deníku a Neviditelný pes Ondřej Neff. Odborníci ale i dnes upozorňují na drahá data.
13. 2. 2022|

Seznam zvýšil požadavek na náhradu škody. Od Googlu chce deset miliard

Tuzemská internetová firma Seznam zvýšila svůj požadavek na náhradu škody vůči americkému konkurentovi Google o jednu miliardu na deset miliard korun. Google podle Seznamu zneužívá své dominantní postavení na trhu s licencovanými operačními systémy pro chytrá mobilní zařízení a aplikacemi pro platformu Android.
17. 6. 2021Aktualizováno17. 6. 2021, 13:47|
Newsroom téma týdne

„Pokud jsou zpravodajské stanice dělané dobře, jsou hodně nákladné,“ říká analytik Trampota

Nový kanál CNN Prima News spustil 7. ledna testovací vysílání. Zatím jde o propagační obsah, domácí i zahraniční zpravodajství by se na obrazovkách mělo objevit do dubna. Seznam naopak zpravodajské relace ve vysílacím čase omezuje a bude se soutředit hlavně na web a sociální sítě. Plusy i minusy zpravodajských stanic rozebírala s mediálním analytikem Tomášem Trampotou redaktorka Tereza Šnoblová. V neděli po 22. hodině večer se bude tématem zabývat Newsroom ČT24.
9. 1. 2020|

Podvodník lidem hrozí, že zveřejní záznamy prohlížených webů. E-mail dostalo 200 tisíc klientů Seznamu

Policie varuje před podvodnými e-maily, jejichž autor vyhrožuje lidem zveřejněním záznamu prohlížených webových stránek nebo záběrů na uživatele pořízených přes webovou kameru. Vyděrač požaduje 13 500 korun v kybernetické měně bitcoin. Podle policie ale rozesílatel výhrůžných e-mailů žádná data nemá a lidé by neměli nic platit. E-mail už dostalo zhruba 200 tisíc lidí, kteří mají schránku na Seznam.cz.
4. 4. 2019|

GIBS prověřuje policistu, který odložil případ údajného únosu Babiše mladšího na Krym

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) prověřuje od ledna policistu, který loni odložil případ možného únosu Andreje Babiše mladšího. Ten měl být podle svých slov odvlečen na anektovaný Krym a informoval o tom kriminalisty, kteří ale případ nakonec neřešili. Se zjištěním přišel v úterý deník Právo.
5. 2. 2019|
90' ČT24

Vznik reportáže o Babišovi mladším byl v pořádku, převážil veřejný zájem, věří předseda Syndikátu novinářů

Sabina Slonková a Jiří Kubík postupovali podle předsedy Syndikátu novinářů Adama Černého eticky, když připravovali reportáž o Andreji Babišovi mladším. Babišův otec, který je předsedou české vlády, i někteří jeho političtí spolupracovníci a spojenci přitom hovořili o hyenismu, narušení soukromí nebo dokonce přepadení. Podle Černého je ale důležité, že se novináři jako takoví ihned představili, navíc v daném případě převažuje nad ochranou soukromí veřejný zájem. Okolnosti vzniku reportáže Televize Seznam byly jedním z témat 90' ČT24.
16. 11. 2018|

Ať Facebook, Google či Twitter platí za sdílení našich článků, bouří se evropští novináři

Stovka evropských novinářů podpořila výzvu poslancům Evropského parlamentu, aby uložili velkým internetovým platformám povinnost přepouštět část svých finančních zisků sdělovacím prostředkům, na jejichž novinářské články, fotografie či videa odkazují.
28. 8. 2018|

Seznam.cz bude i slyšet. Koupil většinový podíl v pražských rádiích Expres a Classic

Internetová firma Seznam.cz koupila 67 procent v rádiích Expres a Classic. Vyplývá to z informací v Obchodním rejstříku. Podrobnosti nechtěl Seznam ani původní vlastníci komentovat, příští týden je Seznam oznámí na tiskové konferenci.
6. 6. 2018|

Seznam.cz: Lidé se loni na internetu nejvíc zajímali o volby a Kajínka

Vyhledávání na internetu loni ovládly volby. Největší nárůst mezi zadávanými dotazy ve vyhledávači Seznam.cz zaznamenalo heslo „volby 2017“, na třetím místě pak skončilo heslo „prezidentští kandidáti“. Skokanem roku na druhém místě byl propuštěný vězeň Jiří Kajínek. Seznam to oznámil na svém blogu.
17. 1. 2018|