TÉMA

Nové Město na Moravě

Vlaky se na trať z Tišnova do Nového Města vrátí pravděpodobně v pondělí

Vlaky se na trať mezi Tišnovem na Brněnsku a Novým Městem na Moravě na Žďársku vrátí pravděpodobně od pondělí, oznámila mluvčí Českých drah Vanda Rajnochová. Kontrola odhalila drobný výškový rozdíl na styku dvou kolejnic, který způsoboval trhliny na kolech vlaků, kvůli kterým České dráhy na úseku v úterý zastavily provoz. I když Správa železnic plánuje, že opravu styku mezi kolejnicemi dokončí už v pátek, České dráhy budou přes víkend opravovat na soustruhu v Praze kola všech poničených vozů.
15. 3. 2024Aktualizováno15. 3. 2024, 19:42|

V Novém Městě na Moravě začalo biatlonové mistrovství. Očekává až 200 tisíc návštěvníků

V Novém Městě na Moravě začalo večer mistrovství světa v biatlonu. Organizátoři předpokládají, že do města s deseti tisíci stálými obyvateli dorazí do 18. února – kdy šampionát skončí – až 200 tisíc sportovních fanoušků. Kvůli dopravnímu náporu jsou uzavřené některé silnice, na příliv návštěvníků se chystají i ubytovatelé nebo policisté.
6. 2. 2024Aktualizováno6. 2. 2024, 13:55|

Vysočina Arena se otevřela v novém hávu, čeká ji biatlonový šampionát

Premiér Petr Fiala (ODS) otevřel zrekonstruované Národní sportovní centrum Vysočina Arena v Novém Městě na Moravě. První velkou akcí v areálu zmodernizovaném za zhruba půl miliardy korun bude od 7. do 18. února mistrovství světa v biatlonu.
29. 1. 2024|

Brněnské teplárny sníží závislost na plynu, spalovat budou i lehké topné oleje

Technici v brněnských teplárnách začali instalovat nové hořáky. Ty umí spalovat nejen zemní plyn, ale také lehké topné oleje. Díky tomu by se Brnu měla snížit závislost na plynu, a to navzdory tomu, že jeho cena na evropských trzích nadále klesá. Dvoupalivové hořáky už teď používají některé teplárny například na jihu Čech.
26. 5. 2023|

Najít pediatra na Vysočině je skoro nemožné. Kraj chce nové ordinace otevřít v nemocnicích

Kraj Vysočina má plán na zlepšení dostupnosti pediatrů. Nové ambulance plánuje zřídit přímo v nemocnicích, zaregistrovat by se v nich mohly stovky dětí. Na Vysočině chybějí dětští lékaři dlouhodobě. Každý rok tam několik ordinací pro děti a dorost skončí, protože lékaři odcházejí do penze. Náhradu za ně se ale městům většinou sehnat nedaří.
8. 3. 2023|

V Novém Městě na Moravě nahradí plyn olejem, změna má pomoci udržet ceny

Teplárna v Novém Městě na Moravě nahradí drahý zemní plyn levnějším olejem dováženým z Německa. Tato změna by měla pomoci udržet cenu tepla v nadcházející zimě zhruba na nynější úrovni. Používání alternativního paliva bude ale technicky náročnější než dosavadní provoz.
20. 11. 2022|

Pro muzea je připravena miliarda z unijních dotací. Mohly by se tak zrealizovat i léta chystané projekty

Ministerstvo pro místní rozvoj nově vydává avíza na dotace z Integrovaného regionálního operačního programu. Aktuálně vyzvalo k podání žádostí o peníze muzea. Připravena je pro ně až jedna miliarda korun z Evropské unie. Přihlásily se už víc než dvě desítky projektů v Česku. Jde například o úpravu Horáckého muzea na Vysočině, které má připravený projekt už osm let.
17. 10. 2022|

Problémy tradiční levice pokračují. ČSSD i komunisté jsou po volbách dál na ústupu

Levicové politické strany se i po komunálních a senátních volbách potýkají s problémy. Nedaří se jim prosadit se ve volbách do zastupitelstev, kde bývaly silné, a ani v senátních volbách nezaznamenávají větší úspěchy. Jak si vedly ČSSD a KSČM?
25. 9. 2022|

Domov pro osoby s demencí má v Novém Městě na Moravě stát do dvou let. Ubytuje třicet lidí

V Novém Městě na Moravě bude do dvou let stát domov specializovaný na péči o lidi s demencí. Investorem Domova Pomněnka s třiceti lůžky je myslibořické středisko Diakonie Českobratrské církve evangelické, kterému na projekt přispělo ministerstvo práce, kraj a město. Na možnost umístění se už lidé ptají, potvrdila ředitelka střediska Michaela Grmelová při pátečním zahájení stavby.
6. 5. 2022|

Na podzim Česko čekají komunální volby

Voliči v Česku vyberou v říjnu 2022 nové zastupitele svých obcí. Předem je téměř jisté, že v součtu za celou republiku dostanou nejvíce hlasů nezávislí kandidáti. Ve velkých městech ale budou komunální volby i první velkou zkouškou pro nynější vládní koalici. Z dvanácti krajských měst obhajuje ODS posty primátorů ve třech, STAN či spříznění SLK v dalších dvou. V hlavním městě Praze se pokouší udržet si primátora Piráti. V Praze je ovšem situace velmi specifická, čára mezi koalicí a opozicí vede úplně jinak než v celostátní politice.
9. 2. 2022|

Novoměstská nemocnice omezuje ambulance. Zdravotníci se starají o covidové pacienty

Omezit ambulantní péči museli od pondělí zdravotníci v Novém Městě na Moravě. V tuzemských nemocnicích celkově leží víc než pět a půl tisíce lidí s covidem, což je za prosinec zatím nejnižší číslo. Počty pacientů ve vážném stavu klesají, ale pomaleji. Intenzivní péči potřebuje stále kolem tisíce nakažených, i proto zůstávají nemocnice na hraně svých kapacit.
13. 12. 2021|

Bradyových. Nové Město na Moravě má novou ulici připomínající oběti holocaustu

Židovskou rodinu Bradyových připomíná název nově pojmenované ulice v Novém Městě na Moravě. Ze čtyř členů novoměstské rodiny holocaust přežil jen syn Jiří. Jeho rodiče a sestra Hana zemřeli v koncentračních táborech.
10. 1. 2020Aktualizováno10. 1. 2020, 17:01|

Prezident nepřijal demisi ministra kultury Staňka. Babiš hodlá navrhnout jeho odvolání

Prezident Miloš Zeman nepřijal demisi ministra kultury Antonína Staňka (ČSSD). Oznámil mu to v úterý na schůzce na Pražském hradě, informoval v tiskové zprávě mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček. Důvodem nepřijetí demise je podle něj to, že Staněk odhalil na ministerstvu kultury závažná ekonomická pochybení. Předseda ČSSD Jan Hamáček požádá ve středu premiéra Andreje Babiše (ANO), aby Zemanovi navrhl odvolání Staňka a aby prezident místo něj jmenoval místopředsedu ČSSD a starostu Nového Města na Moravě Michala Šmardu. Prezident poslal Babišovi dopis, v němž navrhuje další postup. Babiš uvedl, že o Staňkovo odvolání požádá, nominaci Šmardy ale označil za zvláštní.
28. 5. 2019Aktualizováno28. 5. 2019, 23:06|

Padesát haléřů za minutu volání. Nové Město na Moravě vysoutěžilo pro své obyvatele výhodné tarify

Nové Město na Moravě dokázalo jako první v České republice vysoutěžit levné telefonování pro své obyvatele. Od nového roku mohou za minutu hovoru platit i méně než korunu. Nové tarify se podle města orientují především na lidi s nižšími příjmy a na seniory.
23. 12. 2017|