TÉMA

Melbourne

Djokovič odletěl z Austrálie, prohrál soud o zrušené vízum

První tenista světa Novak Djokovič odletěl po prohraném soudu o zrušené vízum z Melbourne. Informoval o tom australský ministr pro imigraci Alex Hawke. Djokovič tak nebude obhajovat titul na Australian Open, které začne v pondělí. Srbský tenista už dříve uvedl, že ho rozsudek zklamal, ale že ho respektuje. Tři soudci federálního soudu v Melbourne rozhodli v jeho neprospěch jednomyslně. Djokovičovi nyní hrozí tříletý zákaz vstupu do země.
16. 1. 2022Aktualizováno16. 1. 2022, 13:49|

Djokovič je znovu v detenčním zařízení, sdělili jeho advokáti

Srbský tenista Novak Djokovič je znovu v australském detenčním zařízení, sdělili podle agentury AFP jeho advokáti. Australská vláda se obává, že přítomnost hráče, který není očkován proti covidu-19, může v zemi podpořit antivaxerské nálady. Australský federální soud rozhodl, že slyšení ve věci Djokovičova případu bude v neděli v 9:30 australského času, tedy v půl dvanácté v noci českého.
15. 1. 2022|

Soudce obnovil Djokovičovi australské vízum. Australian Open ještě jisté nemá

Srbský tenista Novak Djokovič uspěl u soudu s odvoláním proti deportaci, kterou mu nařídily australské úřady po zrušení jeho víz kvůli zpochybnění schválené výjimky z očkování proti koronaviru. Soudce Anthony Kelly víza světové jedničky obnovil. Djokovič dostal zpátky pas a může definitivně opustit detenční hotel, kde byl od čtvrtka uzavřen. Víza mu ještě může odebrat ministr pro imigraci Alex Hawke a zabránit mu tím v obhajobě titulu na Australian Open, které začne za týden. Své rozhodnutí nechává ministr na později. Djokovič ujistil, že je připravený úvodní grandslam sezony hrát. Na Twitteru sdílel fotografii z areálu.
10. 1. 2022Aktualizováno10. 1. 2022, 15:57|

Djokovič dostal výjimku díky prodělanému covidu, tvrdí jeho právníci

Novak Djokovič dostal výjimku k účasti na tenisovém Australian Open na základě prosincového prodělání nemoci covid-19. V soudních dokumentech to uvedli jeho právníci s tím, že srbský tenista od úřadů dostal písemné povolení ke vstupu od Austrálie. Podmínkou vstupu do země je přitom očkování proti koronaviru. Výjimka pro tenistu se u australské veřejnosti setkala s vlnou nevole. Česká tenistka Renata Voráčová, která podobně jako Djokovič přišla o vízum, z Melbourne již odletěla, píše agentura AFP s odkazem na vládní zdroje.
8. 1. 2022Aktualizováno8. 1. 2022, 15:28|

Djokovič musí opustit Austrálii. Tamní úřady mu před prvním grandslamem sezony zrušily vízum

Velký politický spor se strhnul o výjimku z povinného očkování proti covidu pro tenisovou světovou jedničku Novaka Djokoviče. Srbský hráč se díky ní měl zúčastnit prestižního turnaje v Melbourne. Tenista ale měl potíže hned po přistání v Melbourne. Kvůli problémům s vízy uvázl na letišti. Později mu australské úřady zcela odepřely vstup do země a podle informací listu The Age musí ještě během čtvrtka odcestovat.
5. 1. 2022Aktualizováno6. 1. 2022, 05:44|

Obyvatelé Sydney si mohou po čtyřech měsících oddechnout. Ve městě skončil lockdown

Obyvatelé australského města Sydney oslavují konec uzávěry, která trvala bezmála čtyři měsíce. V barech a obchodech, které otevřely jen kvůli této příležitosti už o půlnoci, vznikaly fronty. Mnozí další lidé si užívali plánovaná setkání a návštěvy u příbuzných a přátel. Protipandemická opatření, která se táhla 107 dní, zakazovala návštěvy v domácnostech a cestování za hranice pěti kilometrů od domova, což řadu rodin rozdělilo. Většina omezení však byla nyní pro plně očkované zmírněna, napsal zpravodajský server BBC.
11. 10. 2021|

Australský stát Viktorie zasáhlo zemětřesení, jedno z nejsilnějších za stovky let

Australský stát Viktorie ve středu brzy ráno zasáhlo silné zemětřesení. Podle tamní geologické služby dosáhlo síly šesti stupňů, informovala agentura Reuters. Ačkoliv to bylo jedno z nejsilnějších zemětřesení v Austrálii v posledních letech, nezpůsobilo významné škody, poznamenal server BBC News. Varování proti tsunami úřady nevydaly.
22. 9. 2021Aktualizováno22. 9. 2021, 18:34|

Pandemie ve světě: Bavorsko varuje před čtvrtou vlnou nákazy, australská Canberra zavádí uzávěru

Počty nakažených covidem-19 v mnohých zemích opět stoupají a vlády se obávají další vlny pandemie. Situace se zhoršuje v Německu, Francii nebo Finsku, nárůstu počtu nakažených se nevyhnul ani Izrael, který proto nyní nabízí třetí dávku očkování. Rusko v souvislosti s onemocněním eviduje rekordní počty úmrtí.
12. 8. 2021|

Tuberkulóza a covid mají své rozdíly i podobnosti. Znalosti o jedné nemoci by mohly pomoci v boji s druhou

Studium tuberkulózy (TBC) by mohlo pomoci najít ostřejší zbraně proti covidu, ukazuje řada výzkumů. Ale platí to i naopak: moderní vakcíny proti novému koronaviru mohou přispět k vylepšení dnes už zastaralé vakcíny proti TBC.
11. 8. 2021|

Genetické nůžky CRISPR jsou účinné i proti covidu. Hledá se cesta k léku

První laboratorní pokusy ukazují, že by se proti viru SARS-CoV-2 dala použít biotechnologie CRISPR – tedy takzvané genetické nůžky. Podle studie v odborném časopise Nature Communications by se tímto způsobem dalo zabránit viru v množení.
15. 7. 2021|

Kolaps australské přírody je hrozbou pro lidské přežití, varují vědci. Na hraně je 19 ekosystémů v zemi

Australští vědci varovali před zhoršováním stavu tamních ekosystémů. Upozorňují, že celkem 19 z nich kolabuje, což ohrožuje i lidskou společnost, která je na nich závislá.
13. 6. 2021|

Městem s nejlepší životní úrovní je Auckland. Evropské metropole kvůli koronaviru pohořely

Vídeň v čele letošního žebříčku světových metropolí s nejvyšší kvalitou života vystřídalo novozélandské město Auckland. Na jeho první příčce byla rakouská metropole od roku 2018, kvalita života se ale v ní i dalších evropských městech snížila kvůli koronavirové pandemii. Propad v hodnocení, které sestavuje organizace The Economist Intelligence Unit (EIU), zaznamenala i Praha. Novému Zélandu se naopak vyplatila rychlá a tvrdá uzávěra.
9. 6. 2021|

Riziko nákazy koronavirem z povrchů se přeceňuje. Mytí rukou je přesto klíčové

Část odborníků se domnívá, že přílišná dezinfekce povrchů je v boji s koronavirem přeceňovaná. Než se bát, že se nakazíme po kontaktu s poštovní zásilkou, telefonem či bankovkami, raději bychom se měli soustředit na mytí rukou a ochranu nosu, úst a očí, píše list The Guardian. Podle epidemiologa z univerzity La Trobe v Melbourne Hassana Vallyho je více než po roce života s koronavirem jasné, že přenos skrze povrchy není tak zásadní v šíření infekce, jak se prve myslelo.
3. 3. 2021|

Kochleární implantáty darují sluch dětem i dospělým. Místo ticha nebo šumění slyší přirozené zvuky světa

Kochleární implantáty jsou sice velmi drobné, ale dokázaly jen v Česku vrátit sluch stovkám lidí. Prototyp tohoto zařízení vyvinul v 80. letech minulého století australský lékař Gream Clarke a voperoval jej prodavači, který ohluchl při autonehodě.
25. 2. 2021|

Lesní požár ohrožuje australský Perth, který je kvůli koronaviru v karanténě

Lesní požár, který se v noci na úterý rozšířil v blízkosti západoaustralského města Perth, si vynutil evakuaci desítek lidí z ohrožené oblasti, přestože celý Perth až do pátku zůstává v koronavirové uzávěře. Úřady lockdown zavedly v reakci na první případ nákazy po deseti měsících. Plameny už zničily nejméně třicet domů a spálily více než sedm tisíc hektarů půdy.
2. 2. 2021|

Kojenci krmení z lahve mohou polykat miliony mikroplastů denně

Miminka krmená z plastových lahví mohou denně spolykat miliony částeček mikroplastů, uvádí nová studie, kterou citoval zpravodajský server The Guardian. Mnoho z těchto částeček se z těla vyloučí na závěr trávicího procesu, soudí vědci. Ve výzkumu hodlají pokračovat, aby zjistili, kolik z takto přijatých mikroplastů se může dostat do krevního oběhu a dalších částí těla.
20. 10. 2020|

Výzkum odhalil, jak i malé množství insekticidů likviduje užitečný hmyz

Nový výzkum popsal mechanismus, jak i nízké množství insekticidu, kterým je rozšířený imidakloprid, může poškodit nervový, metabolický a imunitní systém hmyzu – včetně toho užitečného, jakým jsou včely.
29. 9. 2020|

Ve Viktorii platí výjimečný stav. Obyvatelé Melbourne se nesmí šest týdnů vzdálit od svých domovů

Premiér australského státu Viktorie Daniel Andrews vyhlásil výjimečný stav a nová opatření omezující pohyb občanů. V platnosti zůstanou šest týdnů, tedy až do poloviny září. Viktorie, která je po Novém Jižním Walesu druhým nejlidnatějším australským státem, ohlásila 671 nových případů koronaviru, což je téměř o 300 více než za předchozí den.
2. 8. 2020|

Opuštění města jen z nejnutnějších důvodů. Australské Melbourne obnovuje karanténní opatření

Kvůli rostoucímu počtu případů covidu-19 se Austrálie rozhodla obnovit karanténní opatření pro druhé největší město v zemi, pětimilionové Melbourne. Ve městě začne platit omezení pohybu pro obyvatele od půlnoci z úterý na středu (16:00 středoevropského času) a potrvá nejméně šest týdnů, informoval premiér australského státu Victoria Daniel Andrews.
7. 7. 2020|

Nejvyšší soud zbavil kardinála Pella obvinění ze sexuálního zneužívání

Australský nejvyšší soud v odvolacím řízení překvapivě zbavil obvinění kardinála George Pella, který si odpykával šestiletý trest vězení za sexuální zneužití chlapců. Pell nedlouho po vynesení rozsudku opustil nápravné zařízení.
7. 4. 2020Aktualizováno7. 4. 2020, 09:29|

Písečná bouře a kroupy jako golfové míčky. V Austrálii ještě nepřestalo hořet a už se potýká s dalšími extrémy

Austrálie dál bojuje s živly. Jihovýchod země zasáhly po požárech silné bouřky s krupobitím a písečná bouře. Kroupy o velikosti golfových míčků poškodily v metropoli Canbeře veřejné budovy, obytné domy i auta a přerušily dodávky elektřiny na některých předměstích. Zranění utrpěli dva lidé. Na desítkách míst v Austrálii přitom dál hoří.
20. 1. 2020Aktualizováno20. 1. 2020, 17:10|

Australští hasiči zachránili jedinečné wollemie. Jde o latimérie mezi stromy

Australským hasičům se podařilo před lesním požárem zachránit skupinu kriticky ohrožených prehistorických stromů, které ve volné přírodě rostou na jediném místě na světě ve státě Nový Jižní Wales. Vzácná wollemie vznešená byla dlouho známá jen v podobě zkamenělin z dob dinosaurů, než několik desítek exemplářů objevil v roce 1994 zaměstnanec správy národního parku Wollemi.
16. 1. 2020|

Déšť přinesl Austrálii jen částečnou úlevu. Města dusí dým a ke konci týdne se má znovu oteplit

Australské úřady v pondělí využily mírného deště a přechodného ochlazení k evakuaci či zásobení lidí, kteří byli kvůli ničivým lesním požárům na jihovýchodě země řadu dní odříznuti od světa. Podle hasičů ale není naděje, že by nynější srážky dokázaly největší a nejnebezpečnější požáry zcela uhasit, než teploty v oblasti opět stoupnou. Meteorologové předpovídají, že oteplení přijde nejpozději ve čtvrtek.
6. 1. 2020Aktualizováno6. 1. 2020, 16:38|

Bezprecedentní mobilizace. Austrálie vysílá do boje s požáry tisíce lidí z armádních záloh

Australská vláda povolala asi tři tisíce členů armádních záloh, aby hasičům pomohli vypořádat se s masivními požáry, které v zemi již několik týdnů devastují přírodu i obydlí. Agentura AFP píše o bezprecedentní mobilizaci. Podle agentury AP v sobotu přibyly dvě oběti požárů, zatímco hrozí další zhoršení situace v důsledku očekávaného vedra a silných větrů. Požární služba varuje, že v důsledku horka z požárů vznikají suché bouřky s blesky či ohnivá tornáda.
4. 1. 2020Aktualizováno4. 1. 2020, 14:39|