TÉMA

Klementinum

V Klementinu se koná Jubilejní výstava betlémů, jen jednou za sto let

V pražském Klementinu připravili Jubilejní výstavu betlémů, která se koná se pouze jednou za sto let. Letos je českou součástí oslav osmistého výročí postavení prvního betléma Františkem z Assisi. Přímo pro výstavu byl mimo jiné vytvořen třímetrový vyřezávaný mechanický betlém.
25. 11. 2023|

Říjen byl nejteplejší od začátku měření, hlásí pražské Klementinum. Rekordní bylo už září

Říjen v pražském Klementinu byl stejně jako září nejteplejší od roku 1775, kdy na této nejstarší meteorologické stanici v zemi začalo soustavné měření teplot. Průměrná teplota v říjnu dosáhla 14,1 stupně Celsia, odchylka od dlouhodobého průměru let 1775 až 2014 tak byla 4,3 stupně. Na svém webu o tom ve středu informoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).
1. 11. 2023Aktualizováno1. 11. 2023, 15:31|

V Česku bylo místy 24 stupňů. Nové teplotní rekordy má třetina stanic

Sobota byla stejně jako pátek v Česku nadprůměrně teplá, nové rekordy má třetina ze 160 stanic, kde se měří aspoň třicet let. Nejtepleji bylo ještě v noci v Karviné, kde teploměr ukázal 24,3 stupně Celsia. Odpoledne bylo 24 stupňů v Opavě a Pohořelicích na Brněnsku. Teplotní rekord velmi pravděpodobně padl v pražském Klementinu, kde se údaje zaznamenávají od roku 1775. Dosavadní maxima, která se v sobotu přepisovala, byla často z roku 2019, řekla Jana Hujslová z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).
21. 10. 2023Aktualizováno21. 10. 2023, 18:40|

Česko má za sebou rekordně teplou noc

Noc ze čtvrtka na pátek byla v Česku rekordně teplá. Na třetině stanic, které měří více než třicet let, byl překonán rekord pro celý březen. Nejtepleji bylo v Bohumíně-Záblatí, a to 13,5 stupně Celsia. Pro konec března jsou normální noční minimální teploty kolem plus jednoho stupně. Informovala o tom Michaela Valachová z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).
24. 3. 2023Aktualizováno24. 3. 2023, 11:58|

Zima skončila. V Česku se obešla bez sněhu, slunce a zimy

Před pár dny skončila klimatologická, respektive meteorologická zima. Ta letošní byla nadprůměrně teplá, poměrně chudá na sníh a méně než obvykle bylo i slunečních paprsků.
5. 3. 2023|

Na jihu Čech bylo v neděli i 12 stupňů, Klementinum přepsalo rekord z roku 1796

V Česku v neděli opět padaly teplotní rekordy. Třetina stanic, které měří alespoň třicet let, překonala nebo vyrovnala teplotní rekord pro tento den, informoval o tom Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) na Facebooku. V Čechách teploty překračovaly deset stupňů, na jihu stanice zaznamenaly až dvanáct stupňů Celsia. Rekordně vysoké teploty naměřili meteorologové už na přelomu roku.
15. 1. 2023Aktualizováno15. 1. 2023, 19:51|

Letošní podzim byl jeden z nejteplejších za 248 let. Průměrné teploty dosahovaly 11,5 stupně

Letošní meteorologický podzim se v pražském Klementinu zařadil mezi osm procent nejteplejších podzimů za 248 let, kdy se počasí na nejstarší české meteorologické stanici sleduje. Průměrná teplota od začátku září do konce listopadu dosáhla 11,5 stupně Celsia, to je o 1,7 stupně víc než dlouhodobý průměr z let 1775 až 2014. Informoval o tom Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Samotný listopad byl letos s 6,4 stupně Celsia teplotně průměrný.
3. 12. 2022|

V Řeži naměřili nejvyšší červnovou teplotu, bylo tam 39 stupňů

V neděli panovalo hlavně v Čechách extrémní vedro a naměřené teplotní maximum nakonec překonalo i dosavadní měsíční rekord pro červen, který měl před třemi lety hodnotu 38,9 stupně Celsia. Nové červnové maximum z Řeže u Prahy je ještě o desetinu stupně vyšší. Některá místa v Česku zažila ze soboty na neděli také letošní první tropickou noc, kdy teploty neklesly pod 20 stupňů Celsia. V pondělí pak mají na většinu území Česka podle výstrahy Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) dorazit bouřky, silnější by měly být ve východní polovině republiky. Může je doprovázet krupobití či silný nárazový vítr.
19. 6. 2022Aktualizováno19. 6. 2022, 17:45|

Extrémní bouřky vtrhly do Česka, hasiči často zasahovali

Od západu přišly do Česka silné bouřky, Český hydrometeorologický ústav kvůli nim vyhlásil nejvyšší stupeň nebezpečí. Postupovaly dále k východu, kde slábly. Hasiči vyjížděli k desítkám nehod způsobených větrem, hlavně k popadaným stromům na železnicích a silnicích. Silný vítr působil škody také na západě Německa, kde podle policejní mluvčí město Paderborn zasáhlo tornádo.
20. 5. 2022Aktualizováno21. 5. 2022, 00:27|

Po dlouhé zimě přišel rychlý skok do horkých dní

Před dvěma týdny bylo nebývalé chladno, teď je i 29 stupňů Celsia. Jak časté jsou takové prudké změny v teplotách, a kde v Česku bude nejdéle pokračovat sucho?
13. 5. 2022|

Letošní zima patřila k nejteplejším v dějinách

Meteorologická zima, která před pár dny skončila, byla velmi teplá. V celorepublikovém průměru byla o víc než 2 °C teplejší, než je dlouhodobý průměr. Výrazně teplejší byla zima v nižších polohách, zato na horách šlo spíš o zimu teplotně průměrnou nebo jen mírně nadprůměrnou.
3. 3. 2022|

Leden byl výjimečně teplý, příští týden teploty stoupnou dokonce až na 10 stupňů

Letošní zima se přehoupla do své poslední třetiny. Její druhá třetina, tedy měsíc leden, svému názvu příliš nedostál. Podle předběžných údajů totiž první měsíc letošního roku skončil s průměrnou teplotou 1,0 °C jako teplotně nadnormální s odchylkou +2,5 °C vůči dlouhodobému průměru let 1981 až 2010.
3. 2. 2022|

Klementinum po 30 letech vyzvedlo z trezoru Velislavovu bibli, vystavuje i další vzácné rukopisy

Pouhé tři dny mají návštěvníci na prohlídku vzácných rukopisů v Zrcadlové kapli pražského Klementina. Mezi osmnácti originály se nachází i latinský zlomek Dalimilovy kroniky a Velislavova bible, kterou Národní knihovna veřejnosti ukázala naposledy v devadesátých letech. Krátkodobá výstava doplňuje expozici Kniha a závoj připravenou k výročí úmrtí svaté Ludmily.
14. 1. 2022|

Letošní podzim byl mezi desetinou nejteplejších za 247 let

Letošní meteorologický podzim se v pražském Klementinu zařadil mezi deset procent nejteplejších podzimů za 247 let, kdy se počasí na této nejstarší české meteorologické stanici sleduje. Průměrná teplota od začátku září do konce listopadu byla 11,6 stupně Celsia, to je o 1,8 stupně více, než je dlouhodobý průměr z let 1775 až 2014. Samotný listopad byl letos s 6,3 stupně Celsia teplotně průměrný, informoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).
5. 12. 2021|

Chladný říjen překvapil letním dnem

Říjen byl letos zatím spíš chladnější než normálně, minulý týden na horách už celý den mrzlo a sněžilo. Po neděli následovalo oteplení a ve středu teploty doslova vystřelily k číslům, jaká jsme měřili naposledy na konci září. Téměř polovina meteorologických stanic se záznamy dlouhými 30 let a víc ve středu oznámila rekord pro 20. říjen.
20. 10. 2021Aktualizováno20. 10. 2021, 21:37|

Do Česka dorazil podzim, na horách může i sněžit

Do Česka dorazil pravý podzim. Po teplém začátku týdne, kdy teploty šplhaly na letní pětadvacítky, se ochladilo. V příštích dnech mají teploty dál klesat a bude i mrznout. Podrobnou předpověď připravil meteorolog ČT Michal Žák.
7. 10. 2021|

První půlka léta byla velmi bouřlivá. Příští týden se má počasí zklidnit

První polovina léta byla teplá, bouřlivá a místy i značně deštivá. Přinesla také neobvykle mnoho blesků. Ta druhá by měla podle meteorologů začít klidnějším počasím.
16. 7. 2021|

Slovanská epopej dorazila do Moravského Krumlova, vystavena bude v nejbližších dnech

Poslední část Slovanské epopeje od Alfonse Muchy dorazila do Moravského Krumlova. Část z dvaceti pláten přijela už v úterý a ve středu, ve čtvrtek odpoledne dorazila poslední. Potvrdil to starosta Moravského Krumlova Tomáš Třetina (TOP 09). Podle něj se po dohodě s pražskou galerií o termínech převozu nemluvilo z bezpečnostních důvodů. Praha dílo Krumlovu zapůjčila na pět let.
24. 6. 2021Aktualizováno24. 6. 2021, 17:48|

Zemřela socioložka a chartistka Jiřina Šiklová. V životě nechtěla být jen pasivním pasažérem

Ve věku 85 let zemřela Jiřina Šiklová, oznámil to její syn. Doktorka filozofie, socioložka, signatářka Charty 77, disidentka, vězeňkyně, zakladatelka a propagátorka genderových studií, zasvětila svůj život angažování se pro politickou a sociální spravedlnost. Za komunistického režimu organizovala převoz exilové literatury, po jeho pádu stála u vzniku katedry sociální práce na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy, také založila Gender Studies Centrum – mezinárodně uznávanou organizaci a knihovnu.
22. 5. 2021Aktualizováno22. 5. 2021, 23:19|

O víkendu se prudce oteplí, v pondělí se čeká až 28 stupňů

První květnové dny jsou zatím dost chladné, už víkend ale přinese po mrazivé noci výrazné oteplení. A v pondělí nastane v České republice vyloženě letní počasí.
6. 5. 2021|

O víkendu možná zažije Česko arktický den. V posledních letech ale opravdový mráz chybí

Konec týdne přinese v noci poměrně silné mrazy a teploty zůstanou pod nulou i přes den. Situace, která v kontextu posledních zim nepřichází příliš často, a tak se nám možná zdá, že jde o něco výjimečného. Jenže pohlédneme-li do historie, nejde o nijak nízké teploty.
15. 1. 2021|

Nejlepší dárek od Ježíška přinese počasí. Ochlazení a sněhové vločky se čekají i v nížinách

Po výrazně nadprůměrných teplotách vychází letos ochlazení přímo na Štědrý den. Sněžit začne odpoledne nejdřív na horách, postupně se během Vánoc můžou sněhové přeháňky objevit i v nížinách. Zatímco na horách zůstane sníh ležet, v nížinách bude většinou tát.
22. 12. 2020|

V Česku padaly rekordy. Nejvyšší teploty naměřili v Jeseníku

Větrné, ale zároveň velmi teplé bylo nedělní počasí v Česku. Na několika místech se teploty dostaly přes 15 stupňů Celsia. Nejtepleji bylo v Jeseníku, kde meteorologové naměřili šestnáct stupňů. Teplotní rekordy pro 6. prosinec padly na čtyřech desítkách dlouhodobě měřících stanic, sdělil pracovník Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).
6. 12. 2020|

Je tu mariánské léto. Řada lidí si ho plete s babím

Názory na letošní léto jsou hodně rozporuplné. Někdo byl spokojen, že léto nebylo tak úmorně horké jako před rokem. Někdo naopak postrádal více dnů s tropickou teplotou a objevil se i názor, že léto, kdy nesvítí slunce a teplota se nedostane minimálně na 30 stupňů, není tím pravým létem.
11. 9. 2020|