TÉMA

GIBS

Část kauzy úniků z policejních databází míří k soudu. Padla obžaloba na dva policisty a civilistu
Státní zástupce obžaloval dva policisty a jednu civilní osobu v části případu Tumorr, který se týká údajných úniků informací z policejních databází. České televizi to sdělil Marcel Faktor z Krajského státního zastupitelství v Českých Budějovicích. O obžalobě dalších osmi lidí a dvou firem stíhaných v kauze rozhoduje Vrchní státní zastupitelství v Olomouci. Část obviněných měla podle dřívějších informací za úplatu poskytovat informace podnikatelům.
5. 2. 2024|Simona Schröderová
Kvůli rozsáhlým únikům informací z policejních databází navrhla GIBS obžalovat osm lidí a dvě firmy
Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) navrhla obžalovat dalších osm lidí a dvě firmy v případu Tumorr, který se týká údajných úniků informací z policejních databází. České televizi to sdělil Radek Bartoš z Vrchního státního zastupitelství v Olomouci. Mezi obviněnými jsou současní i bývalí policisté, kteří měli za úplatu poskytovat informace podnikatelům. Celkem je už v kauze stíháno jedenáct lidí a dvě firmy. Dva policisty a další osobu už inspekce navrhla obžalovat v prosinci.
26. 1. 2024|Simona Schröderová
Podle Šlachty by měl kvůli zásahu na filozofické fakultě skončit policejní prezident. Rakušan čeká na závěry GIBS
Po policejním Úřadu vnitřní kontroly se zabývá prosincovými událostmi na pražské filozofické fakultě ještě Generální inspekce bezpečnostních sborů, její závěry ale budou podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) až na jaře. V Otázkách Václava Moravce ministr zdůraznil, že z pohledu trestního práva je masová vražda na Univerzitě Karlově ještě živým případem, a proto ještě nelze o některých okolnostech hovořit. Předseda neparlamentního hnutí Přísaha a bývalý vysoce postavený policista Robert Šlachta je nicméně přesvědčen, že střelba na filozofické fakultě byla důsledkem systémového selhání, rezignovat by podle něj měl policejní prezident Martin Vondrášek i ministr Rakušan. Že pochybilo ministerstvo vnitra, je přesvědčen i někdejší šéf tohoto resortu a nynější bezpečnostní expert opoziční SPD Martin Pecina.
14. 1. 2024|Milan Dolejší
Byl pod velkým tlakem, pak náhle zemřel. Údajně nedobrovolný odchod policistů prošetří policejní prezidium
Odbor vnitřní kontroly začne podle informací ČT od pondělí prověřovat nedávné odchody vysoce postavených policistů v Královéhradeckém regionu. Nařídil to prezident sboru. Podřízení krajského šéfa Petra Sehnoutky mluvili o nátlaku, ten to odmítl.
12. 1. 2024|ČT24
Rakušan chce, aby prodejci zbraní povinně hlásili podezřelé nákupy
Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) na páteční tiskové konferenci k dění ohledně prosincové tragické střelby na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy (FF UK) v Praze řekl, že se pracuje na sérii opatření a hledají se dlouhodobá řešení, aby bylo možné podobným činům lépe předcházet. Chce také, aby prodejci zbraní měli povinnost hlásit, že někdo kupuje podezřelou výzbroj nebo její větší množství. Nyní je hlášení takových nákupů dobrovolné, podle Rakušana ale je třeba legislativně zakotvit přímo povinnost.
12. 1. 2024Aktualizováno12. 1. 2024, 12:50|ČTK
Rakušan hájil před bezpečnostním výborem sněmovny zásah policie proti střelci na fakultě
Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) dosud nezahájila trestní řízení v souvislosti s policejním zásahem při střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy (FF UK) loni v prosinci, řekl ve čtvrtek poslancům z bezpečnostního výboru ministr vnitra Vít Rakušan (STAN), podle kterého byl postup policie i dalších složek záchranného systému profesionální. Zásah už zkoumala vnitřní kontrola, pochybení nezjistila. Na jednání měl emotivní vystoupení jeden z poslanců, jehož dceru útočník postřelil. Vytkl policii i vedení školy styl komunikace. Sněmovní výbor projednávání po zhruba třech hodinách bez přijetí závěrů či úkolů přerušil na neurčito.
11. 1. 2024Aktualizováno11. 1. 2024, 23:45|ČTK, ČT24
Policie a vnitro situaci po střelbě na filozofické fakultě zvládly, řekl Rakušan. Do budoucna ale bude chtít lepší krizovou komunikaci
Policie i ministerstvo vnitra po tragické střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy (FF UK) v Praze vzhledem ke krizové situaci komunikaci zvládly. Na tiskové konferenci po jednání vlády to řekl vicepremiér a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Po policejním prezidentovi bude chtít, aby byla pro případ tragických událostí lépe nastavena komunikace s takzvanými měkkými cíli.
10. 1. 2024Aktualizováno10. 1. 2024, 15:16|ČTK, ČT24
Zásah proti střelci na univerzitě byl profesionální, uvedl policejní úřad. Kriminalisté chtějí vytvořit pracovní skupinu
Policie při hledání mladíka, který později střílel na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy, zvolila adekvátní prostředky, řekl na tiskové konferenci šéf policejního úřadu vnitřní kontroly Michal Tikovský. Zásah prověřuje i Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Náměstek policejního prezidenta Tomáš Kubík uvedl, že policie se rozhodla založit pracovní skupinu Střelec, která by do budoucna mohla zajistit efektivnější prověřování a vyšetřování typově shodných případů. Policejní prezident Martin Vondrášek zmínil mezi možnými oblastmi pro zlepšení mimo jiné zvýšení analytických schopností policie, rozšíření střelecké přípravy mimo prvosledové hlídky a pokračování v komunikaci s provozovateli měkkých cílů.
9. 1. 2024Aktualizováno9. 1. 2024, 20:34|ČTK, ČT24
Budova filozofické fakulty, kde došlo k tragické střelbě, zůstane uzavřena minimálně do konce ledna
Hlavní budova Filozofické fakulty Univerzity Karlovy (FF UK) zůstane uzavřena minimálně do konce ledna. Informace o organizaci akademického roku na FF UK by měli zaměstnanci a studenti dostat nejpozději v pátek, uvedla po jednání s děkany všech fakult univerzity rektorka Milena Králíčková. Krizový štáb univerzity, který od úterý zasedá kvůli útoku z minulého týdne, bude dle rektorky jednat i v pátek. Králíčková věří, že na zbylých fakultách se dodrží původní studijní harmonogramy. Postup policie při střelbě na FF UK prověří vnitřní policejní kontrola, řekl Deníku N mluvčí prezidia Ondřej Moravčík.
28. 12. 2023Aktualizováno28. 12. 2023, 18:48|ČT24, ČTK
GIBS obvinila zkušebního komisaře kvůli obchodování se zbrojními průkazy
Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) obvinila celkem dvanáct lidí v souvislosti s obchodováním se zbrojními průkazy. České televizi to sdělila mluvčí inspekce Ivana Nguyenová. Jeden z obviněných, bývalý policista z Olomouckého kraje a zkušební komisař, měl minimálně ve dvaceti případech umožnit nezákonné získání zbrojního průkazu za úplatek. Hrozí mu až pět let vězení.
23. 11. 2023|Simona Schröderová
Vláda ponechala kontroly na hranicích se Slovenskem. Skončí nejdřív na začátku ledna
Kontroly na hranicích se Slovenskem budou po středeční půlnoci pokračovat nejméně do 3. ledna, rozhodla vláda podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Zdůraznil, že krok reaguje na „migrační domino“ ve střední Evropě a že se Česko vzhledem k rozhodnutím okolních států nemůže zachovat jinak. Kabinet se zabýval i systemizací, která od ledna upravuje počty služebních a pracovních míst na ministerstvech a úřadech.
22. 11. 2023Aktualizováno22. 11. 2023, 19:54|
Náměstek ředitele IKEMu Malý, který je obviněn za vydírání, rezignoval
Náměstek ředitele pro strategii a rozvoj Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) Jiří Malý, který je obviněný za vydírání, rezignoval na svoji funkci. Informaci České televizi potvrdila ředitelka IKEMu Helena Rögnerová.
10. 10. 2023Aktualizováno10. 10. 2023, 19:20|
Brněnský soud zastavil stíhání Švachuly a dalších v kauze úniku informací z policejních spisů
Krajský soud v Brně v kauze úniku informací z policejních spisů zastavil stíhání tří lidí včetně bývalého místostarosty části Brno-střed za ANO Jiřího Švachuly a podnikatele Samana El-Talabaniho, a to pro neúčelnost. Informovala o tom mluvčí soudu Klára Belkovová. Švachula i El-Talabani byli dosud nepravomocně potrestáni v korupční kauze Stoka, která se týkala manipulace s veřejnými zakázkami. Švachulovi soud uložil devět a půl roku vězení, vinu popřel, El-Talabanimu šest let vězení.
10. 10. 2023|
V kauze IKEM padla obvinění. Stiborek je podezřelý z vydírání
V kauze IKEM padla obvinění. Generální inspekce bezpečnostních sborů obvinila exředitele Michala Stiborka, podezřívá ho mimo jiné z vydírání, zjistila ČT. Spolu se Stiborkem čelí podle MF Dnes obvinění také náměstek této nemocnice Jiří Malý a šéf oddělení IT v IKEMu Petr Raška. Stíhání tří lidí potvrdila mluvčí inspekce Ivana Nguyenová, jména obviněných však neuvedla. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) řekl, že pověřené ředitelce IKEMu Heleně Rögnerové doporučil, aby zvážila Malého odvolání. Ta potvrdila, že se bude jeho doporučením řídit.
9. 10. 2023Aktualizováno9. 10. 2023, 19:52|
Dragoun se ujal vedení Vrchního státního zastupitelství v Olomouci. Personální změny zatím nechystá
Nový olomoucký vrchní státní zástupce Radim Dragoun v nejbližší době personální změny nechystá. Zaměřit se chce v první řadě na koncepci Vrchního státního zastupitelství (VSZ) v Olomouci včetně efektivity poboček. Do funkce ho jmenoval ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) na návrh nejvyššího státního zástupce Igora Stříže. Ten uvedl, že pevně věří, že jeho výběr byl správný; musel by z toho jinak vyvodit odpovědnost. Bývalý ředitel Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) Dragoun na tomto postu vystřídal Radima Daňhela.
25. 9. 2023Aktualizováno25. 9. 2023, 12:11|
Vrchní státní zastupitelství v Olomouci má nového šéfa. Dragoun předtím vedl GIBS
Novým vrchním státním zástupcem v Olomouci bude bývalý ředitel Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) Radim Dragoun. Do funkce ho ve čtvrtek jmenoval ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS), a to s účinností od 25. září. Ministerstvo o tom informovalo v tiskové zprávě. Dragouna na místo navrhl nejvyšší státní zástupce Igor Stříž poté, co ho doporučila pětičlenná výběrová komise.
21. 9. 2023|
Ruští sportovci mohou za jistých podmínek soutěžit v Česku, rozhodla vláda. Odsouhlasila i jmenování Hendrycha šéfem GIBS
Vláda podpořila jmenování dosavadního náměstka Víta Hendrycha novým ředitelem Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Po jednání kabinetu to řekl premiér Petr Fiala (ODS). Ten Hendrycha ještě ve středu do funkce jmenoval, řekl vládní mluvčí Václav Smolka. Vláda také schválila zvýšení plateb zdravotním pojišťovnám za státní pojištěnce. Fiala dále oznámil, že v Česku budou moci soutěžit ruští a běloruští sportovci, kteří formálně nereprezentují tyto země a jsou například součástí klubů, jež v Rusku a Bělorusku nesídlí. Vláda také podpořila novelu s rozšířením práv pro pachatele mladší patnácti let.
6. 9. 2023Aktualizováno6. 9. 2023, 20:15|
Stříž poslal ministru Blažkovi návrh na jmenování Dragouna do čela Vrchního státního zastupitelství v Olomouci
Nejvyšší státní zástupce Igor Stříž v pátek odeslal ministru spravedlnosti Pavlu Blažkovi (ODS) návrh na jmenování nového šéfa olomouckých žalobců Radima Dragouna. České televizi to sdělil mluvčí Nejvyššího státního zastupitelství (NSZ) Petr Malý. Mluvčí resortu spravedlnosti Vladimír Řepka už dříve uvedl, že se Blažek s Dragounem setká, až dostane písemný návrh. Poté sdělí další postup. Kandidáta navrhuje podle zákona o státním zastupitelství nejvyšší státní zástupce a jmenuje ministr spravedlnosti.
1. 9. 2023|Simona Schröderová
Ministerstvo dál řeší, koho pověří vedením IKEMu. Náměstka Malého prý prověřuje policie
Ministerstvo zdravotnictví dál řeší, koho po bývalém řediteli Michalu Stiborkovi pověří vedením Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM). Mluvčí Ondřej Jakob to uvedl v reakci na podezření, které ve čtvrtek přinesl server Seznam Zprávy ohledně statutárního náměstka Jiřího Malého, jenž po Stiborkově rezignaci instituci vede. Stiborek rezignoval před dvěma týdny, v pondělí v IKEMu zasahovala policie. Prověřuje podezření z vydírání, korupce a manipulace veřejné zakázky.
31. 8. 2023|
Policisté podle GIBS na hranici s Balkánem nejednali protiprávně. Inspekce šetřila údajné násilí na migrantech
Policie podle závěru Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) v rámci svých misí na hranici s Balkánem neporušila zákon. Inspekce se zabývala možným porušením Evropské úmluvy o lidských právech ze strany policie a údajným násilím vůči migrantům. Mluvčí GIBS Ivana Nguyenová to uvedla na dotaz České televize. Případ nyní podle mluvčí inspekce takzvaně uložila, aniž by zahájila trestní řízení.
31. 8. 2023|Simona Schröderová
Novým ředitelem GIBS by se měl stát náměstek Hendrych
Novým ředitelem Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) by se měl stát dosavadní náměstek inspekce Vít Hendrych. Návrh vlády na jeho jmenování projednal sněmovní bezpečnostní výbor, premiér Petr Fiala (ODS) by ho měl do funkce jmenovat ve středu. Hendrych má ve funkci nahradit Radima Dragouna, který minulý týden zvítězil ve výběrovém řízení na pozici olomouckého vrchního státního zástupce.
31. 8. 2023Aktualizováno31. 8. 2023, 10:52|
GIBS a policisté zasahovali v Institutu klinické a experimentální medicíny
Příslušníci Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) společně s policisty z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) zasahovali v pražském Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM). Informoval o tom server Seznam Zprávy, podle něhož se zásah týká nyní už bývalého šéfa IKEMu Michala Stiborka. Podle informací ČT GIBS vyšetřuje na místě podezření z nátlaku a vydírání, NCOZ zase řeší možnou manipulaci se zakázkami a korupci. Mluvčí NCOZ Jaroslav Ibehej v tiskové zprávě uvedl, že policie nikoho nezadržela ani neobvinila. Případ podle něj dozoruje Vrchní státní zastupitelství v Praze.
29. 8. 2023Aktualizováno29. 8. 2023, 20:11|
Šéfem státních zástupců v Olomouci má být ředitel GIBS Dragoun
Vrchním státním zástupcem v Olomouci má být dosavadní ředitel Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) Radim Dragoun. Výběrová komise jej doporučila ze tří uchazečů a nejvyšší státní zástupce Igor Stříž jej navrhne v nejbližších dnech ke jmenování ministrovi spravedlnosti Pavlu Blažkovi (ODS), řekl mluvčí Nejvyššího státního zastupitelství (NSZ) Petr Malý.
25. 8. 2023Aktualizováno25. 8. 2023, 17:08|
Případ smrti Roma po policejním zásahu v Teplicích prověří Evropský soud pro lidská práva
Případ úmrtí Roma během policejního zásahu v červnu 2021 míří k Evropskému soudu pro lidská práva, uvedl server Romea.cz. Kvůli jeho smrti podali k tomuto soudu žalobu na Českou republiku právníci Evropského centra pro práva Romů (ERRC) a Fóra pro lidská práva (FORUM). Ústavní soud stížnost organizací v dubnu 2023 zamítl. Vyšetřování případu uzavřela loni Generální inspekce bezpečnostních sborů s tím, že policisté nespáchali trestný čin, příčinou smrti muže bylo podle znaleckého posudku selhání srdce při intoxikaci pervitinem.
10. 8. 2023|