TÉMA

Samsung

Obce na Karvinsku chtějí po státu, aby prověřil podmínky pro vybudování průmyslové zóny v Dolní Lutyni

Bohumín, Dolní Lutyně a Dětmarovice budou požadovat od státu důkladné prověření všech podmínek pro případné vybudování strategické průmyslové zóny v Dolní Lutyni na Karvinsku. Chtějí také záruky, že se nezhorší kvalita života jejich obyvatel. Se stavbou zóny souvisí několik problémů, upozornili po pátečním jednání bohumínský starosta Petr Vícha (SOCDEM) a dolnolutyňský starosta Pavel Buzek (STAN). Proti stavbě zóny už vznikla i petice.
8. 3. 2024|

Moravskoslezský kraj otevřel cestu ke vzniku gigafactory v Dolní Lutyni

Moravskoslezský kraj ve čtvrtek otevřel cestu k možnému vzniku Strategického podnikatelského parku v Dolní Lutyni na Karvinsku. Zastupitelé rozhodli o přípravě aktualizace zásad územního rozvoje, která umožní proměnu lokality v rozvojovou zónu. Vláda už ve středu schválila, že zahájí přípravu těchto ploch pro příchod významného investora. Portál iROZHLAS napsal, že stát chce v Dolní Lutyni postavit takzvanou gigafactory, tedy továrnu na výrobu baterií do elektroaut za 200 miliard korun.
7. 3. 2024Aktualizováno7. 3. 2024, 15:18|

Nastává soumrak influencerů. Umělé inteligence jsou stejně dobré jako oni, ukázal výzkum

On-line modely vytvořené umělou inteligencí (AI) mají výrazný komerční potenciál. Zboží, které propagují, totiž jejich followeři koupí se stejnou pravděpodobností, jako když tytéž výrobky propagují reální lidští influenceři. Ukázal to nový marketingový výzkum.
2. 9. 2023|

V Rusku funguje prodej západního zboží, i když jeho výrobci ze země odešli

Rusku se daří obcházet západní sankce hlavně díky vývozu plynu, ropy a oživení obchodu se třetími zeměmi, jako je Turecko, Indie nebo Čína. Dobře funguje také paralelní import zboží západních značek, které ruský trh oficiálně opustily. Rusko totiž povolilo jejich prodej i bez souhlasu majitele ochranné známky.
9. 3. 2023|

Washington vede s Pekingem válku o čipy. Biden zakázal vývoz technologií do Číny

Zatímco Moskva pokračuje ve válečném tažení způsobem, který ve 21. století očekával jen málokdo, Washington s Pekingem vedou souboj daleko současnější. Administrativa prezidenta Joea Bidena zakázala vývoz čipů a souvisejících technologií do Číny a tento trend dopadá i na evropské transakce. Důvod je prostý – obavy o národní bezpečnost.
26. 11. 2022|

Aeroflot výrazně omezí lety za hranice, od Ruska se odvracejí další světové firmy. Putin ztrhal sankce

Ruské aerolinky Aeroflot zruší od 8. března všechny lety do zahraničních destinací kromě Běloruska, oznámila firma podle agentury TASS. Rozhodnutí vejde v platnost od pondělních 22:00 SEČ a vedly k němu „okolnosti, které brání provozování letů“, uvedla největší ruská letecká společnost, podle níž vnitrostátní spoje zůstanou zachovány. Zároveň další zahraniční firmy oznámily, že pozastavují v Ruské federaci své služby – nově se to týká například platební platformy PayPal nebo módních značek Zara, Bershka, Puma a Prada. Visa podle agentury Reuters uvedla, že pozastavuje operace v Rusku. Mastercard už nebude podporovat platební karty vydané ruskými bankami.
5. 3. 2022Aktualizováno6. 3. 2022, 00:04|

Jihokorejská exprezidentka Pak Kun-hje dostala milost. Měla si odpykat dvacet let

Jihokorejský prezident Mun Če-in udělil milost bývalé hlavě státu Pak Kun-hje, která byla odsouzena za korupci. S odkazem na páteční oznámení tamního ministerstva spravedlnosti o tom informovala agentura Reuters.
24. 12. 2021|

Samsung postaví v Texasu továrnu na mikročipy za sedmnáct miliard dolarů

Jihokorejský technologický gigant Samsung si vybral americké město Taylor v Texasu jako místo pro svou novou továrnu na mikročipy. Do její výstavby hodlá investovat sedmnáct miliard dolarů (386 miliard korun). Továrna vytvoří dva tisíce vysoce odborných pracovních míst a tisíce dalších pozic. Podle agentury Reuters to oznámila firma společně s texaským guvernérem Greggem Abbottem. Stavba začne na začátku příštího roku, první čipy by měly komplex opustit v roce 2024.
24. 11. 2021|

Google dostal v Jižní Koreji čtyřmiliardovou pokutu. Zneužil dominantní postavení na trhu

Americká společnost Google dostala od jihokorejského antimonopolního úřadu (KFTC) pokutu 207 miliard wonů (téměř čtyři miliardy korun) za zneužití dominantního postavení na trhu. Google, který je součástí skupiny Alphabet, se odvolá, uvedla agentura Reuters.
14. 9. 2021|

Konec krize kolem čipů je v nedohlednu. Dotýká se cen elektroniky i aut, nemůže za ni ale jen covid

Čipová krize zasáhla celý svět. Všiml si jí pravděpodobně každý, i když zrovna nekupuje auto nebo netěží kryptoměny. Její nástup víceméně koresponduje s příchodem koronavirové epidemie, už předtím ale poptávka po polovodičích překračovala jejich nabídku. Návrat k normálu zatím předvídat nelze, krize ale už teď ukázala křehkost celého výrobního řetězce.
16. 8. 2021|

Dědic jihokorejského konglomerátu Samsung byl podmínečně propuštěn z vězení

Dědic jihokorejského konglomerátu Samsung I Če-jong byl v pátek podmínečně propuštěn z vězení, kam ho soud poslal kvůli korupci. Před branami věznice se omluvil Korejcům za nepříjemnosti, které jim způsobil, informuje agentura AP.
13. 8. 2021|

Pokračující nedostatek čipů zasahuje Škodu Auto a ještě tvrději její dodavatele

Automobilky po celém světě stále trápí nedostatek čipů. Podniky v Česku už kvůli tomu musely zastavovat výrobu. Například Škoda Auto ji koncem června omezila na další tři týdny. Situace dopadá i na subdodavatele, od nichž automobilky nyní odebírají méně komponentů.
19. 7. 2021|

Ve Vietnamu objevili novou variantu koronaviru, hybrid indické a britské mutace

Vietnam objevil novou variantu koronaviru způsobujícího nemoc covid-19, která je kombinací indické a britské mutace. Nová varianta se rychle šíří vzduchem, uvedl podle místního internetového zpravodajského serveru VnExpress vietnamský ministr zdravotnictví Nguyen Thanh Long. Vietnamu se loni dařilo mít šíření nemoci pod kontrolou, nyní však bojuje s novým ohniskem. Od konce dubna se nakazilo 3600 lidí v 31 z 63 měst a provincií. To je více než polovina z celkového počtu nakažených, napsala agentura Reuters.
29. 5. 2021|

30 let zpět: Skončil Mezinárodní veletrh spotřebního zboží v Brně

Mezinárodní veletrh spotřebního zboží v Brně před třiceti lety doprovázelo vysoké zastoupení asijských firem, stížnosti na byrokratické překážky ve vzájemném obchodu i plány Samsungu na investice a zřízení výroby přímo v Československu.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
11. 4. 2021|

Dědic Samsungu se vrací do vězení. Za korupci dostal dva a půl roku

Na dva a půl roku se vrátí do vězení dědic jihokorejského konglomerátu Samsung Electronics I Če-jong kvůli obvinění z korupce. Rozhodl o tom v pondělí jihokorejský vrchní soud. Policie ho vzápětí zadržela.
18. 1. 2021|

Jihokorejský soud potvrdil trest pro exprezidentku. Pak Kun-hje má strávit ve vězení 20 let

Jihokorejský Nejvyšší soud ve čtvrtek pravomocně potvrdil dvacetiletý trest odnětí svobody kvůli zneužití pravomocí, korupci a vydírání pro bývalou prezidentku Pak Kun-hje. Na svých internetových stránkách o tom informuje britská BBC.
14. 1. 2021|

Komise schválila plán Googlu koupit výrobce chytrých hodinek Fitbit

Evropská komise (EK) schválila plán americké internetové společnosti Google převzít za 2,1 miliardy dolarů (zhruba 45 miliard korun) výrobce chytrých náramků a hodinek Fitbit. Souhlas komise je ale podmíněn tím, že Google dodrží opatření, která mají zabránit negativním dopadům transakce na hospodářskou soutěž a spotřebitele. Jedním ze závazků je, že Google data Fitbitu ohledně zdravotního stavu uživatelů nepropojí se svými údaji, které využívá pro reklamu.
17. 12. 2020|

Ruský režim plánuje donutit občany k instalaci státních aplikací do mobilů i počítačů

Ruská vláda dokončuje zákon o povinně instalovaném softwaru pro všechna nová chytrá elektronická zařízení. Platit má od dubna 2021 a vzbuzuje kritiku mezi obyvateli i výrobci. Firmy jako Apple nebo Samsung se obávají narušení soukromí uživatelů i toho, že systémy budou moci spravovat jen omezeně.
11. 12. 2020|

Nové sankce proti Huawei ovlivní firmu i dodavatele, míní analytici

Přísnější americké sankce proti čínské společnosti Huawei Technologies ještě více naruší globální dodavatelský řetězec a firmě znemožní přístup k čipům vyrobeným na zakázku. Myslí si to odborníci, které oslovila agentura Reuters. Firma by podle nich mohla přijít o pozici největšího světového výrobce mobilních telefonů, ale hrozí i to, že s jejich výrobou skončí.
18. 8. 2020|

Qualcomm lobbuje u americké vlády, aby zmírnila restrikce proti Huawei. Nechce přijít o velký obchod

Zatímco na mezistátní úrovni má restriktivní tažení USA proti čínské Huawei Technologies zřetelné výsledky, na provázané mezifiremní úrovni už to není tak přehledné. Největší dodavatel čipů do mobilních telefonů na světě, americký Qualcomm, nyní začal u americké vlády lobbovat, aby omezení uvolnila. Jinak by mohl přijít o velký byznys. Informoval o tom americký list The Wall Street Journal.
14. 8. 2020|

Sběrné dvory budou znovu odebírat vysloužilé výrobky Samsungu

Sběrné dvory, které v posledních dnech přestaly odebírat od občanů vysloužilé výrobky značky Samsung, je začnou znovu vybírat. Zpětný odběr zůstane pro občany bez problémů. Na jednání na ministerstvu životního prostředí se na tom shodli zástupci všech zainteresovaných stran. Problémy s výkupem nastaly poté, co Asekol přestal od 1. srpna sbírat ze sběrných dvorů dotyčné výrobky kvůli ukončení smlouvy. Samsung přešel od začátku letošního roku ke kolektivnímu systému REMA, který má korejské firmě zajišťovat sběr a svoz použitých elektrozařízení.
6. 8. 2020|

Zákaz vstupu pro elektroniku Samsungu. Jedna z hlavních firem pro sběr elektroodpadu ji přestává přijímat

Jedna z hlavních firem, která sbírá elektroodpad, přestane od srpna přijímat televize a monitory Samsungu, ten se totiž spojil s jinou společností, která ale nemá tak širokou síť. Podle ministerstva životního prostředí se firemní spor přenáší na obce a lidi, kteří se chtějí zařízení ekologicky zbavit.
1. 8. 2020|

Huawei převzal žezlo od Samsungu. Stal se největším prodejcem smartphonů

Čínská společnost Huawei Technologies se ve druhém čtvrtletí navzdory americkým sankcím stala díky odbytu na čínském trhu největším prodejcem chytrých telefonů na světě. Dodala 55,8 milionu přístrojů. Ukázala to data, která zveřejnila analytická společnost Canalys. Čínský podnik tak na druhé místo odsunul jihokorejského rivala Samsung Electronics, který trhu smartphonů kraluje už několik let. Třetí je americká společnost Apple.
30. 7. 2020|

Huawei je jako těžce poškozené letadlo, tržby výrazně klesnou, míní zakladatel firmy

Tržby čínského výrobce telekomunikačních zařízení Huawei, který čelí obchodním restrikcím ze strany Spojených států, budou v letošním a příštím roce o 30 miliard dolarů (683 miliard korun) nižší, než se předpokládalo. Uvedl to podle agentury AP zakladatel podniku Žen Čeng-fej. Potvrdil rovněž, že restrikce mají velmi negativní dopad na odbyt chytrých telefonů Huawei v zahraničí. Svou firmu přirovnal k těžce poškozenému letadlu.
17. 6. 2019|