TÉMA

Martin Jiránek

Vládní angažmá s sebou nese i osobní zodpovědnost, kritizuje Bartoš mediální přestřelky Pirátů

Účast ve vládě je pro Piráty závazek, mimo jiné i v otázce komunikace. V Událostech, komentářích to řekl staronový předseda strany Ivan Bartoš, který tak narážel na slovní přestřelky Pirátů v médiích či na vnitrostranickém fóru. Takové případy jsou podle něj pro vnější pozorovatele matoucí a nedělají straně dobrý obraz.
11. 1. 2022|

Piráty dál povede Ivan Bartoš. Z chyb je důležité se poučit, řekl

Ve vedení Pirátů pokračuje dosavadní předseda a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš. V druhém kole volby na celostátním fóru strany získal 662 z 948 odevzdaných hlasů. Jeho soupeř, senátor Lukáš Wagenknecht, obdržel 265 hlasů. Prvním místopředsedou strany se stal europoslanec Marcel Kolaja. Druhou místopředsedkyní je náměstkyně hejtmana Vysočiny Hana Hajnová. Trojkou je zastupitelka Prahy 21 Blanka Charvátová. Posledním místopředsedou se stal bývalý poslanec Martin Jiránek. Podle aktuálních čísel, která zazněla na sobotním fóru, mají Piráti 1230 členů.
8. 1. 2022Aktualizováno8. 1. 2022, 21:39|

Kandidáti na poslance chtějí policistům ubrat byrokracii. Neshodnou se, jestli má policie vážný podstav

Zvýšení prestiže policejního sboru a také zmenšení byrokracie spojené s jejich prací považují politici, kteří se ucházejí o poslanecká křesla, za nejlepší recept, jak přilákat nové lidi k práci u republikové policie. Bezpečnost s důrazem na poměry u policie byla jedním z hlavních témat debaty lídrů kandidátek z Královéhradeckého kraje. Jejími hosty byli Ivan Adamec (SPOLU), Jan Birke (ČSSD), Klára Dostálová (ANO), Tomáš Jarkovský (PŘÍSAHA), Martin Jiránek (PirátiSTAN), Vladimíra Lesenská (SPD) a Zdeněk Ondráček (KSČM). Moderoval ji Martin Řezníček.
18. 9. 2021|

Lídři kandidátek z Královéhradeckého kraje kritizovali složitost českých zákonů

Byrokratickou zátěž rozebírali v předvolební debatě lídři kandidátek Královéhradeckého kraje. Shodli se na přebujelosti českého právního řádu a potřebě redukce zákonů. Diskutovali i o zlepšení spolupráce ústavních institucí. Hosty debaty byli Ivan Adamec (SPOLU), Jan Birke (ČSSD), Klára Dostálová (ANO), Tomáš Jarkovský (PŘÍSAHA), Martin Jiránek (PirátiSTAN), Vladimíra Lesenská (SPD) a Zdeněk Ondráček (KSČM). Debatu moderoval Martin Řezníček.
18. 9. 2021|

Lídři z Královéhradeckého kraje debatovali o smyslu sněmovní komise k havárii na Bečvě

Mělo smysl zřídit sněmovní vyšetřovací komisi k havárii na řece Bečvě? O tom mluvili lídři z Královéhradeckého kraje v předvolební diskusi České televize. Zúčastnili se jí Ivan Adamec (SPOLU), Jan Birke (ČSSD), Klára Dostálová (ANO), Tomáš Jarkovský (PŘÍSAHA), Martin Jiránek (PirátiSTAN), Vladimíra Lesenská (SPD) a Zdeněk Ondráček (KSČM). Moderoval ji Martin Řezníček.
17. 9. 2021Aktualizováno17. 9. 2021, 22:13|

Firmy se chtějí zaměřit na export, trápí je ale nedostatek lidí i drahá doprava

České firmy chtějí využít rostoucích ekonomik a ještě více se zaměřit na export. Vyplývá to z průzkumu Asociace malých a středních podniků a živnostníků a agentury Czech Trade. Podle vicepremiéra Karla Havlíčka (za ANO) jsou firmy v dobré kondici a právě průmyslové a vývozní společnosti mají udržet tuzemskou ekonomiku v rychlém růstu. Podniky teď ale řeší nedostatek vstupních surovin i pracovní síly.
16. 6. 2021|

Testování na koronavirus ve firmách asi potrvá nejméně do května, řekl ve sněmovně Blatný

Poslanci na čtvrtečním jednání diskutovali o situaci ve školství. Podle šéfa resortu Roberta Plagy (za ANO) je upravená kompromisní podoba letošních maturit, která byla představena, konečnou verzí. Na dotazy zákonodárců tentokrát na pravidelný čtvrtečních interpelacích neodpovídá předseda vlády Andrej Babiš (ANO). Ten ráno odletěl na návštěvu Izraele. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) na dotaz k přeplněným testovacím místům upozornil, že testování zaměstnanců mají zajistit firmy samy. Opatření bude podle něj nutné nejméně do konce května, i když se bude vývoj epidemie zlepšovat.
11. 3. 2021Aktualizováno11. 3. 2021, 18:09|

Poslanci poslali lidovecký návrh volebního zákona do druhého čtení, zachovává 14 krajů

Prvním čtením v Poslanecké sněmovně prošel lidovecký návrh novely volebního zákona. Zpravodaji Marku Výbornému (KDU-ČSL) prošel i požadavek na zkrácené projednání ve výborech na dvacet dnů. Návrh počítá se zachováním čtrnácti krajů – k čemu se nově přihlásila i SPD, která dříve preferovala vytvoření jediného celorepublikového volebního obvodu. Na jediném volebním obvodu nyní trvá už pouze ANO. Během interpelací premiér Andrej Babiš (ANO) uvedl, že k žádnému rozvolňování opatření po skončení současného lockdownu nedojde.
4. 3. 2021Aktualizováno4. 3. 2021, 21:12|

Vláda pravděpodobně požádá o prodloužení nouzového stavu do konce roku, řekl Havlíček

Vláda zřejmě požádá poslance, aby byl nouzový stav prodloužen do konce roku. V Otázkách Václava Moravce (OVM) to řekl vicepremiér Karel Havlíček (za ANO). Zatím má nouzový stav trvat do 12. prosince. Havlíček nevyloučil, že v závislosti na situaci by mohlo hrozit i další prodloužení. Skutečnost, že vláda o prodloužení nouzového stavu požádá, potvrdil po nedělním jednání vlády i ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO).
29. 11. 2020|
Události komentáře

Stát dá 500 milionů korun na pomoc cestovním kancelářím, agenturám a průvodcům, oznámila Dostálová

Vláda vyčlení 500 milionů korun na podporu cestovních kanceláří, agentur a průvodců zasažených pandemií nemoci covid-19.  V Událostech, komentářích to řekla ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO). Příslušný program chce představit na pondělním zasedání vlády.
15. 10. 2020|

Řada obcí stále ještě nemá vysokorychlostní internet, ministerstvo vypíše další výzvu

V Česku na řadě míst stále chybí připojení k vysokorychlostnímu internetu. Některé obce ale už na pomoc ze strany státu nečekají. Snaží se přivést internet vlastní cestou a přesvědčují operátory, že se jim investice vyplatí. Už v září pak slibuje ministerstvo průmyslu a obchodu, že vypíše výzvu na čerpání evropských dotací. Na internet by měla jít miliarda a půl.
31. 8. 2020|
OVM

Aukce by mohla zlevnit neomezená mobilní data na sedm set korun, říká Dzurilla

Aukce kmitočtů pro rychlé mobilní sítě 5G by mohla vést ke snížení ceny neomezených mobilních dat na zhruba 700 korun měsíčně, uvedl v pořadu Otázky Václava Moravce v České televizi vládní zmocněnec pro technologie a digitalizaci Vladimír Dzurilla. Současná cena v Česku se u operátorů pohybuje nad tisícem korun.
16. 8. 2020Aktualizováno16. 8. 2020, 16:44|
Události komentáře

Mým úkolem je, aby kultura přežila, řekl Zaorálek. Po vládě chce více peněz

Ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) pocítil pandemii na vlastní kůži, prošel si karanténou a povinnými testy na koronavirus. Ty vyšly negativní, a tak mohl ve studiu v pořadu Události, komentáře osobně s opozičními poslanci debatovat o politických krocích k tomu, aby ekonomické škody v české kultuře byly co nejmenší.
14. 7. 2020|

Komora žádá firmy, aby místo propouštění nabídly pracovníky jiným. Zřizuje linku výměny

Hospodářská komora vyzvala firmy, aby místo propouštění při omezení provozu kvůli vládním opatřením proti koronaviru nabídly své zaměstnance jiným podnikům. Firmy mají pro nabídku i poptávku práce od úterý k dispozici bezplatnou telefonní linku 800 222 121 a mohou využít i on-line aplikaci WorkLinks.com.
31. 3. 2020Aktualizováno31. 3. 2020, 19:26|

První české město bude sítí 5G pokryté už za rok, plánuje ministerstvo průmyslu

Ministerstvo průmyslu a obchodu připravilo plán, jak v Česku zavádět nejrychlejší internet páté generace. Úředníci teď vybírají jedno středně velké město, které má být za rok kompletně pokryté sítí 5G. Chtějí na něm ukázat, jaké možnosti dané připojení nabízí.
15. 6. 2019|

Sestěhování tří státních agentur se oddaluje. Až nastane, ušetří se prý miliony

Sestěhování státních agentur CzechInvest, CzechTourism a CzechTrade se oddaluje. Nový ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) počítá s tím, že jasný model, jak ke propojení dojde, bude v létě. Jeho předchůdkyně Marta Nováková počítala, že stěhování by mohlo proběhnout do června. Navíc má dojít k personálnímu propojení vybraných odborů, ušetří se tím prý miliony.
11. 5. 2019|
Interview ČT24

Jiránek: Kolem čínských investic se u nás dělá velký humbuk. Pro Peking jsme trpaslíček

Návštěva prezidenta Miloše Zemana v Číně přinesla příslib dalších miliardových investic do Česka. Místopředseda hospodářského sněmovního výboru Martin Jiránek (Piráti) však v Interview ČT24 připomínal, že už v minulých letech zněla při návštěvě velká čísla, ale realita byla jiná. I nyní je tak spíš skeptický. Číňané podle něj u nás víc neinvestují jednoduše proto, že pro ně představujeme trpaslíčka ve středu Evropy.
27. 4. 2019|

Navrhnu rychlejší ukončení smlouvy s operátorem, slibuje Babiš. Piráti považují jeho návrh za „vykrádání témat“

Premiér Andrej Babiš (ANO) předloží novelu, podle které by zákazník mohl ukončit smlouvu s operátorem do dvou dnů místo deseti. Po třech měsících trvání smlouvy by také zákazník neplatil žádnou pokutu za její vypovězení. Se zástupci operátorů se premiér sejde 12. března. Ve středu také chce návrhy předložit na vládě.
26. 2. 2019Aktualizováno26. 2. 2019, 22:53|
Volby 2017

Řešit trh práce přes školy, nebo Ukrajince? Když chci lidi, tak je pořádně zaplatím, říká Marksová

Nezaměstnanost v Česku se dostala na nejnižší úroveň za téměř dvacet let. Řada podniků si už ale stěžuje, že je těžké sehnat na trhu práce lidi. Problém by bylo možné řešit změnami ve školství nebo usnadněním přístupu zahraničních pracovníků na tuzemský trh, zaznívalo od hostů předvolební debaty České televize na téma Sociální politika a zaměstnanost, kteří zastupují subjekty kandidující do Poslanecké sněmovny v říjnových volbách, a jejich volební potenciál jim dává šanci na úspěch. Podle ministryně práce a sociálních věcí a kandidátky ČSSD Michaely Marksové je třeba lidi především důstojně zaplatit.
22. 9. 2017Aktualizováno23. 9. 2017, 20:40|
Volby 2017

Skopeček z ODS kritizuje porodné: Úplatkem počty dětí nezvýšíme

Navyšování porodného představuje neefektivní úplatek, který nemá na počet narozených dětí vliv. V předvolební debatě věnované sociální politice to prohlásil občanský demokrat Jan Skopeček. Reagoval tak na předvolební slib sociální demokracie, která chce zvýšit porodné na patnáct tisíc.
22. 9. 2017Aktualizováno23. 9. 2017, 20:35|
Volby 2017

U důchodů se nelze spoléhat na první pilíř, říká Maxová z ANO. Politici navrhují změny systému

Penzijní systém potřebuje úpravy, shodli se kandidáti napříč politickým spektrem v rámci předvolební debaty České televize na téma Sociální politika a zaměstnanost. Na reformě musí být konsenzus mezi stranami, uvedla kandidátka ANO Radka Maxová. Politici v řadě případů upozorňovali, že jen první pilíř nestačí a lidé musí také sami spořit.
23. 9. 2017Aktualizováno23. 9. 2017, 20:31|