TÉMA

Občané

České předsednictví bylo plné promarněných příležitostí, soudí Havlíček. Dostali jsme Česko do extraligy, říká Pekarová Adamová

S koncem roku 2022 skončilo také šestiměsíční české předsednictví v Radě Evropské unie, které v Událostech, komentářích předsedkyně poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) i ministr pro evropské záležitosti Mikuláš Bek (STAN) zhodnotili jako úspěšné. „Z pozice hráče na druhé housle jsme se dostali do extraligy,“ prohlásila Pekarová Adamová. S tím však nesouhlasí místopředseda ANO Karel Havlíček ani místopředseda rozpočtového výboru Jan Hrnčíř (SPD). Havlíček jej zhodnotil jako „předsednictví promarněných příležitostí“. Opoziční politici zkritizovali zejména rozšíření trhu s emisními povolenkami.
4. 1. 2023|

V současné době nedůvěry vůči státu by byl výhodou prezident, který nebyl v politice, soudí Nerudová

V době, kdy je společnost hluboce rozdělená a je velmi nízká důvěra občanů ve stát, v instituce, ve vládu i prezidenta, je důležité, aby byl prezidentem republiky člověk, který nikdy nebyl v politice a nemá žádné závazky z minulosti, řekla v pořadu Hyde Park ekonomka a kandidátka na prezidentku Danuše Nerudová.
13. 12. 2022|

Fiala požádá Jurečku, aby funkci ministra životního prostředí vykonával do konce roku

Premiér Petr Fiala (ODS) požádá Mariana Jurečku (KDU-ČSL), aby funkci ministra životního prostředí vykonával až do konce roku. Pokud nenastanou žádné nepředvídatelné okolnosti, bude poté připraven navrhnout do funkce lidoveckého ministerského kandidáta Petra Hladíka. Premiér to řekl v pořadu Otázky Václava Moravce. Uvedl také, že platí závazek, že celková daňová zátěž nesmí vzrůst a odmítl snižování hranice zastropování energií.
27. 11. 2022Aktualizováno28. 11. 2022, 07:22|

Bělorusové a Rusové žijící na Ukrajině si někdy musí hledat nový domov. Ruší jim povolení k pobytu

Někteří Rusové a Bělorusové žijící na Ukrajině čelí problému –⁠ země je chce pomocí byrokratických pastí dostat pryč. Snaží se tak zbavit lidí, u nichž hrozí kolaborace s invazními silami, a ruší jim legálně získaná víza a povolení k pobytu. Část z nich se přitom postavila proti své zemi původu a pomáhala bránící se Ukrajině. Doma jim proto hrozí za jejich názory stíhání. Ukrajinští představitelé tvrdí, že postupují v souladu se zákonem. Roli mohou hrát i informace tajných služeb o jednotlivcích.
2. 8. 2022|

30 let zpět: Názory občanů na rozdělení Československa

V roce 1992 českou a slovenskou politikou i společností čím dál více rezonovaly debaty o rozdělení Československa na dva samostatné státy. Co si o rozdělení státu mysleli občané Ústí nad Labem, ukázala malá anketa.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
21. 6. 2022|

Letošní rok bude jeden z nejsložitějších, řekl Fiala v novoročním projevu

Novoroční projev přednesl předseda české vlády Petr Fiala (ODS). Letošní rok podle něj bude jedním z nejsložitějších a nejtěžších od vzniku samostatné České republiky. Bude se muset vypořádat s potížemi způsobenými inflací, růstem cen energií i s epidemií covidu-19. Vyřešit je podle něj potrvá dlouho. Doufá, že první pozitivní výsledky přijdou ještě před koncem roku. Jde již o druhý projev vysokého ústavního činitele na Nový rok, předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) k národu promluvil po poledni.
1. 1. 2022Aktualizováno1. 1. 2022, 20:32|

Na předání státního vyznamenání čeká téměř sedmdesát osobností

Sedm desítek lidí stále čeká na to, až si budou moci z rukou prezidenta republiky převzít vyznamenání. Hrad ceremoniál tradičně připadající na státní svátek 28. října kvůli hospitalizaci prezidenta odsunul na 1. ledna, nakonec byl zrušen i tento termín. Státní vyznamenání se nepředávala ani v roce 2020, a to kvůli tehdejší pandemické situaci.
1. 1. 2022|

30 let zpět: Televizní projev Václava Havla

Rok 1991 se nesl ve znamení česko-slovenských jednání a dohadů o budoucím státoprávním uspořádání, tedy zda zůstane československá federace, nebo se rozdělí na samostatné státy. Jednání národních rad selhala a ve společnosti narůstala nejistota z budoucnosti. Proto v den dvouletého výročí událostí 17. listopadu 1989 přednesl prezident Václav Havel v televizi jeden ze svých zásadních projevů. Oznámil, že předloží ke schválení pět návrhů zákonů, včetně prezidentské pravomoci vyhlásit referendum. A obrátil se na veřejnost s žádostí o podporu.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
17. 11. 2021|

Nymburské nemocnici došly zásoby podpažních berlí, důvodem je nedostatek hliníku

Nemocnice v Nymburku hlásí velký nedostatek některých zdravotnických pomůcek, zejména podpažních berlí. Důvodem je vysoká cena hliníku a jeho nedostatek či výpadek některých dodávek. Nemocnice tak oslovila i veřejnost a své pacienty, aby jim berle, které už nepotřebují, přinesli. Několik lidí se už ozvalo, do zdravotnického zařízení přinesli celkem 24 párů berlí. Pomůcku lékaři dávají zejména pacientům po operacích zad či dolních končetin.
3. 11. 2021|

Britští zpravodajci nečekali, že Kábul padne ještě letos

Podle britských zpravodajců bylo nepravděpodobné, že by Kábul padl do rukou radikálního islamistického hnutí Taliban ještě letos, uvedl ministr zahraničí Dominic Raab. Ministr před poslanci ve Westminsteru obhajoval stažení britských sil z Afghánistánu, kde Taliban po bleskovém postupu zemí převzal moc během několika týdnů.
1. 9. 2021Aktualizováno1. 9. 2021, 18:47|

Občané k tématu Zahraniční politika

Neutralita ČR, výstup z NATO, STOP příkazům EU a EK při řešení nelegální migrace, STOP omezování práv legálních držitelů zbraní ze strany EU
14. 9. 2017Aktualizováno5. 10. 2017, 16:40|

Občané k tématu Společnost a kvalita života

Naše společnost žije ve strachu.Převládá povrchnost a agresivita. Manipulace s míněním lidí. Nespokojenost s EU
14. 9. 2017Aktualizováno5. 10. 2017, 16:38|

Občané k tématu Obrana a bezpečnost

Neutralita ČR, vystoupení z NATO, žádné voj. mise, vlastní armáda a policie v nových podmínkách, stálá ochrana státních hranic
14. 9. 2017Aktualizováno5. 10. 2017, 16:37|

Občané k tématu Místní rozvoj a dotace z EU

Jsme proti dotační politice ČR ve vztahu s EU
14. 9. 2017Aktualizováno5. 10. 2017, 16:35|
Volby 2017

Ludvík Adámek: Česko má být neutrální stát, z Ruska strach nemám

Česká republika se má stát neutrálním státem, měla by proto opustit NATO i Evropskou unii. V Událostech, komentářích to prohlásil předseda a pražský volební lídr hnutí Občané 2011-Spravedlnost pro lidi Ludvík Adámek. V předvolebním rozhovoru dále uvedl, že hnutí chce restartovat české zemědělství a obnovit hutní a strojírenskou výrobu.
4. 10. 2017|
Volby 2017

Mach volá po referendu: EU se po brexitu nechytila za nos, naopak chce víc regulovat

Předseda Strany svobodných občanů Petr Mach se před sněmovními volbami vzdal mandátu europoslance. Dospěl k závěru, že Evropská unie je nereformovatelná a chtěl by z ní vystoupit. Podobný názor má i Blok proti islamizaci či Občané 2011. „Evropská unie je hospodářský rozvoj. Desintegrace znamená hospodářský pokles. Bylo by nám hůře,“ oponoval Pavel Sehnal (ODA) v předvolební diskuzi České televize.
30. 9. 2017|

Občané k tématu Stav demokracie v ČR

Ne současnému stavu demokracie v ČR. Politika a paralyzuje společnost. Menšina vládne většině. Boj proti korupci a klientelismu
14. 9. 2017Aktualizováno14. 9. 2017, 19:53|

Občané k tématu Zdravotnictví

Jedna zdravotní pojišťovna, revize financování a kontroly hospodaření na poskytnuté projekty
14. 9. 2017Aktualizováno14. 9. 2017, 19:50|

Občané k tématu Spravedlnost a stav justice

Vymahatelnost práva, audity sporných rozsudků, novelizace trestního zákona, rozšíření kapacity nápravných zařízení
14. 9. 2017|

Občané k tématu Zemědělství a životní prostředí

Soběstačnost v živočišné a rostlinné výrobě, ne druhořadým dováženým produktům, stop chovu kožešinových zvířat, podpora ekologickým projektům
14. 9. 2017|

Občané k tématu Státní finance

Odmítáme přijmout Euro jako měnu, vyrovnaný státní rozpočet, revize ve výdajích rozpočtu, konec práce na černo a konec šedé ekonomice
14. 9. 2017|

Občané k tématu Kultura

Revize přijetí zákona o tzv. církevních restitucích, podpora oprav kulturních památek, podpora kinematografie
14. 9. 2017|

Občané k tématu Průmysl a obchod

Lithium je České republiky! Kontrola a ochrana strateg. surovin, komodit, oborů, odvětví a zdrojů, obnovíme hutní a strojírenskou výrobu
14. 9. 2017|

Občané k tématu Školství, sport, věda a mládež

Podpora vědy, výzkumu a sportu vyššími dotacemi, podpora nových oborů učňovského školství, státní maturity bez CERMATU
14. 9. 2017|