TÉMA

Volby v Německu

Žádost Číny o otevření tendru na dostavbu Dukovan pro tamní firmy označil Vystrčil za pokus o vtip

Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) v Událostech, komentářích odmítl žádost Číny, která chce, aby Česko v souvislosti s dostavbou Dukovan vrátilo do hry její společnost. Označil to za pokus o vtip. Komentoval také spor ohledně Dolu Turów, který pokládá za nešťastný. Podle něj by nebylo dobré, kdyby ovlivnil politické vztahy mezi Českem a Polskem.
29. 9. 2021|
Volby v Německu

Průlom v jednáních o vládě. CDU/CSU a sociální demokracie našly shodu v daních i limitu běženců

Vyjednávači konzervativní unie CDU/CSU a sociální demokracie (SPD) Martina Schulze dosáhli po celonočním jednání konečně průlomu v sondovacích rozhovorech o nové německé vládě. Shodli se například na omezení slučování rodin běženců, kteří nemají status uprchlíka. Měsíčně by jejich příbuzných neměla přicházet víc než tisícovka. Pokračování dosavadní velké koalice se tak zase o krok přiblížilo.
12. 1. 2018Aktualizováno12. 1. 2018, 16:02|

Schäuble vyzval politické strany ke kompromisu. Aby se dohodly na nové německé vládě

Předseda Spolkového sněmu Wolfgang Schäuble na úvod zasedání německého parlamentu vyzval politické strany k ochotě přistoupit na kompromisy v zájmu vytvoření nové německé vlády. Povolební situace v Německu se ocitla ve slepé uličce poté, co zkrachovala sondážní jednání čtyř stran (CDU/CSU, svobodných demokratů FDP a Zelených) o možnosti vytvořit koaliční vládu, a sociální demokraté (SPD) odmítli setrvat v dosavadní koalici s CDU kancléřky Angely Merkelové a CSU.
21. 11. 2017|

Ostatní z nás mají strach, říká poslanec německé AfD s českým občanstvím

V Berlíně se poprvé sešel nově zvolený parlament. Do jeho čela poslanci, kterých je rekordních 709, jasnou většinou vybrali dosavadního ministra financí Wolfganga Schäubleho (CDU). Zvolili i pětici jeho místopředsedů, pro kandidáta protiimigrační Alternativy pro Německo (AfD) se ale dost hlasů nenašlo. Právě AfD, která zažívá v parlamentu svou premiéru, reprezentuje i Petr Bystroň, předseda bavorské buňky, který má české občanství.
24. 10. 2017|

Merkelová, FDP, Zelení. Začalo vyjednávání o nové německé vládě

V Berlíně začalo vyjednávání o nové německé vládě. Zástupci konzervativní unie CDU/CSU v čele s kancléřkou Angelou Merkelovou (CDU) se separátně sešli se svobodnými demokraty (FDP) a posléze i se Zelenými. Očekává se, že fáze předběžných rozhovorů bude trvat několik týdnů. Nesourodá koalice konzervativní CDU/CSU, liberální FDP a Zelených dosud na celoněmecké úrovni nikdy nevznikla.
18. 10. 2017|
Volby v Německu

Jednání o německé koalici drhne na uprchlících i na rušení uhelných elektráren

Sestavování nové německé vlády se začíná komplikovat. Aktuálně vyjednávaná koaliční varianta na půdorysu konzervativní unie CDU/CSU, svobodných demokratů (FDP) a Zelených ztroskotává na nepřekročitelných podmínkách každé ze stran. Jeden z největších sporů se zřejmě povede o horní hranici počtu přijímaných uprchlíků. Bavorská CSU hranici požaduje, ostatní partneři ji naopak odmítají. Případná možná koalice se štěpí také na otázce uhelných elektráren či spalovacích motorů u aut.
27. 9. 2017Aktualizováno27. 9. 2017, 16:36|
Volby v Německu

Zemětřesení v AfD: Předsedkyně Petryová opouští stranu

Předsedkyně německé protiimigrační strany Alternativa pro Německo (AfD) Frauke Petryová oznámila, že hodlá vystoupit ze strany. Své posty v AfD opustí i další tři čelní představitelé včetně manžela Petryové. Všichni také odmítají být členy parlamentní frakce strany, která se v neděli ziskem téměř 13 procent hlasů dostala do Spolkového sněmu.
26. 9. 2017Aktualizováno26. 9. 2017, 17:45|
Volby v Německu

Zelení jsou strašákem pro německý průmysl, ozývá se po volbách

Angela Merkelová bude po čtvrté kancléřkou, protože její strana CDU/CSU vyhrála. Nicméně dohodnout se na koalici bude poměrně oříšek. Druhá sociální demokracie míří do opozice a naopak veškeré průzkumy překonala nacionalistická AfD, která může nyní leccos chtít změnit. Pokud kancléřka sestaví nakonec pravo-levicovou koalici s liberální FDP a Zelenými, tedy Jamajku, pro ekonomiku země a trhy to není zrovna nejlepší zpráva, shodli se analytici oslovení webem ČT24.
26. 9. 2017|
Volby v Německu

Rakušanová: O změny se po německých volbách postarají hlavně liberálové

„Je to v podstatě trvání na tom, že tak, jak to doteď běží, je to v podstatě správné, ale potřebuje to pár korektur. A o to by se měli v koalici postarat hlavně liberálové z FDP,“ komentovala Lída Rakušanová z Českého rozhlasu Plus výsledky německých parlamentních voleb. V Interview ČT24 tak narážela mimo jiné na to, že největší šanci na sestavení koalice zřejmě má dosud vládnoucí CDU/CSU se Zelenými a právě FDP.
26. 9. 2017|
Volby v Německu

Merkelová bude o vládě jednat s FDP a Zelenými. Nevyhýbá se ani Schulzově SPD

V Německu začíná vyjednávání o budoucí koalici. Vítězka voleb Angela Merkelová z konzervativní koalice CDU/CSU by ráda pozvala k vládě liberály z FDP a Zelené. Stále ale nechává otevřenou možnost pro velkou koalici se sociálními demokraty. Lídr SPD Martin Schulz naopak jasně oznámil odchod do opozice. V pondělí své rozhodnutí potvrdil s tím, že strana hodlá bránit demokracii „proti těm, kteří ji zpochybňují“.
25. 9. 2017Aktualizováno25. 9. 2017, 17:01|
Volby v Německu

Rozdíly přetrvávají i 27 let po sjednocení. Němci z bývalé NDR trestali vládu a volili protest

I letos volili lidé ve východní a západní části Německa značně odlišně. Na východě země měly slabší výsledky konzervativní unie CDU/CSU a sociální demokracie. Úspěch tam naopak slavily protiimigrační Alternativa pro Německo (AfD) a Levice.
25. 9. 2017Aktualizováno25. 9. 2017, 13:12|
Volby v Německu

Čeští politici si všímají výrazného zisku AfD

Čeští politici včetně premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) vesměs přivítali vítězství unie CDU/CSU. Pro mnohé je ale varovným signálem propad velkých stran a třetí místo Alternativy pro Německo (AfD). Šéf hnutí ANO Andrej Babiš tuto protiimigrační stranu dokonce označil za faktického vítěze voleb. Prezident Miloš Zeman Merkelové pogratuloval k opětovnému vítězství a popřál jí hodně štěstí v nelehkém jednání o nové koalici.
25. 9. 2017|
Volby v Německu

Německo je třeba ochránit před „jedem zprava“, hodnotí volby znepokojení komentátoři

Německá média reagují na hořkou výhru konzervativců v parlamentních volbách. Většina deníků varuje před nebezpečím v podobě protiimigrační strany Alternativa pro Německo (AfD), která skončila třetí. Komentátoři mluví o potřebě chránit demokracii. Dopady úspěchu AfD řeší i evropské listy, které zároveň připomínají klíčovou roli Berlína v EU.
25. 9. 2017Aktualizováno25. 9. 2017, 11:14|
Volby v Německu

Strana, se kterou nikdo nechce vládnout. AfD štikou německých voleb

Alternativa pro Německo (AfD) míří do Spolkového sněmu, ve volbách skončila jako třetí nejsilnější strana. v Sasku - tradiční baště kresťanských demokratů - populisté dokonce vyhráli. Poprvé od konce války tak ve sněmu zasedne strana, která zastává pozice napravo od konzervativní koalice CDU/CSU.
24. 9. 2017Aktualizováno25. 9. 2017, 09:27|
Volby v Německu

Merkelová chce mít vládu do Vánoc. Podle Schulze je ochotna k jakémukoliv ústupku

Podle kancléřky Angely Merkelové je možné, že navzdory obtížným jednáním bude mít Německo novou vládu ještě do Vánoc. Během povolební televizní debaty vyzvala všechny strany, které se dostaly do německého parlamentu, k zodpovědnosti v bouřlivých časech. Zástupci svobodných demokratů (FDP) a Zelených upozornili, že se do vlády s kancléřčinou konzervativní unií CDU/CSU nenechají vmanipulovat.
25. 9. 2017|
Volby v Německu

Šéf europarlamentu vyzval Merkelovou k reformě Evropy, Le Penovou potěšila AfD

Jedním z prvních zahraničních politiků, kteří pogratulovali německé kancléřce Angele Merkelové k vítězství ve volbách do Spolkového sněmu, byl předseda Evropského parlamentu Antonio Tajani. Německo podle něj zůstává spojené s evropskou myšlenkou, nyní je ale třeba „Evropu společně reformovat,“ uvedl Tajani.
24. 9. 2017|
Volby v Německu

Reakce českých politiků: Vítězství Merkelové se čekalo, výsledek AfD varováním

Čeští politici vesměs ocenili vítězství německé kancléřky Angely Merkelové ve volbách. Pro mnohé je ale varovným signálem propad velkých stran a také fakt, že se na třetí místo dostala protiimigrační Alternativa pro Německo (AfD).
24. 9. 2017|
Volby v Německu

Merkelová počtvrté: Kancléřka bez hvězdných manýrů, která nečiní svévolná rozhodnutí

Žena, která vyznává heslo „V klidu spočívá síla“. V politice nepříliš obvyklý obrázek. Nicméně se svým klidem přemohla své soupeře v Německu počtvrté za sebou. V čele země stála už v době, kdy šli dnešní prvovoliči do první třídy. Pro své příznivce je zosobněním jistoty, důvěryhodnosti, skromnosti a blízkosti obyčejným lidem, její kritici jí naopak vyčítají názorovou nečitelnost.
24. 9. 2017Aktualizováno24. 9. 2017, 20:07|
Volby v Německu

Volební místnosti v Německu se uzavřely. Účast byla prakticky stejná jako před čtyřmi lety

V Německu se uzavřely volební místnosti. Němci v neděli rozhodovali o složení nového parlamentu a o tom, zda zemi v dalších čtyřech letech povede kancléřka Angela Merkelová. Její konzervativní unie CDU/CSU byla tak velkým favoritem, že se z předvolební kampaně už v její rané fázi stala nudná záležitost. Pozornost se tak přesunula na ty další v pořadí v čele s protiimigrační a protiislámskou Alternativou pro Německo (AfD), která se zřejmě poprvé v historii dostane do Spolkového sněmu a stane se třetí nejsilnější stranou v zemi. Volební účast byla podobná minulým volbám.
24. 9. 2017Aktualizováno24. 9. 2017, 18:06|
Volby v Německu

I den před volbami přesvědčovali politici voliče. Poslední průzkumy potvrzují výhru CDU

Poslední den před parlamentními volbami se němečtí politici po celé spolkové republice snažili přesvědčit voliče, aby právě jim dali svůj hlas. Do finiše kampaně se zapojila i kancléřka Angela Merkelová (CDU) a její vyzyvatel v boji o post na čele německé vlády Martin Schulz (SPD).
23. 9. 2017|
Volby v Německu

Strany slibují Němcům férové platy a nová pracovní místa. AfD chce znovu platit markou

Průzkumy veřejného mínění napovídají, že velký kotrmelec po nedělních parlamentních volbách Německo nečeká. Nedá se tedy očekávat ani velký zvrat v německé hospodářské politice. Německá ekonomika je tahounem celé eurozóny a řada zemí, včetně České republiky, je na ní závislá. Co tedy slibují strany, které mají největší šanci dostat se do Spolkového sněmu v oblasti zaměstnanosti či budoucího vývoje eurozóny?
23. 9. 2017|
Volby v Německu

Odklon od jádra podporují všechny strany kromě AfD. Konec uhlí se bude řešit až po volbách

Energiewende. Jedno z nejskloňovanějších slov používaných v souvislosti s budoucí podobou německého hospodářství, zejména sektoru energetiky a dopravy. Ambiciózní plán přechodu od energie z fosilních a jaderných paliv na obnovitelné zdroje energie podporují až na Alternativu pro Německo (AfD) všechny politické strany, které by měly zasednout v Bundestagu po nadcházejících federálních volbách. Rychlost a způsob pokračování realizace Energiewende však bude záležet také na tom, s kým se CDU/CSU, pravděpodobný vítěz voleb, rozhodne sestavit vládní koalici.
22. 9. 2017Aktualizováno22. 9. 2017, 14:20|
Volby v Německu

Reforma EU nebo konec protiruských sankcí. Jakou chtějí německé strany zahraniční politiku?

Němečtí voliči si o víkendu vyberou nové poslance, do parlamentu by se mohlo dostat až šest stran. Zatímco v případě izraelsko-palestinského konfliktu se všechny shodnou na potřebě vzniku dvou samostatných států, na protiruské sankce mají často velmi odlišné názory. Většina hlavních stran chce reformovat Evropskou unii a má i stejný názor na jednání o brexitu, štěpí je ale přístup k Turecku a jeho případnému členství v EU.
21. 9. 2017|
Volby v Německu

Německo chce být připraveno. Nebezpečí hackerkých útoků před volbami nepodceňuje

Vláda v Berlíně zatím nezaznamenala, že by se Rusko snažilo ovlivnit nadcházející volby do Spolkového sněmu. Spolkový ministr vnitra ale takový pokus nevylučuje. Německé úřady se proto na případný útok hackerů nebo masivní šíření smyšlenek připravují. Například firma, která shromažďuje sečtené hlasy, opravuje v systému bezpečnostní nedostatky, na které nedávno upozornili aktivisté.
20. 9. 2017|