TÉMA

Hořice

Zastupitel obce na Jičínsku vozí do lesa tuny suti. Vše už řeší policie

Neobvyklou spornou skládku řeší v Třebnouševsi na Jičínsku. Do obecního lesa vyváží zastupitel Jiří Zeman (nestr.) suť a hlínu z rekonstrukce svého domu. Tvrdí, že to schválilo zastupitelstvo obce, žádný zápis o tom však neexistuje. Případ už vyšetřují také policisté. Podnět navíc v pátek dostala také Česká inspekce životního prostředí.
12. 4. 2024|

Začala stavba úseku dálnice D35 z Hořic do Sadové na Královéhradecku

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) zahájilo výstavbu dálnice D35 mezi Hořicemi na Jičínsku a Sadovou na Hradecku. Silnice v délce deset a půl kilometru bude stát bez daně přes dvě miliardy korun a auta by po ní měla začít jezdit v roce 2025.
7. 11. 2023|

Archeologové v trase dálnice D35 našli hroby únětické kultury a nevysvětlitelnou krávu

Archeologové z trasy budoucí dálnice D35 v úseku mezi Sadovou a Hořicemi hlásí první objevy. K zatím nejpozoruhodnějším patří pohřebiště z doby bronzové mezi obcemi Klenice a Horní Černůtky. Kuriózním nálezem z období novověku jsou kosterní pozůstatky krávy s odříznutou hlavou uloženou v břiše. Zkoumaný úsek měří asi 10,5 kilometru.
17. 11. 2022|

Nečesaný dostal nepravomocně odškodné 1,7 milionu, necelou desetinu požadované částky

Soud přiznal Lukáši Nečesanému odškodné od státu ve výši přes 1,7 milionu korun a úroky z prodlení. Verdikt není pravomocný, muž se domáhal 18,8 milionu korun, může podat odvolání. Nečesaný čelil stíhání za pokus o vraždu kadeřnice v Hořicích na Jičínsku, strávil dva roky za mřížemi. Justice ho ale nakonec po zásahu Nejvyššího soudu osvobodila pro nedostatek důkazů a případ zůstal neobjasněný.
17. 10. 2022Aktualizováno17. 10. 2022, 13:16|

Zemřel herec a dabér Stanislav Fišer. Hlas propůjčil Vinnetouovi

Ve věku 90 let zemřel divadelní a filmový herec a dabér Stanislav Fišer. Svou kariéru spojil hlavně s Městskými divadly pražskými, vedle toho patřil i k nejobsazovanějším dabérům v Česku, jeho hlasem mluvil například Pierre Brice v roli náčelníka Apačů Vinnetoua nebo animovaný Asterix. O úmrtí Fišera informovala Frekvence 1 a deník Blesk.cz, kterým to sdělila hercova partnerka Antonie Hemerková.
11. 6. 2022Aktualizováno11. 6. 2022, 11:00|

Hořická radnice prodloužila pronájem obchodu na náměstí. Firma uspěla i přes dlužné nájemné

Hořická radnice prodloužila pronájem samoobsluhy v centru o dvacet let. Opozice neúspěšně žádala, aby město výběr provozovatele zopakovalo. Provozovatel obchodu, společnost Švamberk Invest, totiž před třemi lety přestal platit nájem. Smlouvu pak získal díky příslibu, že dluh v budoucnu uhradí.
29. 1. 2022|

Výstavba části dálnice D35 získala stavební povolení. Jde o úsek z Hořic do Sadové

Ministerstvo dopravy vydalo stavební povolení na výstavbu úseku dálnice D35 mezi Hořicemi na Jičínsku a Sadovou na Královéhradecku. Na 10,4 kilometru dlouhou stavbu se vykupují pozemky, zbývá jich získat asi deset procent. Zpracovává se také zadávací dokumentace, uvedl na Twitteru generální ředitel Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Radek Mátl.
16. 10. 2021|

Modernizace D1 v číslech: Nejrychleji se pracovalo u Ostrovačic, nejlaciněji u Lokte

Končí modernizace dálnice D1. Trvala déle než osm let, oproti původním plánům se protáhla o tři roky. Stát za ni zaplatil téměř dvacet miliard korun bez DPH (s ní ještě o čtyři miliardy více). Časově i finančně nejnáročnější byla rekonstrukce úseku Humpolec – Větrný Jeníkov, kde načas práce úplně ustaly a měnil se zhotovitel. V přepočtu na kilometr však zaplatil stát nejvíce za rekonstrukci šesti kilometrů nad Velkým Meziříčím, kterému dominuje vysoký most.
2. 10. 2021|

Královéhradecké nábřeží zdobí pětice nových soch

Na Nábřeží sochařů u Labe v Hradci Králové stojí nové pískovcové sochy pěti umělců. Vznikly během letošního mezinárodního sochařského sympozia v Hořicích na Jičínsku. Na nábřeží zůstanou dva roky a pak se vrátí do Hořic, kde by měly najít trvalé místo. Setkání sochařů se koná vždy po dvou letech. Jednatřicátý ročník sympozia, který se měl konat již loni, ale kvůli epidemii koronaviru organizátoři přeložili na letošek.
26. 7. 2021|

Útočníka z Hořic policie nemá, případ odložila. Nečesaný zůstává zproštěn

Policie po opětovném prověření ukončila vyšetřování a bez nalezení viníka odložila případ pokusu o vraždu kadeřnice v Hořicích na Jičínsku z února 2013. V případu byl stíhán i souzen Lukáš Nečesaný, ale Vrchní soud v Praze jej loni na jaře viny pravomocně zprostil. Nečesaný vinu od začátku odmítal.
4. 12. 2020Aktualizováno4. 12. 2020, 21:01|

Hořice si vydechly, tisíce aut se vrátily na obchvat. Nový most nad železnicí je hotový

Po roce a půl je opět možné dojet po silnici I/35 z Hradce Králové do Jičína. Ředitelství silnic a dálnic v neděli ráno zprovoznilo nový silniční most u Hořic. Auta tak již nemusí zajíždět do města, kudy vedla objízdná trasa. Nový most přišel na 236 milionů korun bez DPH, podle ŘSD šlo o největší současnou investici na silnicích první třídy v Královéhradeckém kraji.
1. 11. 2020|

Vrchol cen Gloria musaealis obsadila horolezecká expozice v Turnově, těší se i Jihočeské muzeum

Muzejním počinem roku 2019 je expozice horolezectví v Muzeu Českého ráje v Turnově. Nejlepší muzejní výstavu loni připravilo Jihočeské muzeum v Českých Budějovicích, které zpřístupnilo nové expozice. Ocenění jim patří v soutěži Gloria musaealis, jejichž vítěze v úterý vyhlásila pořádající Asociace muzeí a galerií v České republice.
6. 10. 2020|

Dostavba dálnice D11 do Polska nebo holding nemocnic jsou ústředními tématy voleb v Královéhradeckém kraji

Poslední čtyři roky v Královéhradeckém kraji vládla koalice ČSSD, ODS, TOP 09, Východočechů, KDU-ČSL a STAN, sestavená tehdy doslova pár minut po volbách, v rekordně krátkém čase jako první ze všech krajů ČR. Hejtmanské křeslo obhajuje Jiří Štěpán (ČSSD), který kandiduje v rámci koalice Spolu pro kraj.
4. 9. 2020|

Soud opět zamítl obnovení řízení v případu disidenta Wonky. Není důvod, tvrdí

Okresní soud v Hradci Králové podruhé zamítl obnovu řízení ve více než 30 let starém případu disidenta Pavla Wonky, který se týkal údajně křivého obvinění členů KSČ. Okresní prokuratura v Trutnově za to Wonku několik let stíhala, než tehdejší hradecký okresní soud věc v únoru 1988 pro neúčelnost zastavil. Wonka byl tehdy již odsouzen za závažnější činy. O obnovu řízení usiluje Jiří Wonka, který se roky u soudů snaží očistit bratrovo jméno.
19. 5. 2020|

Podle opozice prodaly Hořice pozemek pro továrnu levně. Cena nebyla hlavní, oponuje starosta

Devítitisícové Hořice na Jičínsku prodají průmyslovou zónu o rozloze 3,4 hektaru strojírenské firmě ORT Nový Bydžov. Firma by měla městu zaplatit 110 korun za metr čtverečný, tedy 3,7 milionu korun. Slibuje, že v zóně najde práci až dvě stě lidí. Obchod se nelíbí opozici, podle které má pozemek minimálně trojnásobnou cenu.
5. 11. 2019|

Nečesaný žádá odškodnění 45 milionů korun za trestní stíhání

Lukáš Nečesaný a jeho příbuzní žádají od státu zhruba 45 milionů korun jako odškodné za trestní stíhání, které se týkalo neobjasněného pokusu o vraždu kadeřnice z Hořic. Mladík byl za napadení ženy dva roky ve vězení, soud ho ale nakonec pravomocně zprostil viny.
27. 9. 2019|

Definitivní zproštění. Šéf žalobců nepodá kvůli Nečesanému dovolání, případ končí

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman nepodá dovolání v kauze Lukáše Nečesaného. České televizi to potvrdil mluvčí Nejvyššího státního zastupitelství (NSZ) Petr Malý. Pražský vrchní soud na konci března Nečesaného pravomocně zprostil obvinění z pokusu o vraždu kadeřnice. S tím sice nesouhlasila dozorující žalobkyně a hradecké státní zastupitelství v dubnu podalo podnět k NSZ, Zeman mu ale nevyhověl. Letitá kauza tak definitivně končí. Na rozhodnutí nejvyššího žalobce upozornil server Novinky.cz.
28. 5. 2019Aktualizováno28. 5. 2019, 20:36|

Vrchní soud zprostil Nečesaného viny z pokusu o vraždu kadeřnice

Vrchní soud pravomocně zprostil Lukáše Nečesaného viny z pokusu o vraždu kadeřnice. Krajský soud vynesl pět rozsudků. Mladík nejprve dvakrát skončil ve vězení, kde si odpykal celkem dva roky, na svobodu se pokaždé dostal díky zásahu Nejvyššího soudu. Nový senát krajského soudu pak Nečesaného dvakrát osvobodil, vrchní soud to ale vždy zrušil. Policie uvedla, že případ z února 2013, bude dál vyšetřovat.
27. 3. 2019Aktualizováno27. 3. 2019, 13:06|

Hradecké náměstí je v havarijním stavu. Rozkopané bude pět let

Nejpozději do půl roku se v Hradci Králové musí rozkopat historické Velké náměstí. Zatím však nepůjde o začátek dlouho plánované celkové rekonstrukce, ale o řešení havarijního stavu. Jak se ukázalo, opravy starých vodovodních, kanalizačních a plynových potrubí už nelze odkládat. Radnice původně chtěla všechny zásahy vyřešit najednou, letos v srpnu však ministerstvo kvůli podané námitce podjatosti zahájení prací odsunulo. Všechny opravy mohou trvat pět let.
10. 11. 2016|

Rekonstrukci hradeckého náměstí budou řešit v Hořicích: 4000 stran spisu se stěhují

Na úředníky ze stavebního úřadu ve východočeských Hořících zřejmě padne obří břímě, měli by totiž rozhodovat ve věci rekonstrukce Velkého náměstí v Hradci Králové. Opravy za zhruba 200 milionů se chystají už několik let, v průběhu řízení ale jeden z účastníků upozornil na systémovou podjatost úředníků v Hradci. Ministerstvo pro místní rozvoj pak rozhodlo, že jsou podjatí jak královéhradecký stavební úřad, tak i primátor Fink. Do Hořic tak zřejmě poputuje spis, který se týká jedné z nejsložitějších investic krajského města a má asi čtyři tisíce stran.
31. 8. 2016Aktualizováno31. 8. 2016, 18:10|