TÉMA

Tunel Blanka

Jednadvacet lidí míří k soudu v kauze firmy ČKD Praha DIZ. Daň dle obžaloby zkrátili o nejméně 850 milionů

Hlavní větev kauzy údajných daňových podvodů ve strojírenské společnosti ČKD Praha DIZ míří před soud. Státní zástupkyně podala obžalobu na jednadvacet lidí. Českou televizi o tom informovala dozorující státní zástupkyně Petra Ullrichová. Policisté vyčíslili škodu způsobenou státu na nejméně 850 milionů korun. Podle serveru Seznam Zprávy je hlavním aktérem případu miliardář Petr Speychal, kterému firma dříve patřila. Ve druhé větvi případu státní zastupitelství v lednu obžalovalo třicet lidí.
5. 12. 2023|

Praha kvůli kolaudaci části tunelu Blanka osloví obyvatele ulice V Holešovičkách

Praha v reakci na rozhodnutí městského soudu, který opět odebral kolaudační souhlas části tunelového komplexu Blanka mezi Špejcharem a Pelc Tyrolkou, osloví dopisem obyvatele ulice V Holešovičkách a jejího okolí. Podle magistrátu by to mělo vyhovět námitkám soudu, podle kterého město v řízení o změně stavby ohledně protihlukových opatření kolem ulice V Holešovičkách neoslovilo dopisem ty, kterých se změna týkala. O dalším postupu v úterý informoval mluvčí Prahy Vít Hofman. O rozhodnutí soudu napsaly v pondělí Hospodářské noviny.
11. 7. 2023|

Dostavbu vnitřního okruhu by od Prahy mohl převzít stát, jednání o Letňanech podle Hřiba směřují k dohodě

Dostavbu zbylé části pražského vnitřního okruhu by od města, které ho má nyní na starosti, mohl převzít stát. Po středečním jednání premiéra Andreje Babiše (ANO) a vedení Prahy to řekl primátor Zdeněk Hřib (Piráti). Dříve se mluvilo o tom, že by stát magistrátu přispěl 60 miliardami korun. Babiš potvrdil, že nabídka dostavby je formou takzvaného PPP projektu, z finančních důvodů podle něj není možné projekt zahrnout do státního rozpočtu. Na schůzce politici řešili i majetkové směny, zejména ohledně pozemků v Letňanech.
23. 6. 2021Aktualizováno23. 6. 2021, 20:24|

Kvůli Blance padla žaloba. V Holešovičkách není k žití, říká místní spolek

Spolek Holešovičky pro lidi podal žalobu na kolaudaci tunelového komplexu Blanka. ČT to potvrdil předseda spolku Michal Trník. Spolku vadí, že magistrát nesplnil podmínky stavebního řízení. Podle pražského radního pro dopravu Adama Scheinherra se žaloba netýká hlavního města, ale jen odboru pozemních komunikací a drah.
23. 1. 2020|

Po čtyřech letech provozu zkolaudováno. Tunel Blanka dostal razítko i bez dokončeného vnějšího okruhu

Pražský tunel Blanka byl v pondělí po více než čtyřech letech od uvedení do provozu zkolaudován, oznámil náměstek primátora Adam Scheinherr (Praha Sobě). Kolaudace stavby byla ve stavebním povolení původně podmíněna dokončením vnějšího Pražského okruhu. Podle Scheinherra ale právní rozbor konstatoval, že zmíněná podmínka je neadekvátní, protože Praha nemůže garantovat státní stavbu, kterou chystá Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD). Náklady na vybudování systému tří tunelů jsou zhruba 40 miliard korun.
14. 10. 2019|

Pokuta za Trojský most platí. Praha zaplatí 11 milionů za to, že most je jiný, než měl být

Krajský soud v Brně potvrdil pokutu 11 milionů korun, kterou Praze uložil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) v březnu roku 2017. Pokutu hlavní město dostalo za chyby ve veřejné zakázce na výstavbu Trojského mostu, který je součástí tunelového komplexu Blanka.
4. 2. 2019|

Třetí výročí Blanky připomnělo, co vše chybí. Marně se čeká na vnitřní i vnější okruh Prahy

Tři roky uplynuly od okamžiku, kdy si pražské Holešovice a několik dalších míst výrazně oddychly. Tehdy ještě docela noví vládci Prahy – primátorka Adriana Krnáčová (ANO) a její náměstek Petr Dolínek (ČSSD) – otevřeli spolu s kardinálem Dominikem Dukou tunelový komplex Blanka, který ovšem nepřinesl jen úlevu, ale i komplikace. K nejhůře postiženým místům patří ulice V Holešovičkách. Teprve letos výrazněji pokročila příprava stavby, která má na Blanku navázat.
19. 9. 2018|

Léta se na ně čekalo, teď o ně není zájem. Garáže v Blance radnice zpřístupní celé Praze 6

O parkovací místa v garážích u pražského Prašného mostu v Dejvicích, které vznikly při budování tunelu Blanka, se losovat nebude. Má o ně totiž zájem jen 52 řidičů z vybraných částí Prahy 6. V garážích je pro ně přitom vyhrazeno přes sto míst. Na otevření třípodlažního parkovacího domu se čeká už tři roky. Posledním schváleným termínem zprovoznění je letošní 1. červenec.
21. 6. 2018|

Řidiči konečně zaparkují pod Prašným mostem. O stovku rezidenčních míst se bude losovat

Po třech letech zaparkují v garážích u Prašného mostu v Praze první auta. Radní tento týden schválili předání garáží, které vznikly už při budování tunelového komplexu Blanka, do správy Prahy 6.
31. 5. 2018|

Policie obvinila 22 lidí spojených s ČKD Praha DIZ z krácení daní

Policie obvinila 22 lidí ze zkrácení daní o asi 850 milionů korun, z praní špinavých peněz na zahraničních účtech a z účasti na zločinecké skupině. Na webu pražského vrchního státního zastupitelství to uvedla dozorující státní zástupkyně Petra Ullrichová. Z okolností případu je zřejmé, že kauza souvisí s předchozím prověřováním strojírenské firmy ČKD Praha DIZ, která se mimo jiné podílela na stavbě pražského tunelu Blanka.
24. 4. 2018|

Blanku na 14 hodin uzavřela porucha bezpečnostních systémů. Teď už je průjezdná bez omezení

Přes 14 hodin nemohla auta do tří tunelů, které tvoří komplex Blanka. Kvůli rozsáhlému výpadku bezpečnostních zařízení a kamerového systému byly uzavřeny od úterního večera. V omezeném provozu se znovu otevřely ve středu ráno, plný provoz začal až po poledni. Uzavírka způsobila v Praze dopravní komplikace.
10. 4. 2018Aktualizováno11. 4. 2018, 14:10|

Východ Prahy bude bez okruhu ještě dlouho. Dostavba začne po roce 2024

I když by z toho, jak často se o ní mluví, mohlo vyplývat, že se tzv. Blanka II začne stavět v nejbližší době, opak je pravdou. Dostavba vnitřního silničního okruhu v Praze nezačne dříve než za sedm let. Od východní části okruhu si přitom město mnoho slibuje, především by měl dále odlehčit centru města.
17. 9. 2017|

Garáže jako dárek k narozeninám. Blanka je po dvou letech úplně hotová

Tunelový komplex Blanka oslaví v úterý dva roky od zahájení provozu. Již nyní dostal dárek. Přesněji řečeno, dostali ho pražští řidiči, kteří mnohou po mnoha odkladech využívat poslední stavbu, která v rámci Blanky vznikala – podzemní garáže pod Letnou. Blanka, kterou jezdí stále více aut, může také začít vyhlížet sourozence. Další část Městského okruhu je tématem sporu v pražské koalici. Rada na jedné straně schválila přípravu tendru na projektanta. Na druhé straně ale čeká na výsledek studie, která srovnává již schválenou trasu východní části okruhu s alternativou - tu prosazuje koaliční Trojkoalice.
15. 9. 2017|
Tunel Blanka

Z garáží u Blanky je horor, říká pražský radní pro dopravu. Chce je otevřít aspoň provizorně

Praha zamýšlí zprovoznit garáže, které vznikly při stavbě tunelového komplexu Blanka na Letné a Prašném mostě, alespoň v provizorním režimu. Po jednání městské rady to řekl náměstek primátorky Petr Dolínek (ČSSD). Provoz garáží by magistrát zadal dočasně některé z bezpečnostních firem, s níž má smlouvu na takové služby. Kdy budou garáže otevřeny, není zatím jasné.
4. 4. 2017Aktualizováno4. 4. 2017, 15:19|
Tunel Blanka

Potvrzeno Vrchním soudem: Úředník Beránek kvůli Blance trestný čin nespáchal

Vrchní soud v Praze potvrdil zproštění obžaloby bývalého úředníka pražského magistrátu Jana Beránka kvůli nevýhodné zakázce týkající se tunelu Blanka. Podle původní obžaloby měl Beránek způsobit městu škodu přes 30 milionů korun. Za to mu hrozilo až osmileté vězení. Vrchní soud nyní potvrdil rozsudek Městského soudu, podle kterého sice k jednání došlo, nešlo však o trestný čin. Informaci ČT potvrdil mluvčí soudu Jan Fořt.
16. 3. 2017Aktualizováno16. 3. 2017, 12:22|

Padesátka nestačí, soud nařídil další zklidnění ulice V Holešovičkách

Ačkoli kdysi nechal pražský magistrát osadit úseky Severojižní magistrály, které procházejí obytnými čtvrtěmi, značkami omezujícími rychlost na 50 kilometrů v hodině s vysvětlením „omezení hluku“, podle soudu to nestačí. Server iHNed.cz upozornil na verdikt, podle kterého musí Praha zajistit snížení hluku a také emisí v ulici V Holešovičkách. Magistrát však tvrdí, že je to nemožné.
8. 2. 2017Aktualizováno8. 2. 2017, 17:54|

Uleví se Dejvicím od kolon? Uzavírka Korunovační končí, ale jistota není

V Korunovační ulici v pražské Bubenči skončí o víkendu dlouhodobá uzavírka. Během ní se výrazně zhoršila dopravní situace v Dejvicích. Zda ale zprovoznění zrekonstruované Korunovační skutečně uleví okolí Vítězného náměstí od dopravních zácp, jisté není. Starosta Prahy 6 předpokládá, že pravda vyjde najevo během dalších dvou měsíců. Pokud se dopravní situace nezlepší, začne Praha 6 důrazně žádat o uzavření vjezdu do tunelového komplexu Blanka ze Svatovítské ulice.
7. 12. 2016|

Praha zvažuje, že na zkoušku uzavře výjezd z Blanky na Prašném mostě

Komplikované dopravní situaci na Praze 6 by mohlo pomoci dočasné uzavření jednoho z vjezdů do tunelu Blanka. Pražský magistrát zvažuje na zkoušku uzavřít výjezd z tunelu na Prašném mostě, ale zřejmě jen v ranní a odpolední špičce. Uzavření vjezdu do Blanky požaduje radnice Prahy 6, jenže proti byl původně radní pro dopravu na magistrátu Petr Dolínek (ČSSD). Ve čtvrtek ale server iDNES informoval, že magistrát dočasné uzavření zvažuje. Nově se však proti případnému uzavření postavila radnice Prahy 7.
22. 9. 2016Aktualizováno22. 9. 2016, 15:19|
Tunel Blanka

Expert k výročí tunelu Blanka: V centru šetří čas i peníze

Přes 80 tisíc řidičů, kteří denně projedou tunelovým komplexem Blanka, ušetří dohromady 6 tisíc litrů pohonných hmot. Je to tím, že jedou rychleji, než kdyby stejnou trasu absolvovali nad povrchem, uvedl dopravní expert z ČVUT Pavel Přibyl. Ten byl hostem Studia 6 České televize k ročnímu výročí otevření tunelu Blanka.
19. 9. 2016|
Tunel Blanka

Blanka po roce: Pomohla středu Prahy, ale v Dejvicích způsobila pohromu

Starý fiat, který vyjel z podzemí na Letenské pláni, se před rokem stal prvním autem, které projelo čerstvě zprovozněným pražským tunelovým komplexem Blanka. Na počátku října byl tunel poprvé uzavřen kvůli nehodě a o týden později ho čekala první noční uzavírka kvůli údržbě. Především ale tunelový komplex zásadně proměnil své bezprostřední okolí. Z některých tradičně ucpaných ulic se staly volně průjezdné bulváry, jiné ulice se ale naopak začaly nebývale ucpávat.
16. 9. 2016|

Praha vrací řidičům pokuty: V tunelu Blanka bylo špatně nastavené měření rychlosti

Praha vrací neoprávněně vybrané pokuty za rychlou jízdu, v tunelu Blanka byl totiž špatně nastavený systém úsekového měření rychlosti. Věc se týká asi 3800 řidičů, kterým se bude vracet necelých 2,5 milionu korun.
31. 8. 2016Aktualizováno31. 8. 2016, 18:27|

Zklidní tunel Blanka dopravu v centru Prahy?

Praha – Tunel Blanka by se měl otevřít za necelé dva měsíce. Při jeho přípravě i výstavbě se argumentovalo i tím, že odvede auta z centra města a že se zklidní doprava na Severojižní magistrále. Praha ale většinu opatření na omezení dopravy v centru zatím odkládá.
16. 2. 2015Aktualizováno16. 2. 2015, 18:50|