TÉMA

Hlavní město Praha

Střelba na filozofické fakultě má 14 obětí

Střelba v budově Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v Praze má čtrnáct obětí, dalších 25 lidí je zraněných. Policisté už všechny identifikovali. Po smrti je i střelec. Balistická expertiza prokázala shodu zbraně z vraždy dvou lidí v Klánovickém lese z minulého týdne se zbraní z domu, kde bydlel střelec z fakulty. Vláda na sobotu 23. prosince vyhlásila státní smutek. Policie zavedla některá preventivní opatření, ta potrvají zatím do 1. ledna.
22. 12. 2023Aktualizováno22. 12. 2023, 20:28|

Rodiče kvůli stávce řešili, kam s dětmi. Operní pěvkyně nabídla hlídání, hostinec zastoupil jídelnu

Kvůli stávce se v pondělí neučilo na asi sedmdesáti procentech českých škol. Mnozí rodiče se tak potýkali s tím, jak se v pracovním dni postarat o své děti. Pomáhali příbuzní i zaměstnavatelé. Stejný problém ale měly některé školy, na kterých stávkovala třeba jen část zaměstnanců. Například základní škole ve Velkém Březně na Ústecku vyšla vstříc místní restaurace a nahradila na den školní jídelnu.
27. 11. 2023|

Doprava na dálnici D8 je bezpečnější. Řidičům se otevřela sjezdová větev na silnici I/9

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) v pátek zprovoznilo přímou sjezdovou větev z dálnice D8 u Zdib na tah I/9 směr Mělník. Doprava v místě současné křižovatky má být díky tomu bezpečnější a plynulejší. Stavbu ŘSD zahájilo letos v březnu. Náklady přesáhly čtyřicet milionů korun, uvedl na sociální síti X generální ředitel ŘSD Radek Mátl.
8. 9. 2023|
Opencard

Svoboda s Hudečkem už mají černé na bílém, proč dostali podmínku. Připravují odvolání

Někdejší pražští radní včetně dvou bývalých primátorů Bohuslava Svobody a Tomáše Hudečka sepisují odvolání proti podmíněným trestům v kauze Opencard . Na 250 stran písemného odůvodnění rozsudku, který soud vynesl loni v září, čekali deset měsíců. Soudce v odůvodnění vysvětluje, proč čtyři politiky odsoudil a ostatní radní zprostil. Podle soudu totiž čtveřice měla víc informací a podkladů pro rozhodování než ostatní politici.
28. 9. 2017|

Čakovice chtějí prodloužit metro z Letňan. Stanice by mohla být v areálu Avie

Linka metra C by jednou mohla vést až do Čakovic. O prodloužení z Letňan usiluje vedení čakovické radnice. Konečná stanice by podle starosty Alexandera Lochmana (Pro Prahu) mohla být v areálu Avie, kde firma do budoucna plánuje výstavbu. Návrh už radnice uvedla v rámci jednání o změně územního plánu. Zda by se metro prodloužilo, bude ale záležet i na Praze a investorovi výstavby.
24. 3. 2017Aktualizováno24. 3. 2017, 17:56|

Prahu čeká další tramvajová rošáda. Po ní přijdou i změny příměstské dopravy

Do Prahy a jejího okolí přicházejí se začátkem jara velké změny veřejné dopravy. Proběhnou ve třech krocích. První nastane již tuto sobotu, kdy se mění některé tramvajové linky. A to pouhého půl roku od posledních velkých systémových změn. Následovat bude nedělní rozšíření příměstské integrované dopravy na Nymbursko. Od 1. dubna dosáhne integrovaný dopravní systém také do některých dosud nezapojených míst na Benešovsku a Příbramsku.
24. 3. 2017|

Důchodce, který při hádce postřelil souseda, dostal pětiletý trest

Za to, že střílel v pražských Kunraticích po sousedovi, půjde důchodce Vlastimil Matula na pět let do vězení. Poslal ho tam pražský městský soud. Důchodce se brání tím, že mu pětačtyřicetiletý muž dlouhodobě vyhrožoval. Sousedé měli spory například kvůli hranici jejich pozemků nebo pokácenému ořešáku.
23. 3. 2017|

Majitelé studní si mohou nechat zdarma otestovat vodu

Pražské vodovody a kanalizace nabízejí zájemcům orientační rozbor vody zdarma. Akce je určena hlavně pro majitele studní, protože veřejné vodovody jsou pod stálou kontrolou a voda z nich hygienické normy splňuje, uvedl mluvčí PVK Tomáš Mrázek. Zájemci si mohou nechat svou vodu otestovat v sobotu 8. dubna.
22. 3. 2017|

Kuchařky bez domova otevírají na Smíchově veganské bistro

Nemají domov, ale umí vařit. Bezdomovkyně otevírají v Praze na Smíchově vlastní veganské bistro, které bude fungovat jako sociální podnik. Každý všední den budou vařit obědy pro veřejnost, časem chtějí rozvážet obědy i do několika firem. Jídlo bude zdravé a cenově dostupné.
22. 3. 2017|

Osmiletý trest za výbuch bomby v autě byl podle žalobce mírný, případ se vrátí soudu

Nejvyšší soud vyhověl dovolání nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana a vrátil k novému projednání případ muže, který nastražil bombu do auta své manželky. Zeman nesouhlasil s údajně nízkým trestem, který muži uložil Vrchní soud v Praze. Ten ho poslal do vězení na osm let. Informaci ČT potvrdila mluvčí Městského soudu v Praze Markéta Puci.
22. 3. 2017|

Lanovka na Petřín bude tři týdny mimo provoz

Lanovou dráhu z pražského Újezdu na Petřín čeká pravidelná jarní revize a příprava na letní sezonu. Mimo provoz bude od pondělí téměř tři týdny, znovu se rozjede až v sobotu 8. dubna ráno. Pražský dopravní podnik lanovku kontroluje vždy na jaře a na podzim.
20. 3. 2017|

Trojský most je jiný, než měl být, Praha za to dostala vysokou pokutu

Za způsob, kterým vznikl Trojský most ve své konečné majestátní podobě, dostala Praha jedenáctimilionovou pokutu. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže ji tak potrestal za chyby ve veřejné zakázce, kterou město původně zadalo na podstatně skromnější stavbu. Pokuta je nyní pravomocná, rozhodnutí svých podřízených potvrdil předseda antimonopolního úřadu.
20. 3. 2017Aktualizováno20. 3. 2017, 15:41|

Hromadná žaloba na modré zóny neuspěla

Pražský městský soud odmítl hromadnou žalobou na pražský magistrát kvůli zónám placeného stání. Žaloba směřovala proti opatření obecné povahy, kterým však podle soudu nařízení o parkovacích zónách není.
20. 3. 2017|

Historický okamžik židovské obce. Staronová synagoga má dva nové svitky tóry

Dva nové svitky tóry, židovského náboženského textu, pořízené z darů členů pražské obce, v neděli slavnostně uložili ve Staronové synagoze. Mecenáši a rabíni symbolicky dopsali za pomoci pisatele svitků posledních 30 písmen. Pro obec je to podle její mluvčí Dity Šnajdrové historický okamžik, naposledy pořizovala novou tóru před druhou světovou válkou.
19. 3. 2017|

Antimonopolní úřad definitivně zrušil tendr na sdílení kol v Praze

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) pravomocně zrušil tendr na městské sdílení kol v Praze. Předseda úřadu Petr Rafaj ve středu zamítl rozklad, který loni 30. prosince podal zadavatel soutěže – pražský dopravní podnik. Na přelomu roku úřad tendr nepravomocně zrušil na žádost společnosti Rekola.
16. 3. 2017|

Policejní honička i střelba. U Prahy prchal muž, který nenastoupil za mříže

Policisté dnes v Ořechu u Prahy pronásledovali v autě muže, který nenastoupil do vězení. Na ujíždějící vozidlo policisté stříleli, nikdo nebyl zraněn. Muž je nyní stále na útěku, pátrají po něm kriminalisté, nasazen je i vrtulník.
16. 3. 2017|
Tunel Blanka

Potvrzeno Vrchním soudem: Úředník Beránek kvůli Blance trestný čin nespáchal

Vrchní soud v Praze potvrdil zproštění obžaloby bývalého úředníka pražského magistrátu Jana Beránka kvůli nevýhodné zakázce týkající se tunelu Blanka. Podle původní obžaloby měl Beránek způsobit městu škodu přes 30 milionů korun. Za to mu hrozilo až osmileté vězení. Vrchní soud nyní potvrdil rozsudek Městského soudu, podle kterého sice k jednání došlo, nešlo však o trestný čin. Informaci ČT potvrdil mluvčí soudu Jan Fořt.
16. 3. 2017Aktualizováno16. 3. 2017, 12:22|

Měla být pro tramvaje, nakonec slouží metru. Hlavní nádraží je nejstarší stanice pod Prahou

Podzemní stanice tramvají je na hlavním nádraží třeba v Linci, Krakově nebo Štrasburku. Měla být i v Praze a dokonce se 15. března 1967 začala stavět. Jen pár měsíců potom ale přišel pokyn, že pod Prahou bude místo tramvají jezdit metro. Stavba však pokračovala, a tak vznikla pod budoucí novou odbavovací halou hlavního nádraží první pražská stanice podzemní dráhy.
15. 3. 2017|

Do kolejiště metra na Florenci skočil cizinec. O totéž se pokusil už v pátek

Provoz metra linky B mezi stanicemi Smíchovské nádraží a Českomoravská zastavil ve středu krátce po 6:00 pád osoby do kolejiště ve stanici Florenc. Sdělila to mluvčí dopravního podniku Aneta Řehková. Provoz byl obnoven kolem 7:05.
15. 3. 2017Aktualizováno15. 3. 2017, 07:50|

V Praze a okolí nepůjde televize ani rozhlas, žižkovskou věž čeká pravidelná kontrola

Po půlnoci z úterý na středu začne pravidelná výluka žižkovské televizní věže. Dotkne se postupně rozhlasového i televizního vysílání a trvat bude většinu středy – v případě televize od 6 do 15 hodin. Technici musí na věži zkontrolovat a případně opravit antény, osvětlení i vysílače.
14. 3. 2017|

V centru Prahy zněla varovná siréna. Žádné nebezpečí, jen technická závada

V centru Prahy se před půl jedenáctou rozezněla sirény s výstražným tónem. Žádná mimořádná událost se ale nestala. Podle hasičů šlo o technickou poruchu, technici už sirénu odpojili a nyní zjišťují příčiny poruchy.
14. 3. 2017|

Podle Brna i Prahy Uber porušuje zákon, po vládě žádají vyjasnění podmínek

Podle pražské primátorky Adriany Krnáčové (ANO) i náměstka brněnského primátora Matěje Hollana (Žít Brno) dopravní služba Uber porušuje silniční zákon. Po ministerstvech dopravy a průmyslu a obchodu proto nyní oba shodně žádají změnu legislativy. Uber již dříve uvedl, že služba splňuje požadavky evropského práva a tvrdí, že není taxislužbou, ale spolujízdou.
13. 3. 2017Aktualizováno13. 3. 2017, 15:27|

Praha 5 chce odvolat svého starostu. O datu ale musí rozhodnout on sám

Zastupitelé páté městské části žádají o svolání mimořádného zastupitelstva, na kterém by mohli odvolat stávajícího starostu za TOP 09 Radka Klímu; o změnu ve vedení radnice stojí i jeho vlastní strana. Termín jednání ovšem musí vybrat sám Klíma.
13. 3. 2017|

Sloučení Národního divadla s operou úspory nepřineslo. Zvýšily se mzdy, oponuje ředitel

Sloučení Národního divadla (ND) a Státní opery Praha nepřineslo očekávané úspory. Podle Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) celkové náklady obou institucí klesly v roce 2012 jen o necelé procento, pak už jen rostly. Kontrola dále v hospodaření nalezla dílčí nedostatky. Podle ředitele divadla Jana Buriana vzrostly náklady kvůli zvyšování platů.
13. 3. 2017|