Kauza zamčeného krytu vyvolala další spor mezi Zelenským a Klyčkem

Horizont ČT24: Politický spor o zavřený kyjevský kryt (zdroj: ČT24)

Tři lidé zemřeli v Kyjevě, když se v době leteckého útoku nedostali do zamčeného krytu nemocnice v Desňanské čtvrti na severu města. Zabily je šrapnely ze sestřelené ruské rakety. Tragédie vyvolala napětí mezi ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským a starostou hlavního města Vitalijem Klyčkem, kteří se vzájemně obviňují z nečinnosti. Vyšetřovatelé zadrželi čtyři lidi, úřady uskutečňují inspekci krytů.

Dorazili k bunkru dvacet minut po rozeznění sirén. Vchod byl zamčený. Bouchali, volali. Nikdo neotevíral. „Moje žena tam teď leží mrtvá, protože ochranka neotevřela dveře. Řekli mi, ať oběhnu budovu, probudím ho… Zaťukám. Běžel jsem, ale pak to bouchlo,“ popsal manžel oběti Jaroslav Rjabčuk.

Případ, který se udál ve čtvrtek, vyvolal veřejné pobouření a policie smrt dvou žen a dívky vyšetřuje.

Kancelář generálního prokurátora oznámila zadržení čtyř lidí v rámci vyšetřování: představitele místních úřadů, ředitele zdravotnického zařízení a jeho náměstka, kteří jsou podezřelí z nedbalosti s vážnými následky, a také hlídače krytu, kterému hrozí obvinění z ohrožení s následkem smrti. Podle některých svědků spal opilý v době útoku. Místní si prý na něj už dříve stěžovali. 

Prezident versus starosta

Vedení hlavního města by mělo zapnout mozek, vzkázal ukrajinský prezident. Naznačil, že na nedbalost může doplatit sám starosta. „Řekl bych to tak… Může být knockout,“ uvedl prezident a odkázal tak i na minulost Klyčka, který býval světovým šampionem v boxu. 

Klyčko reagoval, že Zelenskyj jmenuje vedoucí městských částí do funkcí. Devět z deseti jsou z prezidentovy strany Sluha národu. Na zabezpečení krytu ve městě vláda vydala v přepočtu více než 600 milionů korun, ale peníze podle Klyčka nebyly dobře využity. „Nařídil jsem prověření všech krytů v Kyjevě na rychlou reakci, aby v případě sirény byly všechny otevřené.“ Klyčko také po útoku požádal vládu, aby odvolala šéfa správy zasažené čtvrti.

„Když tato povinnost (dohlížet na dostupnost krytů) nebude naplněna, bude povinností trestních orgánů zahájit stíhání,“ sdělil Zelenskyj. Vyjádřil soustrast pozůstalým a zdůraznil, že je povinností místních úřadů, aby kryty byly otevřené a přístupné po 24 hodin denně. „Nikdy více se nesmí opakovat tato situace,“ prohlásil podle serveru RBK-Ukrajina.

Mezi oběma politiky panují neshody dlouhodobě. Zelenskyj například loni v listopadu Klyčka kritizoval za jeho práci při zřizování nouzových přístřešků pro lidi, kteří jsou kvůli ruským útokům bez elektřiny a tepla. Od začátku války se oba politici veřejně střetli kvůli názorovým neshodám již několikrát.

Začala inspekce krytů

V některých čtvrtích města již začaly inspekce krytů. Na jejich fungování mají podle starosty dohlížet policisté patrolující ve městě. Jenže věřit slovům autorit, které neustále vyzývají lidi, aby při sirénách chodili do krytu, se některým po tomto incidentu už nechce. „Je lepší se schovat na chodbě, než stát před zavřenými dveřmi a prosit se dovnitř,“ řekla uprchlice z Doněcké oblasti Nastja Dubininová. 

Kyjevané často využívají stanice metra nebo podzemní parkoviště. Všichni ale takovou možnost nemají. Jedním z řešení pro hlavní město by mohla být instalace mobilních krytů, které vznikají třeba v Chersonu nebo Oděse. V případě útoku může člověka nacházejícího se poblíž zachránit alespoň před zraněním z letícího šrapnelu nebo tlakovou vlnou.

Zelenskyj v pátek nařídil kontrolu všech protileteckých krytů v zemi.