Polovinu Britů korunovace podle průzkumů nezajímá. Každý pátý by preferoval republiku

Britové ztrácí zájem o zachování monarchie (zdroj: ČT24)

Centrum Londýna se už naplno připravuje na sobotní korunovaci krále Karla III. Podle posledních průzkumů ale více než polovinu britské veřejnosti ceremoniál vůbec nezajímá. Část Britů není spokojena se samotnou monarchií – každý pátý dotázaný by žil raději v republice.

Socha Olivera Cromwella stojí na jednom z nejvýznamnějších míst v Londýně. Za zády má parlament, před sebou Westminsterské opatství. Během jeho vlády se Anglie v sedmnáctém století na krátkých jedenáct let stala republikou, podílel se také na popravě někdejšího krále Karla.

Pro některé ovšem státotvorná myšlenka této historické postavy historií není. Počet Britů, kteří by si dokázali představit konec království a vznik republiky, totiž postupně roste. Ještě v osmdesátých letech monarchii považovalo za důležitou 86 procent Britů. Dnes je to už jen 58 procent. Každý pátý Brit je pro, aby dědičné vládnutí skončilo úplně.

Odpůrci monarchie chystají protesty

Podobné je to i s korunovací. Podle posledního průzkumu 52 procent Britů vůbec nezajímá. Odpůrci monarchie proto o sobě dávají často vědět. Třeba loni v Yorku republikáni na krále bučeli a jeho směrem dokonce přilétlo vejce.

Protesty plánují i během korunovace. Odborníci však upozorňují, že královské tradice jsou v tamní politice silně zakořeněné. Král je kromě Británie navíc hlavou dalších čtrnácti zemí. „Samotná monarchie je mnohem důležitější a má mnohem větší vliv, než si lidé uvědomují,“ tvrdí expertka na monarchii Catherine Mayerová.

Také pro turistický ruch je královská rodina požehnáním. Její členové si to uvědomují, a proto se snaží vyrovnat s moderní dobou. „Už v minulosti ukázali, že se umí přizpůsobit. A ukázali, že vědí, že se prostě musí přizpůsobit,“ přiblížila Laura Clancyová z Lancasterské univerzity.

Lukáš Dolanský hovořil o přípravách na korunovaci Karla III. (zdroj: ČT24)

Nácvik korunovace v replice opatství

Karel III. s královnou chotí Camillou se mezitím na slavnostní akt připravují. Kvůli nacvičování je například zavřené Westminsterské opatství a v noci na středu kolem něj budou trénovat průchod vojáci.

„Samotné přípravy nejsou vidět jen v centru, ale například i v Buckinghamském paláci, kde je však nemůže veřejnost vidět. Podle informací, které mají britská média, tam vyrostla replika vnitřku Westminsterského opatství, kde král s královnou intenzivně zkoušejí samotnou korunovaci,“ přiblížil zpravodaj ČT ve Velké Británii Lukáš Dolanský.

Až okolo Cromwellovy sochy ale bude král během korunovace projíždět ve zlatém kočáře, možná si při pohledu na něj vzpomene na neradostné konce některých svých stejnojmenných královských předků.