Izraelská společnost je podle Borka jako mozaika a spory o justiční reformu podrývají její rovnováhu

Interview ČT24 s Davidem Borkem (zdroj: ČT24)

Každoroční připomínka obětí holocaustu stmeluje izraelskou společnost, myslí si blízkovýchodní zpravodaj ČT David Borek. I když je tamní politická situace neklidná, nemyslí si, že izraelská společnost je rozdělenější než v jiných zemích. „Ta společnost má vlastně charakter mozaiky,“ vysvětlil v pořadu Interview ČT24.

Izraelci v posledních týdnech opakovaně vycházejí do ulic a protestují proti soudní reformě, kterou navrhuje vláda. Podle Borka je to téma, které po dlouhé době zaktivizovalo sekulární levicové voliče, mění ale uvažování i dalších skupin.

„Nenazýval bych to barvotiskovými kategoriemi dobro-zlo, demokracie-diktatura, ale spor o charakter státu to je. V tom sporu, někde uprostřed v epicentru, je soudní reforma, ale samozřejmě témat, která se na to nabalují, je více,“ říká Borek.

Proti justiční reformě se vyjádřily i některé země, mezi nimi Spojené státy, které jsou významným spojencem Izraele. „To, že v zahraničí vlivné kruhy, na kterých Izrael závisí, z velké části věří spíše tomu ideově vypjatému rámci, že ta reforma je nebezpečná, je pro pravicovou vládu faktem, který je potenciálně likvidační,“ vysvětlil Borek.

Události posledních měsíců podle Borka otřásly jedním z pilířů, na kterých stojí izraelská společnost, a to bezpečnostními složkami. „Dlouho fungovalo, že se Izraelci (…) shodovali na tom, že armáda a zpravodajské služby jsou to správné. Teď vidíme, že záložáci odmítají na protest proti reformě službu, to je velice nebezpečné.“

Pohled Palestinců

Palestinci vnímají protesty jako vnitřní problém Izraelců, který se jich netýká. „V protestech opravdu tu a tam vidíte radikální levici, nějaké sdružení, které tam má stánek, nabízí tam letáky, ale neřekl bych, že by gró těch demonstrantů nějak extra řešilo okupaci a Palestince, bych neřekl,“ popsal Borek.

„Kde ale existuje propojení, je to, že když Izrael má vnitřní problémy, když to vypadá, že je zčásti ohrožena i ta sjednocující role armády, když Izrael vyvolává stále větší rozpaky u klíčových západních podporovatelů, tak pro radikální palestinské skupiny je to samozřejmě výzvou otestovat Izraelce,“ dodal.