Britský král Karel III. slíbil prohlubovat vztahy mezi Londýnem a Berlínem

Britský král Karel III. chce ještě více posílit vztahy své země s Německem. Řekl to ve středu večer na státním banketu, který na úvod jeho návštěvy Německa uspořádal německý prezident Frank-Walter Steinmeier. Ten upozornil na význam německo-britského přátelství, třebaže Spojené království již není součástí Evropské unie.

„Mohu vás ujistit, že v čase, který mi jako králi bude dopřán, učiním vše, abych naše vztahy ještě více posílil,“ řekl Karel III., jehož dynastické kořeny sahají právě do Německa; Windsorové se až do první světové války nazývali sasko-kobursko-gothajská dynastie.

„Nehledě na to, co nás čeká, vím, že německo-britské přátelství zůstane důležité a zůstane silné,“ řekl Steinmeier a upozornil na to, že ve středu je to na den přesně šest let od chvíle, kdy Británie 29. března 2017 požádala o ukončení členství v Evropské unii. „Dnes, přesně o šest let později, otevíráme novou kapitolu,“ dodal.

Vojenské pocty u Braniborské brány

Karel III. přiletěl do Berlína společně s manželkou Camillou odpoledne. Pro krále je to první zahraniční cesta v roli britského panovníka, což německá média v komentářích označují za mimořádný symbol. Do Německa původně král zamýšlel odletět z Francie, tato část cesty ale byla kvůli rozsáhlým protestům Francouzů proti důchodové reformě odložena.

Odpoledne Steinmeier přivítal krále s vojenskými poctami u Braniborské brány. Podle agentury DPA to bylo poprvé, co zde prezident takovou ceremonii uspořádal. Běžně totiž vojenská přivítání pořádá na zámku Bellevue, který je berlínským sídlem hlavy státu.

Scholz na banket s králem nepřišel

V Bellevue se rovněž večer konal banket na počest britské návštěvy. Mezi hosty nechyběli někdejší německý prezident Joachim Gauck, bývalá kancléřka Angela Merkelová, berlínská primátorka Franziska Giffeyová nebo několik členů německé vlády.

Na zámek naopak nepřišel spolkový kancléř Olaf Scholz. Portál magazínu Der Spiegel uvedl, že podle kancléřství se Scholz takových banketů neúčastní. To ale vyvolalo údiv britského tisku, neboť Merkelová byla v roce 2015 jako kancléřka na podobném banketu v Bellevue u příležitosti návštěvy britské královny Alžběty II. Scholz se nicméně s Karlem III. setká ve čtvrtek krátce předtím, než monarcha promluví k poslancům Spolkového sněmu. 

Program na čtvrtek a pátek

Ve čtvrtek se král potká s berlínskou primátorkou Franziskou Giffeyovou a s kancléřem Scholzem a poté s předsedkyní Spolkového sněmu Bärbel Basovou. V poledne pak vystoupí s projevem před poslanci Spolkového sněmu. Odpoledne navštíví Braniborsko, kde se setká s vojáky britsko-německého ženijního praporu a s představiteli ekovesnice Brodowin.

Návštěvu Karel III. ukončí v pátek, kdy odjede vlakem do Hamburku. V plánu tam má mimo jiné návštěvu památníku věnovaného odjezdu židovských dětí z nacistického Německa do Velké Británie.